Vrste

Korat – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Korat mačka

„Minou our cat .. happy birthday“ by Nick Kenrick.. is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Srebrno-plave mačke smaragdno-zelenih očiju plenile su ljudsku pažnju od davnina jer prvi prikazi ove zaista lepe vrste nalaze se još u literaturi iz 14-tog veka.

Informacije o vrsti

Naziv Korat
Drugi nazivi Si-Savat, Malet
Zemlja porekla Tajland
Veličina Vrsta mačke male do srednje veličine
Krzno Duga dlaka
Sjajno krzno
Profinjena tekstura
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 10-15 godina
Temperament Privržene
Prijateljski nastrojene
Nežne
Inteligentne
Veoma razigrane
Tihe
Težina

Mužjaci: 3.5-5 kilograma

Ženke: 2.5-3-5 kilograma

Boja Plava
Srebrna
Cena mačića

Prosečna cena u Srbiji kreće se od 500-700 €.

Poreklo

Čuli ste za zečju šapu, talisman sreće kakvim se smatra u mnogim kulturama širom naše planete? E , pa u svojoj pradomovini, Tajland, Korat, koji je tamo poznat i pod nazivom Si- Sawat mačka je i više od toga.

Za srebrno-plave mačke smaragdno-zelenih očiju smatra se da datiraju još iz 14. veka na osnovu njihovih čestih prikaza u drevnoj literaturi. Bile su veoma popularni darovi, uvek predstavljeni u paru i imale su posebno značenje naročito kada se daju mladenkama zbog simbolike koja ih povezuje s blagostanjem i plodnošću.

Naziv Korat dolazi od regije na severoistoku Tajlanda koja se smatra njihovom pravom domovinom.

Nejasno je kada je Korat prvi put došao na Zapad. Mačka koja je nalikovala Koratu izložena je na izložbi u Engleskoj 1896. godine, ali da li je to zaista Korat (izgovara se ko-raht ) ili je to jednostavno bila samo plava sijamska mačka, nažalost, nije poznato.

Prvi poznati Korati uvezeni su iz Tajlanda 1959. godine u Sjedinjene Države. Po tamošnjim običajima, američki par koji se vraćao u SAD nakon što je suprug penzionisan, dobio ih je na poklon. Kao zvanično priznata vrsta mačaka Korat je ušao u međunarodni registar vrsta mačaka 1967. godine.

U ma kojem kutku sveta da se nalaze, porodično stablo Korat mačaka može se pratiti unazad, sve do Tajlanda. Oni su prirodna vrsta i nikada nisu bili mešani sa drugom vrstom mačaka s namerom da se uzgoji neka nova vrsta ili da se unaprede njihove genetske osobine. Korat vrsta mačaka priznata je od strane svih relevantnih međunarodnih organizacija.

Veličina

Korat mačke su mačke srednje veličine, težine od 3 do 5 kilograma.

Narav

Pametna i samouverena Korat mačka je prilično posesivna prema svojim vlasnicima. Voli boraviti u njihovoj blizini i ne ostavlja ih posetiocima. Srce poklanja jednom ili dvoma ljudi čije društvo preferira ili s kojima provodi najviše vremena, ali će sigurno prihvatiti i naklonost drugih.

Budite svesni ove osobine pre nego što nabavite Korat mačku, tako da se ne čudite ako vas vaša nova maca bude celo vreme pratila u korak. Korat mačka po prirodi nije samotnjak.
Najbolje se oseća u društvu, bilo da je to neko od ukućana ili neka druga životinja. Čini se da je to razlog što su ih tradicionalno uvek poklanjali u parovima. Korat mačka koja često ostaje sama ili kojoj se ne poklanja dovoljno pažnje može razviti probleme u ponašanju, kao što su agresija ili anksioznost.

Ali to ne znači da se odrasle Korat mačke ne mogu vezati za nove vlasnike. Naprotiv, Korat mačke smeštene u novim domovima brzo se prilagođavaju i blisko povezuju sa svojom novom porodicom.
Ovo su energične mačke koje uživaju u učenju novih trikova, pa čak i hodanju na povocu. Lako ih je naučiti pristojnom ponašanju ako ih nagrađujete maženjem, uz obaveno i nežno izgovoreno „dobra maca“ ili hranom. Povike ograničite na jedno glasno „Ne!“ ili pljesak dlanom o dlan.

