Saveti

Znaci teranja kod mačaka – Estrusni ciklus

Mačka u teranju

Image by tdfugere from Pixabay

Estrusni ciklus kod mačke u narodu takođe poznat pod nazivom „teranje“ je ponavljajući ciklus hormonima izazvanih fluktuacija u plodnosti i seksualnoj aktivnosti ženskih mačaka. To je vreme kada ženka mačke postaje plodna i spremna za parenje. Estrus je sezonska pojava, ali takođe zavisi i od niza faktora kao što su starost mačke, dužina dana i opšte zdravlje mačke.

Sezona parenja mačaka

Mačke, kao vrsta, pokazuju sklonost ka sezonskom parenju, iako mogu dospeti u stanje teranja, pariti se i razmnožavati u bilo koje doba godine. Obično sezona parenja kod mačaka započinje u proleće kada dani postaju duži i može potrajati do jeseni.

Početak estrusa

Estrusni ciklus započinje kada ženska mačka dospe u pubertet (doba polne zrelosti) i varira od rase do rase, kao i od jedne do druge mačke. Neke rase, poput sijamskih mačaka, mogu postati polno zrele već u periodu od 4 do 5 meseci starosti, dok druge možda neće dostići polnu zrelost ni sa 10 meseci ili više.

Mačke su poliestrična vrsta životinja, tj. mogu se terati više od jedan put u godini.

Mačke su životinje koje imaju indukovanu ovulaciju, što znači da neće ovulirati (to jest, osloboditi zrelu jajnu ćeliju) dok ne dođe do parenja, to jest, koitusa, a to uveliko povećava šanse za začeće. Zbog toga se veoma često dešava da mačke lutalice imaju više legala mačića godišnje.

Postoje 4 faze ciklusa teranja mačke:

  • Proestrus
  • Estrus
  • Interestrus
  • Diestrus

U ovom članku detaljno ćemo razmatrati drugu fazu ciklusa teranja mačke – estrus.

Estrus

To je hormonski izazvano stanje, na koje utiče povećanje nivoa određenih hormona u krvi, a estrogen je najvažniji među njima. Prvenstveno se može prepoznati po promenama u ponašanju, a ne po merenjima nivoa različitih hormona kako je to uobičajeno. Kaže se da je ženka mačke u teranju ili estrusu, ako „traži“ mužjaka mačke i „poziva“ ga na parenje.

Kako prepoznati da li je vaša mačka u teranju?

Dakle, da li je mačka zaista u teranju najlakše je prepoznati ako dolazi do pojave karakterističnih oblika ponašanja ili po znakovima koje redovno pokazuju ženke mačke.

Teranje i glasno mjaukanje

Široko poznat naziv za estrus je i „teranje“. Mačka u teranju postaje veoma glasna i često će besciljno hodati po kući dozivajući mužjaka ili jednostavno mjaukajući na različite, ali veoma specifične načine. Ovo može zvučati poput uznemirenog dečjeg plača i može biti toliko glasno i uporno da vam ne dozvoli da zaspite čak i celu noć.

Ženka mačke postaje maznija i nežnija

Ženka mačke u teranju veoma često postaje nežnija i maznija nego što bi to inače bila. Trljaće se o vaše noge, kotrljajući se i omotavajući vam se oko nogu. Trljaće svoje obraze i bradu (jer tu se nalaze njene mirisne žlezde) o nameštaj, posebno na ulaznim i izlaznim mestima poput vrata, šireći svoj miris unaokolo, na taj način dajući do znanja potencijalnom mužjaku da je raspoložena za parenje.

Lordoza

Lordoza je specifično ponašanje u kojem ženka mačke spušta prednje delove svog tela na zemlju, zadnje noge drži u čučećem položaju, dok zadnjicu podiže u vazduh stojeći na prstima zadnjih nogu i držeći rep po strani, izlažući tako vulvu potencijalnom mužjaku i ohrabrujući ga na parenje.

Iscedak iz vagine

Iz vagine ženke mačke u teranju možete primetiti kako izlazi bistra, vodenasta tečnost.

Lizanje genitalija

Vulva mačke u teranju postaje otečena i ovaj blagi otok izaziva prilično neugodan osećaj kod mačke. Ovo će vrlo verovatno dovesti do toga da vaša mačka provede mnogo vremena u lizanju vulve.

Učestalo mokrenje i obeležavanje prostora urinom

Ženke mačke u teranju oslobađa feromone u urinu, što obaveštava bilo koju mušku mačku u blizini da se ženka približava stanju u kojem je spremna za parenje. Dakle samo u tu svrhu ženka mačke će na svakom dostupnom mestu u kući ili dvorištu ostaviti malu lokvicu mokraće. Vama, kao vlasniku može se činiti da mačka neobično često mokri. Neiskusni vlasnici i paničari među njima mogli bi pogrešno pretpostaviti da mačka ima nekakav problem sa mokraćnim putevima. Dakle, neiskusni, ne brinite, u pitanju su samo feromoni.

Valjanje po podu

Kao neizostavni deo ovog neuobičajeno „nežnog ponašanja“ i „očigledne seksualne frustracije“ povezane sa estrusom, mnoge mačke u teranju će se mnogo i često valjati trljajući leđa o pod, tepih i druge horizontalne površine.

Nemirno ponašanje

Nemirno ponašanje i nemogućnost smirivanja na jednom mestu takođe su karakteristična odlika ponašanja ženke mačke u teranju.

Gubitak apetita

Ženke mačke u teranju obično postaju skoro potpuno nezainteresovane za hranu zbog nezadovoljenog seksualnog nagona.

Očekujte da će vaša mačka odlutati

Čak i one mačke koje vole boraviti u unutrašnjim prostorima, u periodima teranja postaju prilično pustolovne. Ako se mužjak mačke ne pojavi sam, ona će ga sama pronaći tako što će na dan ili dva odlutati od kuće.

Tiho teranje

Kod nekih mačaka javlja se i fenomen koji se naziva tihim teranjem, gde ženka mačke može da ne pokazuje nijedan od gore navedenih znakova.

Koliko dugo ženka mačke ostaje u teranju?

Estrus obično traje između 7-10 dana. Ako se vaša mačka ne pari, to jest, ako ne dođe do oplodnje ili, što bi se narodski reklo, dok mačka ne ostane smacna, ciklus će se ponoviti 14-21 dana kasnije i redovno će se nastavljati, sve dok ne dođe do parenja i oplodnje.

Postoje 3 moguća načina razrešenja ove, za vas i vašu mačku, neugodne situacije:

  • Mačka se pari i dođe do oplodnje.
  • Mačke se pare, međutim, do oplodnje ne dođe, i mačka se vraća u stanje teranja.
  • Mačka se ne pari i ne dolazi do oplodnje a potom 14-21 dan kasnije ponovo počinje ciklus teranja.

Na kraju, ovu neugodnu situaciju možete rešiti i jednostavnom sterilizacijom mačke, koja je, u suštini rutinski hirurški zahvat te nema potrebe da se od njega plašite.

back to top