Zdravlje mačke

Šta da uradite ako je vaša mačka progutala pčelu?

Možda će vas začuditi naslov ovog teksta, ali nekidan sam se našao u ovoj situaciji. Naša porodična mačka ( zvanično se zove Spomenka, ali zovemo je Cica, Mica, Maca i svim drugim imenima sem imena Spomenka ) je krenula da progutala pčelu. Situacija nije bila nimalo smešna. Tako je nastao ovaj tekst, još jedan u tematu koji se odnosi na leto i mačke.

Mačke su znatiželjna stvorenja sa brzim refleksima i oštrim čulima. Ako je vaša mačka strastveni lovac poput moje, osim što pokušava da ulovi sve što se kreće i leti, sigurno ste primetili da ovaj ljuti borac bez premca pokušava da uhvati i pčelu. Međutim, ovo je veoma opasna igra, jer samo ako se njene šape nađu na pčeli, igra bi se vrlo brzo mogla pretvoriti iz bezazlenog lova u ozbiljnu zdravstvenu opasnost za vašu macu.

Kao vlasnika mačke trebalo bi vas veoma zabrinuti šta bi se sve moglo dogoditi ako vaša mačka proguta pčelu, a o tome možete više pročitati u nastavku teksta.

Opasnost od uboda pčele

Svi znamo da ubod pčele može biti veoma neugodno iskustvo. Mačke su, međutim, vrlo stoična bića i ne daju nam do znanja svaki put kada ih nešto boli. Dakle, ako se vaša mačka igrala sa pčelom, moraćete pažljivo da je pregledate da biste uočili bilo kakve znakove mogućeg uboda.

Da li su pčele otrovne za mačke?

Pčele nisu otrovne za mačke i ukoliko mačka proguta pčelu ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih problema sa varenjem. Ako je proguta celu, organizam mačke će svariti pčelu isto kao i bilo koji drugi protein. Žaoka je jedini deo pčele koji je potencijalno opasan za vašu mačku, jer je to mesto gde se čuva otrov, pa čak iako je u pitanju mrtva pčela i otrov je i dalje opasan.

Da li je ubod pčele bolan za mačku?

Ubod pčele može biti prilično bolan za vašu macu, jer uzrokuje otok i lokalnu upalu. Još gori scenario je ako žaoka ostane zabodena u telu vaše mace jer to može da stvori dodatnu nelagodu.

Šta treba da radim ako moja mačka pojede pčelu?

Često se dešava da mačke naprosto progutaju celog insekta kojeg ulove, pa ako je vaša mačka pojela pčelu, sigurno st prilično zabrinuti, i to s razlogom!

Ako je vaša mačka imala dovoljno sreće pa je izbegla ubod pčele tokom procesa gutanja, pčela će bez problema proći kroz probavni sistem. Ali većina mačaka se ubode ako pojede pčelu. Mačke obično završe sa ubodima u ustima ili na licu a ponekad i na šapama, to jest, dok još uvek pokušavaju da uhvate pčelu.

Pregledajte mačku

Prvo što treba da uradite je da pažljivo pogledate svoju mačku – najvažnija mesta koja treba pažljivo pregledati su lice, usta i šape. Simptomi uboda pokazaće se gotovo odmah, tako da ćete moći brzo da utvrdite da li nešto nije u redu.

Pokušajte da uklonite žaoku

Može se desiti da žaoka ostane zabodena u kožu vaše mačke. U ovom slučaju, pokušajte da ga uklonite, pod pretpostavkom da vam vaša mačka to dopušta. Nemojte ni pokušavati da uklonite žaoku ako postoji šansa da vas mačka ujede ili ugrebe – sačekajte veterinara da to uradi. Ako se ipak odlučite na ovaj potez to možete učiniti struganjem mesta uboda oštrom površinom, poput kreditne kartice ili noža za puter. Nikada ne bi trebalo stiskati ili pokušati izvlačiti žaoku van, jer na taj način možete prouzrokovati oslobađanje još veće količine otrova.

Kontaktirajte svog veterinara

Pozovite svog veterinara da ugovorite hitan pregled vaše mačke. Važno je razgovarati sa profesionalcem koji može da proceni ozbiljnost potencijalnog rizika za zdravlje i život vaše mačke.

Stavite hladne obloge

Sledeće, ako vam mačka to dozvoli, stavite led ili hladnu oblogu na pogođeno područje – ovo će pomoći da se smanji otok. Dovoljan je hladni peškir ili kocka leda umotana u kuhinjsku krpu. To možete učiniti na putu do veterinara ili ako je vaš veterinar procenio da će vašoj mački biti dovoljno kućno lečenje.

