Saveti

Sve što biste trebali znati o penjalicama za mačke

Penjalica za mačke

Image by VisionOfVictor from Pixabay

Kada vam neko spomene nameštaj za mačke, prvo što vam padne na pamet su skupe, savršeno dizajnirane penjalice za mačke. Ovaj predmet je sasvim opravdano neizostavan inventar svakog prostora u kojem borave naše mace. Penjalica za mačke zadovoljava prirodnu potrebu vaše mace da se penje, da grebe i da se skriva. Danas, u vreme online kupovine, kada niste ograničeni na oskudnu ponudu u nekom od lokalnih pet shopova, možete birati između potpuno različitih modela i varijacija na temu „penjalica za mačke“, a samim tim se nameće i pitanje: kako odabrati onu koja će odgovarati baš mojoj maci.

Pentranje po „granama“

U svom prirodnom okruženju, to jest napolju, mačke se pentraju po stablima, kako bi s visine mogle bolje osmotroti prostor koji ih okružuje . Takođe, penju se da se sakriju od potencijalne opasnosti ili tokom lova na svoj plen. Isto tako, i kućne mačke imaju potrebu da se penju, a penjalice za mačke su pravi način da im to i obezbedite.

Pri biranju penjalice za svoju macu, imajte na umu da to moraju biti penjalice sa čvrstim podlogama i lakim pristupom sa jednog nivoa na drugi. Mala rastojanja među nivoima omogućavaju lakše penjanje gore-dole, dok veće površine pružaju mačkama mesto za opuštanje – kao kad se opruže na grani drveta. Sve horizontalne površine trebale bi imati neku vrstu materijala koji nije klizav, tako da kada vašoj maci naleti period hiperaktivnog ludila, svi okolo budu sigurni, uključujući i nju.

Većina mačaka će se i sama odmah popeti uz penjalicu, čim je unesete u prostoriju, ali ako vaša maca nije od tih, to jest, ako pokazuje određenu uzdržanost, pokušajte je upoznati sa novim komadom nameštaja tako što ćete je voditi igračkom preko različitih nivoa ili na njih postavljati njene omiljene poslastice i tako je nagovoriti da se ipak popne i uzme zasluženu nagradu.

Penjalica s grebalicom

Veoma čest prizor koji možete videti u dokumentarnim emisijama o divljim životinjama su velike mačke ( divlje životinje iz porodice mačaka ) kako „nemilosrdno“ grebu o deblo. Mačke po prirodi grebu u svom okruženju kako bi obeležile svoju teritoriju vizuelnim obeležjem tragovima kandži i mirisom koji potiče iz lučenja žlezda na šapama ( kučići to čine drugačije 😉 ). Istovremeno, pošteno se protegnu i naoštre kandže. Budući da penjalice za mačke moraju imati čvrste vertikalne površine, često se na njima nalazi i površina za grebanje, što će penjalicu učiniti još privlačnijom vašoj mački, a verovatno i vama, budući da će vam pomoći da sačuvate kauč ili neki drugi komad nameštaja od oštećenja nastalih grebanjem.

Skrivanje

Mačke se u divljini, kada žele malo više privatnosti, skrivaju u lišću drveća tako da se ne osećaju potpuno izloženim, to jest, skrivaju se. Većina penjalica za mačke ima sastoje se i od određenih „skrivenih“ prostora, poput kutija sa kružnim otvorima. Mačkama je potrebna privatnost, tako da, pri kupovini penjalice za mačku trebate imati na umu i to da ona mora posedovati neku vrstu „skrovišta“. Ova skrovišta mogu biti postavljena u podnožju penjalice, ili na višim nivoima, u zavisnosti od toga šta vaša mačka preferira.

U suprotnom, vaša maca će se nastaviti skrivati ispod ćebadi, stolova, stolica, ili na prozoru, iza zastora ( kao što to čini moja maca ).

