Saveti

Česte bolesti mačaka – Simptomi, lečenje i preventivne mere

Svi mi koji delimo svoje domove sa predivnim bićima kakve mačke zaista jesu upoznali smo nekontrolisani strah od gubitka svog ljubimca od bolesti. Bolesti mačaka su prilično raširena pojava, i ako niste dovoljno upoznati sa simptomima, pitanje je koliko uspešno se možete boriti protiv samih bolesti?

U nastavku je naveden detaljan prikaz nekoliko najčešćih bolesti mačaka, zajedno sa njihovim simptomima, uzrocima i načinima lečenja. Kao i uvek, i u ovom slučaju je bolje sprečiti nego lečiti, pa vam preporučujemo da obratite posebnu pažnju na preventivne mere – saveti koje smo vam naveli pod preventivnim merama pomoći će vam da osigurate zdrav i dug život vašoj mački.

Rak

Kao i kad su u pitanju mnoge druge vrste životinja, ali i ljudi, postoji ogroman rizik obolevanja od raka čak i kada su u pitanju mačke. Na razvoj raka utiče mnogo različitih faktora, poput okruženja mačke, gena pa i vašeg načina života. Sve ove stvari mogu povećati rizik od nastanka raka kod mačke. Rak je drugi naziv za nekontrolisani rast ćelija, što može vrlo negativno uticati na organizam mačke.

Razvoj kancera se odvija kroz različite faze, koje određuju koji tretman je neophodno primeniti i koliki je obim oštećenja na organizmu mačke. Uočeno je da su mačke određenih karakteristika, poput belih ili uopšte svetlih mačaka imaju veći rizik od pojave raka kože. To znači da je potrebno odrediti konkretni nivo rizika koji postoji za vašu mačku i na odgovarajući način se pripremiti za lečenje.

Simptomi

Neki od simptoma razvoja raka kod mačke koje možete primetiti su:

 • Stvaranje kvrga ili otoka bilo gde na telu mačke.
 • Bilo kakve čudne izlučevine ili tečnosti iz tela mačke.
 • Nagle promene u ponašanju poput letargije ili umora.
 • Nagli i primetni gubitak težine.
 • Crvene ili bolne mrlje na koži ili drugim delovima tela.
 • Promene u apetitu – povećanje ili smanjenje apetita.

Tretman

Ako primetite neobičnu kvržicu bilo gde na telu mačke, odmah treba da odvedete mačku do lokalnog ali pouzdanog veterinara. Nakon toga, veterinar će verovatno uraditi biopsiju, uzeti uzorak kvržice i uraditi test na uzorku da bi utvrdio da li postoji osnovan razlog za zabrinutost. Veterinar će, zatim proveriti rezultate drugim dijagnostičkim testovima, kao što su rentgenski snimci i radiografija.

Ako se desi da veterinar kod vaše mačke dijagnostikuje rak, moraćete se pripremiti da se posvetite nezi vaše mačke dok je podvrgnuta lečenju, što može uključivati hemoterapiju a možda i neku vrstu operacije. Ako je rak već u odmakloj fazi razvoja, može se desiti da nema nikakvog mogućeg primenjivog medicinskog tretmana, gde će se veterinar umesto toga usredsrediti na to kako da vašoj mački što više olakša poslednje mesece ili nedelje života.

Preventivne mere

Kao vlasnika, možda ćete se naći zabrinuti zbog mogućeg razvoja karcinoma kod vaše. Međutim, zbog prirode karcinoma, na čiji nastanak utiču mnogostruki i različiti faktori, nema mnogo toga što konkretno možete preduzeti. Umesto toga, najpre se posavetujte sa veterinarom o tome da li je vaša mačka uopšte u opasnosti. Odvojite nešto vremena da se detaljno informišeteo vrsti svoje mačke i utvrdite postojeće faktore rizika. Dalje, ako je vaša mačka ženskog pola, razmislite o sterilizaciji mačke kako biste izbegli razvoj karcinoma dojke, koji se može razviti kod nekih nesterilisanih mačaka.

Crevni paraziti kod mačaka

Mačke u crevima razvijaju određene vrste parazita koji mogu naštetiti njihovom digestivnom traktu. Ovo je posebno problem kod mačaka koje žive na otvorenom zbog njihove stalne izloženosti kontaktu sa drugim životinjama. Zbog toga je uvek važno pregledati mačju stolicu i zdravlje creva vaše mačke, jer prisustvo određenih može biti opasno i za vašu mačku ali i za vas.

 • Valjkasti crvi izgledaju su paraziti dužine 7 -10 cm koji se mogu primetiti u mačjoj stolici.
 • Gliste su paraziti manjih dimenzija i njihove larve se izležu takođe u mačjoj stolici.
 • Trakavice su crevni paraziti koji mogu biti dugi i do 70 cm i mogu se primetiti oko mačje zadnjice ali i u stolici.

Simptomi

Neki od simptoma postojanja crevnih parazita kod mačke su:

 • Pojava parazita u stolici ili blizu zadnjice mačke.
 • Povraćanje, nagli gubitak težine i stalna dijareja.
 • Pojava krvi u stolici.
 • Kašalj ili bilo koji drugi znaci respiratornih poteškoća.