Ne dajte nikakve lekove, osim ako vam to nije preporučio veterinar

Na internetu ćete često pročitati da se u ovakvoj situaciji preporučuju antihistaminici koji se prodaju bez recepta, ali sastojci ovih proizvoda ponekad mogu biti toksični i potencijalno fatalni za vašeg ljubimca, zato nikada ne dajte nikakve lekove bez prethodnog savetovanja sa veterinarom.

Šta se dešava ako mačka pojede pčelu?

Simptomi uboda pčela kod mačaka

Zaista je važno pažljivo pratiti mačku ako mislite da ju je ubola pčela – neke simptome je prilično teško uočiti, ali znakovi alergijske reakcije biće očigledniji i zahtevaće hitan tretman kod veterinara.

Ako je vaša mačka pojela pčelu, najverovatnije je da su pogođena područja lica i usta. Ubodi u ustima i grlu su posebno opasni, jer otok može mački otežati disanje.

Znaci da je vašu mačku ubola pčela su:

  • Oticanje u predelu oko uboda
  • Bolno mjaukanje ili glasanje mačke
  • Posvećivanje veće pažnje određenom delu tela, u smislu lizanja ili grickanja
  • Dodirivanje šapom mesta uboda

Ubodi pčela mogu izazvati alergijske reakcije kod mačaka, pa čak i anafilaktički šok, pa je važno brzo uočiti znakove:

  • Slabost i opšti kolaps organizma
  • Ubrzano ili otežano disanje
  • Povraćanje i dijareja
  • Prekomerno oticanje u predelu oko mesta uboda
  • Blede desni

Alergijske reakcije i anafilaktički šok mogu ugroziti zdravlje ali i život vašeg ljubimca – ako vaša mačka pokazuje bilo koji od ovih znakova nakon uboda pčele, morate je što pre odvesti veterinaru jer ovo je znak da je potrebna hitna intervencija.

Lečenje od uboda pčela kod mačaka

Način lečenja od uboda pčele definiše se u zavisnosti od toga na kojem delu tela je vaša mačka ubodena i da li ima alergijsku reakciju ili ne.

Ako to već niste učinili, veterinar će ukloniti žaoku ako je još uvek zabodena u kožu vaše mačke. Ubodi na šapama, licu i vanjskom delu tela mačke obično se mogu lečiti antihistaminicima i kortikosteroidima, što će spustiti otok i zaustaviti upalne reakcije koje se posledično javljaju u telu vaše mačke.

Ozbiljniji ubod u unutrašnjost usta ili grla, alergijska reakcija ili anafilaktički šok, međutim, zahtevaće intenzivnije lečenje, poput epinefrina, intravensku nadoknadu izgubljene tečnosti i kortikosteroida, a možda će vašoj mački biti potrebno i nekoliko dana boravka u klinici.

Da li će moja mačka biti dobro ako je pojela pčelu?

Ako je vaša mačka izbegla ubod, sve će biti u redu jer pčele same po sebi nisu otrovne i mačka će je svariti bez ikakvih problema. Većina mačaka, ako ih pčela ubode, prođu sa malo otoka i bolova u predelu ubodenog mesta i vraćaju se u svoje svakodnevno stanje nakon primene antihistaminika i antiinflamatornih lekova od strane veterinara.

Ako vaša mačka ima alergijsku reakciju ili je dobila pčelinji ubod u usta ili grlo, a ako se ovo predugo ne leči, to takođe može biti opasno po život. Uz brzo veterinarsko lečenje, prognoza za oporavak je vrlo dobra.

Koliko dugo žaoka pčele može ostati u telu mačke?

Žaoka će se u telu vaše mačke zadržati veoma kratko, i iako će na kraju ispasti sama od sebe, njen mali deo bi mogao ostati unutra, a čitavo mesto oko uboda i dalje će ostati veoma bolno. Po pravilu, odnosno u većini slučajeva, kada pčela ubode mačku, otok i bol će splasnuti bez većih komplikacija, ali čitav proces oporavka može potrajati nekoliko dana, tokom kojih se vaša jadna maca neće osećati dobro. Ako je vaša mačka preživela pčelinji ubod, veće nekoliko sati nakon tretmana kod veterinara osećaće se znatno bolje.

Umesto zaključka

Ako je vaša mačka progutala pčelu, postoji šansa da su je prilikom lova ili gutanja zadobila i pčelinji ubod. Ubodi pčela mogu biti opasni za mačke, naročito ako se ne leče a posebno ako rezultiraju alergijskom reakcijom. Važno je da pazite na znakove uboda i da brzo kontaktirate svog veterinara tražeći savet. Ubodi pčela se leče lako kod mačaka i za veoma kratko vreme vaše mače će se vratiti u normalu!

Uvek je najbolje odvratiti pažnju mačke ako je vidite kako se igra sa pčelom – pozovite ih ili ih držite podalje kako biste izbegli opasnost od uboda pčele. Čak i ako je pčela jednom ubode, najverovatnije je da mačka neće naučiti lekciju za sledeći put!

back to top