Saveti

Zašto je moja mačka hiperaktivna?

Hiperaktivna mačka

Image by tookapic from Pixabay

Možda se nećete složiti sa mnom, ali mačići su jednostavno najdraža stvorenja na planeti. Puni su života i puni urnebesnih ludorija, a posmatrati ih kako uče ponašati se kao tipične mačke može biti prilično zabavna aktivnost.

Međutim, ovaj neumorni aktivizam mačića verovatno vas dovede u situaciju da se zapitate da li je vaše mače previše hiperaktivno ili je njegovo ponašanje normalno za već poslovičnu razigranost mačića? Ovo je sasvim razumljivo jer često može biti teško razlikovati normalno od nenormalnog ponašanja mačaka, jer, kao što svi znamo, mačke su jednostavno čudne. Ovo može da izazove i zabrinutost, naročito kod onih koji se prvi put nalaze u ulozi vlasnika mačaka.

Da bismo vam donekle ublažili moguću zabrinutost i pomogli vam u identifikovanju potencijalnih problema, u nastavku teksta navešćemo neke od najčešćih uzroka hiperaktivnog ponašanja kod mačaka.

Instinkt

Mačke su po prirodi predatori, ali se ne rađaju sa potpuno razvijenim ponašanjem, u smislu da tačno znaju šta treba da rade. Instinkt razvija njihovo ponašanje kako odrastaju, ali još uvek pred njima ima dosta učenja kako bi mačići uspeli da razviju svoje lovačke veštine. Instinktivno će ih razviti čak i mačići koji borave u zatvorenom prostoru i kojima možda nikada neće biti potrebne lovačke veštine, pa nabavka igračaka za mačiće koje simuliraju plen i na taj način kod njih razvijaju lovačke veštine, poput tunela i lopti, može biti korisno za njihov razvoj.

Socijalizacija

Kao i većini sisara, i mačićima je potrebno vreme i konstantan rad kako bi uspeli razviti odgovarajuće socijalne veštine. U ovom procesu obično im pomažu majka i drugi mačići iz legla, ali mačići prerano odvojeni od majke ili isuviše mladi mačići koji su nedavno napustili majku često zahtevaju dodatni rad na razvoju ovih veština.

Socijalizacija, ili društveni razvoj mačića pomaže im da nauče da ne grizu ili grebu ljude ili druge životinje, osim ako im ovi ne predstavljaju pretnju, kao i da se nauče normalnoj interakciji sa drugim mačkama koja neće dovesti do sukoba. Ako uspete samo da naučite mače da vas ne grize ili grebe tokom igre to će značiti da ste na dobrom putu da mu pomognete da izgradi socijalne veštine.

Energija

Mačići su mladi i samim tim puni energije! Vole da trče i igraju se, a ponekad to čine samo zato da sagore deo te energije. Mačići, ali i odrasle mačke provode puno vremena spavajući, pa tokom sati budnosti mogu delovati hiperaktivno dok nastoje da sagore energiju koju su upravo nagomilali tokom dremke.

Zabava

Često će se desiti da vaše mače samo želi da se igra bez ikakvog drugog razloga osim zabave koja proizilazi iz toga. Iako se kroz igru često razvijaju različite vrste veština, samo posmatranje mačića i vratolomija koje izvode dok se okreću i rvaju može biti jednako zabavno za vas kao i za njih. Mačići uvek imaju svoje omiljene igračke ili aktivnosti, što je snažan znak da je njihovo hiperaktivno ponašanja često samo puka zabava.

Dosada

Na drugoj strani, ako primetite da se vaše mače često čini hiperaktivnim, možda ćete razlog za ovakvo ponašanje pronaći upravo u dosadi. Procenite da li provodite dovoljno vremena igrajući se sa njima kao i da li biste mogli proširiti spektar igračaka kojima se igraju. Interaktivne igračke često su odlična opcija da zabavite mače u trenucima kada pokušavate da radite od kuće ili ste fokusirani na druge obaveze. Redovna kupovina novih ali i različitih igračaka za vaše mače takođe će mu pomoći da ne oseti dosadu.

