Saveti

Koliko često treba da hranite svoju mačku?

Koliko često treba hraniti mačku

Image by Deedee86 from Pixabay

Osim što treba da imate na umu količinu hrane kojom hranite svoju mačku, trebalo bi da vodite računa i koliko često hranite svoju mačku. Za ovo zapravo ne postoji opštevažeće pravilo. U mnogim slučajevima to će zavisiti od vašeg dnevnog rasporeda i trenutnih potreba vaše mačke. Neke mačke moraju se hraniti češće od drugih.

Najčešće je potrebno hraniti sve mačke najmanje jednom dnevno. Međutim, ovo može veoma dug period bez hrane za vašu mačku. U mnogim slučajevima moraćete da povećate broj obroka na dva ili čak tri. Određene mačke će morati da se hrane čak i više od dva-tri puta dnevno.

U ovom članku ćemo ukratko nabrojati sve što trebate znati o najboljem rasporedu hranjenja za vašu mačku.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Faktori koji utiču na to koliko često biste trebali hraniti svoju mačku

Mnogo je stvari koje utiču na to koliko često treba hraniti mačku. U ovom odeljku ćemo razmotriti neke od najvažnijih faktora koje biste trebali uzeti u obzir.

Starost

Starost vaše mačke verovatno će biti najvažniji faktor u rasporedu hranjenja vaše mačke. Što je vaša mačka mlađa, to su potrebe za hranom manje. Ovo je važno jer veličina vaše mačke utiče na veličinu njenog želuca i digestivnog trakta. Male mačke jednostavno ne mogu pojesti toliko hrane u jednom obroku kao što mogu velikemačke, ali njihov probavni sistem se brže prazni.

Kada probavnom sistemu vaše mačke ponestane hrane, nivo šećera u krvi vaše mačke će početi da opada. Ako se ne hrane dovoljno često, mačke mogu doživeti ozbiljne komplikacije zbog niskog šećera u krvi. Mnoge mačke će početi nesigurno da se kreću i gube koordinaciju. Mogu postati konstantno umorne i letargične. Na kraju, nedostatak hrane može dovesti do ozbiljnih napada, kome, pa čak i smrti.

Što je vaša mačka manja, manje vremena sme proći između dva obroka da biste izbegli da počnu da doživljavaju neke ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako su u pitanju mačići mlađi od 6 meseci trebaće im najmanje tri obroka dnevno. Manji mačićima će verovatno odgovaratai i četiri obroka dnevno. Dakle, u ovom slučaju ključni su mali i česti obroci. Ne biste trebali povećavati količinu obroka samo zato što češće jedu.

Kada su mačići starosti od 6 meseci do sazrevanja, vašoj mački će biti potrebna najmanje dva obroka dnevno. Iako su mnogo manje osetljive na promene nivoa šećera u krvi od manjih mačaka, ipak mogu osetiti neke loše efekte u slučaju da jedu samo jednom dnevno.

Većini odraslih mačaka savršeno odgovara jedan obrok dnevno. Međutim, nekima bi verovatno odgovaralo i dva obroka. To uglavnom zavisi od vašeg dnevnog rasporeda i veličine vaše mačke.

Zdravlje

Određena zdravstvena stanja mogu zahtevati promenu rasporeda ishrane vaše mačke. Na primer, mačka će možda morati koristiti lekove koje treba uzimati sa hranom. Ako mački dajete lek dva puta dnevno, moraćete da je hranite dva puta dnevno.

Određena zdravstvena stanja imaju direktan uticaj na to koliko često vaša mačka takođe treba da jede. Posavetujte se sa veterinarom o svim hroničnim obolenjima od kojih vaša mačka možda boluje, a koja mogu uticati na njen raspored ishrane.

Druge mačke mogu imati višak apetita zbog nekog dubljeg zdravstvenog problema. Na primer, mačke sa hipotireozom imaju potrebu da jedu sve vreme. Međutim, to ne znači da ih morate neprestano hraniti. Mogli biste da povećate broj njihovih obroka na dva do tri puta dnevno, ali ne bi trebalo da ih hranite više puta od toga.

U većini slučajeva vaš glavni cilj biće da lečite bolest koja je uzrok ovakvih potreba za hranom – ne morate nužno menjati raspored ishrane. Međutim, u nekim slučajevima novi raspored obroka vaše mačke imaće smisla.

Vaš dnevni raspored

Iako biste apsolutno trebali uzeti u obzir potrebe vaše mačke, takođe ćete morati da imate na umu svoj raspored. Možda biste i želeli da hranite svoje mače četiri puta dnevno. Međutim, ovo se verovatno neće uklopiti u raspored vaših obaveza.

Mačku je najpreporučljivije hraniti tri puta dnevno. To je moguće izvesti ako ih nahranite ujutru pre posla, potom kada dođete s posla, a zatim ponovo pre spavanja. Poznajem i neke osobe koje izlaze s posla tokom pauze za ručak da nahrane mačku, dok drugi ulože nešto novca u automatsku hranilicu za mačke, tako da joj hrana bude dostupna tokom celog dana.

U svakom slučaju, važno je uzeti u obzir šta je realno ostvarivo pri donošenju odluke koliko često ćete hraniti svoju mačku.

