Saveti

Da li se mačke osećaju usamljeno?

Da li su mačke usamljena bića

Image by Helga Kattinger from Pixabay

Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da su mačke usamljena bića koja ne vole da se druže sa drugim mačkama. Dakle, postaju li mačke vremenom usamljene i treba li mačkama društvo u vidu drugih mačaka? Odgovor se svodi na nekoliko osnovnih faktora, poput karaktera mačke i godina.

Tigrovi, koji takođe pripadaju porodici mačaka, žive kao osamljeni lovci u džunglama. Lavovi žive u čoporima ponosno se izležavajući na travnjacima. Ali šta je sa našim domaćim mačkama? Da li su i one usamljenici poput tigrova ili su društvena vrsta poput lavova? Odgovor može biti i da i ne – u zavisnosti od mačke i situacije – tako barem kažu stručnjaci. U ovom članku pokušaćemo da odgovorimo na neka veoma česta pitanja, poput: da li mačke postaju tužne i usamljene i da li su mačkama potrebne druge mačke?

Da li se mačke osećaju usamljeno? Ili su srećnije u domaćinstvima gde su one jedini životinjski gospodari?

Prvi korak u odgovoru na pitanje „da li se mačke osećaju usamljeno?“ je prihvatanje činjenice da su domaće mačke usamljenici kada je reč o lovu i ishrani. Psi svakako imaju reputaciju mnogo društvenijih životinja, ali to je samo zato što love u čoporima. Sa mačkama nije tako – one ne vole da jedu preblizu jedna drugoj. Mnogi vlasnici mačaka u domaćinstvima sa više mačaka stavljaju posude za hranu svojih mačića jedne pored drugih. Ako je to i kod vas slučaj, moramo vas upozoriti da radite pogrešno. Mačke moraju da jedu, pa će jesti čak i ako su činije sa hranom jedna pored druge, ali sa ovim rešenjem neće biti najsrećnije. Dakle, to će im donositi određeni nivo stresa.

Međutim, kada izuzmemo obrok, većina mačaka ima potrebe za društvom. Iako neke mačke mogu da ne podnose pripadnike svoje vrste i imaju jaku potrebu da budu jedini kućni ljubimac u domaćinstvu, divlje mačke formiraju kolonije mačaka, a mnoge mačke se pojedinačno međusobno i sprijatelje.

U ovakvim okolnostima, divlje mačke imaju nekoliko složenih društvenih aktivnosti, poput brige o mladima. Nedoumica o društvenim potrebama mačaka verovatno dolazi iz činjenice da stranci obično nisu dobrodošli. Grupu obično formira jedna porodična linija – kraljica i deo njenog legla koji su odlučili da ne odu, a ne pridošlice.

Društvenost domaćih mačaka

A šta je sa domaćim mačkama? Da li su naše mačke tužne kada su one jedine mačke u domaćinstvu? Domaće mačke su društvena vrsta i često se može desiti da naiđete na primer domaćinstva sa više mačaka koje su prijatelji jer se zaista vole, a ne zato što su prisiljene na to.

Ipak, mačke su sposobne da sasvim samostalno žive čak iako to nije njihova želja. A odrasle mace imaju teritorijalnu prirodu, to jest, vezuju se za teritoriju.
Odgovor na pitanje „da li se mačke osećaju usamljeno?“ glasiće verovatno da ako su u pitanju mačići.

Ta teritorijalna priroda mačke obično počinje da se izražava tek u odrasloj dobi. Mačići žude za društvom za igrom, a posebno se vezuju za druge mačiće iz istog legla. Ali čak i ako udomite mačiće iz odvojenih legla, oni će verovatno vrlo brzo postati najbolji prijatelji.

Većina mačića se uči socijalnim veštinama kroz interakciju i igranje s drugim mačićima, i u tom društvu oni se osećaju prilično prijatno.
Ipak, iako su mačići fleksibilniji kada je u pitanju druženje sa drugim mačićima, baš kao što je to slučaj i kod bilo koje druge vrste, neke jedinke se ne osećaju prijatno u prisustvu stranaca.