Strah i anksioznost

Mačići se možda osećaju uplašeno ili nesigurno, naročito kada se dovode u novo okruženje, sa potpuno novim i nepoznatim životinjama ali i ljudima. Ako se vaše mače počne ponašati hiperaktivno odjednom, kao grom iz vedra neba, razmislite da li se neposredno pre toga dogodilo nešto što je prouzrokovalo ovakvo ponašanje. Da li je vaše mače prvi put videlo psa ili je čulo do tada nepoznatu buku u okruženju? Obično je hiperaktivnost koja je izazvana strahom ili anksioznošću kratkotrajna i mače će naći mesto na kojem će se sakriti dok se ponovo ne počne osećati sigurno. Pomozite svom mačiću da se oseća sigurno polako uvodeći nove stvari i budite strpljivi tokom procesa njegovog prilagođavanja novom okruženju.

Prekomerna stimulacija

Ako mazite mače i ono se iznenada okrene i ugrize vas ili ogrebe bez upozorenja, ili se jednostavno razleti po celom stanu, uzrok toga može biti jer je vaše mače prekomerno stimulisano. Kako ste mogli zaključiti i sa mačkama je sve individualno – od mačke do mačke. Neke mačke razviju problem sa prekomernom stimulacijom izazvanom maženjem a kada do toga dođe, ekspresno brzo će preterano reagovati na podraživanje.

Ako vas vaše mače počne iznenada agresivno napadati dok ga mazite, sledeći put obratite pažnju kada ga uzmete kod sebe u krilo. Da li se koža vašeg mačića mahinalno trza? Maše li repom? Da li su mu uši zabačene unazad ili se brzo pomeraju napred i nazad?

Jedan od načina da izbegnete prekomernu stimulaciju kod mačića i mačaka je izbegavanje maženja ili dodirivanja područja blizu početka repa. Ovo područje ima puno nervnih završetaka i može biti vrlo osetljivo, pa mnoge mačke ne vole da ih se mazi ovde.

„Mačje ludilo“ (Zoomies)

Često će vaše mače iznenada postati hiperaktivno bez očiglednog razloga. Ako vaše mače iznenada potrči i počne praviti krugove po kući, možda samo doživljava napad uobičajenog „mačjeg ludila“ (na engleskom se ovaj fenomen naziva „zoomies“)! Čini se da mnoge mačke imaju običaj da se ovako ponašaju nakon upotrebe wc-a, posebno nakon što „uspešno“ obave veliku nuždu, a nauka za ovakvo ponašanje nema pravog objašnjenja. Može se desiti da iznenađujućom brzinom počnu besmisleno trčati po stanu usred noći nakon celodnevnog spavanja. Sve dok se vaše mače nalazi u sigurnom okruženju u kojem ne može da se povredi tokom ovih napada hiperaktivnosti, nema razloga za zabrinutost!

Umesto zaključka

Mačke i mačići su toliko zabavni a postoji i bezbroj razloga zašto se ponašaju hiperaktivno! Mačićima je prvenstveno potrebna nega, stimulacija, igra, i sigurno odmorište. Ako imate zaista malo mače, posebno obratite pažnju na njega zbog mogućih promena u ponašanju i ako vam se učini da se događa bilo šta neuobičajeno, nema ničeg lošeg u tome da nazovete svog veterinara i postavite mu par pitanja! Veterinari rado odgovaraju na pitanja klijenata i radije će pomoći da se mogući problem rano identifikuje, umesto da kasnije treba da rešavaju složeniji ili opasniji problem.

Uživajte u svom mačiću dok je još uvek malo razigrano mače! Vrlo brzo će se to mače pretvoriti u razigranu mačku, zato ga pravilno odgajajte i uživajte u mnogim zdravim i zabavnim godinama koje su pred vama.

back to top