Vrste

Ruska plava mačka

Ruska plava mačka

Image by VS_star from Pixabay

Istorija – Poreklo ruske plave mačke

Kao što je to slučaj i sa mnogim drugim vrstama mačaka, o poreklu ruske plave mačke se veoma malo zna. Verovatno je tačno da potiče iz Rusije – njeno gusto krzno sigurno je da dolazi od vrste mačaka koje su živele na hladnijem podneblju – i smatra se prirodnom vrstom. To znači da za njeno postojanje možemo zahvaliti isključivo majčici prirodi, bez bilo kakve ljudske intervencije. Razvoj vrste ruske plave mačke, međutim, odvijao se prvenstveno u Britaniji i Skandinaviji, počev od kasnog devetnaestog veka, kada su izlaganje i uzgoj mačaka postali veoma popularna društvena aktivnost.

Ruska plava mačka prvi put se pojavila na svetskoj sceni vrsta mačaka na izložbi mačaka održanoj u londonskoj Kristalnoj palati 1875. godine. Tom prilikom bila je označena nazivom Arhangelska mačka, jer se govorilo da potiče sa ruskog ostrva Arhangel, i pod tim nazivom se i takmičila u konkurenciji drugih plavih mačaka različitih vrsta. U novinskom članku o pomenutoj izložbi ruska plava mačka opisana je kao „veoma zgodna“ i „sa posebno lepim, gustim krznom“, a još je naglašeno da „delom podseća na divljeg sivog zeca“. Drugi nazivi po kojima je ova vrsta mačka u početku bila poznata su Malteška mačka i Vitka plava mačka.

Poznata britanska uzgajivačica mačaka po imenu gospođa Kerju-Koks ( eng. Carew-Cox) počela je da uvozi rusku plavu mačku 1890. godine, te ih je uzgajala i pokazivala u periodu na prelazu između dva veka. Opisala ih je kao vrstu mačaka koje imaju kratko, srebrnasto krzno, velike uši, široke oči i vitka lica, slatkih, inteligentnih karaktera – ukratko, veoma slično tome kako bismo danas opisali rusku plavu mačku. Godine 1912. ruske plave mačke već su dovoljno utvrdile svoj položaj da su već tada prvi put izložene kao posebna vrsta, umesto na skupnim izložbama sa ostalim plavim mačkama raznih vrsta.

Drugi svetski rat je zamalo u potpunosti istrebio populaciju ruske plave mačke. Veoma mali broj ruskih plavih mačaka preživeo je teške godine rata, jer su se britanski i skandinavski uzgajivači okrenuli drugim vrstama, pre svega sijamskoj i britanskoj plavoj mački, kako bi pomogli opstanak svojih autentičnih vrsta. Zbog uticaja mešanja ruske plave mačke sa sijamskom mačku, mačke su razvile ekstremniji izgled, a tekstura dlake se promenila. Trebale su godine da vrsta vrati prvobitni izgled. Ovo je postignuto zahvaljujući kombinovanju britanskih, koje su više dovele do izražaja plišana, srebrnasta krzna sa skandinavskim mačkama, koje su bile poznate po blistavim, bistrim očima i ravnim profilima. Rezultat je ruska plava mačka umerenog tipa kakvu poznajemo danas.

Ruska plava mačke prvi put je uvezena u Sjedinjene Države 1900. godine, ali tek nakon Drugog svetskog rata američki uzgajivači počinju da razvijaju sopstvene linije od mačaka uvezenih 1947. godine. Danas su ruske plave mačke veoma popularne na izložbama mačaka, ali i česti ljubimci onih koji umeju da spoznaju tajnu njihove neprolazne i neobične lepote.

Narav ruske plave mačke

Ruska plava mačka na glasu je kao nežna, tiha mačka, pomalo stidljiva, ali ovo nemojte uzeti zdravo za gotovo. Ruska plava mačka može biti uzdržana po prirodi, ali svakako voli da se igra (posebno će voleti da vam donosi predmete koje joj vi bacate) i uživa u skakanju ili penjanju na visoka mesta gde u dokolici može da proučava ljude i situacije pre nego što se odluči da li želi da se uključi ili ne. Posetioci će teško pridobiti njenu neposrednu pažnju i možda nikada neće imati priliku ni da je vide ukoliko ona sama ne odluči da je posetioc uopšte vredan toga, ali prema članovima porodice, posebno prema osobi koju najviše voli, biće zauvek odana, prateći je kroz kuću svo vreme. Ići će dotle da će vam mirno stajati na ramenu gde god se vi kretali. Ruska plava mačka je emotivno veoma osetljiva mačka koja ne voli da je ignorišu i osećaće se povređeno ako ne dobije barem istu količinu naklonosti koju daje. Nedostatak pažnje može da izazove uznemirenost ili strah kod ruske plave mačke.

Iako Ruska plava mačka voli vaše društvo, ona je sposobna i da sesama zabavi tokom dana, dok ste na poslu. Za razliku od nekih aktivnih, inteligentnih vrsta mačka, ona nije destruktivna, već se kroz prostor kreće sa gipkom gracioznošću ruske balerine. Na drugoj strani, kada ste kod kuće, nećete moći a da ne primetite njen suptilni smisao za humor i interaktivnost. Jedino o čemu treba da vodite računa je da se smejete zajedno sa njom, a ne da se smejete njoj. Ruska plava mačka ima jak osećaj sopstvene vrednosti i ne voli da je ismevaju.

