Zdravlje mačke

Suva hrana za mačke: Da li su granule zdrave?

Police sa prehrambenim proizvodima namenjenih za ishranu kućnih ljubimaca, što u super marketima što u pet shopovima, obiluju čitavom paletom proizvoda različitih proizvođača suve mačje hrane. Ovo ne čudi jer decenijama su granule omiljeni izbor za većinu vlasnika mačaka. Na kraju krajeva, i na samim pakovanjima suve hrane stoji natpis da je u pitanju hrana koja nudi „kompletnu i uravnoteženu“ ishranu mačke, da se lako servira, a čini se i da se sviđa većini mačaka.

Nažalost, suva hrana za mačke, čak i skupe premium marke kakve možete kupiti po veterinarskim radnjama, po vrednosti nutrijenata koje sadrži ekvivalent je brzoj hrani za ljude. Jednostavno rečeno, u pitanju je, kako bismo danas rekli džank food (junk food). Hraniti mačku isključivo suvom hranom nimalo se ne razlikuje od toga da, na primer, ishranu dece bazirate isključivo na ishrani dobro zašećerenim kornflejksom ( kukuruznim pahuljicama ).

Mačke su po prirodi isključivo mesožderi

Ovo znači da im je za preživljavanje potrebno isključivo meso. Mačke jednostavno ne mogu dobiti dovoljno hranljivih nutrijenata iz biljnih proteina, poput žitarica i povrća, jer u njihovom organizmu, za razliku od ljudi i pasa, nedostaje specifični enzim koji metabolički obrađuje proteine biljnog porekla. U ishrani im je potrebno veoma malo ili nimalo ugljenih hidrata. Hranjenje isključivo namirnicama koje sadrže visoki udeo ugljenih hidrata dovodi do razvoja velikog broja degenerativnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti bubrega i upalne bolesti creva.

Slobodni izbor hrane dovodi do gojaznosti mačke

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca preferiraju suvu hranu više od vlažne jer suva hrana može duže stajati na otvorenom a da se ne pokvari, to jest, dok su oni na poslu, a mačka je sama kod kuće. Ovaj način hranjenja a koji se zasniva na slobodnom izboru mačke jedan je od najvažnijih faktora koji doprinose nastanku gojaznosti mačaka.

Mačke su po prirodi lovci i nema nikakvog smisla u tome da im se omogući pristup hrani 24 sata dnevno. Hranjenje koje se sastoji od dva veća ili više manjih obroka dnevno najsličnije je njihovom prirodnom lovačkom ponašanju. Hranjenje bazirano na kontrolisanim veličinama porcija, umesto ostavljanjem hrane „na izvol’te“ po ceo dan, unos kalorija i težina mačke mogu se kontrolisati, vodeći pritom računa da mačka ne ostane gladna.

Suva hrana je najčešći uzrok većine problema sa urinarnim traktom

Suva hrana je najčešći uzrok većine problema sa urinarnim traktom kod mačaka. Iako će mačke koje jedu samo suvu hranu uglavnom piti više vode, njihovom organizmu će i dalje nedostajati tekućine, dovoljno za normalno funkcionisanje svih telesnih funkcija. Ove mačke u suštini žive u stalnom stanju dehidracije niskog nivoa, što dugoročno može dovesti do zdravstvenih problema sa bešikom i bubrezima.

Suva hrana može dovesti do dijabetesa

Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, suva hrana izaziva neprirodno visok nivo šećera u krvotoku mačke, što može dovesti do neravnoteže u prirodnom metaboličkom procesu kod mačaka. U ekstremnim slučajevima ovo može, a često i dovodi do dijabetesa.

Suva hrana ne čisti zube

Veoma rašireni mit da suva hrana čisti zube jednostavno je nemoguće iskoreniti. Većina mačaka ne žvaće suvu hranu na dovoljno sitne komadiće da bi uopšte bilo moguće doći do nekog trenja, neophodnog za čišćenje mačjih zuba, a upravo to je teorija koja stoji iza ovog mita. I ono malo što dovoljno sažvaću razbije se na isuviše sitne komade.

Određeni proizvođači hrane za kućne ljubimce nude takozvanu „hranu zdravu za zube“ a koja se zapravo sastoji od granula koje su krupnije od uobičajenih, kako bi se kod mačaka podstaklo žvakanje. Ovakvi proizvodi jednostavno ne daju rezultate koje obećavaju – verovatno se do sada i sami mogli videti da halapljive mačke čak i granule veće veličine mogu progutati cele, odnosno, bez žvakanja. Osim toga, suva hrana ostavlja ostatke ugljenih hidrata u ustima mačke koji zapravo podstiču rast zubnog kamenca i stvaranje naslaga, što će dugoročno dovesti do problema sa zdravljem usne šupljine kod vaše mačke.

Uklonite suvu hranu iz ishrane vaše mačke

Najbolje što možete učiniti za svoju mačku je da prestanete da joj servirate suvu hranu i počnete da je hranite sirovom, domaćom ili konzerviranom hranom baziranom na mesu, koja je u skladu sa biološkim potrebama jednog mesoždera, kakav mačka u potpunosti jeste.

Neke mačke će biti veoma teško odviknuti od suve hrane, što dodatno podržava analogiju sa brzom hranom u ljudskoj ishrani. Mačke bukvalno postanu zavisne od ugljenih hidrata i aditiva koji se koriste u ovom tipu ishranu.

Tokom proizvodnog procesa suve hrane fermentisani nusproizvodi prerade mesa bez hranljive vrednosti raspršuju se po spoljnoj strani granula da bi se granule učinile ukusnijim i prijatnijim za mačji ukus. Većina mačaka ne bi se ni približila suvoj hrani kad ne bi bilo ovih pojačivača ukusa. U slučaju da je i vaša mačka jedan od tvrdokornih zavisnika od suve hrane moraćete polako i postepeno da joj uvodite zdraviju ishranu. Imajte na umu da nikada ne smete da ostavite mačku bez hrane duže od 24 sata. Osim toga, ukoliko imate nekih nedoumica u vezi namirnica koje mačka sme da jede, pročitajte naš opširni vodič o ishrani mačaka, gde ćete naći čitavu listu namirnica koje mačke smeju da jedu.

back to top