O mačkama

Zašto se mačke plaše vode?

Zašto se mačke plaše vode

Image by Ermal Tahiri from Pixabay

Mnogi vlasnici mačaka mogu vam posvedočiti o očitom negodovanju koje većina mačaka počne da izražava čak i pri najmanjoj mogućoj izloženosti vodi a da ne spominjemo šta se događa kada stavite mačku u posudu sa vodom. Iako neke mačke podnose, a neke čak i vole vodu, velika većina vlasnika mačaka moći će se potpuno uveriti u kolikoj meri mačke mrze vodu kada dođu u situaciju da je moraju okupati ili kad mačka zahvaljujući sopstvenoj nespretnosti padne u vodu svejedno bila to posuda sa vodom ili kada. U tim slučajevima mačka će imati izrazito negativne reakcije.

Štaviše, mačke su izuzetno retko izložene vodi, ne znaju kako da reaguju i nemaju pojma kako da se ponašaju u vodi. Razlog zbog kojeg ne vole vodu obično se opravdava nedostatkom izloženosti vodi.

Zanimljivo je da domaće mačke imaju delimično spojene prste na nogama tkivom nalik na plovne kožice. Neke vrste mačaka, poput Turske Van mačke, potrudiće se da se snađu pa i da se igraju u vodi, a mačke očigledno gaje određenu ljubav prema ribama, što znači da je moguće desenzibilizirati mačku na vodu. To u suštini znači da vaša mačka može naučiti da voli vodu.

Minimalna izloženost vodi

Dakle, najverovatniji uzrok mačjeg straha od vode je nedostatak izloženosti. Mačke su prirodno čiste životinje. Ne trebamo ih kupati i odvraćaju nas od toga u svim, pa i u najekstremnijim okolnostima, jer redovno kupanje može negativno delovati na prirodna zaštitna ulja koja se nalaze u krznu vaše mačke.

To znači da će vaša mačka biti vrlo retko izložena mlazevima vode, pa neće imati pojma šta da radi kada se nađe u kadi pa čak i u umivaoniku punom vode. Ako u njenu rutinu postepeno počnete uvoditi izloženost vodi, vaša mačka možda više neće reagovati na vodu na isti način.

Loše iskustvo

Strah mačaka od vode možda je zapravo naučen. Možda je vaša mačka u prošlosti imala jedno ili više negativnih iskustava sa vodom, a možda ste vi pogoršali situaciju, iako vam to nije bila namera. Ovo se moglo dogoditi ako ste pokušali okupati vašu mačku.

Mačke pamte svoja negativna iskustva, što znači da će vremenom naučiti da voda ima negativne konotacije. Eventualno, mačka je možda nekada ranije nespretno pala u baru sa vodom, oskliznula se na vodu u kupatilu ili imala negativno iskustvo sa vodom na bilo koji drugi način.

Zašto mačke mrze vodu, a obožavaju ribe?

Uobičajena je zabluda da ribe čine osnovnu namirnicu u prirodnoj ishrani mačaka. U divljini, mačke bi retko, ako bi uopšte i jele, jele ribu.

Štaviše, redovno konzumiranje ribe može štetno uticati na zdravlje mačke, jer riblje meso ne sadrži tiamin, a on se može dobiti samo kroz ishranu.

Dakle, nije tačno da sve mačke mrze vodu, i iako domaće mačke vole da jedu ribu, vrlo malo vrsta bi jelo ribu u svom prirodnom okruženju.

6 vrsta mačaka koje vole vodu

Ne mrze baš sve mačke vodu. U stvari, postoje neke vrste mačaka koje ne samo da mogu podneti da budu pokvašene, već otvoreno i iskreno uživaju u kupanju.

Mejn Kun (Maine Coon)

Mejn Kun (Maine Coon) je nešto kao zver među mačkama i široko je prihvaćen kao najveća domaća vrsta mačaka. Mejn Kun mačke obično teže do 10 kilograma, sa izuzetnim primerima težim od 13 kilograma. Poznati su kao nežni džinovi, jer su zapravo veoma umiljata i prijateljski nastrojena vrsta mačaka, uprkos svojoj veličini. Takođe su većinom fascinirane vodom i pljuskaće se po umivaonicima i kadama, a mogu čak i da nauče da plivaju u barama i drugim izvorima vode, ako im se ukaže prilika.