Ovo je mačka koja najbolje funkcioniše u tihom, stabilnom okruženju. Ne voli promene, a posebno joj je važno da obroci budu tačno na vreme. Ruska plava mačka biće vam redovan i tačan budilnik, ne zbog toga da ne biste zakasnili posao, već da ne biste zakasnili da joj servirate obrok u tačno vreme.

Ako odvojite dovoljno vremena za razvijanje odnosa sa vašom ruskom plavom mačkom, nagrada će vam doći u vidu duboke vezanosti sa ovom mačkom koja zaista zna da voli.

Ruska plava mačka – zdravlje

Kako mačke sa pedigreom tako i mačke mešanci mogu imati različite zdravstvene probleme koji mogu biti genetske prirode. Ruska plava mačka je, međutim, uglavnom zdrava. Glavna briga vlasnika verovatno će biti ruski srčani apetit ove mačke, koji je začas može pretvoriti iz mršavice u bucu.

Nega – Kako da pravilno negujete rusku plavu mačku

Gusto krzno ruske plave mačke treba češljati dva puta nedeljno kako bi se uklonile olinjale dlake i omogućilo pravilno izlučivanje telesnih tečnosti. Redovno joj perite zube da biste sprečili nastanak parodontalne bolesti. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali i pranje zuba jednom nedeljno je bolje nego da se pranje zuba uopšte ne obavlja. Nokte joj obrežite svakih nekoliko nedelja. U periodima intenzivnog linjanja kupka će vam, takođe, pomoći da lakše uklonite višak dlake kod ruske plave mačke.

Toalet ruske plave mačke u svakom trenutku mora biti besprekorno čist. Veoma je osetljiva kada je u pitanju higijena njenog toaleta.

Rusku plavu mačku preporučuje se držati samo u zatvorenom prostoru kako biste je zaštitili od bolesti koje im mogu preneti druge mačke, napada pasa ili šakala i drugih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze napolje, poput udara automobila. Ruske plave mačke koje izlaze na otvoreno, zbog svog jedinstvenog izgleda, često rizikuju da budu ukradene. Ko ne bi poželeo da ima rusku plavu mačku?

Boja i održavanje krzna

Elegantno, a na drugoj strani mišićavo telo Ruske plave mačke navelo je jednog sudiju na izložbi mačaka da je proglasi za „dobermana među mačkama“. Fino je građena, umerenog oblika, što znači, negde između kratkog, kompaktnog tela vrsta kao što su Persijska mačka i uglađenih linija orijentalnih rasa poput Sijamske mačke. Po međunarodnoj klasifikaciji uzgajivača mačaka, ruska plava mačka ima glavu glatkog, klinastog oblika srednje veličine sa maltene ravnom njuškicom.

Široki klinasti oblik glave i ravna lobanja često povezuju sa izgledom kobre, iako je ovo previše opasno poređenje za ovako slatku mačku. Aristokratski izgled je možda bolji izraz za ovo. Njene prilično velike uši su u dnu široke, sa zašiljenim vrhovima, a unutrašnjost im je obložena tankom, prozirnom kožom i zaobljene, dok su živopisne zelene oči široko razdvojene. Dug, tanak vrat prelazi u visoka ramena i telo jakih kostiju, čvrsto ali mišićavo, prekriveno kratkim, ali gustim krznom plišane teksture, koje se zbog gustine često poredi sa krznom foke ili dabra. Ako biste provukli prste kroz krzno ruske plave mačke, tragovi koje ostavite ostali bi tako sve dok ponovo ne biste zagladili dlaku nazad. Telo podupiru duge, čvrste kosti nogu postavljene na male, blago zaobljene šape sa jastučićima boje lavande. Rep im je dugačak, ali proporcionalan telu.

Ruska plava mačka izdvaja se od ostalih vrsta mačaka po boji svog krzna. Na prvi pogled ono vam se može učiniti da izgleda sivo, ali, rečnikom koji se koristi na izložbama mačaka, boja krzna ruske plave mačke je ujednačena svetlo plava sa dlakama srebrnih vrhova zbog kojih se čini da blista. Neke ruske plave mačke dolaze na svet sa „nepostojećim prugama“ na krznu, ali one uglavnom blede, ostavljajući mački stamenu plavu boju kad dođu u zreli period života.

Možda mislite se ruska plava mačka pojavljuje samo u plavoj boji i po međunarodnim klasifikacijama to zaista i jeste tako. Međutim, postoje i liberalnije klasifikacije vrsta mačaka. U Australiji i na Novom Zelandu ova vrsta mačaka se jednostavno zove „Ruskinja“ i pojavljuje se u beloj i crnoj boji kao i u tradicionalnoj plavoj boji.

Deca i drugi kućni ljubimci

Ruska plava mačka ima tolerantnu prirodu prema deci koja se prema njima odnose ljubazno i s poštovanjem. Čak će se pomiriti sa nespretnim zadirkivanjem mališana, ako u njemu osete dobrodušnu gestu a ne zlu nameru. Ako je potrebno, čak će se i udaljiti ili popeti izvan dohvata dece da bi pobegli od dosadnog dečjeg maženja po glavi. Uprkos tome, strpljiva i nežna ruska plava mačka treba uvek biti zaštićena od grubog postupanja, zato nikada ne puštajte sasvim malu decu da maze mačku bez nadzora odraslih.

Ruska plava mačka prihvata i druge životinje, uključujući pse, sve dok ih ove ne proganjaju i dok ih ne osećaju kao moguću pretnju. Ako planirate da u domaćinstvo uvodite nove kućne ljubimce, činite to polako i pod kontrolisanim okolnostima kako biste bili sigurni da će zbližavanja proteći mirno i bez nesuglasica.

back to top