Dovođenje druge mačke u porodicu

Kako da otkrijete da li imate mačku koja mrzi druge mačke i koja jednostavno mora biti sama (situacija koja može nastati ako se maca rano odvojila iz legla) ili usamljenu mačku koja želi društvo? Možda odgovor na ovo pitanje neće biti lak, jer vaša mačka može biti veoma umiljata i prijateljski raspoložena prema vama, ali to ne mora nužno da znači da će se dobro slagati sa drugom mačkom pored sebe. U ovom će vam veoma pomoći poznavanje istorije obe mačke – stanarke i potencijalne pridošlice – ako želite da ocenite da li će se njih dve razumeti.

Odrastanje s drugima nije recept za uspeh, jer i mačke imaju svoj lični karakter i neke od njih se jednostavno ne slažu. Ako su u pitanju mačke koje se već igraju s drugim mačkama, ili su se družile s drugim mačkama kao mačići i tokom svog života i, naravno, nemaju kliničke znake straha ili anksioznosti, onda imate više šansi za uspeh.

Kada se odlučite da u vašu porodicu dovedete još jednu mačku, to jest kada birate društvo za svoju mačku, potražite onu koja je sličnih godina i samim tim ima sličan nivo energije. Ako imate stariju mačku, mače će ga mučiti i gnjaviti svojom maničnom energijom. Jednostavno, u prirodi mačića je da bude zaigran i istražuje svoj svet i, recimo to tako, napada stvari. Na drugoj strani, u prirodi starije mačke je da želi da lenjo kunja.Ako imate stariju mačku a želite da usvojite mače, onda bi vam najbolja opcija bila da nabavite dva mačića kako bi se mogli igrati međusobno a vaša starija maca mogla uživati u miru. U suprotnom, potražite starijeg prijatelja ili prijateljicu za svoju odraslu mačku.

Upoznavanje mačaka

Sledeće pitanje koje ćete koje nam se samo nameće u ovom slučaju je, „Kako da na najbolji način upoznam dve mačke?“
Mačke međusobno stvaraju vrlo bliske veze. Čak i odrasle mačke mogu postati pravi prijatelji ako ih pravilno upoznate.

Šta to konkretno znači?

Na pravilan način ćete upoznati dve mačke držeći ih u početku odvojeno. To im omogućava da međusobno postepeno upoznaju zvukove i mirise one druge mace, i daje njihovom mozgu vreme da smanji neuroendokrini odgovor na novonastalu stresnu situaciju. Svaka mačka treba svoju posudu za hranu i toalet koji će samo ona koristiti, a upoznavanje sa novom mačkom treba popratiti pozitivnim iskustvima, poput nagrade u vidu omiljene poslastice.

Nabavljanje novog saputnika za ožalošćenu mačku

Da li je vaša mačka tužna i usamljena nakon što je preminuo njihov dugogodišnji mačji prijatelj? U slučaju da imate više mačaka, kada jedna od njih umre, ovaj gubitak ostavlja prazninu i u vašem životu i u životu vaše mačke. Pitanje je koliko brzo bi vlasnici mačaka – dakle i ostale mačke u porodici – trebali potražiti novog člana. Svakako se preporučuje da svojoj mački (i sebi) date vremena za tugovanje i stabilizaciju. To može potrajati mesec dana ili nekoliko meseci.

Mačke formiraju veze, ali žude samo za društvom mačaka s kojima su povezane. Ta povezanost se ne može tek tako preneti sa jedne mačke na drugu.

Dakle, ne preporučuje se da odmah dovedet drugu mačku. Iako je vaša ožalošćena mačka usamljena, ovo može biti stresno za vašeg ljubimca, jer je nova mačka potpuni stranac. Mačke nisu glupa bića, one znaju da nova mačka nije njihov prijatelj – miriše drugačije, izgleda drugačije i uopšte sve je kod nje drugačije nego što je to bilo kod njene preminule prijateljice.

back to top