Vrste

Bengalska mačka – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Bengalska mačka - Poreklo, karakteristike, nega i cena

Image by 성혁 이 from Pixabay

Bengalsku mačku mogli bismo okarakterisati raznim pridevima, ali nikako je ne bismo mogli nazvati profinjenom. Bengalske mačke su rođeni sportisti: okretne i graciozne, snažnog mišićavog tela, kako i priliči mački koja izgleda kao da je upravo napustila džunglu.

Informacije o vrsti

Naziv Bengalska mačka
Drugi nazivi Nema
Zemlja porekla Sjedinjene Države
Veličina Vrsta mačke srednje do velike veličine
Krzno Kratka dlaka
Svetlucavo krzno
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 12-16 godina
Temperament Aktivne
Okretne
Živahne
Nežne
Energične
Težina

Mužjaci: 4.5-8 kilograma

Ženke: 3.5-5.5 kilograma

Boja Crna
Braon
Krem
Crvenkasta
Cena mačića

Bengalske mačke su skupe jer su ređe od većine udomaćenih vrsta mačaka. Trenutna prosečna cena za bengalskog mače u Srbiji je od 600-900 €, što zavisi od uzgajivača, starosti, kvaliteta i pedigrea mačke.

Uprkos svom divljem izgledu, bengalske mačke su prilično vezane za članove svoje ljudske porodice. Međutim, one i dalje poseduju visok nivo energije i svoju zabavnu, razigranu i razuzdanu stranu. Svakako im je potrebno da budu aktivne pa im je tako potreban i dom koji može zadovoljiti njenim zahtevima za energičnim aktivnostima ispunjenim životom.

Ako možete da ispunite potrebe Bengalske mačke za aktivnošću, zauzvrat ćete dobiti pametnu mačku punu ljubavi koja vam neće dopuštati predugo da sedite.

Poreklo

Sa svojim prepoznatljivim pegastim krznom i natprosečnom veličinom, Bengalska mačka izgleda kao divlja mačka koja neprestano luta prašumama, ali iako je jedan od njenih predaka mala, divlja Azijska Leopard mačka, Bengalska mačka je pripitomljena vrsta od početka do kraja.

Bengalska mačka dobila je naziv po latinskom nazivu Azijske Leopard mačke, Felis bengalensis. Sama vrsta bengalske mačke nastala je ukrštanjem Azijske Leopard mačke – koja se pedesetih i šezdesetih godina 20. veka mogla kupiti u pet shopovima u Sjedinjenim Državama – i domaćih kratkodlakih mačaka.

Džin Mil, uzgajivačica mačaka iz Kalifornije, prva je napravila ovakvo ukrštanje, ali ne zato što je želela da stvori novu vrstu mačaka. Jednostavno je i sama nabavila Azijsku Leopard mačku i pustila je da pravi društvo njenoj domaćoj crnoj mački dok je ona odsutna od kuće. Međutim, doživela je iznenađenje, budući da nije mislila da će se ove dve vrste pariti – iz ovog neobičnog prijateljstva nastali su mačići, a Džin je zadržala jednu pegavu ženku. Sparujući ovu ženku ponovo sa njenim ocem, nastalo je čitavo leglo pegavih i jednobojnih mačića.

Otprilike u isto vreme, dr Vilard Centervol ukrštao je Azijske Leopard mačke sa domaćim mačkama na Lojola Univerzitetu. Leopard mačke su bile otporne na virus mačje leukemije, pa su istraživači bili zainteresovani da saznaju može li se ta osobina preneti i na hibridno potomstvo.

Razni uzgajivači su se zainteresovali za razvoj ovih mačaka kao posebne vrste. Džin Mil je bila jedna od njih. Nakon što se zbog privatnih životnih problema privremeno prestala baviti uzgojem mačaka bila je spremna da počne ponovo. Nabavila je određeni broj hibridnih mačaka dr. Centervala i potražila odgovarajuće mužjake s kojim bi ih sparivala. Jedan je bio domaća narandžasta kratkodlaka mačka, koju je pronašla u Indiji, a druga je bila smeđa tačkasta mačka pronađena u lokalnom skloništu za napuštene životinje.

