Saveti

Nega i zdravlje starije mačke

Starija mačka

Image by Mary Pahlke from Pixabay

U životu sam, do sada, imao već nekoliko mačaka i priznajem da mi je svaki put bilo teško gledati ih kako stare, postaju sporije, nose se sa bolovima i kada polako počinjete shvatati da vaš ljubimac neće biti tu zauvek.

Smatra se da mačke postaju „starijima“ u dobi između 11 i 14 godina, a „starima“ u dobi od otprilike 15 godina. Ako imate stariju mačku, sigurno ste primetili da više spava, manje se kreće i verovatno ste i sami shvatili da je to sasvim normalna pojava.

Međutim, bez preterivanja, zaista je važno da imate na umu svojoj starijoj mački treba da posvetite posebnu pažnju i pobrinete se da njene potrebe budu zadovoljene. Fizičke, mentalne i emocionalne potrebe mačke se s godinama menjaju, ali ako tokom celog ovog vremena imate na umu nekoliko jednostavnih stvari, vaša mačka će uživati u dugom i zdravom životu!

Redovno vodite mačku na pregled kod veterinara

Ovo je verovatno najvažnija stvar koju možete učiniti. Starije mačke treba da posećuju veterinara minimalno 1-2 puta godišnje kako bi, na osnovu redovnih pregleda na vreme moglo da se uoči pojavljivanje određenih zdravstvenih problema povezanih sa starenjem, poput hipertireoze, hroničnih bolesti bubrega i zglobova.

Veterinar će, ukoliko su uočeni na vreme, moći adekvatno da vam pomogne u rešavanju i lečenju zdravstvenih problema, ali i u uklanjanju osećaja bola koji dolazi sa ovim problemima. Uklanjanje osećaja bola je ključno za održavanje dobrog kvaliteta života vaše mačke – dovoljan je samo artritis, koji je veoma često obolenje kod mačka, da učini svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak u wc nepodnošljivim, pa vam preporučujemo da redovno razgovarate sa svojim veterinarom o tome kako da oslobodite svoju mačku bola i učinite je srećnom.

I veterinar može da poseti vas

Kako mačke stare, odlazak veterinaru postaje im sve stresnije iskustvo. Sam odlazak (pakovanje, vožnja automobilom, sedenje u čekaonici sa psima koji laju, zatim izloženost nepoznatim ljudima koji na sebi imaju mirise drugih životinja različitih vrsta) može biti veoma stresno iskustvo koje dovodi do pojave straha i anksioznosti kod mačke, a što se može manifestovati i u fizičkim bolestima ili problemima u ponašanju.

Sve je veći broj veterinara koji pristaju doći u vašu kuću i obaviti kompletan fizički pregled ali i uzeti uzorke krvi i urina kako bi se napravili neophodni laboratorijski nalazi. Verovatno i u vašoj blizini postoji veterinar koji je voljan to učiniti! Na taj način se vaša mačka može lečiti i u udobnosti svog doma, što olakšava obavljanje zdravstvenog pregleda i vama i vašoj mački.

I starijim mačkama su potrebne mentalne i fizičke aktivnosti

To što je mačka postajući starija „usporila“, ne znači da se treba dosađivati! Naprotiv, održavanje uma i tela aktivnim pomoći će mačkama da dugo ostanu srećne i zdrave.

Održavanje starije mace mentalno aktivnom ne mora da bude težak zadatak. Njen mozak možete aktivirati i jednostavnim trikovima služeći se predmetima koje već imate u svom domu. Na primer, njenu omiljenu poslasticu možete joj „servirati“ u parčetu zgužvanog papirnog ubrusa namerno je ostavljajući na mestu na kojem vaša mačka to ne očekuje. Upotrebite li maštu, naći ćete čitavu hrpu sličnih načina da aktivirate mozak vaše mačke.

