Saveti

Kako da mački očistite uši – detaljan vodič

Čišćenje ušiju kod mačke

Image by peter jung from Pixabay

Kao životinje koje su prirodno sklone održavanju sopstvene čistoće, mačke odlične kada je u pitanju održavanje čistoće krzna, šapa i ušiju. Međutim, kao vlasnik, vi ste odgovorni da redovno pregledate uši svoje mačke i po potrebi ih očistite.

Ne samo da ovo rutinsko negovanje pomaže u zbližavanju vas i vaše mačke, već vam može pomoći da u pravo vreme otkrijete moguće abnormalnosti i primenite odgovarajući tretman.

Pripremite sve što vam je potrebno

Pre nego što započnete sa procesom čišćenja ušiju vaše mačke, uverite se da imate pripremljeno sve što vam je potrebno za ovaj zadatak kako ne biste morali zaustaviti postupak na pola puta.

Kupovina efikasnog sredstva za čišćenje mačaka

Prva i najvažnija stvar je da imate efikasno, sigurno i zdravo sredstvo za čišćenje ušiju kod mačaka. Ovo sredstva za čišćenje možete kupiti kod veterinara ili u bilo kojem lokalnom pet shopu.
Pre nego što to učinite posavetujte se sa veterinarom, zapravo, tražite njegovu preporuku. Pažljivo proverite sastojke koje ovo sredstvo sadrži i da se među njima ne nalazi nešto što će mački na bilo koji način naštetiti. Pri kupovini sredstva za čišćenje ušiju kod mačaka potrebno je na umu imati nekoliko stvari:

 • Kupite samo sredstvo koje je odobrio vaš veterinar.
 • Nemojte koristiti vodu jer se voda može u ušima mačke i na taj način izazvati infekciju.
 • Koristite štapiće za uši za bebe.

Odaberite ugodno i tiho mesto

Sledeći korak u pripremi čišćenja ušiju vaše mačke biće izoliranje mačke u tihu prostoriju u kojoj nema ničega što bi je moglo uznemiravati. Ako imate bilo koje druge kućne ljubimce, zadržite ih dalje od ove prostorije i još jednom se pobrinite da obezbedite mirne uslove, jer će vašu mačku možda već i ovo odvođenje u drugu prostoriju uznemiriti a sigurni smo da ne želite dodatno otežavati ovaj za nju ionako neugodan događaj.

Pregled ušiju vaše mačke

Sada kada imate sve što vam je potrebno za čišćenje ušiju vaše mačke, vreme je da ih najpre pregledate. Ovo će vam pomoći da utvrdite da li je čišćenje ušiju zaista neophodno.

Izaberite pravo vreme

Iako neke mačke bolje podnose neočikavane preglede, vaša mačka će možda biti uznemirena, čak iako ste vi u pitanju. Zbog toga je najbolje vreme da započnete pregled onda kada je vaša mačka umorna, pospana ili se jednostavno izležava. Razigrana mačka može biti preterano uzbuđena, a kako uzbuđenje lako pređe u uznemirenost mogla bi početi da vas grebe ili grize. Obavezno obratite pažnju na to da je držite što laganije, kako se mačka ne bi dodatno uzbunila.

Pregled uva

Pre svega, približite mačku izvoru svetlosti i postojano je držite. Potom je nežno uzmite za spoljašnji deo uva. Nežno ga okrenite prema van kako biste mogli da unutrašnjost uva. Nećete moći u potpunosti da vidite unutrašnjost ušiju mačke, ali ipak ćete moći da vidite dovoljno.

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom pregleda ušiju kod mačke

Ako niste sigurni da li su uši vaše mačke čiste, obratite pažnju na sledeće:

 • Nagomilani ušni vosak: normalno je da mačke proizvode određenu količinu ušnog voska, ali previše ušnog voska može ukazivati na veći problem, pa uzorak voska treba svakako odneti kod veterinara.
 • Prljavština crne ili smeđe boje, čiji uzorak takođe treba odmah odneti veterinaru.
 • Bilo koja druga abnormalnost, poput neobičnih tečnosti ili bilo kakvih oštećenja itd.

Čiste mačje uši će biti ružičaste boje i u njima nećete primetiti ništa od gore pomenutog. Ako i postoji malo voska za uši, možete ga očistiti postupkom opisanim u ostatku teksta.