Danas se Bengalske mačke smatraju u potpunosti domaćim mačkama, a svaka u današnje vreme kupljena Bengalska mačka trebalo bi da bude najmanje četiri generacije udaljena od bilo kog pretka koji pripada nekoj od divljih krvnih linija.

Prvo udruženje mačaka koje je priznalo Bengalsku mačku kao posebnu vrstu mačaka bilo je Međunarodno udruženje mačaka, koje je dodijelilo eksperimentalni status posebne vrste 1983. godine, a potom potpuno priznanje 1991. godine. Potom su Bengalsku mačku redom priznavala i druga međunarodna i nacionalna udruženja uzgajivača mačaka.

Bengalske mačke su toliko tražene, da je jedna Britanka 1990. godine za svoju bengalsku mačku platila preko 50.000 dolara, nazvavši Bengalske mačke „Rols Rojsom“ među mačkama.

Veličina

Ovo je mačka srednje do velike veličine. Bengalska mačka teži 3.5 do 7 kilograma, a u nekim slučajevima i više.

Narav

Bengalska mačka je izuzetno aktivna i izuzetno inteligentna vrsta mačaka. Zbog je zabavno živeti sa njom, ali to ponekad može biti i izazov. Uopšte uzev, Bengalska mačka je samopouzdana, komunikativna, umiljata mačka koja je uvek na oprezu. Ništa ne može da promakne njenoj pažnji. Voli da se igra, što podrazumeva i donošenje loptice ili drugih predmeta, a može i da nauči različite trikove.

Njene okretne šape gotovo da su spretne kao i ljudske ruke. Bengalske mačke koje se dosađuju takođe mogu usvojiti neke nekonvencionalne (i pomalo destruktivne) navike, uključujući: uključivanje i isključivanje prekidača za svetlo, vađenje različitih prljavština i ostataka iz odvoda, ali i oduševljeno čupanje CD-a iz DVD uređaja ili računara.

Budući da je jedna od vrsta mačaka koje vole vodu, nemojte se iznenaditi ako vam Bengalska mačka uskoči u kadu ili uleti pod tuš zajedno sa vama. Ribe u akvarijumu ili ribnjaku veoma su izložene riziku zbog opasnosti koja im preti od njenih pametnih šapa. Takođe voli da se penje i često ćete je naći na najvišem mestu do kog može doći u kući. Visoka penjalica za mačke je apsolutno neophodan komad nameštaja za ovu mačku, kao i igračke koje joj aktiviraju inteligenciju.

U retkim prilikama kada ne visi sa lustera ili se ne kupa u vašem bazenu, umiljata Bengalska mačka će sa zadovoljstvom sedeti u vašem krilu. Podrazumeva se da će sa vama deliti krevet. I da, moramo napomenuti da će jorgan vući uvek na svoju stranu.

Zdravlje

I mačke sa pedigreom i mačke mešanaca mogu imati različite zdravstvene probleme koji mogu biti genetske prirode. Bengalske mačke su uglavnom zdrave, ali je kod ove vrste uočena pojava sledećih bolesti:

  • Distalna neuropatija, poremećaj nervnog sistema koji uzrokuje opštu slabost organizma. Može se javiti i kod Bengalskih mačaka već od 1 godine starosti. Srećom, većina Bengalskih mačaka se od ovog poremećaja sama oporavi, mada se može dogoditi nekoliko recidiva, to jest, ponovnog pojavljivanja poremećaja.
  • Sindrom ravnih prsa kod mačaka, deformacija koja može da varira od blage do teške. Mačići koji prežive do odrasle dobi obično ne pokazuju nikakve znake zdravstvenih problema.
  • Displazija kuka, koja u težim slučajevima može izazvati hromost.
  • Hipertrofična kardiomiopatija, oblik srčanih bolesti koji je nasledan kod nekih vrsta mačaka.
  • Luksacija patele, nasledno iščašenje čašice kolena koje može varirati od blagog do teškog oblika. Teški slučajevi mogu se ublažiti hirurškim zahvatom.
  • Progresivna atrofija mrežnjače, degenerativna bolest oka.

