Vrste

Persijska mačka – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Persijska mačka

Image by damdie from Pixabay

Dostojanstvena ali poslušna persijska mačka poznata je po tome što je tiha i umiljata.

Informacije o vrsti

Naziv Persijska mačka
Drugi nazivi Dugodlaka mačka, Persijska dugodlaka mačka, Shiraz, Shirazi
Zemlja porekla Iran (Persija)
Veličina Vrsta mačke srednje do velike veličine
Krzno Duga dlaka
Svilenkasto krzno
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 14-15 godina
Temperament Nežne
Odane
Smirene
Tihe
Težina

Mužjaci: 4-6 kilograma

Ženke: 3.5-5.5 kilograma

Boja Bela
Plava
Crna
Crvena
Krem
Čokolada
Lila
Cena mačića

Prosečna cena mačića Persijske mačke u Srbiji kreće se od 200-900 €, što zavisi od boje i pedigrea mačke.

Iako su Persijske mačke često deluju opušteno i staloženo, čak ni one neće ostati ravnodušne na sve što se događa oko njih. Možda neće ishitreno reagovati siktanjem ili čak i napadom, međutim, to ne znači da ih neće nervirati ometanje u vidu glasne dece ili drugih kućnih ljubimaca.

Međutim, oni koji se prema persijskoj mački ponašaju s poštovanjem i nežno, kako ona i zaslužuje, biće nagrađeni boravkom umiljate mačke u svom krilu koja uživa u dobrom maženju i čak dozvoljava i nežno četkanje dlake. Ako želite prijatelja koji će vam uzvratiti svu vašu posvećenost i ljubav u podjednakoj meri, Persijska mačka je pravi izbor za vas i vašu porodicu.

Istorija

Persijska mačka je pripada odavno poznatim vrstama mačaka. Za one koji su fanovi ove elegantne mačke, neće biti iznenađenje da je ova dugodlaka lepotica nastala u kolevci civilizacije: Mesopotamiji, koja je kasnije bila poznata kao Persija, a danas se na tom području nalazi Iran.

Duga dlaka karakteristična za ovu vrstu mačaka verovatno je nastala kao rezultat prirodne mutacije, a njen upečatljiv izgled privukao je pažnju italijanskog plemića i svetskog putnika iz 17. veka Pietra Della Vallea, koji je zaslužan za dovođenje prvih dugodlakih mačaka u Evropu 1626. godine. U to vreme , persijske mačke su imale sjajno, svilenkasto sivo krzno, ali zahvaljujući selektivnom uzgoju one se danas mogu pronaći u čitavoj paleti boja, uključujući i dvobojnu varijantu (osnovna boja plus bela boja).

Do kraja 19. veka, kada su uzgoj i izlaganje mačaka postali veoma popularni, različite dugodlake mačke iz Persije, Turske, Avganistana i drugih egzotičnih krajeva bile su poznate jednostavno kao „azijske“ mačke i često su se uzgajale zajedno. Na izložbi mačaka u Kristalnoj palati 1871. godine, persijske mačke su takođe bile među izloženim vrstama. Bile su veoma popularni kućni ljubimci tog vremena i imale su poseban status zahvaljujući naklonosti kraljice Viktorije prema toj vrsti. Čak i kroz čitavu viktorijansku eru, bile su povezivane sa svetom slavnih što im je osiguralo naročitu popularnost.

Putem selektivnog uzgoja, odgajivači mačaka počeli su da oblikuju Persijsku mačku do izgleda kakav nam je danas poznat. Dakle, uzgajali su mačke sa okruglom glavom, kratkim licem, prćastim nosićem, bucmastih obraza, malih zaobljenih ušiju, velikih očiju i čvrstog tela. Dlaka im je bila duža nego kod Turske Angora mačke, a osim toga, persijske mačke imale su i kraće noge. Ubrzo su Persijske mačke po popularnosti nadmašili vrstu Turske Angora mačke.

