Saveti

Definitivni vodič za hranjenje mačaka sa rasporedom obroka

Raspored obroka mačke

Image by birgl from Pixabay

Možda vam se na prvu čini da je hranjenje mačke relativno jednostavna stvar, ali ono je sve osim toga. Zbog različitih potreba koje mačke imaju tokom različitih perioda svog života, vašoj mački će, da bi se pravilno razvijala, verovatno biti potrebni i različiti izvori hrane. U ovom tekstu donosimo vam detaljan vodič o tome šta i kada vaša mačka treba da jede.

Zašto je uopšte potrebno detaljno znanje o pravilnom hranjenju mačaka

Ako nemate iskustva u držanju i uzgoju mačaka, možda ćete se zapitati čemu svo ovo komplikovanje oko rasporeda ishrane. Na kraju krajeva, mačke u divljini, ali i lutalice, nemaju baš lako uočljiv raspored obroka. Međutim, mačkama je obično potrebna uravnotežena ishrana kako bi preživele i imale zdrav život i pravilan razvoj, baš kao i ljudi. Pored toga, davanje mački pogrešne namirnice u pogrešnom trenutku može prouzrokovati probleme u njenom razvoju, a ponekad može biti i zaista opasno.

Faktori koji utiču na raspored hranjenja vaše mačke

Dakle, na osnovu čega ćete tačno napraviti raspored obroka za svoju mačku? Budući da brojni faktori utiču na to šta vaša mačka treba da jede, mi ćemo ovde navesti samo nekoliko najčešćih:

 • Starost: godine vaše mačke određuju da li su joj potrebni određeni hranljivi sastojci u ishrani ili ne. Na primer, mačići obično trebaju visokoenergetsku hranu zbog svog aktivnog i energičnog načina života.
 • Težina: na osnovu trenutne težine vaše mačke, veterinar može ne samo da utvrdi da li je mačka neuhranjena ili ima prekomernu težinu, već i da izračuna tačnu količinu sastojaka koje vaša mačka treba da unosi na dnevnom nivou.
 • Zdravlje: bolesne mačke treba prvo lečiti da bi se onda mogao napraviti pravilan raspored i sastav obroka.
 • Vaše obaveze: pri sastavljanju rasporeda obroka treba voditi računa i o sopstvenim obavezama jer i one utiču na dosledno sprovođenja rasporeda obroka vašeg ljubimca. Jednostavno, ne možete nahraniti mačku ako niste kod kuće.

Po čemu se hrana za odrasle mačke razlikuje od hrane za mačiće

Ako kod kuće imate mače koje hranite suvom hranom, možda ste primetili da postoje različite varijante hrane za mačiće – na ovoj hrani obično piše da je namenjena mačkama ne starijim od godinu dana. Ovaj period života mačića je veoma važna za budući život mačke, jer u mnogome određuje kako će rasti i ponašati se u odraslom dobu. Budući da su mačići puni energije i učestvuju u puno aktivnosti, to jest, igraju se, u njihovoj ishrani je potrebno više proteina i masti.

Proteini i masti deluju kao izvori energije i omogućavaju mačićima brzi rast u prvoj godini života. Plus, u ovom periodu mačićima rastu zubi i razvijaju se kosti, pa im je potrebno i puno minerala za razvoj snažnih kostiju. Jedan od razloga zašto je teško pronaći adekvatnu zamenu za ove namirnice je velika količina ovih minerala, a koji čak mogu naštetiti odraslim mačkama kojima više nisu potrebni.

Raspored hranjenja mačaka

Raspored obroka mačaka starosti 0-6 nedelja

Prvih nekoliko nedelja je od vitalne važnosti za život mačića i u tom perioud ishrana se svodi na majčino mleko. Ovo mleko je presudno za mačiće i preko je potrebno da bi se mačići održali u život i razvijali se zdravo. Zbog toga se mačićima uvek preporučuje da ostanu sa majkom najmanje prva 2-3 meseca, tako da im budu na raspolaganju sve hranljive vrednosti koju pruža majčino mleko.

Ako je ipak mače odvojeno od majke ili je majka odbila mače, biće mu potrebno mleko u prahu da bi preživelo. Pri spravljanju obroka od mleka u prahu treba da zadržite 1:2 odnos mleka u prahu i vode. U samo nekoliko sledećih koraka dobićete 30 ml ove zamene za majčino mleko:

 • Kupite mleko u prahu u najbližem lokalnom pet shopu ili kod veterinara.
 • Sterilišite vodu ključanjem, a zatim je ohladite tek toliko da se mleko u prahu može pravilno sjediniti sa vodom.
 • Pomešajte 10 ml mleka u prahu sa 10 ml vode i od ove smese napravite pastu.
 • Dodajte ostalih 10 ml vode i mešajte.
 • Lagano zagrejte mleko i stavite ga u bočicu za hranjenje za mačiće ( ili u špric ) i koristite ga za hranjenje svojih mačića.

