Saveti

Mogući uzroci povraćanja kod mačaka

Da li biste trebali biti zabrinuti ako vaša mačka povraća? Veliki broj mačaka veoma često povraća, a njihovi vlasnici većinom ne vide u tome veliki problem. Međutim, ako vaša mačka povraća više od jednom ili dva puta mesečno, svakako biste trebali razmotriti mogućnost da se konsultujete sa veterinarom.

Šta treba da znate o povraćanju kod mačaka

Prekomerno povraćanje može ukazivati na opasnog parazita koji se naselio u organizmu vašeg ljubimca. Stoga, umesto da povraćanje olako shvatite kao običnu promenu ponašanja, svakako je bolje konsultovati veterinara.

U nastavku teksta nabrojaćemo nekoliko osnovnih razloga zašto mačke povraćaju kako biste mogli bolje da sagledate čitavu situaciju. U svakom slučaju ne biste trebali da grdite mačku zbog ovakvog ponašanja jer ona to ne čini zato što je ljuta ili nezadovoljna – razlozi su sasvim druge prirode.

Evo nekoliko najčešćih uzroka koje biste trebali uzeti u obzir pre savetovanja sa veterinarom.

Ishrana mačke

Ako vaša mačka jede nekvalitetnu hranu koja se, između ostalog, sastoji i od otpada iz klanica peradi, gde se u hrani mogu naći i ostaci perja, kljunova, očiju, i kože peradi, i ovo bi lako moglo dovesti do povraćanja. Iako se ove namirnice smatraju proteinima kada je u pitanju ishrana mačke, ove specifične vrste proteina mogu biti veoma teške za varenje što bi moglo biti uzrok povraćanja. Ono što bi trebalo da uradite je da mački povremeno omogućite da uživa u sirovim komadima mesa ili da joj sami pripremite domaću hranu bogatu proteinima životinjskog porekla ili da izdvojite malo više novca za kvalitetnu konzerviranu hranu, jer često povraćanje može dovesti do dehidracije mačke.

Alergija

U slučaju da vaša mačka izgleda zdravo i ne pokazuje nikakve znake bolesti ali i dalje često povraća, možda je razvila alergiju na određenu namirnicu koja se nalazi u hrani koju joj dajete. Ovo nije ništa neobično i zapravo se događa prilično često kada jedan dugi period mačku hranimo istom hranom. Sad biste se mogli zapitati ‘a šta ako se moja mačka navukla na određenu vrstu hrane za mačke i želi da jede ništa drugo’? Pitanje je sasvim na mestu.

Ono što treba da uradite je da stvorite nutritivnu raznolikost u ishrani mačke trudeći se da u njenoj ishrani bude zastupljena kako konzervirane i suva hrana, tako i sirove namirnice.

Poslastice za mačke

Često hranjenje tzv. poslasticama za mačke može biti još jedan razlog za pojavu povraćanja kod mačaka čak i kada je osnovna hrana za mačke kojom ju inače hranite dobrog kvaliteta.
Trebate pažljivo pregledati deklaraciju odštampanu na poleđini pakovanja. Ako neka od poslastica koje kupujete svojoj mački sadrži hemijske boje, emulgatore ili surfaktante, prestanite je kupovati svojoj mački, jer ovi veštački sastojci mogu biti osnovni uzrok upale gastrointestinalnog trakta a što može rezultirati i povraćanjem.

Mleko

Veoma česta zabluda koja caruje našim prostorima je da je mačkama potrebno mleko u ishrani. Da, tačno je da svi sisari piju mleko, ali važno je uzeti u obzir da svi sisari piju mleko koje potiče od njihove vrste. Upravo tu dolazimo do suštine problem sa mačkama i mlekom. Mačke ne poseduju odgovarajuće enzime za razgradnju mlečnog šećera prisutnog u kravljem mleku, što takođe može biti jedan od uzroka povraćanja.

Ako primetite da vaša mačka povraća nakon što je konzumirala mleko, ono što biste trebali učiniti je da prebacite mačku na konzerviranu ili sirovu hranu, kako biste u budućnosti izbegli probleme sa povraćanjem mačke.

Prejedanje

Mačke su četvoronošci što znači da imaju vodoravni jednjak. Kada mačke velikom brzinom u veoma kraktom periodu unesu veliku količinu hrane, hrana bi se mogla zadržati u donjem delu jednjaka i dovesti do povraćanja celih komada prethodno unesene hrane samo nekoliko minuta nakon jela. To se obično dešava kada je u kući više mačaka i kada im svima poslužite hranu na isto mesto. Jednostavno rečeno, zbog konkurencije.

Ono što treba da uradite je da razdvojite mesta za hranjenje mačaka tako da mogu polako da žvaču hranu, takoreći, da jedu u miru. Ako imate samo jednu mačku ali koja je proždrljivica po svojoj prirodi, možda ćete morati napraviti drugačiji raspored obroka mačke. Služite joj više manjih porcija hrane u kraćim intervalima.

Vreme hranjenja

Kada jednom utvrdite vreme za hranjenje vaše mačke, mačka, kada oseti da se taj čas približava počinje da proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, žuč i želučane sokove. U psihologiji se ovo zove Pavlovljev refleks. Ako potom odložite hranjenje mačke, velika je šansa da će mačka povratiti belu penu ili žućkastu tečnost. Kada hrana ne uđe u stomak, proizvedena kiselina će iritirati sluznicu želuca i mačka će morati povratiti da bi izbegla dodatnu iritaciju.

Ono što treba da uradite je da mački date makar mali komadić hrane kako biste izbegli iritaciju do koje dolazi zbog pojave kiseline.

