Saveti

Šta mačke mogu jesti?

Mnogi vlasnici iz dobrih namera ili čistog neznanja hrane svoje mačke namirnicama koje nisu dobre za zdravlje mačke ili mačka.

Mačke imaju dovoljno jak želudac da se izbore sa nekim manjim nezgodama (na primer, ako pojedu pseću hranu umjesto vlastite), ali neke namirnice mogu napraviti ozbiljnu štetu njihovom organizmu.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Da bismo vam pomogli u kreiranju zdravog jelovnika za vašu macu, u ovom članku pokušaćemo odgovoriti na pitanje „šta mačke smeju i mogu jesti“, ostavljajući vas bez nedoumica.

Hrana za mačke se, kao što je i očito, je dozvoljena i preporučljiva u ishrani mačaka, tako da se na njoj nećemo zadržavati.

Namirnice koje su preporučljive za ishranu mačaka

Mogu li mačke jesti jabuke?

Da. Jabuke su potpuno sigurna namirnica za mačke i sadrže puno kalcija koji jača kosti. Jabuke takođe imaju prilično visok sadržaj vitamina, nekih minerala i antioksidanata.

Ako dajete jabuku svojoj mački, obavezno uklonite semenke. Semenke jabuke sadrže hemijske cijanide u tragovima. Cijanid je vrlo otrovan za mačke (kao i za ljude). Vaša mačka je prilično malo stvorenje, pa čak i malo cijanida može ostaviti na nju ozbiljne posledice. Ako mislite da je vaša mačka pojela seme jabuke, što pre pozovite veterinara.

Takođe je važno izrezati ili zdrobiti jabuke na deliće. Imajte na umu da zubi mačke i nisu baš savršeno sredstvo za  žvakanje, pa se malčice potrudite da namirnicu koju joj dajete može sigurno i progutati.

Mogu li mačke jesti avokado?

Da. Mačke i avokado su odlična kombinacija. Ova super namirnica 21. veka bogata je mastima (što je izvrsno za vašu macu) i antioksidansa. Ovi antioksidansi osiguravaju da vaša mačka dobije ono što joj je potrebno za savršenu dlaku.

Avokado je namirnica koja je izuzetno korisna za zdravlje kože i dlake, ali i ovaj put se potrudite da se vaša maca ne dočepa semenke avokada. Ona može predstavljati veliku opasnost od gušenja.

Mogu li mačke jesti borovnice?

Da. Borovnice sadrže velike količine vitamina i minerala dobrih za zdravlje vaše mačke. Ove poslastice imaju malo kalorija, ali mnogo vlakana i antioksidansa. U mnogim pakovanjima hrane za mačke, bilo u suhom ili vlažnom obliku, među ostalim namirnicama zastupljena je i borovnica, makar u obliku praha.

Ako želite svojoj maci priuštiti malo raznovrsnosti u ishrani, možete pokušati i sa zamrznutim borovnicama. Mačke vole nova iskustva a to im može pružiti ukus i teksturu kakvu nikada nisu probali.

Mogu li mačke jesti brokule?

Da. Brokule su povrće koje je odlično za vašu mačku! Prepune su  vitamina i minerala. Bilo je čak i nekih studija koje su pokazale da prisustvom brokula u ishrani postoji manja mogućnost od razvijanja kancera kod mačaka.

Brokule pomažu probavnom sistemu vaše mačke jer sadrže vlaknaste materijale koji prolaze kroz creva. Ta vlakna se ne probavljaju, ali pomažu ukupnom zdravlju probavnog sistema vaše mace. Tako da možemo reći da brokule pomažu vašoj maci na nekoliko načina. Dakle, ako ste bili u nedoumici, slobodno je nahranite brokulama.

Mogu li mačke jesti mrkvu?

Da. Mačke nemaju nikakvih problema sa mrkvom. Mrkva sadrži korisne hranjive sastojke koji vašoj mački pomažu pri održavanju zdrave kože, sjajne dlake a sadrže i ​​obilje vitamina A koji su dobri za dobar vid vaše mačke.

Mrkva takođe pomaže jačanju imunog sistema mačke kako bi se mogla bolje odupreti različitim napadačima. Ako mačku hranite već mrkvom, imajte na umu da ju trebate skuhati i iseći na tanke kockice.Sveža mrkva može biti teška za sažvakati vašoj maci a to može dovesti do probavnih problema kao što su povraćanje ili zatvor.

