Saveti

Kako da umirite uznemirenu mačku

Uznemirena macka

Image by yvonneschmu from Pixabay

Pitate se kako da umirite svoju uznemirenu macu? U nastavku teksta pokušaćemo vam objasniti kako da u nekoliko jednostavnih koraka umirite svoju mačku.

Kako umiriti mačku

Za početak ćemo navesti neke od znakova koji ukazuju na to da je vaša mačka pod stresom ili da je uznemirena. Zatim ćemo istaknuti nekoliko mogućih razloga zbog kojih se vaša mačka nalazi u ovom stanju pre nego što objasnimo kako možete pokušati da smirite vašu mačku.

Utvrdite u čemu je problem

Kao pripadnik jedne izuzetno nezavisne i usamljene vrste, vaša mačka može biti prilično dobra u skrivanju znakova da je uznemirena. U principu pokazivanje bilo kakvih znakova slabosti učinilo bi je savršenom metom za predatore.

Kao takve, mačke će uvek pokušati da sakriju stres, anksioznost i bes. Ali postoji nekoliko stvari koje će ukazati na to da nešto nije u redu. Neke od njih ćemo navesti u nastavku teksta.

Prekomerno linjanje

Jedna od stvari koju ćete sigurno primetiti kod vaše mačke u periodima kada se oseća uznemirenom ili pod stresom je preterano linjanje. Kada dođu u stresnu situaciju, telo mačke reaguje naprezanjem mišića. Problem je u tome što su folikuli dlake vezani za neke od ovih mišića. Dakle, kad god se mišići stegnu, dlake počinju da opadaju.

Preterano doterivanje

Jedan od čestih razloga zašto se vlasnici kućnih ljubimaca radije odlučuju da drže mačke nego pse je činjenica da se mačke neprestano doteruju. Ne samo da im ovo pomaže da ostanu čiste, već i ih, takođe, i štiti od štetočina. Međutim, ako počnu da se se doteruju češće nego što to obično čine, to bi mogao biti znak nemira, besa ili anksioznosti.

Pod preteranim doterivanjem podrazumevaju se aktivnosti poput lizanja, grebanja i griženja. Koliko god nega održavala vašu mačku čistom, preterivanje može imati neprijatne efekte poput iritacije kože i pojave infekcija. Stoga je važno da utvrdite uzrok ovakvog ponašanja, to jest, šta je to što dovodi do preteranog doterivanja.

Položaj repa

Najčešće funkcije mačjeg repa podrazumevaju izbalansirano držanje i pomoć u održavanju unutrašnjeg centra za ravnotežu. Ono što mnogi vlasnici mačaka ne znaju je da su položaj repa takođe pokazuje I emocije i namere mačke.

U stvari, većina uznemirenih mačaka, ili mačaka u stanju opasnosti, držaće rep u niskom položaju i brzo ga istrzanim pokretima pokretati napred-nazad.

Gastrointestinalni problemi

Ako vaša mačka ima gastrointestinalne probleme, napre ćete posumnjati u nešto što je prethodno pojela. Iako se u većini slučajeva dešava da je razlog gastrointestinalnih problema zaista u tome, za ove probleme mogu postojati i drugi uzroci kao što su stres i anksioznost.

Uobičajeni simptomi ovog stanja uključuju mučninu, dijareju, zatvor i povraćanje. Obavezno se konsultujte sa veterinarom, odnosno, neka veterinar pregleda vašu mačku. Neko ko je stručniji će sa većom sigurnošću moći da isključi razloge medicinske prirode kao uzrok gastrointestinalnih problema.

Skrivanje

Ako se vaša mačka oseća da je pod stresom ili uznemireno, mogla bi početi da se izoluje ili da se povlači u sredinu u kojoj se oseća sigurnije.
Razlog zašto mačke to čine leži u tome što mačke svoje trenutno okruženje smatraju primarnim izvorom stresa. Ako primetite da se vaša mačka skriva ispod kreveta, iza sofe ili u kadi, to bi mogao biti znak da je uznemirena, da se oseća ugroženom ili pod stresom.

Agresivnost

Dok se neke mačke skrivaju, druge reaguju tako što postaju agresivne prema drugim kućnim ljubimcima ali i ljudima. Često se može desiti da vaša mačka počne da pokazuje svoje oštre zube ili da počnu da koriste kandže za plašenje ljudi i životinja.

Ako vaša mačka počne pokazivati neartikulisanu agresiju prema svima i svemu, to bi moglo značiti da se oseća ugroženo, uplašeno, uznemireno ili pod stresom.