U Sjedinjenim Državama, gde su prvi put uvezeni krajem 19. veka, takođe su postale omiljena vrsta, zbacivši sa trona dugodlaku mačku Mejn Kun (Maine Coon), koja je od davnina bila smatrana nedodirljivom američkom mezimicom. Tokom perioda nešto dužem od jednog veka, Persijska mačka je postala najomiljenija rasa mačaka na svetu, cenjena zbog svog lepog izgleda i umiljatog karaktera.

Veličina

Ovo je mačka srednje veličine. Persijske mačke imaju težinu od 3 do 5.5 kilograma.

Narav

Dostojanstvena ali poslušna Persijska mačka poznata je po tome što je tiha i umiljata. Ona je poseban ukras za svaki dom u kojem može uživati sedeći u krilu – što je sasvim zaslužena pozicija – dok je maze njeni vlasnici koji su bili dovoljno pronicljivi da prepoznaju njene superiorne kvalitete.

Takođe, Persijska mačka će se rado igrati sa pristojnom decom kojoj će dopustiti da je nežno češljaju, voze uokolo u dečjim kolicima ili kakvom drugom dečjem vozilu. Persijske mačke su nežne, ali nemilosrdne. Pažnju će pokloniti samo članovima porodice i nekolicini gostiju za koje smatraju da im mogu verovati.

Glasno okruženje nije njen stil -one su veoma smirene mačke koje vole spokojan dom u kojem se dnevna rutina veoma retko menja.

Uz pomoć velikih, veoma izražajnih očiju i glasa koji se često opisuje kao mekan, prijatan i muzikalan, Persijska mačka će vam jasno dati do znanja šta zahteva od vas (a radi se o veoma jednostavnim zahtevima): redovne obroke, dovoljno vremena za igru i puno ljubavi koju će vam deseterostruko uzvratiti .

Ovo je mačka za koju je vrlo malo verovatno da će vam se popeti po zavesama, skakati po kuhinjskim stolovima ili sedeti na vrhu vašeg frižidera. Persijska mačka biće savršeno sretna što suvereno vlada svojim okruženjem boraveći na podu ili sa nekog od pristupačnijih komada nameštaja.

Kada ste na poslu ili imate nekog posla kod kuće, Persijska mačka će se zadovoljiti mirnim sedenjem na stolici, sofi ili krevetu, posmatrajući vas, sve dok joj se ne budete mogli posvetiti i ukazati joj pažnju koju rado prihvata, ali je nikada izričito ne zahteva.

Zdravlje

I kod Persijskih mačaka sa pedigreom ali i mačaka mešanaca može doći do pojave zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Iako su lepe i umiljate, Persijske mačke su sklone brojnim potencijalnim zdravstvenim problemima, koje su najčešće povezane sa njihovom strukturom lica:

  • Otežano disanje ili bučno disanje izazvano suženim nozdrvama
  • Malokluzije zuba, što znači da se zubi ne povezuju u dovoljnoj meri
  • Prekomerno suzenje očiju
  • Problemi sa zdravljem očiju kao što su tzv. cherry eye ili ispadanje suzne žlezde i entropium ili uvrtanje očnog kapka
  • Osetljivost na toplotu
  • Policistična bolest bubrega, za koju je na tržištu dostupan genetski test
  • Predispozicija za dermatofitozu, gljivičnu infekciju u vidu lišajeva
  • Seboreja, stanje kože koje uzrokuje svrab, crvenilo i gubitak dlake.

Nega

Najvažnija stvar koju treba poznavati u vezi sa negom o Persijskim mačkama je ta da nega treba da bude svakodnevna. To dugačko, prelepo krzno, neće ostati čisto i uredno samo od sebe. Mora se nežno, ali temeljno češljati i četkati svaki dan, a preporučuje se i redovno kupanje – bar jednom mesečno.

