O mačkama

Najlepša imena za mačke – muška i ženska

U ovom članku pokušaćemo napraviti presek najlepših i najpopularnijih imena za ženske i muške mačke, odnosno, za mačke i mačore. Takođe, očekujte da ćete se nasmejati na neka od predloženih imena.

Najlepša imena za mačke - muška i ženska

Image by Thomas Wolter from Pixabay

Veoma je upitno koja su to najlepša imena za mačke.

Kao i sa svim ‘malim’ a nama veoma bitnim stvarima u životu, često će presuditi lični ukus vlasnika. A kao što znamo, o ukusima ne vredi i ne treba raspravljati.

Tako će vaša mačka (ili mačak) često dobiti ime koje će biti povezano sa vašim omiljenim piscima, pevačima, filmovima, knjigama itd. Ili ćete se odlučiti da ime vaše mačke odaberete na osnovu osobina koje je čine autentičnom, posebnom na neki način.

Omen est nomen – ime je znak! ( uključujući i imena za mačke )

Ova latinska izreka u podjednakoj meri aktuelna je danas, kao i u vreme kada je nastala. Drevni, antički narodi ime nisu smatrali pukim rezultatom slučajnosti. U njihovoj svesti, ime je imalo određeno značenje, bilo je simbol. Smatralo se da je ime, svejedno da li je u pitanju čovek ili mačka, pa i neka druga životinja, povezano sa karakterom onoga ili one koji ga poseduju.

Istina je da naše mace, već od najranije dobi imaju sopstveni karakter. Neki mačići su veoma umiljati, drugi su ljutiti, treći stidljivi, četvrti nespretni, itd. Sve ove osobine verovatno će delovati na nas prilikom odabira imena za našu mačku.

Spoljašnji izgled je takođe veoma često odlučujući faktor kada je u pitanju ime koje ćemo dati našoj mački ili mačoru. Donedavno, to je bio najrasprostranjeniji način odabira imena za mačku ili mačka. Prosto je sve vrvelo od imena poput Žućko, Gari, Beli, itd., zajedno sa ženskim varijantama ovih imena.

Na kraju, mačkama često dajemo i ljudska imena. Evo moja mačka se zvala Anđelka, a verovali ili ne poznajem i jednog mačka Simu, pa Ratka, Milorada, Miodraga i Stevana, pa mačke Radu, Ružu i Milenu.

Međutim, mačke ćemo često nazivati i nekim bezličnim, tako reći generičkim imenima, kao što su: Maca, Mica, Cica, Cica-Maca i sličnim varijacijama. Iako će se vaša maca vrlo brzo naviknuti odazivati na ovaj tip imena, ipak bi trebalo da ima lično ime koje ima određeno značenje. Zamislite da vas nazivaju: čovečuljče, čovečice, ženice, dečko, devojčice? Da, nije lepo.

Vaša mačka ili mačak zaslužuju, ali i zahtevaju ravnopravan tretman sa vama. Prijateljski, odnos – sećate se, pisali smo o tome. Dakle, ako vi imate lično ime, zašto ga ne bi imali vaša mačka ili mačor?

U nastavku teksta navešćemo neka od najčešćih, najpopularnijih ali i najlepših ženskih i muških imena za mačke, uz kratko objašnjenje značenja, simbolike i kojim mačkama bi ova imena najprikladnije stajala.

Naravno, ne morate nas poslušati. Ovde vredi pravilo koje je pesnik Duško Trifunović govorio u stihovima: „Slušaj mene, a radi po svom“.

Najlepša ženska imena za mačke

Azra

Azra je predivno žensko ime arapskog porekla. U doslovnom prevodu s arapskog jezika glasilo bi ‘pustinjski pesak koji nikada nije dodirnula ljudska ruka’. U prenesenom značenju, Azra znači ‘devica’. Na celom prostoru bivše Jugoslavije i dalje je veoma popularna nekadašnja grupa Azra, a postoji i sevdalinka pod nazivom Azra. Iz nje potiču stihovi „iz plemena starih Azra, što za ljubav glavu gube i umiru kada ljube“, koji možda poznajete iz pesme Crvene Jabuke. Pesmu je napisao Hajnrih Hajne, a na srpski jezik preveo ju je Aleksa Šantić.

