Saveti

Kako da znate da li je vaša mačka raspoložena za maženje?

Maženje mačke

Image by Fuzzy Rescue from Pixabay

Mačke i ljudi imaju mnogo toga zajedničkog. Na primer, i jedni i drugi volimo da iskazujemo naklonost drugima dodirom. Ali mačke na svojoj koži, za razliku od ljudi, imaju više receptora za dodir, pa su osetljivije. Mačke su, takođe prilično nezavisne životinje i veoma su jasne po pitanju toga u koje vreme žele da ih mazite, gde treba da ih mazite i koliko puta na dan žele da budu mažene. Moglo bi se reći da prolaze kroz različita raspoloženja i pustiće vas da ih mazite samo ako im to njihovo trenutno raspoloženje nalaže. To je jedna od stvari zbog kojih mnogi od nas zapravo i obožavaju mačke. Moram da priznam da je to slučaj i sa mnom.

Dakle, ako planirate da udomite mače, ovaj članak će vam u nekoj meri pomoći da naučite da procenite njegovo raspoloženje, pristupite mu na pravi način i, zapravo, kako da zatražite pristanak za maženje. Takođe ćemo vam pomoći da naučite kako da čitate govor tela mačke kako biste mogli da odredite kada treba da je uzmete kod sebe u naručje i kako da ocenite da li je vaša mačka uopšte raspoložena za maženje.

Razumevanje govora tela mačke

Budući da mi niti razumemo, niti govorimo „mačji“ jezik, kao vlasnici mačaka bismo trebali da znamo na koje pokrete i držanje uopšte treba posebno obratiti pažnju; da pravilno razumemo značenje ovog držanja i da pravilno odreagujemo na govor tela mačke.

Mnogi od nas od ranije su upoznati sa zatečenim stavom koji mačka često zauzima zahvaljujući popularnom crtaću iz detinjstva „Tom i Džeri“. Međutim, mačke raspolažu čitavim spektrom samo za njih karakterističnih gestova kojima se koriste za komunikaciju sa drugim pripadnicima svoje vrste ali i ostalim ljudima, pa i šire.

Gestovi mačaka su suptilni, poput laganog kretanja brkovima ili okretanja glave na drugu stranu. Drugi su očigledni, na primer kada ona trlja čitava leđa o vas ili upadljivo bulji u vas. U svakom slučaju, razumevanjem govora tela mačke imate veće šanse da prepoznate tačan trenutak kada ona zaista želi da je da je pomazite ili uzmete sebi.

Za ponašanje mačke veoma su bitni geni, ali i odgoj

Vrste mačaka poput bengalskih mačaka jednostavno ne vole da ih bilo ko uzima u naručje. Ali bengalske mačke i dalje vole da se igraju i voljne su maziti se sa vama, naravno smeštene negde pored vas, nakon duge i zamorne igre. Kod drugih mačaka, posebno mačića koji su udomljeni sa ulice, razlog zašto ne vole da ih se mazi ili da ih se uzima u krilo može ležati u činjenici da imaju određene traume koje vuku iz ranijih perioda svog života. Dakle, razlog je ili u lošim negovateljima ili u lošim iskustvima koja su mačke doživele na ulici. Ne treba vam predstavljati iznenađenje što takve mačke maženje povezuju sa prethodnim lošim iskustvima – uostalom, to čine i ljudi.

Dakle, ako imate bengalsku mačku ili vaša udomljena mačka povezuje maženje sa prethodnim lošim iskustvima, njen govor tela će vam to jasno staviti do znanja. Ovo dalje znači da ćete pre nego što je počnete maziti ili je uzmete u krilo morati prethodno tražiti njeno dopuštenje.

Traženje dopuštenja od mačke je svojevrsna umetnost

Mačke su sofisticirana i vrlo posebna bića. Ako želite maziti mačku, to mora da bude pod njenim uslovima. Jednostavno ona mora da bude raspoložena za maženje a vi morate sačekati dok vam ne klimne glavom.

Da biste zatražili dopuštenje za maženje od mačke, polako pružite nadlanicu prema njoj dok, kobajagi, gledate negde drugde. Kako joj se ruka približava licu i vratu, pripazite na sledeće pokrete koji kažu „ne“ ili „trenutno nisam raspoložena za maženje!“.

  • Zeva
  • Nezainteresovano okreće glavu na drugu stranu.
  • Oblizuje usne i usmerava svoju pažnju na nešto drugo.
  • Počinje da se doteruje ili obavlja neku drugu aktivnost ignorišući vašu ponudu.

Međutim, možete i u tom slučaju vi možete nastaviti i nežno je početi maziti ako pokaže sledeće znakove:

  • Ako se nasloni na vaš dlan.
  • Ako vam uputi pogled koji jasno govori „zašto?“ kada prestanete da joj mazite vrat.

A šta ako želite da je uzmete u krilo, dakle da joj promenite položaj u kojem se trenutno nalazi i nastavite da je mazite dok je u vašem naručju? E pa, moraćete prepoznati neki od jasnih znakova da ona dozvoljava da to učinite.

Uzimanje mačke u naručje

Kao i sa maženjem, najbolje vreme da uzmete mačku u svoje naručje je kada ona to želi. Njen govor tela će vam jasno dati do znanja da li je raspoložena. Obratite pažnju na sledeće gestove:

  • Mazno se trlja o delove vašeg tela.
  • Liže vas.
  • Ima razigran rep.

Ovi znaci vam jasno govore da je mačka srećna i da ne bi imala ništa protiv da je uzmete u krilo, tako da slobodno možete to i učiniti.

S druge strane, ako čujete da ispušta zvuk koji vam liči na nezadovoljstvo ili osetite kako se migolji kad je u vašim rukama, pustite je. Ako se boji ili je jednostavno napeta, nemojte je uzimati. Kako smo već nekoliko puta napomenuli, mačke su veoma nezavisne životinje i uspele su da još uvek zadrže neke od svojih divljih instinkata. Biti u nečijem naručju nije jedna od njihovih omiljenih aktivnosti.

Pogrešno razumevanje ponašanja mačke

Ponekad vam se može učiniti da mačka daje znake koji govore da bi joj u tom trenutku maženje prijalo. Ali kada pokušate da je pomazite, ispostavi se da ste pogrešili. Na primer, kada se razigrano valja na leđima, pokazujući da vam apsolutno veruje, a vi počnete da je mazite po stomaku. U ovoj situaciji mogla bi da postane veoma agresivna prema vama jer mnoge mačke ne podnose da ih se dira po trbuščićima. Na drugoj strani, izgleda da neke uživaju u tome. Ključ je znati kako tražiti dopuštnja za maženje i to na fin način.

Zaključak

Vaša mačka će vam u većini slučajeva jasno dati do znanja kada da prestanete da je mazite kao i kada treba da je pustite iz naručja. Možda će jednostavno odšetati iz vašeg krila ili pokušati skočiti iz vašeg naručja. Ako je u pitanju udomljena mačka koja je provela neko vreme na ulici, možda bi joj moglo trebati malo više vremena da nauči da uživa u maženju. Ne odustajte od svoje mace. Pažljivo pratite njeno ponašanje i mazite je kada i koliko vam to ona dopušta, pa makar to bilo i samo kratko vreme. Nakon maženja počastite je nekom poslasticom tako da samo maženje poveže sa lepim asocijacijama.

back to top