Saveti

Šta je mačja trava i kako deluje?

Stabljika mačje trave

Image by rebeck96 from Pixabay

Ako ste ljubitelj mačaka, sigurno ste do sada naišli na smešan video na nekoj od društvenih mreža a koji sadrži poludele mačke i biljku poznatu kao „catnip“, ili u prevodu na naš mačja ili macina trava. Ako je ovo slučaj, onda ste se verovatno zapitali šta je zapravo mačja trava i kako bi delovala na moju mačku?

Šta je mačja trava

Mačja trava je vrsta biljaka koje su poznate po tome što same biljke privlače čak i divlje mačke te ih nagone da se ponašaju poput pripitomljenih mačaka. Sama biljka je zapravo biljka metvice i ima poreklo sa severa Afrike. Poslednjih godina proširila se po celom svetu a možete ju uzgojiti i u svom domu!

Kako deluje mačja trava

Mačja trava djeluje tako što oslobađa supstancu, poznatu kao nepetalakton – ova supstanca se nalazi u uljima biljke i oslobađa se kada se mačka „valja“ i igra u njoj. Ovo, zajedno sa kombinacijom drugih hemikalija iz ulja iz biljke, deluje kao stimulans za mačku.

Rezultat je čudno ponašanje mačke koje uključuje sputavanje, pospanost i anksioznost. Budući da je hemikalija izuzetno isparljiva, na kraju se raspline u okolinu i delovanje na vašu mačku time prestaje.

Kako mačja trava utiče na vašu mačku

Dakle, sada kada znate šta je mačja trava i koji je aktivni sastojak u njoj, sigurno se pitate, kako će izlaganje ovoj biljci delovatii na moju mačku? Iako ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta se tačno dešava (mačka ne može da nam objasni šta oseća ) studije pokazuju da ova biljka izaziva neku vrstu halucinogenog dejstva na mačke.

To rezultira proizvodnjom feromona, supstance koja čini da se mačka „oseća dobro“ i rezultira ponašanjem koje je tipično za takva osećanja; trčanje, skakanje, ganjanje, kao i neka vrsta „lovačkog ponašanja“. Mačka će čak početi da se trlja o lišće (ako koristite listove) i pokušati da utrlja što više ulja na sebe u nastojanju da poveća učinak biljke.

Ako posmatrate svoju mačku, videćete da će ovi simptomi trajati najviše 5 do 10 minuta. Tada će se vaša mačka ponašati veoma tvrdoglavo, pri čemu daljnje izlaganje mačjoj travi neće uticati na njih narednih sat vremena.

Znakovi izloženosti mačjoj travi

Pa kako će se tačno ponašati vaša mačka kada je izložena mačkoj travi?

  • Prekomerno slinjenje i njuškanje
  • Trljanje tijela i obraza
  • Istezanje, jurnjava i skakanje
  • Opšta hiperaktivnost i agresija.

Da li je mačja trava sigurna za moju mačku?

Dakle, lišće ove biljke izaziva hiperaktivnost kod mačaka, ali da li je to sigurno za njih? Nemate šta da brinete. Kao prvo, ako se brinete o tome da ćete ih „predozirati“, davanje nekoliko prstohvata mačje trave neće imati negativne efekte na zdravlje vaše mačke.

Osim toga, kad uzmu određenu dozu, mačke će obično i same prestati da je uzimaju. Ne trebate brinuti ni o mamurluku! Jedina situacija u kojoj trebate sprečiti mačku da konzumira mačju travu je u slučaju da nosi mačiće.

Kako dozirati mačju travu

Pa – na koji način davati mačju travu svojoj mački? Postoji nekoliko načina za to.

Igračke na bazi mačje trave

Igračke koje su ispunjene mačjom travom možete pronaći u većini prodavnica za kućne ljubimce, a one će biti sjajan izvor radosti za vašu mačku, posebno ako imate preuhranjenu mačku kojoj bi dobro došli hiperaktivnost i vežbanje!