Dakle, ako ste ljubitelj grupe Azra, Crvene Jabuke, Alekse Šantića, ili ste tek romantična duša, vašoj mački će odlično pristajati ime Azra. Postoji i muška varijanta ovog imena, međutim o tome ćemo govoriti u delu o muškim imenima za mačke.

Bella

Na italijanskom i španskom, Bella znači Lepa, pa i ne čudi razlog da ćete često naići na mačku koja se zove Bella. Ako ste vlasnik mačke ili mačka, sigurni smo da svoje mezimče smatrate najlepšim na svetu. Tako je slučaj i sa ostalim vlasnicima mačaka – svako ima svoju Bellu.

Blanka

Blanka je španska reč koja u prevodu na srpski znači bela. Dakle, najprikladnije bi bilo belu mačku nazvati imenom Blanka. Međutim, ime Blanka nosi u sebi određenu količinu elegancije i gracioznosti i svakako bi odgovaralo bilo ženskoj mački bilo koje boje. Mačke su graciozne, je li tako? Barem toliko svi znamo.

Boni

Boni je često ime za mačke, a prva asocijacija koja vam pada na pamet je verovatno Boni, široko poznata gangsterka iz dueta Boni i Klajd, iz dvadesetih godina dvadesetog veka. Dakle, ako je vaša maca buntovna, spremna na različite „akcije“ bez obzira na njihove posledice, ime Boni odgovaraće joj savršeno.

Brena

Moja baka je imala kozu koja se zvala Brena. Ponekad i Brenka. Baka je imala odličan smisao za humor, naravno, ne zlonameran. Ne mislim da bi Lepoj Breni smetalo da zna za ovu činjenicu. Još manje bi joj smetalo da njeno veličanstvo, vaša mačka, ponese Brenino ime.

Doli

Doli je žensko ime koje je naročito popularno u Americi. Kod nas, prva asocijacija pri pomenu imena Doli biće vam pevačica Doli Parton, ili prva klonirana ovca, koja se takođe zove Doli. Ime Doli povezano je i sa imenicom „Doll“ u engleskom jeziku, koja u prevodu na srpski znači „lutka“. Dakle, jedna simpatična lutkica u obliku vaše mačje mezimice sigurno će ponosno nositi ime Doli.

Džeki

Džeki je ime koje se na našim prostorima često daje psima, i to mužjacima. Ne mogu ni izbrojati sve Džekije, raznoraznih pasmina, koje sam sreo u životu. Na drugoj strani, Džeki je ime koje bi veoma lepo pristajalo jednoj otmenoj ženskoj maci. Na pamet mi pada Džeki Kenedi. Dakle, ako imate lepu, elegantnu i profinjenu macu kao Džeki Kenedi, ili je barem želite da odgojite u tom pravcu, Džeki je pravo ime za vas.

Kleo

Kleo je skraćeno ime od imena Kleopatra. Kleopatra, egipatska proročica i zavodnica. Njeno ime bi savršeno pristajalo jednoj gracioznoj i zavodljivoj maci, koja ima držanje ali i stav. Postoji i Klio, boginja ili zaštitnica istorije, međutim, iako podjednako lepo i zvučno ime, to je varijanta koja se ređe pojavljuje kada su u pitanju popularna i česta imena za mačke.

Koko

Ime Koko globalnu popularnost zahvaljuje nenadmašnoj Koko Šanel. Tako se našlo i na listi najčešćih ali i najlepših imena za mačke. Osim ove fešn asocijacije, ime Koko može biti i muškog roda. U romanu Ivana Kušana a koji je pre rata bio deo lektire u nižim razredima osnovne škole, Koko se pojavljuje kao dečak. U sećanju mi je ostao naslov Kušanove knjige „Koko u Parizu“.

Dakle, da, Koko je još jedno sasvim prigodno ime za vašu mačku, svejedno kojeg je pola.

Lejla

Ime Lejla je globalnu popularnost zadobilo zahvaljujući popularnosti pesme Erika Kleptona – Lejla. Na našim prostorima pre rata, Lejlu su opevali Divlje Jagode, Vajta, a posle rata ustao mi je upečatljiv nastup Harija Varešanovića na Evrosongu gde je izvodio pesmu pod nazivom Lejla.

