Zdravlje mačke

Šta krzno vaše mačke govori o njenom zdravlju

Krzno i zdravlje mačke

Image by Jesse92 from Pixabay

Ma koliko se trudili da budemo što bliskiji sa našim macima, ostaje činjenica da nikada nećemo moći jednostavno razgovarati s njima! Iako bi bilo divno kad bi nam one mogle reći kako se zaista osećaju, posebno ako se osećaju loše. Umesto toga, moramo se osloniti isključivo na fizičke znake i promene ponašanja. Nagle promene u nivou energije, apetita, redovnosti upotrebe mačjeg wc-a, aktivnosti i opšteg raspoloženja i zainteresovanosti za svakodnevicu (kao što je doterivanje) mogu ukazivati na neke dublje zdravstvene probleme.

Jedan od najtačnijih ali i najuočljivijih načina pomoću koga možemo dobiti nagoveštaj o opštem zdravlju naših kućnih ljubimaca je stanje njihovog krzna. Takođe je moguće, uz veoma malo pažnje i truda, uočiti problem koji bi u budućnosti mogao postati prilično ozbiljan ako se ne reaguje brzo i na vreme.

U nastavku teksta smo pobrojali neke od faktora koje trebate uzeti u obzir prilikom procene zdravlja vaše mačke na osnovu stanja i izgleda njene dlake.

Preterano doterivanje mačke

Mačke su na široko poznate kao pažljive čistunice. Spremne su čak i da prekinu sa igrom kako bi očistile nešto što im smeta, ili stavile svaku dlaku na svoje mesto.

Ako vam se učini da inače normalno doterivanje vaše mačke počinje da prelazi u preterivanje, onda bi to mogao biti znak nekog većeg zdravstvenog problema. Razni oblici kožnih infekcija, ali i pojava parazita, mogu naterati mačku da se počne prekomerno doteravati, čak i do te mere da se može javiti proređivanje krzna, te područja sa iritiranom kožom (često poznata kao „žarišta“) pa i čitavi krugovi na koži bez dlake.

Ako vaša mačka provodi dosta vremena napolju i sumnjate da je prilikom boravka napolju dobila parazite, zatražite od veterinara da vam preporuči efikasan šampon protiv buva, kao i sredstvo koje će pružiti dugotrajnu zaštitu i zadržati ove napasnike na odstojanju.

Ako nisu u pitanju paraziti, sledeće na šta bi mogli posumnjati je dermatitis. I ovaj put, najlakši način da otkrijete u čemu je zaista problem i kako ga efikasno rešiti je blagovremena poseta veterinaru.

Pad interesovanja za doterivanje mačke

Za opsesivne čistunice, kakve mačke zaista jesu, neočekivanu i negativnu promenu može značiti i iznenadan pad interesovanje za sopstvenu higijenu.

Naravno, starije, povređene ili mačke koje boluju od artritisa prirodno će imati smanjenu motivaciju za doterivanjem jer im je i pokretljivost, te sposobnost da to efikasno učine smanjena. Na kraju, ne može se očekivati da bilo koja životinja koja ima određene bolove zauzima veoma neudobne položaje, a morate priznati da su naše mace prave atletičarke, samo zato da bi se doterivala.

Osim toga, nedostatak interesa za doterivanje kod mačaka može biti i znak problema sa zubima ili usnom šupljinom, što se obično dešava zajedno sa primetnim gubitkom apetita. Ako niste sigurni u čemu je zaista problem, najbolje bi bilo da se obratite veterinaru kako biste isključili mogućnost postojanja bilo kakve opasne oralne infekcije ali i karijesa.

Neujednačeno ili neuredno krzno

Vizuelno neuredno, tanko i neujednačeno krzno može ukazivati na postojanje dubljeg problema neuhranjenosti mačke. Ne iznenađuje što se ova pojava posebno često može primetiti među lutalicama i divljim mačkama.

Problem sa lošim stanjem u kojem se nalazi krzno mačke može da se reši i sam po sebi nakon što životinja počne redovno da dobija dovoljno hranljivih namirnica kao deo svakodnevne zdrave ishrane. To se posebno odnosi na namirnice bogate ribljim uljima (omega 3 masne kiseline) i proteinima.

Ako krzno vaše mačke nastavi da izgleda veoma loše uprkos tome što uživa u zdravoj, dobro uravnoteženoj ishrani, možda je pravo vreme za odlazak kod veterinara.

Simptomi bolesti štitne žlezde

Veoma je poznata činjenica da se kod mačaka često može dijagnostikovati prekomeran (hiper) ili nedovoljno aktivan (hipo) rad štitne žlezde, a što i jedno i drugo može uticati na izgled i stanje krzna kod vaše mačke. Kada su promene u izgledu krzna mačke praćene simptomima poput povećane žeđi ili apetita, gubitka težine, uznemirenosti ili ubrzanog rada srca, prilično masno krzno može signalizirati hipertireozu.

Suprotno tome, raščupano ili suvo krzno u kombinaciji sa simptomima poput opšte slabosti, letargije i debljanja mogu biti znaci hipotiroidizma. Bilo koje od ova dva obolenja štitne žlezde mogu biti veoma ozbiljna za važu mačku, ali na sreću, i jedno i drugo obolenje se veoma uspešno medicinski leči.

Kao i sa svakom drugom bolešću, i ova se uspešnije leči ako se primeti u ranijoj fazi, pa ako sumnjate da je kombinacija simptoma koji se pojavljuju kod vaše mačke možda povezana sa štitnom žlezdom, onda vam savetujemo da brzo potražite veterinara.

Tumori i kvržice

Postoji mnoštvo ozbiljnih infekcija kojima mačka može da se zarazi a koje se manifestuju u obliku dermatoloških problema, uključujući mačju leukemiju, upalu pluća i virus mačje imunodeficijencije.

Ako vaša mačka ima neuredno i masno krzno ili ako napipate grudice ili izrasline ispod krzna, onda ćete se svakako konsultovati sa veterinarom. Jednostavnim testom krvi može se utvrditi da li je u pitanju bilo koja od ovih infekcija opasnih po život vašeg ljubimca.

Ostali zdravstveni problemi

Bilo bi idealno da vašoj mački obezbedite pregled kod veterinara na redovnoj bazi, bez obzira pojavljuju li se ili ne bilo kakvi znaci lošeg zdravstvenog stanja, a posebno ako mačka pokazuje znake potencijalnih zdravstvenih problema.

Ako primetite bilo kakvu promenu poput, suve ili masne kože, višak peruti, istanjeno krzno na određenim mestima ili čitava područja tela bez dlake, a naročito kvržice ispod kože, obavezno odvedite mačku veterinaru.

Redovno pratite i pregledajte svoju mačku kako biste blagovremeno zapazili bilo kakve promene u ponašanju, raspoloženju, nivou apetita, te mogli na vreme da posetite veterinara spremnog da pomogne sa tačnom dijagnozom i adekvatnim lečenjem.

Temeljni fizički pregled i određeni testovi krvi u većini prilika prilično tačno mogu utvrditi da li se u organizmu vaše mačke događaju promene opasne po njeno zdravlje.

back to top