Mogu li mačke jesti mačju travu / metvicu ( ketnip )?

Da. Mačja trava ili mačja metvica je vrsta biljke koja je i dobila naziv po tome koliko neverovatno je omiljena od strane mačjeg roda. Deluje kao sredstvo za dizanje raspoloženja za vaše mace, tako da možete očekivati dodatnog, predenja, maženja ili igranja ako vaša maca proba makar i malo ove biljke. Mačja trava je korisna ako vam se čini da je vaša maca usporenija i manje aktivna nego inače. Pokušajte joj dati malo mačje trave i pratite šta se događa.

Konzumiranje mačje trave umiruje vašu mačku, ali ova mirisna biljka može delovati i kao stimulans. Dakle, osim ako ne želite da vaša mačka počne skakati po zidovima i plafonu, najbolje je da joj najpre date malo da ponjuši da vidite kako će reagovati a tek onda da je i nahranite.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Možda je najbolje ograničiti količinu mačje trave koja je dostupna vašoj maci. Bude li je konzumirala prečesto, jednostavno će prestati osećati delovanje. Razlog za to je što većina pozitivnih učinaka mačje trave na mačku dolazi kao rezultat mirisanja ove biljke (iako i konzumacija ne može biti štetna).

Mačja trava ili mačja metvica, obično se koristi kao poslastica nakon redovnog obroka.

Mogu li mačke jesti kukuruz?

Da. Kukuruz ne predstavlja nikakav problem za probavni sistem vaše mačke. Kukuruz je pun proteina, vitamina i minerala koji pomažu u održavanju vaše mačke u odličnom zdravstvenom stanju. Kukuruz je uobičajeni sastojak u većini mačje hrane, tako da ne trebate brinuti hoće li naštetiti vašoj mački.

Jedino što ovde treba spomenuti je da mačke mogu imati problema sa začinima. Ako želite začiniti kukuruz koji pripremate sebi, onda ga nemojte davati svojoj mački.

Mogu li mačke jesti krastavce?

Da. Krastavci sadrže mnoštvo hranjivih sastojaka korisnih za vašu mačku. Osim hranjivih sastojaka, krastavci sadrže puno vode, što pomaže vašoj maci da ostane hidrirana. Krastavci mogu služiti kao svojevrsna poslastica tokom vrućeg letnjeg dana.

Takođe, puni su vitamina K koji vašoj mački pomaže u sprečavanju stvaranja ugrušaka u krvi. Konzumiranjem krastavaca vaša će maca dobiti i zdravu dozu ostalih vitamina i minerala koji pomažu zdravlju srca, ubrzanju metabolizma i opštem zdravlju mace.

Dakle, definitivno da, slobodno nahranite svoju macu krastavcima!

Mogu li mačke jesti jaja?

Da. Jaja sadrže visok nivo aminokiselina potrebnih za snagu organizma kao i razne vitamine. Naročitov vitamin B čini jaja dobrom namirnicom za sjajnu i čistu dlaku mačke.

Kada je u pitanju ishrana mačke najbolje je upotrebljavati kuvana jaja. Sveža jaja nose iste rizike za mačke kao i za ljude: trovanje hranom ili druge bolesti koje se prenose hranom. Sveža jaja takođe sadrže protein koji inhibira otpuštanje vitamina B. To znači da će vašoj mački nedostajati vitalni hranjivi sastojak neophodan za njenu lepu i sjajnu dlaku.

Dakle, jaja su sasvim dobar izbor, ali poslužite ih kuvana.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Mogu li mačke jesti šunku?

Da. Mačke su mesožderke i nemaju problema s probavljanjem mesa. Šunka je puna proteina koji trebaju vašoj mački kako bi ostala aktivna i zdrava.

Jedini slučaj kada se šunka ne preporučuje u ishrani mačke je kada šunku pripremate u kombinaciji sa drugim namirnicama. Dakle, najbolje šunka, ali samostalno, bez začina i drugih namirnica.

Mogu li mačke jesti krompir?

Hoće li mačke jesti krompir ili ne, ovisi o vrsti krompira i načinu kuvanja. Sirovi krompir je opasan za mačke, jer kora krompira sadrži doze solanina, toksične hemikalije. Ako zateknete mačku kako pokušava jesti sirovi krompir, najbolje je odmah pozvati veterinara.