Inače, ime Lejla je arapskog porekla, i u prevodu na srpski značilo bi „noć“. Dakle, i ono bi, po svemu sudeći, najpre odgovaralo mačkama crne boje, međutim, izuzetno lepo i „mekano“ zvuči, tako da ne sumnjam da će pristajati svakoj mački.

Lilit

Ime Lilit svoje poreklo vuče iz hebrejske tradicije. Smatra se Adamovom prvom ženom koja je zahtevala ravnopravnost s njim, ali budući da se nije uspela izboriti za to, gnevna je napustila Rajski vrt. Otada, po hebrejskoj mitologiji, krade žensku djecu i zavodi a potom i ubija muškarce koje sreće na raskršćima.

Ukoliko ste fan horora, veštica i ostalih natprirodnih fenomena, evo još jednog imena koje možete dati svojoj mački – Lilit. Uuuu, kako to strašno zvuči.

Lili

Iako ih deli samo jedno slovo (‘t’ na kraju), imena Lilit i Lili zapravo deli beskrajna provalija. Lili je zapravo skraćenica imena Ljiljana, koja vuče poreklo od cveta Ljiljan. Iako meni pada na pamet Halid Bešlić i „poljem se širi miris ljiljana“, vama je možda prva asocijacija Toma Zdravković i njegova „Ljiljana“. U svakom slučaju lepo i nežno ime koje bi veoma lepo pristajalo nekoj pristojnoj maci.

Lulu

Ime Lulu svoje poreklo vuče još iz drevnog Svahili jezika. U prevodu na srpski, ime Lulu značilo bi „dragocena, izuzetno vredna ili izuzetna u svakom smislu“. Dakle, imajući prethodno navedeno u vidu, ime Lulu odgovaralo bi i vašoj mački. Ona svakako misli da je izuzetna, vredna, dragocena, a verovatno se tako i ponaša.

Luna

Luna znači mesec. Lepo i jednostavno ime za mistične mace. Zapravo, budući da su mačke bića noći, odgovaralo bi svakoj maci. Prvenstveno mačkama crne boje, a onda i mačkama drugih boja. I ovde će prvenstveno odlučiti vaše sklonosti i simpatije.

Magi

Crna mačka, zelenih očiju – moja prethodna mačka zvala se Magi. Ime je dobila po Margiti Stefanović Magi, klavijaturistkinji iz benda Ekatarina Velika (EKV), nažalost pokojnoj.

Magi je lepo ime. Svakako je povezano sa pojmom ‘magije’ koji ne mora imati samo asocijacije na tzv. ‘crnu magiju’. Magija ne mora da bude ni crna ni bela. Magija je prosto magična. Tako je i vaša mačka, koja se zove Magi, jednostavno magična. Neobjašnjiva.

Maya (Maja)

Kad smo već kod magije, žensko ime Maya odlično bi pristajalo nekoj tajnovitoj mački. Verovatno vam je prva asocijacija čuveno pleme Maya koje je za sobom ostavilo mnoge misterije nerešene do današnjeg dana. Osim toga, u hinduskoj tradiciji pojam Maya ima značenje privida. Dakle, Maya je savršeno ime za misteriozne mačke.

Nera

Još jedno ime koje bi se eventualno moglo povezati sa magijom i magičnim je Nera, isključivo iz razloga, jer Nera u doslovnom prevodu znači Crna. Dakle, Nera je sasvim odgovarajuće ime za bilo koju crnu macu. Osim što će joj pristajati na svima očit način, ime Nera nosi sa sobom određeni aristokratski prizvuk. Recimo, hrvatska spisateljka Marija Jurić Zagorka napisala je knjigu pod nazivom „Kontesa Nera“. Dakle, ako vaša mačka ima manire jedne kontese, a uz to je još i crne boje, Nera je ime koje će joj sasvim pristajati.

Oliva

Ne baš preterano spretna mršavica iz crtaća, Oliva je ipak lepo ime, koje budi pozitivna osećanja. Postoje različite varijacije na temu imena Oliva – Olivia, Olivera, Oli – i sve su podjednako pogodne da ih ponosno ponese neka vitka mačkica. Dakle, ime Oliva jedno je od lepših i lako pamtljivih imena koje možete nadenuti svojoj mački.