Na osnovu starosti vašeg mačeta, pomoću tabele date u nastavku možete odrediti koliko obroka je potrebno vašem mačetu kao i količinu mleka koju treba davati po obroku.

Starost u nedeljama Broj obroka / dan ml mleka / obrok ml mleka / dan
1. Nedelja 7 3 21 ml
2. Nedelja 6 8 48 ml
3. Nedelja 5 12 60 ml
4. Nedelja 5 12 60 ml
5. Nedelja 5 12 60 ml
6. Nedelja 4 15 60 ml

Posle ovog prvog perioda u životu mačeta, moraćete da odviknete mače od zamene za majčino mleko i umesto toga da ga usmerite ka čvrstoj hrani. Ovo ćete morati početi raditi već sa oko 4 nedelje starosti mačića, a da biste stvorili i interesovanje za suvu hranu potrebno je postepeno uvođenje posebne suve hrane namenjene mačićima u ishranu.

Postepeno bi trebalo povećavati udio ovih namirnica u ishrani. Mačiće ne treba odbijati od majke najmanje 8 nedelja.

Raspored obroka mačaka starosti 1-12 meseci

Prvih 12 meseci života mačka se smatra mačićem i preporučuje se da jede suvu hranu za mačiće. Ova vrsta hrane obično sadrži sve vrste hranljivih sastojaka koje su potrebne da bi vaše mače imalo uravnoteženu ishranu. Ako svoje mače zaista i hranite suvom hranom za mačiće, morate uzeti u obzir da ćete zbog nedovoljnog sadržaja vlage u ovoj vrsti hrani morati obezbediti i dovoljno vode da vaše mače ne bi dehidriralo.

Starost u mesecima Broj obroka / dan Hrana / obrok Hrana / dan
1-2 meseca 3 10 grama 30 grama
2-4 meseca 3 15 grama 45 grama
4-7 meseci 3 20 grama 60 grama
7-10 meseci 3 25 grama 75 grama
10-12 meseci 3 30 grama 90 grama

Pored toga, mačiću možete postpeno da uvodite u ishranu i vlažnu u kombinaciji sa suvom hranom. To možete uraditi kad vaše mače bude starosti između 4 meseca i godinu dana, i to na taj način da dodate do 100 g vlažne sa 20-40 g suve hrane.

Imajte na umu da je za izračunavanje prave količine vlažne hrane koja je potrebna vašoj mački uvek potrebno uzeti u obzir težinu mačke u kilogramima. Za ishranu koja se bazira isključivo na vlažnoj hrani možete se osloniti tabelu u nastavku koja objašnjava potrebnu količinu hrane u odnosu na težinu mačke.

Težina mačke (kg) 1-2 kg 2-3 kg 3-4 kg 4-6 kg 6-8 kg
Količina hrane / dan 100-150 gr 150-300 gr 300-400 gr 400-450 gr 450-500 gr

Raspored obroka mačaka starosti godinu i više dana

Jednom kada vaša mačka dostigne godinu dana, zvanično se smatraju odraslim mačkama! Mačkama možete davati različite vrste obroka, kao što su fiksni rasporedi, besplatna hrana ili kombinacija oba. Sada bi trebalo da se odlučite za hranu za odrasle mačke, koja uključuje i suhu i mokru hranu za mačke. Primer fiksnog rasporeda obroka opisan je u donjoj tabeli.

Težina mačke Broj obroka / dan Hrana / obrok Hrana / dan
1-3 kg 3 10-18 gr 30-50 gr
3-5 kg 3 18-23 gr 50-70 gr
5-7 kg 2 23-30 gr 70-90 gr
7-10 kg 2 30-33 gr 90-100 gr

Zaključak

Verovatno ćete primetiti da su vrednosti i proračuni napravljeni u gornjim tabelama kreirani na osnovu prosečnog zdravlja i drugih karakteristika mačke, ali sve u svemu, uopšteni. Na drugoj strani, svaka mačka je drugačija i jednostavno rečeno jedinstvena. Vaša mačka ili mače mogu imati različite potrebe u zavisnosti od:

 • starosti
 • vrste
 • opšteg zdravstvenog stanja
 • ukupne težine

Za konkretne količine hrane koje će u potpunosti odgovarati vašoj mački, obratite se svom veterinaru, posebno ako vaša mačka pati od zdravstvenih problema te su joj potrebna raznolika ishrana i individualno kreiran raspored obroka.

back to top