Kuvani krompir bez puno začina vašoj maci bi morao odgovarati. Kad se krompir skuva, otrovne hemikalije se uništavaju. Ne dodajte maslac ni druge umetne sastojke, oni maci jednostavno ne trebaju.

Mogu li mačke jesti rižu?

Da. Riža je prilično zdrava za zdravlje mačke. Sadrži puno vitamina poput vitamina A i E. Sadrži mnoge minerale koji uz uravnoteženu prehranu  trebaju vašoj mački.

Mnoga pakovanja hrane za mačke sadrže rižu kao jedan od ključnih sastojaka. Imajte na umu da mačke ne mogu živjeti samo od riže. Riža ima svoje mesto u uravnoteženoj prehrani, ali riža ne pruža sve što vašoj mački treba.

Mogu li mačke jesti jagode?

Da. Jagode sadrže mnogo vitamina i minerala koji su odlični za zdravlje vaše mačke. Jagode su zapravo korisne za vašu mačku budući da dodaju hranjive materije poput vlakana i vitamina C u njenu prehranu.

Potrudite se pa isecite jagode na manje komade koje mačka može progutati iz jednog zalogaja. Mačji zubi su najbolji za hvatanje i kidanje, a ne za žvakanje.

Takođe, najbolje je da porcije budu malene jer voće (uključujući jagode) ima priličnu količinu šećera. Previše šećera može uzrokovati debljanje i neke prehrambene probleme vašoj ljubimici ili ljubimcu.

Mogu li mačke jesti slatki krompir / batat?

Da. Slatki krompir ili batat sadrži neke hranjive materije korisne za zdravlje mačke. Ove povrće čak se nalazi u nekim pakovanjima mačje hrane, tako da nema problema ako zateknete vašu macu kako se bacila na priličan obrok slatkog krompira.

Ipak, vodite računa da nije začinjen ili aromatiziran. Začini poput cimeta ili bibera deluju loše na vašu mačku. Smeđi šećer joj definitvno ne smete davati, a ni maslac nije preporučljiv.

Ako svojoj mački date batat, neka to bude prirodno proizveden batat. Nisu potrebni dodatni sastojci.

Mogu li mačke jesti lubenicu?

Da. Jedna od velikih prednosti lubenice je ta što održava nivo hidratacije vaše mace. Visoki udeo vode u lubenici savršen je za vašu mačku ako ne pije puno vode, a istovremeno voli vlažnu hranu.

Lubenica je bogata vitaminima i sadrži puno vlakana, pa je dobra poslastica za aktivne mačke ili mačke koje imaju neke želučane probleme. Ako se vaša mačka kreće okolo, trebaće joj više vode nego nekoj lenjivoj maci.

Mogu li mačke jesti jogurt?

Da. Mačke su netolerantne na laktozu, pa je najbolje izbegavati mleko. Jogurt jeste mlečni proizvod , ali se sva laktoza razgrađuje kada se formira jogurt. To ga čini sigurnom namirnicom za ishranu vaše mace.

Ako planirate vašoj maci ponuditi jogurt u ishrani trebate povesti računa o tome koliko šećera sadrži. Šećeri nisu sjajni za mačke. Slatkiši mogu biti loši za zube, srce, nivo proteina i težinu vaše mace. Ipak, ovo nije tako tužno kao što zvuči. Mačke, ionako, ne mogu okusiti slatko, jednostavno nemaju osećaj za slatko, tako da i to što neće uživati u voćnom jogurtu neće mnogo naškoditi.

Namirnice koje mačke mogu jesti ali nisu preporučljive

Mogu li mačke jesti hleb?

Da. Mačke mogu pojesti malo hleba, ali zaista malo.

Budući da normalna mačka treba 200-250 kalorija dnevno, čak i male količine hleba mogu zauzeti dragoceni kalorijski prostor. Ovi komadići hleba pružiće gotovo nikakvu hranjivu vrednost. S vremenom, ukoliko pređe u naviku, to može dovesti do prekomerne težine time  i nezdrave mačke. Budući da hleb sadrži sasvim malo vitamina i minerala, vašoj mački može nedostajati bolja, zdravija hrana.

Tako da, vaša mačka može jesti hleb, ali postoje i bolje opcije.

Mogu li mačke jesti sir?