Ako vaša maca voli macinu travu, igračka u obliku miša namirisanog macinom travom sigurno će joj ulepšati dan a ukoliko vaša maca nije ljubitelj macine trave možete pokušati i sa osušenim korenom valerijane. Osim toga, često će poslužiti i nova kutija, do tada nepoznata stara torba, ili bilo koji drugi predmet koji je moguće „istraživati“.

Neko vreme ćete morati da eksperimentišete sa različitim igračkama i aktivnostima da biste saznali šta će zaista zaokupiti pažnju vaše mačke, ali bilo šta što je novo i zanimljivo može vam biti od pomoći. Ako vaša starija mačka ne vidi baš najbolje, pokušajte da je zabavite igračkama koje proizvode mačkama zanimljiv zvuk; ako vaša mačka ne čuje dobro, zagolicajte joj maštu mačku igračkama koje emituju treperavo svetlo ili pravite nasumične pokrete. Angažovanje različitih čula kod vaše starije mace daće joj motiv za istraživanje, a raznovrsnost je, kako znamo, začin života!

Starije mačke imaju posebne prehrambene potrebe

Ne postoji jedna jedinstvena pravilna ishrana za starije mačke, ali svako su im potrebni visokokvalitetni, lako svarljivi proteini i masti. Jedna od najvažnijih stvari čiju važnost treba uvek imati na umu je hidratacija – pobrinite se da mačka uvek ima dovoljno sveže vode!

Hranite ih vlažnom hranom za mačke, a savetujemo vam da u hranu dodate i malo tople vode tek da pojačate aromu.

Mačkama sa određenim zdravstvenim problemima svakako će zahtevati i prilagođenu ishranu. Na primer, mačke sa bolestima bubrega (što je prilično česta pojava kod starijih mačaka) zahtevaju ishranu koja sadrži niži nivo fosfora. Savetujte se sa svojim veterinarom o konkretnim detaljima ishrane i dodacima koji mogu pomoći vašoj mački da živi zdravije i dugovečnije.

Potrudite se da vaša mačka ima više različitih mogućnosti da pije vodu u različitim delovima vašeg doma – neke mačke uživaju u pljusku vode iz fontane, neke u tekućoj vodi iz sudopera ili nad lavaboom, a neke naprosto obožavaju piti vodu iz čaša za piće koje koriste njihovi vlasnici. Svakako otkrijte šta vaša mačka voli i učinite joj to lako dostupnim.

Neka se vaša mačka oseća potpuno udobno

U slučaju da vaša starija mačka ima probleme sa zglobovima ili artritis (što je veoma uobičajeno kod starijih mačaka), možda bi grejani krevet za mačke bio nešto u čemu bi ona istinski uživala, posebno tokom hladnijih meseci. Pružanje toplog, udobnog i sigurnog mesta za odmaranje i dremanje vaše mačke sigurno će je učiniti srećnom.

Pored toga, pobrinite se da se uklonite sve prepreke koje sužavaju mogućnost neometanog kretanja vaše mačke jer je upravo pokretljivost čest problem kod starijih mačaka. Vaša mačka će možda početi voleti da drema na jastuku, ili običnoj prostirci na podu, a moraćete razmisliti i o kupovini mačjeg wc-a sa nižim stranicama kako biste omogućili vašoj mački da lako da zakorači u njega.

Razmislite o različitim načinima na koje možete da olakšate život svojoj mački a počnite od onih jednostavnijih stvari kao što su premeštanje hrane i vode na dostupnije mesto.

Umesto zaključka

Koliko god mi želeli da naše mačke ostanu zauvek ostanu mlade i zdrave, vreme je jednostavno neumoljivo a naše mačke nisu imune na uticaje starenja. Najviše što možete učiniti je da na vreme obratite pažnju na zdravlje svoje starije mačke i da pažljivo pratite bilo kakve promene koje mogu ukazivati na pojavu bola ili osećaja nelagode kod vaše mačke.
Održavanje mačke aktivnom i stimulisanom, ali i pravilna ishrana uz dosta hidratacije pomoći će u održavanju njenog dobrog zdravlja, a uz to moraćete i da joj pružite mnogo ljubavi.

back to top