Zdravlje mačke

Mačji kašalj: Zašto mačka kašlje?

Zašto mačka kašlje?

Image by Pexels from Pixabay

Kašalj je čest problem kod mačaka. Evo mogućih uzroka pojave kašlja kod mačaka kojima ćemo se detaljnije baviti u nastavku teksta.

Uzroci kašlja kod mačaka

Infekcija gornjih disajnih puteva

Ukoliko se desi da vaša mačka počne kašljati, to može ukazivati na početak upalnih problema u gornjim ili donjim disajnim putevima (ovo se posebno odnosi na pojavu bronhitisa). Iako postoje opravdane sumnje za čitav spektar oboljenja koja zahvataju disajne puteve, ako se kašalj pojavi iznenada, najverovatniji uzrok je infekcija u gornjim disajnim putevima mačke.
Osim kašljanja, ovakve upale takođe dovode do simptoma kao što su začepljenje nosa, kijanje, curenje nosa, i gubitak apetita.

Progutane dlake

Ako ste već neki duži period ponosni vlasnik mačke, onda mora da vam je poznat zvuk, veoma nalik na kašalj, koji mačke ispuštaju kada problem u njihovim disajnim putevima predstavljaju progutane dlake. Do ovog kašlja dolazi neposredno pre nego što mačka povrati dlaku ili predmet koji je stvarao problem u disajnim putevima.

Dakle, mogli bismo reći da kada vaša mačka zakašlje, ili joj se nešto zaglavilo u disajnim putevima ili postoji određeni upalni proces u disajnim putevima mačke.

Astma

Još jedan veoma čest razlog zašto vaša mačka kašlje je ako boluje od astme. Astma je alergijska i opstruktivna bolest koja pogađa veliki broj mačaka. Ostale česte bolesti mačaka koje imaju slične simptome kao i astma uključuju bronhijalnu astmu i bronhitis.

Vaša maca vremenom može postati osetljivija na različite upalne procese, što, naravno, zavisi od njene starosti, zdravstvenog stanja i pola. Tačnije, astma se najčešće pojavljuje kod mačaka starosti između 2 i 8 godina. Sijamske mačke takođe imaju veći rizik obolevanja od bronhitisa i astme.

Klinički znaci astme kod mačaka uključuju respiratorni distres sindrom i pojava kašlja. Mačke koje boluju od astme imaju problema sa disanjem, više se oslanjaju na disanje na usta nego na nos i uopšte imaju problem sa otežanim disanjem.

Osim toga, verovatno ćete primetiti da vaša mačka tom prilikom čučne, sa vratom koji ostaje ispružen tokom celog trajanja napada kašlja. Veterinari ovo nazivaju ortopnejom, određenom vrstom prisilnog položaja tela.

Mačka takođe tokom disanja ispušta piskutave zvuke koji se jasno čuju kada se njeno disanje sluša stetoskopom. U nekim slučajevima ovo piskutanje ili šuštanje je dovoljno glasno da ga i sami možete čuti bez upotrebe bilo kakvih medicinskih aparata. Takođe, povremeno može da dođe do pojave jakog kijanja, pa čak i povraćanja mačke.

Dirofilaria – Srčani crv kod mačaka

Paraziti poput srčanih crva takođe mogu biti uzrok kašlja ili pojave respiratornih problema kod mačaka.

Simptomi koje vaša mačka ispoljava u slučaju kada je zaražena srčanim crvima slični su onima koje pokazuje i u drugim situacijama kada joj bilo šta ometa disajne puteve, a samim tim i normalno disanje.

Rak pluća

Osim kašlja, simptomi raka pluća kod mačaka obično uključuju otežano i ubrzano disanje, bol, letargično raspoloženje, ali i iskašljavanje krvi i gubitak težine.

Kongestivna srčana insuficijencija

Kašalj nije uvek povezan sa bolestima srca kod mačaka, kao što je to veoma često slučaj kod pasa i ljudi. Međutim, ukoliko vaša mačka ima kongestivnu srčanu insuficijenciju, njeno srce neće biti u mogućnosti da u dovoljnoj meri raspoređuje krv po celom telu, a što može prouzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima.