U domaćinstvima sa više mačaka hranjenje može postati još komplikovanije. U tom slučaju može se desiti da vaše mačke ne jedu sve u isto vreme. Agresija koju hrana izaziva u domaćinstvima sa više mačaka može sprečiti neke od njih da jedu dovoljno, dok će u većini slučajeva u domaćinstvima sa više mačaka biti potrebna vaša intervencija za proporcionalnu raspodelu hrane.

Treba li mačkama omogućiti da uvek imaju pristup hrani?

Mnoge mačke ne kontrolišu sopstveni unos hrane. Zbog toga se često prejedaju i mogu postati gojazne. Gojaznost može izazvati širok spektar problema. Nažalost, velika većina mačaka ima problema sa gojaznošću ili barem višak kilograma. Procenjuje se da 60% svih mačaka ima prekomernu težinu ili gojaznost.

Gojaznost izaziva višak kilograma na zglobovima vaše mačke, uzrokujući tako probleme sa zglobovima. Takođe može otežati disanje, što će imati negativan efekat na izazivanje i razvoj različitih respiratornih bolesti. Mačke takođe imaju veću verovatnoću od kardiovaskularnih problema u slučaju da su gojazne. Na osnovu svega prethodno navedenog, sasvim vam je lako zaključiti da definitivno ne želite da vaša mačka bude gojazna.

Najbolji način za kontrolu gojaznosti je hranjenje mačke odgovarajućom količinom hrane i podsticanje na aktivnost. Trebali biste pažljivo pratiti težinu vaše mačke da biste procenili koliko hrane treba da jede, ali i šta bi trebalo da budeu njenoj posudi za hranu. Ne bazirajte ovu količinu na nasumičnom broju šoljica dnevno, jer će se potrebe za hranom razlikovati od mačke do mačke.

Uvek proverite količinu hrane koja se nalazi u posudi za hranu kako biste bili sigurni da vaša mačka ima dovoljno hrane, odnosno, odgovarajuću količinu.

U koje vreme treba da nahranim svoju mačku?

Sasvim određeno vreme kada ćete da hranite svoju mačku nije posebno važno. Raspored obroka mnogo više zavisi od vašeg dnevnog rasporeda. Ako se ni inače ne probudite do 7 ujutro, nema razloga da ustajete ranije i hranite svoju mačku u 6 sati ujutro. Naše mačke su vrlo prilagodljive; mogu se prilagoditi našem rasporedu.

U većini slučajeva, najbolje vreme za hranjenje vaše mačke je kada je u vašem domu najtiše i najmirnije. Ovo neće ići toliko u korist vaše mačke koliko u vašu korist. Ako hranite svoju mačku u vreme kada ste manje zauzeti, veća je verovatnoća da ćete se setiti da je trebate nahraniti. Osim toga, određenim mačkama se sviđa kada jedu u tišini.

Jedina situacija kada se mačka mora hraniti u tačno određeno vreme je kada uzima određene lekove. Neki lekovi se moraju uzimati zajedno sa hranom. Ako vaša mačka mora uzimati lekove svaki dan u određeno vreme, možda će tada biti potrebno da je i nahranite. Dakle, ovo zavisi isključivo od mačke i njenog zdravlja. U tom slučaju, obavezno se posavetujte sa svojim veterinarom o tome kada vašu mačku zaista treba hraniti.

Poželjno je da pokušate da zadržite isti broj sati između svakog obroka. Ako hranite svoju mačku dva puta dnevno, hranite je ujutru i uveče. Ovakav raspored vam pomaže da osigurate da prođe isti broj sati između svakog hranjenja. Nemojte ih hraniti ujutru, a zatim oko ručka, jer u tom slučaju će čitavu veče provesti bez hrane.

Međutim, to ne znači da morate rasporediti obroke u razmaku od tačno dvanaest sati. Hranjenje vaše mačke u 7 ujutru, a zatim u 17 sati uveče je, isto tako, sasvim u redu – iako razmak između obroka u ovom slučaju neće biti jednak.

Pronađi odgovarajuću hranu za svoju mačku na Shoppsteru

Umesto zaključka

Većina odraslih mačaka će savršeno funkcionisati sa jednim do dva obroka dnevno. Međutim, neke mačke će možda imati potrebu da jedu češće.

Na primer, mačiće obično treba hraniti najmanje tri puta dnevno. Nekim posebno malim mačićima možda će biti potrebno još više obroka. Na primer, mačke koje pripadaju manjim vrstama, pa ćete ih možda morati hraniti češće nego što bi hranili mačiće neke druge vrste.

Glavni problem kod manjih mačaka je to što će im nivo šećera u krvi nakon obroka početi padati prije nego ostalim mačkama. Poželjno je da želite da im nivo šećera u krvi ostane prilično stabilan, što često znači da ih trebate češće hraniti.

Određena zdravstvena stanja takođe mogu zahtevati da vašu mačku hranite češće. U većini slučajeva česti obroci nisu potrebni konkretno za kontrolu zdravstvenog problema, ali ćete možda morati da rasporedite obroke u vreme kada je potrebno da mačka uzme lekove.

Ako vašoj mački trebaju lekovi s hranom tri puta dnevno, moraćete je hraniti tri puta dnevno – čak i ako bi inače mogla biti duže bez hrane.

Na kraju, koliko često ćete hraniti svoju mačku zavisi od same vaše mačke. Mnoge mačke mogu provesti ceo dan sa samo jednim obrokom, ali treba imati na umu starost i zdravlje vaše mačke.

back to top