Pipi

Za sve vas u retro fazonu, koji se s radošću sećate pegave i nestašne devojčice sa kikicama – Pipi Duge Čarape, a koji ste uz to vlasnici mačke, dakle ženke, ime Pipi će svakako biti među prvim imenima na listi za odabir. Postoji još jedna stvar koja ime Pipi čini izuzetno retro – sokovi koji su se proizvodili u bivšoj Jugoslaviji a koji su se zvali Pipi.

Sve u svemu, ako se odlučite za ovo ime nećete pogrešiti. Uz sve nostalgičarske poene koje ovo ime nosi sa sobom, kratko je, lako se pamti i vaša maca će ga lako naučiti.

Sunčica

Ne znam zašto, ali ime Sunčica nekako mi se čini u potpunosti prikladnim za svaku umiljatu macu koja zapravo i jeste malo sunce koje obasjava naš dom. Doduše, ako se odlučite za ovo ime, sa vašom Sunčicom ćete se morati ponekad i posvađati. Ali kakav bi to iskren i drugarski odnos bio kada ponekad ne bi došlo i do prepirke. Sunčica je definitivno veoma lepo ime za macu.

Najlepša muška imena za mačke

Ali / Klej

Ali je karakteristično ime za mačore jače građe na koje ćete često naići na našim prostorima. Popularnost, pre svega, zahvaljuje popularnosti boksera Muhameda Alija u svetu sporta, ali i uopšte. Upravo zato smo kao drugu varijantu naveli ime Klej. Naime, Muhamed Ali se, pre prelaska na islam u jeku rata u Vijetnamu, zvao Kasius Klej.

Od savremenih Ali-ja, na pamet će vam verovatno pasti alias Saše Baron Koena, Ali Dži, koji je šouom koji je vodio svojevremeno napravio pravu revoluciju u televizijskoj produkciji.

Aristotel

Aristotelovo ime često ćete naći na spiskovima najčešćih i najpopularnijih imena za mačke i pse. Zašto je to tako, verujte da ne znamo ni sami . Aristotel je jedan od najpoznatijih antičkih filozofa, zapravo, utemeljivač logike kao osnove celokupne nauke, čak i savremene. Dakle, jedan odmeren, promišljen mačak mogao bi poneti Aristotelovo ime.

Osim toga, verujemo da razlog popularnosti ovog imena delimično leži u zvučnosti – morate priznati da ime Aristotel zvuči moćno i dostojanstveno.

Azrael

Ranije smo spomenuli ime za mačku Azra. Muška varijanta ovog imena glasi Azrael, i ukoliko ste dovoljno stari da ste gledali Štrumfove kad ste bili mali, onda verovatno znate da se Gargamelov mačak zove Azrael. Azrael je veoma lepo ime za mačka ili mačora.

Na drugoj strani, osim u crtanim filmovima, ime Azrael ima dugačku tradiciju. Pominje se i u hebrejskoj, i u hrišćanskoj ali i u islamskoj tradiciji. Veruje se da je Azrael arhanđeo koji treba pomoći umrlim dušama da pređu iz sveta živih u svet mrtvih.

Brega

Ako ne Čola, a onda Brega i obrnuto! Brega je jedna od EX-YU zvezda koja i dalje pleni pažnju ženskog pola, bez obzira na godine. A muškarci? Pa ako mu ne zavide, a onda su se bar jedanput napili uz njegovu pesmu da bi lakše podneli ljubavne jade. Na kraju krajeva, Čola je pravio i pesme za Severinu. Koji mačak bi imao nešto protiv toga da ga zovu Brega? Ja ne poznajem takvog.

Bruno

Bruno je u skorije vreme postalo veoma često ime kada su u pitanju mačke muškog pola, odnosno, mačori. I popularnosti ovog imena kumovao je Saša Baron Koen i njegov izmišljeni lik – Bruno. Da, nismo ni mislili da ovo ime ima da zahvali na popularnosti Đordanu Brunu. U svakom slučaju, koji god Bruno da vam je inspiracija, Bruno je lepo ime za mačka. Recimo, ja bih ga dao mužjaku neke dugodlake rase. Šta da radim, tako mi zvuči!