Kongestivna srčana insuficijencija je uzrokovana zadebljanjem srčanih tkiva, bolestima štitne žlezde, urođenim manama ili visokim krvnim pritiskom. Ako vaša mačka zaista boluje od ove bolesti, sigurno ćete primetiti da često kašlje. Osim toga, imaće poteškoće sa disanjem, slab apetit a doći će i do opšte slabosti organizma mačke.

Dijagnoza

Da bi veterinar što uspešnije i brže otkrio pravi uzrok kašlja kod vaše mačke i uspostavio preliminarnu dijagnozu, morate da iznesete detaljnu istoriju celokupnog zdravlja mačke, nedavne aktivnosti, kao i tačne simptome te intervale u kojima se javljaju.

Prilično je teško tačno razlikovati kihanje od kašljanje kod mačaka, pa će veterinar verovatno morati da pregleda vašu mačku kako bi utvrdio da li je to što vi uočavate kašalj ili kijanje. Zapravo, kijanje i kašljanje kod mačke zvuče gotovo isto, te morate veoma pažljivo slušati kada dolazi do ovih napada kod vaše mačke.

Obratite pažnju na okom vidljive razlike. Na primer, prilikom kijanja, usta mačke ostaju zatvorena , dok su na drugoj strani otvorena kada mačke kašlju. Dakle veoma je bitno da uočite ovu razliku.

Učestalost i obrazac kašljanja pomaći će vam da utvrdite zašto vaša mačka kašlje. Veterinar će se raspitati o trajanju, učestalosti, vremenu, karakteristikama i obrascu kašljanja. Stoga je važno da pre posete veterinaru što detaljnije zabeležite sve simptome koje vaša mačka pokazuje.

Veterinar će takođe morati i sam da proceni kašalj kako bi utvrdio da li je kašalj suv ili produktivan. U tu svrhu veterinar će morati veštački izazvati kašalj kod mačke. Ako je produktivan, verovatno će prilikom kašlja doći do izlučivanja tečnosti, sluzi i sekreta. Na drugoj strani, ako je kašalj suv, pojava sluzi, tečnosti i sekreta će izostati.

Kašalj kod mačak je povezan sa pojavom raznih bolesti, pa je detaljna analiza veoma važna kako bi veterinar mogao da postavi tačnu dijagnozu.

Nakon što veterinar dobije detaljan uvid u istoriju zdravstvenog stanja vaše mačke i obavi fizički pregled, sledeći korak je vađenje krvne slike, biohemijski testovi i analiza urina u laboratoriji. Analiza krvne slike korisna je iz razloga što na osnovu broja belih krvnih zrnaca u krvi vaše mačke može da se utvrdi da li je reč o nekoj infekciji ili alergiji.

Biohemijski testovi se koriste da bi se utvrdilo da li vaša mačka ima povišene nivoe enzima jetre ili bilo kakva druga značajna odstupanja koja bi se mogla dovesti u vezu sa zdravstvenim stanjem vaše mačke.

Ako vaš ljubimac uz to krvari iz nosa ili iskašljava kapljice krvi, veterinar će verovatno napraviti testove na zgrušavanje krvi. Ovo će pomoći da se utvrdi da li funkcija zgrušavanja krvi radi normalno.

Ostali nalazi i testovi koje veterinar može koristiti prilikom postavljanja dijagnoze uključuju radiografiju, računarsku tomografiju i magnetnu rezonancu. Svi ovi testovi su izuzetno važni kada je reč o otkrivanju osnovnog uzroka kašlja.

Za detaljniji pregled respiratornog trakta vaše mačke, veterinar se može odlučiti za upotrebu uređaja kao što su laringoskop ili bronhoskop. Oba uređaja omogućuju uvid u sve delove koji čine gornji respiratorni trakt i veoma su efikasni u lociranju respiratornih parazita.