Turska Van mačka

Turska Van mačka je zahvaljujući svojoj urođenoj ljubavi prema vodi zaradila nadimak „plivajuća mačka“. Legenda kaže da jeTurska Van mačka isplivala na obalu direktno iz Nojeve barke.
Poreklom iz Turske, ova vrsta mačaka se ne plaši da uskoči u bazen, pa čak ni u jezero kako bi se rashladila tokom perioda sa vrelim temperaturama u toj zemlji. Njihovo krzno je vodo-odbijajuće, to jest, voda ne prodire tako lako kroz njega do kože, što znači da Turskoj Van mački nije toliko neprijatno da se skvasi kao ostalim vrstama mačaka.

Turska Angora mačka

Postoji nešto u vrstama mačaka poreklom iz Turske što ih čini ne samo veštim, već i srećnim u vodi. Turska Angora mačka je dugodlaka vrsta mačke koja će sama ući pod tuš ili u kadu ako joj se za to ukaže prilika. Ako joj se ne pruži prilika, Turska Angora mačka će se zadovoljiti toaletnom školjkom ili umivaonikom.

Ova inteligentna vrsta mačaka takođe veoma umiljata i spremna na prilagođavanje, pa se smatra jednom od lakših vrsta mačaka za dresuru.

Savana mačka

Savana mačka spada u vrstu mačaka velike kategorije. Ima velike uši, dugačak vrat i duge noge, što ovoj vrsti olakšava plivanje. Savana mačka je još jedna od vrsta mačaka koja će rado plivati u bazenima i drugim izvorima čiste vode, ali će se po potrebi zadovoljiti i prljavim barama i toaletnim školjkama.

Bengalska mačka

Bengalska mačka izgleda poput divlje mačke što nije bez razloga, jer vodi poreklo od Azijske Leopard mačke. Iako je savremena domaća bengalska mačka najmanje četiri ili pet generacija daleko od svojih divljih predaka, ipak je zadržala mnoge njihove navike i sposobnosti. To uključuje i ljubav bengalske mačke prema vodi. Ova vrsta ne samo da se ističe među drugim vrstama na tlu i na drveću, već uživa i u igranju u vodi i oko nje.

Manska mačka

Slično kao sa vrstama koje potiču iz Turske, tako ima nešto i u vezi sa kratkorepim vrstama mačaka a što je uzrok njihove ljubavi prema vodi. Kao i Japanski i Američka Bobtejl mačka, i manska mačka je još jedna vrsta koja nema nikakav problem sa tim da pokvasi svoje krzno. Ovu vrstu karakteriše ponašanje nalik psećem. Može se naučiti igranju dohvatanja predmeta (najčešće loptice) i izvođenju niza drugih trikova ili radnji, a rado će se igrati u moru, jezeru, ribnjaku ili bazenu.

Kako naviknuti mačku na vodu?

Postoje određene situacije zbog kojih trebate naučiti svoju mačku da barem toleriše vodu. U slučaju da se odlučite na ovaj nezahvalni zadatak sledite sledećih nekoliko saveta:

  • Počnite u što mlađem dobu. Mačiće je lakše dresirati i učiti novim stvarima nego odrasle mačke.
  • Stavite mačku u praznu kadu ili umivaonik. Pored njih stavite njihovu omiljenu poslasticu ili omiljenu igračku i nastavite da razgovarate s njom kako biste je umirili.
  • Kada se mačka opusti, to jest kada se bude osećala prijatno u kadi, istrljajte je mokrim peškirom ili krpom da se pokvasi.
  • Naspite sasvim malu količinu vode na dno kade ili umivaonika pre nego što vratite mačku nazad. Neka voda lagano dodirne njihove šape, ali u ovoj fazi nemojte preterivati.
  • Ako nameravate da okupate mačku, ovo je trenutak kada možete da pokušate da je pokvasite i nasapunate spužvom, a zatim i da lagano saperete penu.
  • Nastavite da razgovarate sa mačkom tokom čitavog ovog procesa i potrudite se da budete potpuno smireni.

Umesto zaključka

Ne mrze sve mačke vodu. Zapravo, neke mačke obožavaju vodu i dotrčaće čim čuju zvuk tuša ili česme nad umivaonikom. Ako se vaša mačka plaši vode, verovatno je to uzrokovano nedostatkom izloženosti vodi ili prethodnim lošim iskustvima koje je imala sa vodom. Naravno da možete pokušati da mačku naviknete na vodu i kupanje, ali biće vam potrebno vreme i istrajnost.

back to top