Vrste

Najpoznatije vrste mačaka

Ako posedujete mačku ili ste samo ljubitelj mačaka, onda ste sigurno upoznati sa popularnim vrstama mačaka. Za svaki slučaj, u nastavku vam donosimo samo malu listu nekih od najpopularnijih vrsta mačaka.

Devon Rex Mačka

Image by Zdeno Kittler from Pixabay

1. Devon Rex mačka

Poznata po svojim izrazito velikim očima i ušima, Devon Rex mačka pojavljuje se u Engleskoj tokom 50-ih godina. Poznato je da su ove mačke prilično aktivne, često su veoma društvene i više prijatne od ostalih vrsta mačaka.

Iako Devon Rex mački treba vremena da nauči neki trik, one su visoko inteligentne i mogu se naučiti vođenju na povodac, te dohvaćanju različitih predmeta, baš kao i psi. Njihov karakter čini i to što vole okolinu posmatrati sa visine, pa ćete ih verovatno često pronaći kako vas posmatra skrivena na vrhu sobnog ormara.

2. Škotski fold ( škotska mačka )

Jedna od najpopularnijih vrsta mačaka je Škotska mačka. Ova vrsta mačaka zapravo je nastala određenom mutacijom gena, koja kao rezultat ima to da se uši savijaju prema unutra. Tokom uzgoja ove vrste uzgojivači su težili ka tome da ova vrsta mačaka ima više „nabora“ na ušima, koje joj, kao kod zeca, padaju niz glavu. Osim toga, osim toga, škotska mačka može imati dugu ili kratku dlaku.

Škotske mačke su prilično dobre naravi, razigrane i veoma naklonjene prema svojim vlasnicima. Pored toga, bitno je naglasiti da ove mačke imaju sklonost da postanu usamljene i depresivne, ukoliko im se ne pruži odgovarajuća nega.

Korat mačka

Image by CLAUDIA BE from Pixabay

3. Korat mačka

Poznat po karakterističnom plavo-sivom ogrtaču, zelenim očima i niskoj masnoći tela, Korat je posebna vrsta mačaka za koju se smatra da ima retke osobine. Korat mačka potiče iz regiona na Tajlandu, i često se daju kao pokloni ljudima kojima se hoće poželeti sreću.

Iako je Korat mačka veoma prijateljski nastrojena i razigrana, teško se snalaze u velikim grupama. Korat mačke imaju vrlo precizno pamćenje, što pokazuje činjenica da mogu naći put kući, čak i ako su u njoj bile samo jednom ili dva puta.

Sfinks mačka

Image by Pexels from Pixabay

4. Sfinks mačka

Rođena kao rezultat selektivnog uzgoja, Sfinks je vrsta mačaka koja uopšte nema krzna. Ove mačke na nekim delovima tela imaju nešto dlake veoma blizu kože, ali u suštini su u potpunosti nepokrivene dlakom. U pogledu temperamenta, Sfinks mačke su veoma aktivne, društvene i slične psima u svom ekstremno ekstrovertnom ponašanju, što ih razlikuje od ostalih vrsta mačaka.

Međutim, zbog nedostatka krzna na telu, Sfinks mačke zahtevaju mnogo dodatne nege, poput redovnih kupki, smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti i pružanja topline za vreme zime i na hladnim temperaturama.

Norveška šumska mačka

Image by thabisfotowelt from Pixabay

5. Norveška šumska mačka

Kao što joj i ime kaže, ova vrsta mačaka potiče iz Skandinavije. Budući da je vreme u ovom regionu veoma hladno, mačke su se prilagodile temperaturama te ih karakteriše veoma debeo sloj krzna.
Veće su od prosečnih mačaka i veoma vole da se penju. Norveške šumske mačke se mogu lako pripitomiti jer su nežne i naklonjene ljudskom društvu. Ova vrsta mačaka zahtevaju mnogo pažnje i veoma je energična.

back to top