Još jedna veoma važna stvar koju treba imati na umu je pitanje njenog toaleta, odnosno posude sa peskom. Pesak se vrlo lako može uvući u dugodlako krzno i u šape Persijske mačke. Ako mačka i njen toalet ne budu savesno i detaljno čišćeni, vrlo lako vam se može desiti da vaša Persijska mačka jednostavno prestane da koristi svoj toalet – nuždu će obavljati na drugim mestima.

Prekomerno suzenje očiju može biti problem kod ove vrste mačaka, pa se preporučuje da svakodnevno brišete uglove njihovih očiju kako biste sprečili stvaranje podočnjaka. Redovno joj održavajte zdravlje zuba da biste sprečili nastanak parodontalne bolesti. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali svakako je i jednom nedeljno bolje nego da to nikada ne činite.

Persijsku mačku preporučuje se držati samo u zatvorenom prostoru. Ona nije borbena i loše bi prošla ako bi se našla u situaciji protiv drugih mačaka, pasa, kojota i drugih opasnosti sa kojima se suočavaju mačke koje izlaze na otvoreno. Krzneni pokrivač Persijske mačke takođe je veoma pogodan za skupljanje prljavštine, lišća i ljepljivih predmeta. Puštanje Persijske mačke da boravi na otvorenom prostoru, što može značiti samo jedno – mnogo više vremena provešćete u nezi mačke nego inače.

Boja i održavanje krzna

Persijska mačka ima veoma prepoznatljiv izgled: veliku, okruglu glavu; velike, okrugle oči; spljošten nos; puni obrazi; i male uši sa zaobljenim vrhovima. Glavu podupire kratki, debeli vrat i veoma čvrsto, mišićavo telo – tip poznat kao „cobby“ ili zdepasto građena mačka. Noge Persijske mačke su kratke, debele i jake sa velikim, okruglim i čvrstim šapama. Rep je kratak, ali proporcionalan dužini tela mačke.

Dugi, gusti, sjajni pokrivač od dlake fine teksture upotpunjava izgled Persijske mačke. Dlaka se prostire po celom telu i uključuje ogroman „okovratnik“ i dubok „volan“ između prednjih nogu, dugačke čuperke na ušima i šapama, kao i gust rep.

Persijske mačke pojavljuju se sa različitim varijacijama u izgledu. Neki, poznati kao Persijske mačke sa peke-licem (peke face), imaju izuzetno ravno, odnosno, spljošteno lice. Dvaput razmislite o mogućim problemima sa disanjem koje takva mačka može imati pre nego što se odlučite da je udomite. Kaže se da Persijske mačke sa „lutkastim licem“ (doll face) imaju staromodniji izgled, u odnosu na Persijske mačke sa „peke“ fejsom.

Prugaste Persijske mačke ističu se beskonačnom raznolikošću boja i uzoraka krznenog pokrivača. Možete li da zamislite Persijsku mačku sa sedam pruga različite boje – bela, plava, crna, crvena, krem, čokolada i lila? Osim toga Persijska mačka može da ima pruge srebrne i zlatne boje činčile ( ili plavo-zlatna dvobojna mačka ); a tu su različite podvrste koje dolaze u svim nijansama osnovnih boja. Da ne spominjemo Persijske mačke koje se pojavljuju sa različitim tačkastim uzorcima krzna Himalajske mačke.

Takođe, zanimljiva je činjenica da je boja očiju Persijske mačke povezana sa bojom njene dlake. Na primer, bele Persijske mačke imaju tamnoplave ili blistavo-bakarne oči; većina jednobojnih Persijskih mačaka takođe ima blistave bakarne oči; Persijske mačke srebrne i zlatne boje imaju zelene ili plavozelene oči; i tako dalje.

Deca i drugi kućni ljubimci

Ovde valja napomenuti da Persijske mačke nisu najbolji izbor za kuću punu bučne i razigrane dece i pasa, ali nemaju ništa protiv toga da budu predmet nežne dečje pažnje ili da se maze sa prijateljski raspoloženim psom koji ih ne juri ili im na neki drugi način izaziva osećaj neugode.

back to top