Cezar

Možda vam je prva asocijacija Cezar Milan, međutim, ime Cezar potiče još iz antike, iz starog Rima. Najpoznatiji Cezar kroz celokupnu ljudsku istoriju je ambiciozni vojskovođa i državnik Gaj Julije Cezar. Za njegovo ubistvo vezuje se i poznati i često korišteni citat „Zar i ti, sine, Brute?“. Dakle, za jednog dominantnog mačora koji ne preza od osvajanja tuđe teritorije i uspostavljanja diktature nad svojom teritorijom, Cezar će biti savršeno ime.

Čola

Svaki mačor bi poželo zvati se Čola, zar ne? Ime ovog ljubimca stotina hiljada fanova ženskog pola svih uzrasta sigurno bi odlično pristajalo vašem mačoru. Naravno, pod uslovom da je markantan, šarmantan i da se trudi održati u formi u svakom trenutku. Ja sigurno nisam taj koji sumnja u vaše visoko mišljenje o svom mačoru!

Elvis

Da li je ime Elvis potrebno dodatno objašnjavati? Elvis Prisli, King ili ti Kralj, lično. Ako je vaš mačak imalo nalik na šarmantnog, tamnokosog zavodnika dubokog glasa, koji uz to izazvno mrda kukovima, onda će mu ime Elvis savršeno pristajati. Doduše, postoji i muzičar iz BiH koji se zove Elvis J. Kurtovich, a koji je, recimo to tako, sušta suprotnost ovom autentičnom Elvisu, ali pravićemo se da smo nedovoljno informisani.

Kasper

Maleni, dobrodušni duh Kasper devedesetih je osvojio srca mnogih širom planete. Ni vlasnici kućnih ljubimaca, pa tako i mačaka, nisu ostali ravnodušni na njegov šarm i popularnost. Tako ćete veoma često naleteti na mačka, ali i psa, koji se zove Kasper. Šta reći osim, lepo ime koje izaziva ugodne asocijacije. Najviše pristaje belim mačorima.

Klajd

Budući da smo u delu o ženskim imenima pomenuli Boni, kako bismo u odeljku o muškim imenima zaobišli Klajda. Dakle, Klajd je drugi deo slagalice zvane Boni i Klajd. Kako rekosmo bio je to poznati ljubavno-gangsterski par iz dvadesetih godina dvadesetog veka. Postoji hrpa filmova i serija na temu života i smrti Boni i Klajda.

Ukoliko ste vlasnik nekog nestašnog mačka kojeg nikako ali baš nikako ne možete naučiti kućnom redu, onda je Klajd pravo ime za njega.

Hudini

Svi ste čuli za Hudini – poznati mađioničar koji je bio sposoban izvući se iz najneverovatnijih situacija. Ukoliko imate mačka, koji ne bi smeo, ali svaki put uspe prevazići prepreke koje ste mu postavili, i uspe doći tamo gde je naumeo, onda je Hudini pravo ime za njega.

Lenon

Malopre, dok sam pisao ovaj tekst, na radiju je, među ostalim, svirala i Lenonova pesma „Imadžin“. Za Džona Lenona ste, sigurni smo, čuli. Da, onaj Bitls, po kojem se danas zovu svojevremeno ultra – popularne naočale – lenonke. Ime Lenon ćete dati nekom hipi, otkačenom i slobodoumnom mačku, koji će, u trenucima kada ste ljuti na njega, uzvikivati „Vodimo ljubav a ne rat!“.

Leo

Pre pojave Simbe iz „Kralja lavova“, ime Leo, u svetu muških imena za mačke, zauzimalo je njegovo mesto. Leo je latinski naziv za srpsku reč Lav. Dakle, ukoliko je vaš mačić sličniji laviću, po hrabrosti, neustrašivosti, držanju, nego mačiću, preporučujemo vam da ga nazovete Leo. Uz to, ime Leo je kratko i lako se pamti, što mu dodatno daje na vrednosti.