Da, ali sir nije u potpunosti dobra namirnica za ishranu vaše mačke. Mačke ne podnose laktozu. Stereotip je da mačke ne vole ništa više od mleka, ali stereotip koji vašoj mački može stvoriti neke probleme s probavom.

Hranjenje mačaka sirom može dovesti do uznemirenog želuca. Vaša mačka može imati gasove, proliv ili čak povraćanje. Sir je najbolje izbegavati, ako je moguće.

Mogu li mačke jesti hranu za pse?

Da, ali to nikako ne može biti zamena za kvalitetnu mačju hranu. Ako uhvatite mačku kako gricka hranu za pse, nema potrebe za brigom. Većina hrane za pse je bezopasna, ali neće delovati dobro na vašu mačku ako je jede tokom dugog vremenskog razdoblja.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Hrana za pse nije idealna iz 4 glavna razloga:

 • Hrana za pse ne sadrži toliko proteina koliko je mačkama potrebno za zdravu prehranu
 • Hrana za pse često ne sadrži dovoljno vitamina A
 • Hrana za pse vašoj mački će uskratiti arahidonsku kiselinu
 • Hrana za pse ne sadrži dovoljno taurina, esencijalne aminokiseline.

Mačke mogu jesti hranu za pse, ali nije preporučljivo. Vaša mačka treba jedinstvene proteine, vitamine i minerale koji nisu prisutni u hrani za pse. Preporučujemo vam da nabavite visokokvalitetnu mačju hranu.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Mogu li mačke jesti grožđe?

Da, ali ne preporučuje se. Nisu poznati dokumentirani slučajevi da mačke imaju lošu reakciju na grožđe. Ali grožđe je vrlo štetno za pse i dok nam naučna literatura ne objasni sve što se tiče korištenja ove namirnice u ishrani mačaka, najbolje je suzdržavati se od davanja grožđa mački.

Ne možemo reći da je grožđe štetno, pa ga ne stavljamo na listu namirnica koje mačke ne mogu jesti, ali ne možemo reći ni da je sigurno. Ako uočite da vaša mačka jede grožđe, obratite pažnju na njega ili nju zbog mogućeg nastanka gastrointestinalnih problema. Povraćanje, proliv ili zatvor, u roku od 24 sata od konzumiranja neke namirnice, su znakovi da vaša mačka treba ići veterinaru.

Mogu li mačke jesti med?

Da, ali se, takođe, ne preporučuje. Med sadrži velike količine šećera i može dovesti do probavnih problema kod vaše mačke, pa ga je najbolje davati u malim dozama. Med oskudeva u dosta važnih hranjivih sastojaka koji su potrebni vašoj mački, a sadrži mnogo kalorija. Mačka se neće osećati sitom, a na drugoj strani postoji velika verovatnoća od nagomilavanja suvišnih kilograma.

Je li mleko loše za mačke?

Mleko nije loše za bukvalno svaku mačku, ali mnoge odrasle mačke ne podnose laktozu. Kako mačke odrastaju postaju sve manje tolerantne prema laktozi. Davanje mleka ovim mačkama koje ne podnose laktozu može uzrokovati neke želučane tegobe poput proliva ili mučnine.

Nisu sve odrasle mačke netolerantne na laktozu i većina mačića dobro podnosi kozje mleko. U skladu s tim , mačićima je najbolje davati zamenu za mleku a i tada se trebate posavetovati sa veterinarom. Ako mački date mleko bilo bi najbolje da ga pažljivo motrite sledeća 24 sata. Ako on ili ona počnu imati problema sa želucem, znajte da je mleko najverovatniji uzrok.

Dakle, mleko se ne preporučuje – malo je koristi od njega, a negativne posledice mogu biti itekako značajne.

Mogu li mačke jesti kikiriki?

Da, ali se ne preporučuje. Kikiriki ima svoje prednosti, na primer, bogati su proteinima i može biti i dobra poslastica za aktivne mačke. Ali uvek postoji šansa da je baš vaša mačka alergična na orašaste plodove. Kao i kod ljudi alergičnih na orašaste plodove, konzumiranje orašastih plodova može imati različite efekte od neugodnih pa do smrtonosnih. Stoga vam ne možemo preporučiti da dajete kikiriki svojoj mački.