Ako imate više mačaka, onda se potrudite da imate i dovoljno igračaka. Korat mačke nisu naučene deljenju sa drugim, i mogu biti veoma tvrdoglave u zadržavanju predmeta koje smatraju svojima.
Uopšteno gledano, Korat je tiha mačka koja voli mirno okruženje. Iako nije poznata po svojoj pričljivosti, Korat mačke sposobne su ispuštati mnogo različitih zvukova, od cvrkutanja do vriska, ali samo onda kad žele isterati nešto svoje.

Ako želite macu koja se voli maziti, odaberite Korat mačku, ona će vam želju za maženjem ispuniti u svakom trenutku.

Zdravlje

I Korat mačke s pedigreom, kao i mešanci, imaju različite zdravstvene probleme koje mogu biti i genetske prirode. Generalno gledano, to su zdrave mačke ali imaju nekoliko problema kojih biste morali biti svesni pre nego što nabavite Korat mačku: genetske neuromuskularne degenerativne bolesti kao i nizak nivo telesnih masti, što ih može učiniti osetljivim na anesteziju.

GM1 i GM2 gangliosidoza nastaju kada mačkama nedostaju određeni enzimi koji su potrebni za pravilno funkcionidanje nervnog sistema. Srećom, dostupni su testovi za prepoznavanje mačaka koje imaju ove bolesti, pa to uveliko olakšava stvar.

Korati obično imaju nizak postotak telesne masti, pa veterinari i to trebaju uzeti u obzir prilikom određivanja koliko i koji tip anestezije dati Korat mački prilikom bilo kakvog operativnog zahvata.

Obavezno pitajte uzgajivača o učestalosti zdravstvenih problema kod njezinih predaka i jesu ili i koji testovi rađeni na bolesti genetske prirode. U slučaju GM1 ili GM2, oba roditelja bi trebala biti testirana, a ako je jedan pozitivan ili prenosilac, treba testirati i mačiće.

Higijena

Koratova kratka dlaka ne zahteva mnogo. Češljajte je jednom nedeljno, tek da biste pokupili opale dlake. Kupanje im je retko potrebno.

Zube im četkajte redovno, po mogućnosti svakodnevno ali i jednom nedeljno biće sasvim dovoljno. Obrežite nokte svakih par nedelja.

Kada su u pitanju ostale higijenske potrebe, Korat mačke nisu izuzetak od ostalih vrsta mačaka: nežno im redovno čistite oči i područje oko očiju, posudu s peskom držite besprekorno čistom, i po mogućnosti, držite svoju mačku unutra. Slično kao što smo već naveli u članku o Sfinks mačkama.

Boja i telesne karakteristike

Sa svojim plavo-srebrnim krznom i velikim zelenim očima – „blistavim poput rose na listu lotosa“ – Korat je jedan od najlepših simbola Tajlanda. Specifičan je i po glavi u obliku srca, velikim ušima i opreznom izrazu lica.

Koratove oči su plave po rođenju. Kako sazreva, oči mu dobijaju boju ćilibara, zenicu okruženu obrubom upečatljivo zelene boje. Do trenutka kada mačka napuni dve do četiri godine, oči im postaju izrazito sjajno zelene, po čemu je ova vrsta i poznata.

Kratki krzneni omotač sastoji se od dlačica koje su svetloplave u korenu, a zatim postaju tamnije, završavajući srebrnim vrhom, pritom stvarajući halo efekat.

Za razliku od nekih drugih vrsta, krzno korat mačke je srebrno-plave boje već od vremena kada su se mačići rodili, mada u tom dobu mogu imati po sebi i određene šare. One bi trebale nestati kako mačka sazreva. Nos, usne i jastučići na šapicama mogu biti u rasponu od tamno plave do boje lavande.

Deca i drugi kućni ljubimci

Kao i Sfinks mačka, i Korat će uživati u pažnji deteta koja se prema njemu odnosi s poštovanjem. Takođe, uživaće se igrati s njim / njom te učiti trikove. Uz pravilan nadzor, Korat mačke mogu biti pravi prijatelj vašeg deteta.

Kao i mnoge mačke koje su poreklom iz jugoistočne Azije, Korati preferiraju druge Korate. Mogu se slagati i s drugim mačkama i sa psima, ali u svakom društvu očekuju da zauzimaju posebno mesto, što se drugim životinjama često i neće svideti. Korat voli imati društvo, te će, boraveći sa drugom mačkom ili uopšte životinjom, zasigurno postati prijatelj.

back to top