Marli

Evo još jednog veoma čestog imena za kućne ljubimce – Marli. Poznavao sam jednog Marlija – bio je pas, pekinezer. Međutim, ime Marli podjednako dobro bi stajalo i bilo kojem mačku koji je spreman kulirati i izležavati se po ceo dan (a koji to nije takav, pitate me vi). Marli je ime nastalo od prezimena poznatog rege muzičara Boba Marlija.

U kući u kojoj boravi mačak Marli, na zidu sigurno visi portret Boba Marlija, a iz zvučnika dopire lagani rege, u čijem ritmu čila cela porodica.

Maks

Maks je naročito popularno ime među imenima za kućne ljubimce, pa i mačke, odnosno mačore. Maks bi u doslovnom prevodu značilo „najveći“. Osim toga, kratko je i pamtljivo, kako za ljude tako i za životinje pa će se tako i vaš mačak veoma brzo naučiti da kad kažete „Maks“ zapravo dozivate njega.

Marfi

Iako je Marfi prvenstveno prezime irskog porekla, zapravo u tom obliku ga nalazimo prvi put u istoriji, ono je postalo veoma popularno ime među vlasnicima kućnih ljubimaca. Poznajem barem tri Marfija – dva psa i jednog mačka. Iako mi kao prva asocijacija pada na pamet američki komičar Ed Marfi, možda ste vi pomislili baš na sasvim suprotno – Marfijev zakon.

Sve u svemu, Marfi je lepo ime za jednog mačka i lako će se priviknuti na njega.

Neron

Za razliku od ženskog imena za mačke – Nera – Neron ima nešto više istorijskih asocijacija. Neron je bio rimski car koji je zapalio Rim. Osim toga, bio je poznat po svom ludilu i preterivanju u jelu i piću. Ne znam za vašeg mačka, ali moja mačka je izuzetno izbirljiva i umerena kada je u pitanju hrana.

Ako vi u svom domaćinstvu imate jednog proždrljivog, da ne kažemo, pohotnog mačka, sigurno će mu pristajati ime Neron. Uostalom, čak i ako se držimo podalje od istorijskih konotacija – Neron je ime koje zvuči veoma lepo i moćno.

Onazis

Evo nas još kod jednog ljubavnog para. Gore smo spomenuli Džeki Kenedi, a ovde ćemo spomenuti Onazisa, njenog supruga. Da, nakon smrti predsednika Kenedija, Džeki se ponovo udala. U pitanju je bio poznati grčki biznismen. Eto savršenog imena za galantnog džentlmena kakav vaš mačak nesumnjivo jeste.

Oskar

Oskar – glumačka nagrada Oskar; pisac Oskar Vajld; srpski pisac Oskar Davičo – asocijacija je mnogo. Ime Oskar vuče poreklo iz staroengleskog jezika i zapravo bi u nekom doslovnom prevodu značilo ‘božje koplje’. Svakako, Oskar će zauvek prvenstveno asocirati na uspešnost, upravo zahvaljujući gore spomenutoj nagradi za izuzetna filmska i glumačka ostvarenja.

U svakom slučaju, kakve god asocijacije imali, smatramo da je ime Oskar sasvim prigodno ime za jednog izuzetnog mačora.

Ozi

Evo, moram priznati da poznajem jednog Ozija. Doduše, Ozi kojeg ja poznajem je pas, haski. Međutim, ime Ozi podjednako bi pristajalo i nekom razuzdanom i divljem mačku. Prva asocijacija pri pomenu imena Ozi verovatno vam je čuveni Ozi Ozborn, pevač čuvene grupe Blek Sabat ali i učesnik svojevremeno veoma popularnog rijaliti programa – Ozbornovi – koji je pratio život njegove porodice.

Dakle, Ozi je ime koje bi itekako pristajalo nekom, kako rekosmo, razuzdanom mačku.

Paja

Sećate se mrzovoljnog Paje iz Kamiondžija? E pa ukoliko vaš mačak karakterom, ili izgledom, makar i delimično podseća na Paju, a takvih sam u životu video na gomile, onda biste ga mogli nazvati po ovoj jugoslovenskoj glumčini. „Ma idi bre, Pajo“, mogli biste mu odgovoriti kada sledeći put na vaš poziv na igru odgovori nezainteresovanim pogledom ili negodovanjem ‘u bradu’.