Glasanje

Još jedan veoma čest način na koji mačke izražavaju svoje emocije je glasanje. To mogu učiniti u različitim oblicima, od režanja do mjaukanja ili šištanja, koristeći pritom i veoma visoke tonove. Ako primetite kako se vaša mačka glasa na neuobičajen način, najbolje je izbegavati interakciju sa njom dok se ne smiri, to jest, dok se ne vrati u normalno stanje.

Otežano disanje

Ako je vaša mačka pod prilično velikim stresom ili se oseća veoma ugroženom, te emocije mogu se odraziti i na respiratornoj aktivnosti. Konkretno, uz otežano disanje doći će i do ubrzanog srčanog ritma i ubrzanog rada srca u celini.

Tokom takvih situacija njeno telo spolja pokazuje znake stresa ili anksioznosti, koje mačke doživljavaju u sebi. U idealnom normalnom stanju, mačka treba da napravi 20 do 30 udisaja u minuti. Ako primetite da diše teško i ubrzano, ovo može da bude signal povećanog stresa.

Razlozi zbog kojih je vaša mačka uznemirena

Svaka mačka je posebna, što znači da ima osobine koje su samo njoj svojstvene. Neke su vrlo ležerne i smirene. Druge su, međutim, preterano osetljive na promene što može izazvati ozbiljan stres. Navešćemo samo neke od okolnosti kojekod vaše mace mogu izazvati stres.

Neodgovarajući uslovi života

Postoji nekoliko stvari koje je potrebno da obezbedite svojoj mački ako želite da živi srećan i zdrav život. Među najvažnije od njih spadaju kvalitetna hrana, voda, korpa za spavanje, toalet. Ako vaša mačka nema nijedan od ovih zahteva, to je može učiniti prilično uznemirenom.

Pored obezbeđivanja osnovnih uslova za život vaše mačke, trebalo bi da obratite pažnju i na njihov kvalitet, vrstu i mesto. Na primer, ako se vaša mačka koleba da li će koristiti korpu za spavanje, krevetić, jastučić ili šta ste već namenili za tu svrhu, to može biti zbog toga što se nalazi na otvorenom prostoru.

Selidba

Bez obzira da li ste mačku tek usvojili i prvi put je uvodite u vaš dom ili ste se preselili na drugo mesto zajedno sa već postojećim kućnim ljubimcem, to kod vaše mačke može izazvati stres i anksioznost.

Mačke vole da žive u okruženju koje im je poznato. To ih čini sigurnim od predatora i drugih rizika koji ih čekaju u spoljnom svetu. Dakle, ako ih iznenada odvedete u strano okruženje, mogu se osećati ugroženo, uznemireno ili uplašeno.

Ako se selite i pretpostavljate da će ova situacija negativno uticati na vašu mačku, možda bi bilo bolje da svoju mačku za neko vreme ostavite kod prijatelja ili komšije u poznatom okruženju. Nakon što se preselite možete je početi postepeno upoznavati sa potpuno novim okruženjem.

Dovođenje novih kućnih ljubimaca

Iako se ovo može činiti prilično bezazlenim događajem, dovođenje novog kućnog ljubimca u vaš dom može prouzrokovati nepremostiv nemir kod vaše mačke. Zapravo, u slučaju da ste odlučili udomite još jednu mačku, i mačka koja se uvodi u novo okruženje, i mačka koja živi u tom domu, mogu osetiti ogroman stres i nemir.

Za novog kućnog ljubimca ova situacija može biti još stresnija jer dolazi u nepoznato okruženje ispunjeno nepoznatim licima i kućnim ljubimcima koji su na neki način starosedeoci. Čak se i najhrabrija mačka može osećati pomalo uznemireno zbog tolike količine nepoznatog.

Mačka koja je starosedeoc takođe će doživeti stres zbog naglog uvođenja novog kućnog ljubimca. Ona bi se mogla početi osećati tako kao da više nema potpunu kontrolu i ne može pristupiti hranu i svemu ostalom čemu bi želela tako lako kao što je to mogla ranije.

Da bi se vaša mačka osećala što mirnijom, važno je da održavate njenu dnevnu rutinu. Takođe, morate obezbediti dovoljno resursa za obe mačke. Na ovaj način nijedna mačka neće biti dovedena u situaciju da bude agresivna ili da se oseća pod stresom jer ne može pristupiti određenom resursu.

Nepoznate životinje u okruženju

Pojava nepoznatih životinja na teritoriji koju ona oseća svojom može zaista uznemiriti vašu mačku, naročito ako se to ponovi više puta. Najgore je to što na ulicama egzistiraju čitave gomile mačaka lutalica koje mogu upasti u vaš dom ili dvorište kada to najmanje očekujete ili kada niste u blizini. Na primer, to se može desiti u kasnim satima ili dok ste na poslu.