Nega

Kratka, gusta dlaka Bengalske mačke lako se neguje redovnim češljanjem jednom nedeljno radi uklanjanja mrtve dlake i pravilne distribucije kožnih ulja. Kupka je zaista retko potrebna.
Redovno joj perite zube da biste sprečili pojavu parodontalnih bolesti. Kao i u slučaju drugih vrsta, svakodnevna higijena zuba bila bi najbolje rešenje, međutim i pranje zuba jednom nedeljno je bolje nego da ih ne perete uopšte. Nokte joj obrežite na svakih nekoliko nedelja. Obrišite uglove očiju mekom, vlažnom krpom da biste uklonili tragove različitih tečnosti i izlučevina. Za svako oko koristite zaseban deo krpe kako ne biste rizikovali širenje infekcije. Proveravajte zdravlje i čistoću ušiju jednom nedeljno. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom u mešavini jabukovog sirćeta i tople vode. Izbegavajte upotrebu pamučnih štapića koji mogu oštetiti unutrašnjost uva.

Držite mačji wc besprekorno čistim. Mačke su posebno osetljive kada je u pitanju higijena toaleta, a prljava wc može biti uzrok da umesto mačjeg toaleta počnu da koriste druga mesta u kući.
Svakako se preporučuje držati Bengalsku mačku samo u zatvorenom prostoru kako bi je zaštitili od bolesti koje šire druge mačke, napada pasa ili šakala i drugih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze na otvoreno, poput udara automobila. Držanje Bengalske mačke u zatvorenom dobro je i po njeno okruženje, jer takođe štiti lokalne ptice i divlje životinje od ovog strastvenog lovca. Ako za to imate uslove, napravite svojoj Bengalskoj mački veliko ograđeno dvorište na otvorenom gde može bezbedno da skače i penje se kud joj je volja. Bengalske mačke koji izlaze na otvoreno takođe rizikuju da budu ukradene – setite se cene koju je platila ona Britanka za svoju Bengalsku mačku iz ranijih delova ovog teksta.

Boja i održavanje krzna

Bengalska mačka se nikako ne može nazvati profinjenom. Ona je sportista: okretna i graciozna, snažnog mišićavog tela, kako i priliči mački koja izgleda kao da je upravo izašla iz džungle.
Njena široka glava je klinastog oblika, duža nego što je široka, zaobljenih kontura. Na vrhu su srednje velike do male uši koje su relativno kratke, okrenute prema boku glave. Velike ovalne oči su gotovo okrugle. Glava uz telo povezuje dugačak, mišićav vrat. Telo se drži na nogama srednje dužine, koje su malo duže pozadi nego napred, sa velikim, okruglim šapama. Debeli rep srednje dužine na kraju se sužava i ogrnut je crnom bojom. Kada se Bengal okrene na leđa, možete videti još jednu njenu specifičnu karakteristiku, a to je pegavi stomak.

Ukras na divljem izgledu Bengalske mačke je kratka, gusta dlaka koja se čini luksuzno mekom i svilenkastom. Pojavljuje se u nekoliko boja i uzoraka. Krzno mogu krasiti nasumične ili horizontalne šare, ali se može pojaviti i sa vodoravnim prugama nasumično raspoređenim na svetlijoj pozadini. Neke Bengalske mačke imaju krzno koje se često opisuje kao „svetlucavo“. Krzno kao da svetluca kada je izloženo svetlosti, kao da je prekriveno zlatnom prašinom.

Deca i drugi kućni ljubimci

Aktivna i veoma društvena Bengalska mačka savršen je izbor za porodice sa decom i psima ali i drugim mačkama. Dohvataće vam lopticu kao bilo koji retriver, lako uči trikove i voli pažnju koju dobija od dece koja se prema njoj odnose ljubazno i s poštovanjem. Dovoljno je pametna da oseti kada joj negde nije mesto, ali voli da se druži sa decom školskog uzrasta, jer ona odgovaraju njenom nivou energije i radoznalosti. Ničega se ne plaši, a naročito ne pasa, i rado će se sa njima sprijateljiti ako joj ne prave probleme. Kada su u pitanju Bengalske mačke, potrebno je da nove kućne ljubimce, čak i druge mačke, uvodite polako i u kontrolisanom okruženju.

Kao i druge mačke, i Bengalska mačka ima veliki nagon za lovom i ne treba im verovati kada su u pitanju životinje poput hrčaka, manjih zečeva i zamorčića.

back to top