Lečenje

Glavni cilj lečenja vaše mačke je otkrivanje i uklanjanje uzroka pojave kašlja, ali i simptoma koji ga prate. Izlečenje, ili uklanjanje osnovnog uzroka izlečiće i kašalj kod mačke.
U slučaju da je kašalj jak, vaša mačka će možda morati biti hospitalizovana radi intenzivnog lečenja i nege. Možda će biti potrebno obezbediti i dodatne doze kiseonika ukoliko vaša mačka ima problema sa normalnim disanjem, a prilikom lečenja bilo koje infekcije koja uzrokuje kašalj kod mačaka primenjivaće se antibiotici širokog spektra.

U lakšim slučajevima možete očekivati da će vaša mačka dobiti i sredstva za suzbijanje kašlja odmah nakon što veterinar postavi dijagnozu. Ali, kako smo naveli, ovo zavisi od težine kašlja. U određenim situacijama takođe se može desiti da sredstva za suzbijanje kašlja zapravo ne deluju, posebno kada su u pitanju mačke sa respiratornom infekcijom. Pored toga, samo suzbijanje kašlja ili prestanak kašljanja kod mačke neće rešiti i sam uzrok pojave kašlja.

Kućno lečenje

Dijagnostikovanje problema koji su osnovni uzrok pojave kašlja kod vaše mačke, dakle, može zahtevati detaljni dijagnostički postupak. Iz tog razloga, obavezno sledite uputstva veterinara do poslednjeg slova. Ukoliko veterinar prepiše antibiotike, važno je da primenu antibiotika provodite u tačno vreme, i u dozama koje vam je veterinar prepisao. Dajte svojoj mački prepisanu dozu, čak i ako se situacija sa kašljem kod mačke značajno popravi, odnosno čak i ako dođe do prestanka kašljanja.

Ovo napominjemo iz razloga jer mnogi vlasnici mačaka prestanu sa primenom terapije čim prete da mačka počinje da se oseća bolje. Savetujemo vam da ne postupate ovako, jer ukoliko to činite problem koji je veterinar lečio mogao bi da se vrati te da vaša mačka na kraju bude u gorem stanju nego ranije.

Obavezno svakodnevno budite u kontaktu sa veterinarom tokom lečenja mačke. Detaljno mu prenesite potrebne informacije u vezi sa reakcijom vašeg ljubimca na terapiju. Takođe, u dogovoru sa veterinarom, odvedite mačku kod njega na pregled. Ovo će mu pomoći da sam proceni reakciju organizma vaše mačke na lečenje i utvrdi kakvo je zapravo stanje i dalji tok bolesti.

Ovo napominjemo jer će veterinar možda morati prilagoditi terapiju zdravstvenom stanju vašeg ljubimca – bilo ono bolje ili gore od prethodnog. Budite oprezni kada dajete lekove mački, jer im određeni lekovi, uključujući supresore, mogu veoma naštetiti ukoliko se daju u prekomernim dozama.

Zaključak

Mačke kašlju, baš kao i ljudi, a uzroci bi, kako smo naveli gore u tekstu mogli biti višestruki – infekcija u gornjim disajnim putevima, kongestivna srčana insuficijencija, srčani crv, dlake, astma pa i rak pluća. Ako primetite da vaš kućni ljubimac kašlje, odvedite ga veterinaru pa neka on postavi stručnu dijagnozu kako bi otkrio pravi uzrok i propisao efikasan medicinski tretman.
Kao i uvek kada ste u nedoumici, i u vezi sa mačjim kašljem obratite se veterinaru. Obavezno zabeležite sve simptome koji se pojavljuju kod mačke kao i kada su počeli. Svi detalji koje zabeležite, pa čak i oni naizgled nevažni pomoći će vašem veterinaru da postavi pravu dijagnozu. Na osnovu toga, on će moći da prepiše pravi tretman kako bi vaša mačka što pre povratila dobru formu.

back to top