Čišćenje ušiju kod mačke

Da biste mački očistili uši, odvedite mačku u izolovanu prostoriju u kojoj ima dovoljno svetlosti, i prvo i najvažnije, pažljivo pregledajte uši izvana. Nakon toga možete da zavirite u unutrašnjost ušiju vaše mačke kako je prethodno objašnjeno i uveriti se da li je sve u redu.

Korišćenje sredstva za čišćenje ušiju

Pročitajte etiketu na sredstvu za čišćenje ušiju kod mačaka i pažljivo sledite uputstva. Prema uputstvima, stavite kapi sredstva za čišćenje u uvo mačke, a zatim masirajte dno uva. Ni u kom slučaju ne dodavajte više ili manje kapi nego što je preporučeno. Potom sačekajte 2 do 3 minuta. Takođe slobodno dozvolite mački da odmahuje glavom kako bi sredstvo bolje prodrlo u ušni kanal.

Čišćenje uva

Pomoću pamučnog štapića za uvo očistite spoljašnjost uva mačke i uklonite prljavštinu i vosak iz ušnog kanala. Ovo uradite nežno, to jest, ne pritišćite štapić previše prema dole, jer tako možete oštetiti unutrašnju strukturu ušiju mačke. Ako ste zabrinuti zbog prljavštine u ušnom kanalu, odvedite mačku veterinaru – stručnjak će to ipak bolje učiniti nego vi.

Obavezno očistite samo vidljivo područje ušiju i ušnog kanala, jer u suprotnom, mogli biste prouzrokovati ozbiljne probleme na uvu mačke mačke. Ako vam se učini da mačka tokom postupka pokazuje bilo kakve znake da oseti bol, odmah je odvedite veterinaru.

Šta treba uraditi nakon čišćenja ušiju

Čitav ovaj proces verovatno je predstavljao prilično neugodno iskustvo za vašu mačku, pa joj nakon samog čišćenja ušiju pružite malo ljubavi, ohrabrenja, a mogli biste joj prirediti i neku poslasticu. Ovo će joj pomoći da shvati da je i dalje volite i sledeći put kada pokušate da joj očistite uši, možda se neće toliko protiviti. Kod svakog sledećeg ponavljanja vaša mačka će sve više učiti da joj ovaj postupak neće naštetiti na bilo koji način i jednostavno će ga početi lako prihvatati.

Kada bi trebalo da očistim uši svojoj mački?

Dobra praksa je da mački redovno čistite uši ili da ju u ovu svrhu odvedete veterinaru. Redovno čišćenje ušiju pomaže da vaša mačka ostane ne samo čista, nego ćete takođe primetiti bilo kakve promene na ušima mačke koji bi mogli ukazati na veće probleme u opštem zdravlju mačke. Ako pri pregledanju ušiju svoje mačke utvrdite da su čiste, ne morate ih čistiti – to znači da se mačka sama veoma efikasno neguje i da joj pri tome nije potrebna dodatna pomoć.

Upozoravajući znaci

Ispod ćemo vam navesti listu upozorenja. Ako primetite bilo koje od njih, zdravlje vaše mačke moglo bi biti ugroženo. U tom slučaju, odmah je odvedite veterinaru i pobrinite se da joj detaljno pregledaju uši i propišu adekvatno lečenje. Neki od nepoželjnih znakova su:

 • Krvarenje pre ili posle čišćenja ušiju.
 • Stalno grebanje i trljanje ušiju.
 • Crni ili smeđi iscedak ili prljavština.
 • Stalno tresenje ili naginjanje glave na jednu stranu.
 • Nemogućnost održavanja balansa u hodu.
 • Crvenilo ili oteklina u uvu.
 • Čudan ili neprijatan miris u blizini ušiju.
 • Delimičan ili potpuni gubitak sluha.

U ovom slučaju, veterinar će vam verovatno dati neke lekove koje ćete sami stavljati mački u uši. Da biste ovo uradili kako treba, u potpunosti sledite uputstva veterinara i ne pravite nikakve izmene u postpuku bez prethodnog razgovora sa veterinarom.

Na kraju, iako većina mačaka temeljno i redovno obavlja higijenu, ipak im je, s vremena na vreme, potrebna pomoć. Pregled ušiju, zajedno sa redovnim pregledom kod veterinara, može pomoći u sprečavanju nastanka raznih bolesti povezanih sa zdravljem ušiju i ukupnim zdravljem vaše mačke.

back to top