Dlake

Dlake su jedan od najčešćih uzroka povraćanja kod mačaka.Dlake koje završe u unutrašnjim organima mačke kao posledica doterivanja, vremenom se grupišu u grudvice, baš kao što to možete primetiti i na otvorenom, po uglovima prostorija pre nego što ih usisate. Dakle, ako mačka povraća zbog dlaka, to je obično praćeno bistrom tečnošću i zgrudvanim dlakama koje izgledaju poput mačje stolice. Dlake su najčešći uzrok povraćanja kod mačaka, naročito vrsta koje poseduju dlaku koja traži detaljno negovanje.

U ovakvim situacijama, četkanje ali i skraćivanje dlake kod mačke može vam biti od velike pomoći.

Drugi ozbiljniji uzroci povraćanja kod mačaka mogu biti trovanje, upalna bolest creva, problemi sa metabolizmom poput hipertireoze, oštećenja bubrega ili jetre.

Kako se leči povraćanje kod mačaka?

Povremeno povraćanje kod inače zdrave mačke ne bi trebalo da predstavlja razlog za zabrinutost. Međutim, uvek je najbolje da budete na oprezu i na vreme potražite savet od veterinara.
„Akutno“ povraćanje, koje se iznenada pojavi i traje samo nekoliko dana, često se može izlečiti bez medicinskog lečenja. Ako vaša mačka povrati jednom ili dvaput, ali vam, pritom, ne izgleda bolesno, to jest, ponaša se i izgleda zdravo, u sledeća dva-tri sata nemojte joj davati hranu, a zatim joj ponudite malu količinu vlažne hrane, odnosno, hrane iz konzerve. Nikada ne biste smeli da mački uskraćujete vodu. Sasvim je pogrešno izgladnjivati mačku koja je povraćala. Ovakav postupak može brzo dovesti do dehidracije a želucu je potrebna hrana da bi mogao da zaraste. Možete kupiti i hranu posebno dizajniranu za mačke koje imaju probavne tegobe. Hranite je malim količinama ali u češćim intervalima tokom 24 sata ( jedna supena kašika).

Ako je vaša mačka nastavi da povraća, ili čak počnete da primećujete da zajedno sa hranom povraća i krv, ili vam jednostavno i dalje izgleda loše, možda je vreme da posetite veterinara. Mačke mogu vrlo brzo dehidrirati i elektroliti u njihovom organizmu će postati neuravnoteženi.

Takođe, ako mačka ne jede duže od 24-48 sati, to može izazvati ozbiljne probleme na normalan rad jetre.

Veterinar će pregledati mačku kako bi utvrdio stvarne uzroke povraćanja. Ako je nalazi budu u granicama normale, verovatno će pružiti „simptomatski“ tretman. To može uključivati injekciju za sprečavanje povraćanja, antacide i dijetalnu ishranu. Retko se događa da veterinar prepiše antibiotike, jer oni mogu dodatno poremetiti rad creva.

U ozbiljnijim slučajevima, mačka će možda morati biti hospitalizovana zbog redovnog davanja infuzije ili daljeg vađenja nalaza. Naravno, sve ovo zavisi od toga šta je osnovni uzrok povraćanja kod mačke.

Kako sprečiti pojavu povraćanja kod mačke?

Iako se mnogi uzroci povraćanja kod mačaka ne mogu sprečiti, postoje neke stvari koje možete učiniti da biste smanjili šanse da mačka počne da povraća.

  • Ako vaša maca dolazi iz vrste dugodlakih mačaka, redovno četkanje može smanjiti količinu dlake koju proguta dok se doteruje. Na raspolaganju je vam i posebna hrana za mačke koja pomaže u varenju progutanih dlaka, ali i drugi suplementi koji će pomoći u rešavanju ovog problema. Vaš veterinar će sigurno imati par korisnih saveta vezanih za povraćanje kod mačaka, a kada su progutane dlake uzrok.
  • Ako vaša mačka brzo jede, to jest nedovoljno žvače hranu, možete pokušati da joj dajete manje obroke ali u kraćim intervalima. Takođe možete kupiti posebne posude za hranu, poput hranilica za koje su dizajnirane tako da pomognu vašoj mački da sporije jede.
  • Iako je teško u potpunosti kontrolisati šta mačke na otvorenom jedu ipak rizike možete smanjiti kada je mačka u zatvorenom prostoru. Potrudite se da dalje od dohvata mačke držite sve hemikalije, biljke pa i hranu (uključujući i kantu za smeće!).
  • Ako vaša mačka ima alergiju na određenu hranu, veterinar može savetovati dijetetsko ispitivanje kako bi utvrdio koju hranu vaša mačka ne može podneti. Dijeta na recept ili individualna ishrana krojena po meri vaše mačke, koja isključuje ovu namirnicu, može pomoći u prevenciji pojave povraćanja kod mačaka.
  • Redovno tretiranje mačke ili mačića sa lekovima protiv glista i drugih parazita u dobroj meri može smanjiti šanse od pojave povraćanja izazvane ovom vrstom uzroka.

Zaključak

Na kraju, kako zaustaviti pojavu povraćanja kod mačke? Odgovor je jednostavno da često nećete biti sposobni da to učinite. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste pokušali da smanjite šansu pojave povraćanja kod mačaka. Pritom, imajte na umu da uvek treba potražiti veterinarski savet pre nego što delujete na svoju ruku, kako biste bili sigurni da ne postoji neki dublji uzrok koji zahteva ozbiljnije lečenje.

back to top