Ako vidite kako vaša mačka grize kikiriki, najbolje je povesti računa o njenom ponašanju u sledećim satima. Ako primetite bilo šta što bi moglo sličiti na alergijsku reakciju, idite veterinaru što pre. Ne oklevajte.

Potrudite se da namirnice koje dajete svojoj maci nisu previše slane. So može sniziti nivo hidratacije vaše mace, tako da, su potpuno neslane namirnice odličan izbor.

Mogu li mačke jesti kokice?

Da, ali se ne preporučuje. Mačke mogu jesti kokice, ali one ne sadrže mnogo hranjivih sastojaka. Nisu bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, omega masnim kiselinama ili proteinima. Kokice su bogate ugljikohidratima . Previše ugljikohidrata može dovesti do povećanja kilograma ili stomačnih problema vaše mace.

Ako mački ipak dajete kokice, pazite da nisu sa maslacem ili posoljene. Previše soli može dovesti do dehidracije vaše mace koja možda ne pije dovoljno vode. Maslac sadrži visok nivo kalorija i malo hranjivih sastojaka, tako da nije dobar dodatak bilo kojoj hrani koju vaša mačka jede.

Mogu li mačke jesti sirovo meso?

Da, ali ni to se ne preporučuje. Mačke mogu bolje podneti sirovo meso nego ljudi, jer je njihovi probavni sistem brži i kiseliji. Ali sirova hrana nije najbolji izbor za vašu mačku. Sirova hrana može nositi patogene poput salmonele ili E. coli, a kuvana hrana često nema te nedostatke. Stoga je dobra ideja baciti govedinu (ili bilo koji drugi komad mesa) na tavu prije nego što je date svojoj mački.

Opet imajte na umu da je tokom kuvanja mesa za vašu macu najbolje izbegavati mnogo umaka ili začina.

Vodite računa da meso nije previše masno.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Mogu li mačke jesti paradajz?

Da i ne. Svež paradajz sam po sebi je u redu. Opasnost na koju trebate obratiti pažnju je zeleni paradajz, lišće ili stabljika paradajza i začini.

Većina mačaka uopšte neće pokazati nikakvu zainteresovanost za paradajz – a mnogo manje za zelene paradajze ili za samu stabljiku paradajza. Mačke su znatiželjne i svi mi znamo kako ta izreka glasi J Ako vidite da se vaša mačka baš „zainatila“ napadajući na paradajz ili njegovu stabljiku, najbolje da je odmah udaljite od njega.

Nezrele biljkepa tako i paradajz nisu smrtne u malim dozama , ali mogu uzrokovati neke probavne probleme za vaše ljubimce.

Salse ili začini takođe su problem za mačke. Čak je i kečap nedozvoljen . Ova namirnica je bezopasna za ljude, ali je puna začina i konzervansa što veoma loše utiče na zdravlje mačke.

Ako se vaša mačka namerila na crveni, zreo paradajz, tada će dobiti zdravu dozu vlakana, kalijuma i vitamina. Tako da paradajz jeste jestiv, imajući sve prethodno na umu.

Čisto da bismo bili sasvim sigurni, ova namirnica je svrstana u kategoriju dozvoljenih ali namirnica koje se ne preporučuju.

Mogu li mačke jesti tunu?

Da, ali tuna se ne preporučuje u ishrani vaše mačke. Riba je jako bogata proteinima i može se koristiti u ishrani mačaka. Ali ribi nedostaju neki važni minerali koji su vašoj mački potrebni za uravnoteženu prehranu.

Ako dajete svojoj mački ribu, najbolje je početi sa malim dozama i paziti na nuspojave. Gubitak koordinacije, nedostatak energije i agresija su sve simptomi nedostatka vitamina uzrokovanog prevelikom konzumacijom ribe. Važno je i uvek uklanjati kosti jer se čak i male kosti mogu zaglaviti u grlu probavnog trakta vaše mačke.

Namirnice koje mačke nikako ne smiju jesti

Mogu li mačke jesti kosti?

Ne, probavni sistem mačaka ne može se nositi s kostima i njihovi zubi nisu dorasli drobljenju namirnice kakva je kost. Ako svojoj mački date komadić govedine, svinjetine, piletine ili ribe, potrudite se da nema kostiju u mesu.

Ovo je još važnijeimati na umu ako su kosti sitne poput kostiju ribe. Takve kosti mogu se zaglaviti u grlu i probavnom traktu vaše mačke, uzrokujući jake bolove i gastrointestinalne probleme.