Lov na „plen“

Mnoge penjalice poseduju igračke za mace integrisane u sam dizajn penjalice. Ovo će pre privoleti vašu macu da koristi penjalicu zabavljajući se pritom. Mačići ali i starije energične mačke trčaće oko drveta napadajući igračke, dok će one lenje „napasti“ plen tek pošto se udobno smeste. Imajte na umu da ove igračke moraju biti lako zamenljive, jer će se vrlo brzo uništiti.

Gde postaviti penjalicu?

Većina mačjih penjalica je samostojeća i može se postaviti bilo gde. Iskoristite prazan ugao, postavite ih pored police za knjige, što će joj omogućiti da se lakše popne do vrha ili jednostavno pored prozora, što će pružiti odličan pregled okoline uvek radoznaloj mački.

Šta treba imati na umu prilikom kupovine penjalice za mačku?

Penjalicu birate prvenstveno za svoju mačku, ali i ono će biti u vašem životnom prostoru, što znači da dizajn mora biti funkcionalan i da se mora uklapati u vaš postojeći dekor.

Trebate voditi računa o sledećem:

Da li se lako čisti? Od kog materijala je penjalica napravljena i da li ga je lako obrisati ili očistiti?
Da li su delovi zamenljivi? Da li možete lako zameniti grebljive površine, materijale, igračke ili delove nakon što se istroše, kako bi produžili život penjalice?
Da li je penjalicu lako pomeriti? Želite li veliku penjalicu koja će stajati na jednom mestu ili nešto manje što se može lakše pomerati?
Koja estetika vas vodi? Neka se mačja stabla stapaju s dekorom, dok se druga izdvajaju kao delić „egzotike“. Šta vi želite da vidite u svom domu?

Kako odabrati penjalicu za macu?

Mala ili velika?

Veličina penjalice će zavisiti od toga koliko prostora imate, kao i od budžeta. Penjalice za mačke mogu da budu sastavljene od jednostavnih niskih platformi, do složenih kula na više nivoa sa svim fensi ukrasima i dodacima. Ako imate više mačaka, razmislite o većoj penjalici na koju se može smestiti dve ili više mačaka odjednom. Ako imate starije mačke ili mačke sa poteškoćama u kretanju, držite se manjih penjalica koje imaju kraće rastojanje između nivoa.

Otvorena ili zatvorena?

Penjalice mogu da budu sastavljene od otvorenih površine ili od zatvorenih prostora, dok ćete najčešće naići na kombinaciju oboga. Možete proceniti prema čemu vaša mačka ima više sklonosti na osnovu posmatranja gde voli da provodi vreme. Ako vaša mačka voli da se raširi na stolu ili po sredini sobe, možda bi više volela penjalicu sa otvorenim površinama. Ako se skriva ispod stolova, stolica ili u drugim malim prostorima, možda biste trebali razmisliti o penjalici sa ugrađenim zatvorenim prostorom.

Tepih ili ne?

Obično su površine penjalica prekrivene tepihom, što mačkama, u principu odgovara, ali one mogu biti teške za održavanje i možda baš i nisu ono što tražite. Postoji mnogo alternativa napravljenih od materijala koji se lako čiste, sa uglađenim i modernim izgledom. Potražite penjalice sa površinama od ofarbanog ili lakiranog drveta koje se lako brišu. Umesto da su potpuno prekrivene tepihom, površine na ovim penjalicama često imaju određene delove sa samolepljivim jastučićima koji se lako skidaju i održavaju.
Uz sve ove opcije, može vam se učiniti da pronaći dobru penjalicu i nije baš lak zadatak, ali niko ne poznaje vašu mačku bolje od vas. Odvojite malo vremena da je posmatrate i pamtite gde ona voli da se igra, penje i grebe, a zatim iskoristite ovo znanje da donesete odluku. Pokušajte uravnotežiti svoje i macine potrebe kako biste oboje uživali u novoj penjalici!

back to top