Ako se ovakve situacije dešavaju a vi niste sa tim upoznati, to može prilično otežati otkrivanje izvora stresa i nemira vaše mačke. Ako sumnjate da mačke lutalice napadaju teritoriju vaše mace, potrudite se da pronađete sve moguće ulazne tačke koje koriste.

Lek za ovaj problem je u tome da zatvorite sve ulazne tačke koje bi nepoznate ili komšijske mačke mogle da koriste. Ako ste se, recimo, odlučili da ugradite vrata za mačke, uložite više novca u ona koja se pokreću na čip. Tako će samo vaš ljubimac ili ljubimica moći da pristupi vašem domu.

Promene u svakodnevnoj rutini

Kao što smo ranije pomenuli, postoje mačke koje su veoma osetljive na promene. Dakle, ako i najmanje promenite njihovu svakodnevnu rutinu, one mogu odgovoriti time što će postati agresivne, uznemirene ili besne. Neke od čestih promena u njihovoj rutini zbog kojih vaša mačka može biti nemirna su:

Ako počnete da ih napuštate na duži period

Ako mačku nameravate da ostavite samu duže nego obično, pobrinite se da joj pružite bogatije i zanimljivije unutrašnje okruženje koje će je održavati stimulisanom toliko dugo koliko planirate biti odsutni. To će sprečiti da im postane dosadno, da budu frustrirane ili pod stresom.

Ostajete duže kod kuće

Slično tome, ako ste počeli da duže boravite kod kuće, pokušajte im prethodno obezbediti miran prostor gde se mogu povući kad god to požele.

Kako pristupiti uznemirenoj mački

Procenite vašu i bezbednost vaše mačke

Za početak bi trebalo da procenite situaciju i utvrdite da li je bezbedno da pristupite svom ljubimcu. Ako se ponaša agresivno, možda i nije najpametnija ideja da joj prilazite jer bi mogla ozbiljno da vas ogrebe.

Mačke koje su uznemirene najbolje je ostaviti same, umesto da ih pokušavate umiriti ili maziti. Neartikulisana agresija može ih navesti da napadnu bilo koga ako su veoma isprovocirane, a to uključuje i vlasnika.

Međutim, postoje slučajevi u kojima zaista morate da uspostavite komunikaciju sa svojom mačkom. Na primer, jedna od njih je ako planirate da ih odvedete veterinaru. Ako baš morate, priđite im nežno i pažljivo. Preporučljivo je da nosite košulju ili majicu sa dugim rukavima i pantalone ili trenerku, to jest, odeću dugih rukava i nogavica. Takođe biste trebali držati peškir u slučaju da trebate uzeti mačku u ruke.

Govorite umirujućim glasom

Kad god razgovarate sa mačkom, upotrebljavajte umirujući ton. Sledeće, mirno sedite u blizini mačke i strpljivo čekajte da se ona smiri. Pevanje je takođe lep način da pomognete svom ljubimcu da se opusti. Ne brinite, ne morate imati nikakve naročite pevačke sposobnosti da biste u tome uspeli. Ako vam se pevanje baš i ne čini najprihvatljivijom opcijom, možete nešto tiho da pustite na računaru ili televizoru.

Namamite mačku da dođe do vas

Sledeće što treba da uradite je da namamite mačku sebi. Možete je pokušati namamiti njenim omiljenim poslasticama ili igračkama. Imajte na umu da mačke više preferiraju vlažnu nego suvu hranu i da će je meso sa jakim mirisom (poput ribe) verovatno pre privući nego bilo šta drugo.

Takođe, ako vaša mačka ima penjalicu sa prostorom za spavanje na vrhu, hranu možete postaviti tu. Mačke obično vole da se popnu na neku uzvišenu tačku gde će imati dobar pregled okruženja i samim tim osećati se sigurnije.

Pokušajte da izolujete mačku u posebnu prostoriju

Ako je vaša mačka i dalje uznemirena, i nakon svih vaših pokušaja da je umirite, možda bi bilo dobro da je izolujete u drugu prostoriju, gde nema nikoga. Kod određenih mačaka ovo je najbolji način da ih umirite. Premeštanjem u prostoriju gde su potpuno same prestaće se osećati ugroženo od stvari ili osoba koje se nalaze u njihovom trenutnom okruženju.

Obavezno bilo kome onemogućite svaki pristup tom prostoru. Na primer, ako su na prozorima otvorene roletne – spustite ih, ako je prozor otvoren – zatvorite ga. Takođe, onemogućite deci i drugim kućnim ljubimcima pristup ovoj prostoriji. Cilj ovoga je da svom ljubimcu pružite dovoljno prostora da se može propisno opustiti.