Ako mislite da je vaša mačka pojela kost, najbolje je što pre pozvati veterinara.

Mogu li mačke jesti ili piti kofein?

Da, ali to nije baš dobro za vašu mačku. Sitne doze kofeina poput liza kafe neće naneti štetu, ali veće doze kofeina mogu dovesti do trovanja kofeinom. Simptomi trovanja kofeinom uključuju:

 • Blaga do jaka hiperaktivnost
 • Nemir
 • Povraćanje
 • Tahikardija (povišen broj otkucaja srca)
 • Hipertenzija (povišen krvni pritisak)
 • Srčana aritmija
 • Drhtanje
 • Hipertermija (povišena telesna temperatura)
 • Napadi
 • Potpuni kolaps organizma

Malo kofeina neće naneti nikakvu štetu osim što vašu mačku može učiniti malo aktivnijom. Ali teško je znati šta je previše dok ne bude prekasno. Dakle, kofein je najbolje izbegavati.

Mogu li mačke jesti vlasac?

Ne. Vlasac je toksičan za vašu mačku pa će jedenje uzrokovati da vaša mačka počne imati probleme sa želucem. Povraćanje ili proliv deluju kao način na koji telo tera vlasac iz probavnog trakta pa ga je najbolje izbegavati.

Vlasac  takođe deluje na organizam vaše macerazgrađujući crvena krvna zrnca. To rezultira anemijom. Simptomi anemije uključuju dahtanje, umor i visok broj otkucaja srca dok se telo pokušava oporaviti. Ako vidite svoju mačku kako jede vlasac, najbolje je da je maknete od vlasca i pozovete veterinara što pre.

Mogu li mačke jesti čokoladu?

Ne. Čokolada sadrži hemikaliju koja se zove teobromin koja je vrlo otrovna za vašu mačku. Čak i male doze mogu dovesti do srčanih problema, napadaja i smrti.

Nema potrebe da brinete kako će vaša maca propustiti jedan od najboljih okusa koji je uopšte moguće okusiti. Vaša mačka, kako rekosmo,  čak i ne može okusiti slatko, tako da ionako ne bi volela čokoladu.

Ako uhvatite mačku kako gricka komad čokolade, najbolje je da čokoladu sklonite što pre. Nemojte oklevati. Čokolada je vrlo otrovna za mačke.

Mogu li mačke jesti beli luk?

Ne. Češnjak razgrađuje crvene krvne ćelije u telu vaše mačke, što dovodi do anemije. Anemija smanjuje količinu kiseonika u krvi vaše mačke. On ili ona će početi dahtati, biće usporeni i imaće brži ritam otkucaja srca od normalnog.

Držite beli luk podalje od vaše mačke i pazite da u njenoj stolici ne primetite tragove belog luka. Čak i mala količina može biti kobna. Ako vidite da vaša mačka jede beli luk, najbolje je pozvati veterinara.

Mogu li mačke jesti crveni luk?

Ne. Čak i u malim zalogajima, crveni luk je opasan za vašu mačku. Crveni, baš kao i beli luk deluje štetno na vašu mačku razbijanjem krvenih ćelija u njenom organizmu i izazivanjem anemije. Mačke imaju puno problema s preradom luka, što može rezultirati i oštećenjem jetre.

Luk je i u prahu opasan za vašu mačku. Ako vidite da vaša mačka gricka luk, najbolje je da ga sklonite od nje i  obratite se vašem veterinaru što pre. Čak i mali zalogaji luka mogu početi razgrađivati ​​krvne stanice vaše mačke, što zaista jeste grozno kao što i zvuči.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Mogu li mačke jesti slatkiše?

Ne. Ali kako smo već nekoliko puta u ovom članku spomenuli to nije tako tužno kao što zvuči. Šta god pomislili, vaša mačka ne voli slatkiše. Mačke su jedini sisavac kojeg poznajemo a koji nema žlezde za poznavanje okusa slatkog.

To nipošto nije loše jervaša mačka ima manji rizik od nastanka dijabetesa i prekomjerne težine.

Slatkiši mogu biti loši za zube vaše mačke, srce, nivo proteina i težinu. Dakle, slatko slobodno maknite sa liste namirnica koje vaša maca može konzumirati.

back to top