Osušena mačja trava

Osušenu mačja trava, baš kao i igračke na bazi mačje trave, možete kupiti u lokalnim rasadnicima ili trgovinama za kućne ljubimce i posipati po podu te na taj način omogućiti svom mačjem ljubimcu da uživa.

Mačja trava

Takođe možete i sami posaditi mačju travu, a vaša mačka će uživati i tokom procesa rasta biljke. Osim toga, ako uzgajate biljku u vrtu, i sami je možete osušiti te ponuditi maci u udobnosti svog doma!

Uzgoj mačje trave kod kuće

Želite sami da uzgajate mačju travu? Biljku možete uzgajati ili kao sadnicu ili u obliku semenki. Ako niste iskusan poljoprivrednik, verovatno biste trebali potražiti sadnice, jer proces klijanja semenki može biti veoma težak proces.

Za uzgoj u zatvorenom prostoru, posude biste trebali redovno iznositi napolje i ponovo ih unositi kako vaša mačka ne bi neprestano konzumirala mačju travu. Ako će biljka tek rasti vani te planirate da i mačku izvedete vani, oko biljke ostavite dovoljno slobodnog prostora kako vaš trud ne bi bio uzaludan kada se vaša mačka odluči kotrljati kao luda.

Ako uzgajate prelepi vrt ispunjen i divljim biljem, uzgojite i mačju travu! Ne samo da će biljka privući mačke, već će takođe odbiti insekte i privući druge vrste životinja.

Da li će mačja trava delovati na VAŠU mačku?

Na većinu mačaka (njih oko 70% ) mačja trava će delovati. Međutim, na neke mačke jednostavno ne utiče. I na žalost, ne možete mnogo da učinite oko toga – da li će mačja trava uticati na vašu mačku ili ne, to određuje genetika.

Međutim, ne brinite – vaša mačka može se zabaviti uz neke od mnogih alternativa mačjoj travi, kao što je, na primer, koren valerijane.

Da li mačja trava deluje na pse?

Zanimljivo je da će mačja trava uticati i na pse – samo ne na način koji biste očekivali. Na pse, mačja trava ima umirujuće a ne stimulativno dejstvo. Ponekad se biljka može čak i koristiti za umirenje pasa ili za smanjenje anksioznosti. Pored toga, biljka ima i delovanje diuretika, kao i sposobnost da pomogne kod crevnih problema te da tokom menstruacije reguliše proces.

Ako je vaš pas nedavno povređen, ranu možete mazati uljem mačje trave. Ovo pomaže pri izlečenju i oteraće sve potencijalno zarazne insekte. Znači mačju travu možete koristiti i za pse, ali imajte na umu, ali prevelika doza u slučaju pasa i nije dobra ideja, naročito kada su u pitanju skotni psi, pa čak i kad nisu trebali biste se konsultovati sa veterinarom.

Ostale upotrebe mačje trave

Dakle, u tekstu smo do sada pokrili delovanje ove biljke na mačke i pse, kao i na njen uzgoj u sopstvenoj režiji, ali za šta se još može koristiti ova čarobna biljka? Pa, odgovor je jednostavan – možete je koristiti i vi! Mačja trava ne služi samo da biste zabavili svoju mačku ili kako biste pomogli psu da ostane miran pre njegove sledeće posete veterinaru – supstanca koja se nalazi u ovoj biljci može pomoći i vama.

Mačja trava se može koristiti kao dodatak u čaju, i deluje kao diuretik. Supstance u ovoj biljci pomažu vam da mokrite, što pomaže da izbacite toksine iz organizma i pruža vam osećaj „čišćenja“. Međutim, to nije sve – mačja trava koristi se i kao lek kod glavobolje i nesanice.

Dakle, bez obzira upotrebljavate li mačju travu da biste razmrdali svoju uspavanu macu, za održavanje crevnog zdravlja psa ili pri pripremi tople šalice umirujućeg čaja da biste ublažili glavobolju nakon dugog radnog dana, mačja trava će dobro doći u svakodnevnoj upotrebi svakog mačkoljupca!

back to top