Tretman

Uobičajena zabluda vlasnika kućnih ljubimaca je da je uklanjanje crevnih parazita postupak koji na svoju ruku može uspešno obaviti svaki vlasnik kućnog ljubimca. Ovo je opasan, ali veoma čest, način razmišljanja – ako mački ne date odgovarajuću zdravstvenu negu u odgovarajuće vreme, parazitima ćete dati prostora i vremena da se i dalje razvijaju, zato je potrebno da vašu mačku što pre odvedete veterinaru.

Neki od ovih parazita mogu zaraziti i ljude, pa je važno preduzeti sve mere predostrožnosti po tom pitanju. Kao i kod drugih lekova za ljude, i lekovi protiv crevnih parazita koji se koriste za lečenje ljudi mogu štetiti mačkama, zato nemojte koristiti nijedan lek bez preporuke veterinara.

Preventivne mere

Najbolji način sprečavanja pojave glista i drugih crevnih parazita kod vaše mačke je da je držite u zatvorenom prostoru. Zbog higijene koja se podrazumeva u prostorima u kojima borave ljudi, malo je verovatno da će vaša mačka biti izložena opasnosti zaraze nekim od parazita koje je čekaju u spoljnjem okruženju. Drugi način je da redovno pregledate stolicu svoje mačke ali i da se savetujete sa veterinarom o različitim metodama koje možete koristiti za čišćenje vaše mačke od mogućih crevnih parazita.

Mačja panleukopenija – mačja kuga – parvovirus

Virus mačje panleukopenije je smrtonosni virus koji je veoma zarazan i većinom se pojavljuje među mačjom populacijom koja boravi na otvorenom prostoru i među lutalicama. Ovaj virus napada krvne ćelije, ostavljajući životinju u stanju oslabljenog imuniteta. Mačka je tada veoma izložena drugim bolestima.

Simptomi

Neki znakovi da vaša mačka ima mačju panleukopeniju su:

 • Krvava dijareja i povraćanje.
 • Dehidracija i neprestano dahtanje.
 • Veoma visoka temperatura i simptomi povezani sa groznicom.
 • Neurološke anomalije poput smanjenog osećaja koordinacije.
 • Nagli gubitak težine i gubitak apetita.
 • Možda ćete primetiti kako neprastno obilazi oko posude sa hranom, ali hranu ne jede.

Tretman

Prvo i najvažnije, kod bilo kog od ovih simptoma, je da odmah odvedete mačku kod veterinara. Veterinar će verovatno tražiti da napravite neke testove, a zatim nastavite da pružate mački odgovarajuću negu. Ako je zaista u pitanju panleukopenija ( mačja kuga ili parvovirus ) vaša mačka će biti veoma dehidrirana, a primarna briga vašeg veterinara biće održavanje nivoa elektrolita u organizmu mačke. Ovo je presudno za spas njegovog ili njenog života.

Dok ovaj postupak traje, sa svom odgovarajućom negom, veterinar može davati određene antibiotike kako bi sprečio pojavu sekundarnih infekcija. Budući da je ovaj period oporavka, kako smo već rekli, veoma važan za opstanak vaše mačke, možete da joj pomognete tako što ćete joj pružiti sigurno okruženje bez stresa kako bi oporavak što bolje tekao.

Prva dva dana trajanja ove infekcije su presudna, tako da će vam tada biti važno jedino da vaš ljubimac preživi. Kada vaša mačka prođe kroz ovaj period, više neće biti mesta zabrinutosti. Nakon toga će vaša mačka imati prirodni imunitet na ovu bolest.

Preventivne mere

Zbog njegove veoma zarazne prirode, najbolji način sprečavanja pojave ove bolesti je vakcinacija, koja se pokazala vrlo efikasnom preventivnom merom. Osim toga, ako ste sigurni da u vašem okruženju postoji mačka koja je zaražena, celo područje treba efikasno očistiti i bukvalno staviti u karantin.

Infekcije gornjeg respiratornog trakta

Verovatno ste čuli za mačji kalicivirus, čestu i veoma zaraznu bolest koja se širi među mačkama i zahvata njihov respiratorni trakt. Ovo je samo jedan od mnogih virusa koji mogu izazvati infekcije gornjeg respiratornog trakta.

Simptomi

Evo nekoliko znakova da vaša mačka možda pati od infekcije gornjeg respiratornog trakta:

 • Mačka kiše više nego što je to uobičajeno.
 • Obilno curenje nosa.
 • Kašalj ili visoka temperatura.
 • Veoma ubrzano disanje ili disanje sa otvorenim ustima.
 • Drastična promene apetita.

Tretman

Iako respiratorne infekcije same po sebi nisu opasne po život, mački je svakako potrebna hitna nega jer bi se ove infekcije mogle razviti u nešto veće, poput upale pluća. Kada se obratite veterinaru, verovatno će vam propisati određene antibiotike, za mačku savetovati mirovanje, a ako je već došlo do dehidriracije, propisaće i određene tečnosti koje ćete davati vašoj. Ako je mačka potpuno prestala da jede, veterinar se takođe može pobrinuti i za njenu ishranu.

Preventivne mere

Budući da se različiti faktori međusobno prepliću u nastanku i razvoju ove bolesti, jedini način na koji na koji se možete adekvatno pripremiti za borbu protiv ove bolesti je da znate da je vaša mačka stalnoj u opasnosti. Dakle, ako imate više mačaka, obratite pažnju na njihovo ponašanje. Mačke koje su pod prekomernim stresom mogu takođe razviti ove bolesti, kao i vrste mačak koje imaju „spljoštene“ face, poput Persijskih mački, koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj respiratornih infekcija zbog same strukture lica.

back to top