Popaj

Ovde smo u sličnoj situaciji kao i sa parom Boni i Klajd. Kad smo već pomenuli Olivu, zaista bi bilo nepravedno zaobići Popaja. Jer, da li bismo uopšte znali za Olivu da nije Popaja?

Iako sumnjamo da ćete naići na mačka koji će biti veliki ljubitelj spanaća, jedan džentlmen, spreman da se bije za čast svoje dame, to jest, da štiti svoju porodicu, a u obliku mačka, svakako bi zaslužno nosio ime Popaj.

Pinki

Verovatno ste gledali film „Rane“. Čekajte, ispočetka. Sigurno ste gledali film „Rane“! E pa, tamo su dvojica glavnih junaka – Pinki i Švaba. Da, Pinki. Pinki je savršeno ime za jednog buntovnog mačka. Razlog tome nije samo u filmu „Rane“. Pinki je takođe bio i pionirski heroj partizanske literature za decu. Dakle, ne libite se da nadenete svom mačku ime Pinki – lepo zvuči, kratko je, lako se pamti i zanimljivo.

Platon

Ime još jednog filozofa, Platona, koji je bio Aristotelov učenik, takođe se veoma često nalazi na listama najpopularnijih i najčešćih imena za mačke, odnosno, mačore. Dakle, ako je vaš mačak jedna mudrica, baš poput Platona, evo imena koje ću mu sasvim pristajati.

Romeo

A kako bi lista najlepših imena za mužjake mačaka prošla bez jednog Romea? Romantično, dramatično i rašireno ime za kućne ljubimce, uključujući mačke. Ako je vaš mačak glavni zavodnik u komšiluku, a uz to zna pokazati i emocije, evo prilike da mu nadenete ime Romeo.

Roki

Iako često ime za kućnog ljubimca na našim prostorima, zahvaljujući popularnosti Rokija Balboe, odnosno Silvestera Stalonea, ipak ovo ime nosi sa sobom grubijanski predznak. Dakle, ako baš morate, onda svog mačka nazovite Roki. U suprotnom, uvereni smo da ćete naći čitavu gomilu prikladnijih imena sa lepšim asocijacijama.

Silvester

Silvester je već poznato i prilično rašireno ime za mačke, zapravo za mačore, i to zahvaljujući animiranom, da ne kažem, crtanom filmu. Ne znam za vas, ali u detinjstvu, dok sam redovno pratio ovaj crtić, pojma nisam imao da se mačak zove Silvester. Dakle, za sve nespretne mačore, Silvester je ime koje savršeno odgovara.

Simba

Simba je, u novije vreme, postalo često ime koje se daje mačorima. Popularnost zahvaljuje animiranom filmu „Kralj lavova“. Naime, samouvereno mladunče lava koje odrasta u glavnog lika, gospodara životinjskog sveta, u ovom crtaću se zove Simba. Dakle, ako odgajate budućeg lava, vašeg muškog mačića slobodno nazovite Simba.

Tedi

Iako je Tedi uobičajeno ime za medu, najčešće plišanog, možemo zamisliti da u svom domaćinstvu imate bucmastog i lenjog mačora kojem bi ovo ime savršeno pristajalo. Inače, Tedi je u svim jezicima skraćenica imena Teodor, što u doslovnom prevodu sa grčkog znači „božji dar“. Znamo da je vaš mačak božji dar za vas. Ne oklevajte ako se dvoumite pristaje li mu ovo ime ili ne.

Toša

Kakav bi ovo bio spisak muških imena za mačke bez mačka Toše? Ovaj heroj kojeg smo većina imali priliku, bolje rečeno, bili prinuđeni upoznati kroz obaveznu školsku lektiru i danas je inspiracija kada je u pitanju odabir imena za muško mače. Dakle, mačak Toša – obavezno!

Tramp

Tramp je muško ime, dakle za mačora, inspirisano, verovatno već znate, Donaldom Trampom. Dakle, jednom krupnom, žućkastom mačoru, veoma lepo bi pristajalo ime Tramp.

Najlepša imena za mačke - muška i ženska
back to top