Saveti

Smeju li odrasle mačke da jedu hranu za mačiće?

Smeju li odrasle mačke da jedu hranu za mačiće?

Image by photosforyou from Pixabay

Odgovor na pitanje iz naslova je potvrdan – da, možete hraniti odraslu mačku hranom za mačiće, međutim, samo pod određenim uslovima. Ako vas muči da li će odrasloj mački naštetiti ako slučajno pojede nešto hrane za mačiće, možete biti mirni jer joj se ništa neće dogoditi.

Sigurni smo da želite da vaša mačka poživi dug i srećan život, pa je iz tog razloga presudno je da razumete specifične prehrambene potrebe koje vaš ljubimac ima. U nameri da udovolje prehrambenim potrebama svoje mačke, vlasnici postepeno otkrivaju da se vrsta hrane koju njihove mačke preferiraju konstantno menja tokom njihovog životnog veka.

Na primer, hrana za mačiće preporučuje se mačkama do navršenih 12 meseci (24 meseca za Mejn Kun mačke), nakon čega morate preći na hranu koja je definisana kao hrana za odrasle mačke. Zašto je to tako i zašto se ne preporučuje davati hranu za mačiće odrasloj mački pokušaćemo da objasnimo u nastavku teksta.

Razlike između hrane za mačiće i hrane za odrasle mačke

Hrana za odrasle mačke i hrana za mačiće su potpuno različitog sastava, jer služe da zadovolje potrebe različitih fiziologija. U nastavku ćemo nabrojati samo neke od glavnih razlika između ove dve vrste proizvoda.

Količina kalorija

Hrana za mačiće sadrži više kalorija od hrane za odrasle mačke. Razlog tome je što mačići još uvek rastu, što znači da se u njihovim organizmima događa mnogo više nego kod odraslih mačaka. Kao takvi, sasvim je razumljivo da mačići imaju zahteve za više energije.

Zahtevu za više energije ne ide u prilog ni činjenica da su mačići beskrajni potrošači energije koji veoma brzo sagorevaju kalorije. To znači da moraju da konzumiraju mnogo hrane kako bi izbegli problem sa deficitom kalorija, koji može ugroziti njihov normalan razvoj. Međutim, njihovi maleni želuci ne dozvoljavaju im da unesu velike količine hrane. Rešenje tog problema je, dakle, da hrana koju unose bude što kaloričnija.

S druge strane, organizmi odraslih mačaka u potpunosti su razvijeni. Stoga je sastav hrane namenjene odraslim mačkama takav da služi isključivo za potrebe normalnog funkcionisanja organizma, odnosno, održavanje normalnog stanja. Osim toga, odrasle mačke nisu ni toliko razigrane kao mačići, što znači da ne troše energiju strahovitom brzinom, kako je to slučaj sa mačićima. Kao takvima, odraslim mačkama nije potrebno ni približno toliko kalorija u hrani koliko je potrebno mačićima. Još jedna stvar koju morate imati na umu je da se sve neiskorišćene kalorije pretvaraju u masti. Visokokalorična ishrana, dakle, nije ni izbliza zdrava za odrasle mačke, jer potiče nezdravo gojenje mačaka.

Međutim, smacne mačke treba da budu na visokokaloričnoj ishrani, jer njima su potrebne dodatne kalorije da bi se omogućio pravilan razvoj ploda koji nose.

Prosečnoj odrasloj mački svakodnevno je potrebno 50-70 kalorija po 1 kg telesne težine da bi funkcionisala normalno i ostala zdrava. Vaš veterinar vam može pomoći da preciznije utvrdite idealne dnevne potrebe vaše mačke za kalorijama.

Količina proteina

Kao što je to slučaj sa kalorijama, mačićima je takođe potreban veći nivo proteina u ishrani kako bi se olakšao proces izgradnje telesnog tkiva. To je razlog zašto hrana za mačiće, koju možete pronaći po pet shopovima ali i super marketima, ima mnogo veći sadržaj proteina (35-50%) nego hrana za odrasle mačke (25-40%).

Sadržaj masti i masnih kiselina

Za razliku od pasa, mačke su isključivo mesožderi, što znači da jedu samo meso i mesne prerađevine. To njihovim vlasnicima može biti otežavajuća okolnost, imajući u vidu da trebaju osigurati da njihova mačka dobija sve potrebne hranljive sastojke iz hrane koju jede. Ovo posebno važi kada su u pitanju masti i masne kiseline. Pošto mačke ne konzumiraju skrob, potrebne su im velike količine hranljivih masti u hrani koje će se metaboličkim procesima u organizmu transformisati u energiju.