Kako da zaista umirite uznemirenu mačku

Identifikujte problem

Pre nego što počnete da preduzimate bilo kakve ekstremne mere, trebalo bi da otkrijete zbog čega je vaša maca u stanju u kojem jeste, bilo da je preterano uzbuđena, uznemirena ili samo nervozna. Da li ju je preplašilo nešto iz njenog neposrednog okruženja? Ili preterano reaguje jer jeu kući novi ljubimac? Pronalaženjem pravog uzroka problema biće vam mnogo lakše pronaći pravo rešenje.

Obezbedite joj dovoljno vremena i prostora za igru

Kao što je slučaj i sa psima, i mačkama je potrebna igra koja će omogućiti trošenje energije. Ako mačka nema načina da potroši svoju energiju, ova energija se vrlo lako može pretvoriti u problematično ponašanje.

Da biste to sprečili, potrudite se da svojoj mački obezbedite dovoljno vremena za igru, posebno tokom dana. Nabavite im igračke za mačke poput penjalica ili različitih igačaka koje će zaokupiti njihovu znatiželju i zadovoljiti njihov prirodni instinkt za lov.

Koristite feromone

Feromoni su hemikalije koje mačke ispuštaju kroz žlezde na telu – licu, leđima, stopalima i repu – u svrhu komunikacije sa drugim mačkama.

Određeni feromoni korisni su za smirivanje mačaka pod stresom. Vremenom su naučnici smislili način kako da naprave sintezu ovih hemikalija tako da su danas dostupni u različitim oblicima, uključujući ogrlice, maramice, sprejeve pa i raspršivače na električnu energiju.

Nabavite ne-medicinska sredstva za umirenje mačaka

Ako niste pristalica proizvoda na bazi feromona, na raspolaganju vam je takođe nekoliko rešenja za umirenje mačaka bez ubotrebe hemijski proizvedenih lekova. Naučnici su došli do zaključka da eterična ulja i biljne mešavine imaju isti efekat kao feromoni, što znači da se mogu koristiti umesto njih.

Kao zamenu, možete potražiti dodatke prehrani namenjene mačkama koji se koriste za ublažavanje anksioznosti i stresa kod mačaka. Način na koji ovi suplementi deluju je kroz kombinaciju sa sastojcima koji olakšavaju uspostavljanje prirodne hemijske ravnoteže kod mačaka; otuda im pomažu da se opuste. Oni se mogu naći u različitim oblicima, u vidu tečnosti, tableta i proizvoda za oralnu upotrebu.

Jednokratni lekovi

Ako je vaša mačka pripada tipu mačke koji je sklon prekomernoj anksioznosti zbog svakodnevnih, uobičajenih stvari ili događaja,određeni jednokratni lekovi mogu vam pomoći u ovoj situaciji. Na primer, ako vaša mačka postane preterano uznemirena ili pod stresom samo zato što drugi ljudi posećuju vaš dom ili zbog kratke posete veterinaru, neki lekovi joj mogu pomoći da ostane opuštena u ovim situacijama.

S tim u vezi, mački biste trebali davati ove lekove samo ako je veterinar pregledao mačku i prepisao lek. Drugim rečima, ovo nisu lekovi koji se uzimaju bez odgovarajućeg recepta.
Još jedna stvar koju treba imati na umu je da će različite mačke različito reagovati na ovakve lekove. Kao rezultat toga, većina veterinara preporučuje postepeno započinjanje sa doziranjem leka. Možete davati lek svojoj mački kod kada ste sami kod kuće kao eksperiment koji će vam omogućiti da vidite kako će one na njega reagovati.

Takođe zapamtite da određene lekove treba davati najmanje sat vremena pre određenog događaja, to jest, pre nego što očekujete da će početi da deluju. Dakle, ako se vaša mačka uznemiri zbog vožnje u automobilu, dajte joj lekove sat vremena pre planiranog odlaska.

Zaključak

Umirivanje uznemirene mačke može biti težak zadatak, pogotovo ako je vaša mačka sklona i agresivnom ponašanju. Stoga se uvek savetuje da najpre utvrdite moguće uzroke postojeće uznemirenosti. Da li je to zato što ste u kuću doveli novog kućnog ljubimca? Ili je možda uznemiravaju mačke lutalice koje neprestano ulaze u vaš dom kad vi niste prisutni? Ili je u pitanju nešto treće? U svakom slučaju moraćete sami dokučiti.

U zavisnosti od uzroka uznemirenosti, agresije ili besa, možete pokušati da ih umirite tako što ćete ih privremeno izolovati u posebnu prostoriju. Ako bitno menjate njihov način života ili dnevnu rutinu, dajte im vremena da se prilagode i uvodite ove promene postepeno. Takođe možete pribeći feromonskim proizvodima poput ogrlica; dodacima ishrani ili upotrebi jednokratnih lekova za smirenje namenjenih mačkama.

back to top