Mačićima su posebne znatno veće količine masti u ishrani, u tom smislu što su mnogo aktivniji od odraslih mačaka. Masne kiseline su, s druge strane, presudne za optimalan rast i razvoj. One, takođe omogućavaju nesmetan rad i funkcionisanje organa.

Kao rezultat svega prethodno pobrojanog, hrana za mačiće ima veći sadržaj masti i masnih kiselina od hrane za odrasle mačke.

Minerali i vitamini

Bez obzira na starost, svakoj mački je potrebna određena količina minerala i vitamina da bi funkcionisala normalno i živela zdravo. Bez obzira na to, mačići trebaju gotovo dvostruko više fosfora i kalcijuma od odraslih mačka da bi se organizmu omogućio proces izgradnje kostiju. Iz tog razloga hrana za mačiće sadrži veći nivo ovih minerala nego hrana za odrasle mačke.

Može li hrana za mačiće biti korisna za odrasle mačke?

Nakon upoređivanja nutritivnog profila hrane za mačiće sa profilom hrane za odrasle mačke, čini se da nema valjanog razloga da odraslu mačku hranite hranom za mačiće. Međutim, postoje određene situacije u kojima ishrana bazirana na hrani za mačiće može biti korisna za odraslu mačku.

Kada odrasle mačke postanu uđu u stariju dob (postanu starije od 11 godina), one postaju podložne brojnim bolestima, od kojih neke uzrokuju smanjenje apetita, što rezultira gubitkom težine.
Ako vaša starija mačka gubi težinu zbog nedostatka apetita, razmislite o tome da joj u ishranu uvedete hranu za mačiće. Prednost hrane za mačiće je u tome što mačka ne mora jesti veće količine da bi zadovoljila svoje dnevne potrebe za kalorijama. Samim tim, nećete morati hraniti mačku na silu.

Osim toga, zahvaljujući većem sadržaju masti u hrani za mačiće, i odrasle mačke je smatraju izuzetno ukusnom. Ovo znači da će već ukus biti dovoljan da vaša starija mačka ponovo poželi da jede, odnosno da dobije apetit.

Ovo pravilo važi i za izbirljive mačke. Verne svom aristokratskom nasleđu, postoje i mačke koje jednostavno neće da jedu hranu koja im nije zanimljiva, a što bi, takođe, moglo dovesti do gubitka kilograma. Ako je vaša mačka jedna od njih, razmislite o upotrebi hrane za mačiće kao privremenog rešenja, jer hrani za mačiće ni najizbirljivije mačke neće moći odoleti.
Bez obzira na sve gore navedeno, pre nego što svojoj starijoj mački uvedete u ishranu hranu za mačiće, obavezno se konsultujte sa veterinarom.

Kako pravilno uvesti hranu za mačiće u ishranu odrasle mačke?

Ako uvidite da bi hrana za mačiće mogla pozitivno uticati na zdravstveno stanje vaše odrasle mačke, preporučujemo vam da promene u ishrani uvodite postepeno. Uzdržite se od naglih promena, jer, zbog naglog povećanja kalorija, one mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.

Najbolji način da bezbolno prođete kroz ovu tranziciju je mešanjem jednakih delova hrane na koju je vaša mačka već navikla sa hranom za mačiće. Nakon što ovaj sistem budete primenjivali otprilike dve nedelje, moći ćete da počnete u obrocima da povećavate količinu hrane za mačiće, dok istovremeno smanjujete količinu njihove hrane za odrasle mačke, sve dok ne dođete do tog nivoa da se ceo njihov obrok sastoji samo od hrane za mačiće.

Zaključak

Dakle, odrasle mačke mogu da jedu hranu za mačiće. Međutim, ovo se često ne preporučuje, jer kalorična vrednost hrane za mačiće podstiče razvoj gojaznosti kod odraslih mačaka. Smacne ili starije mačke sa problemima apetita jedine su dve grupe odraslih mačaka koje se preporučuje hraniti hranom za mačiće. Dakle, zdrave odrasle mačke ne bi trebalo da jedu hranu za mačiće.

back to top