Saveti

Kako da sprečite vašu mačku da grebe nameštaj

Kako da sprečite mačku da grebe nameštaj?

Image by Daga_Roszkowska from Pixabay

Mačke vole da grebu. Osećaj koji ih ispunjava dok grebu svojim kandžicama po tvrdoj površini je neverovatno opuštajući i smirujući. Grebanje takođe pomaže mačkama da obeleže svoju teritoriju i, uopšte, da se osećaju sigurnije.

Ali kada mačka odluči da vaš omiljeni komad nameštaja koristi umesto grebalice, e to već nije opuštajuće, ali ovaj put za vas!

Mačke jednostavno moraju grebati – to im pomaže da održe svoje mentalno i fizičko zdravlje u dobrom stanju. Ne samo da ih grebanje opušta, već im pomaže i pri uklanjanju starih slojeva noktiju.

Kao vlasnik mačke – ili sluga, u zavisnosti od kućnog reda koji je na snazi u vašem domu – pokazaćemo vam nekoliko trikova pomoću kojih možete naučiti mačku da grebe samo na odgovarajućim mestima. Ranije smo spominjali mentalno i fizičko zdravlje vaše mačke, ali ovo je nešto što morate uraditi isključivo radi svog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Postavite grebalice na mesta na kojima vaša maca voli da grebe

Da li vaša mačka ima određeno mesto u kući gde jednostavno obožava da grebe? Obično se ta mesta nalaze oko vašeg kreveta ili na uglu sofe na kojoj provodite najviše vremena.
Ako na vreme nabavite grebalice kao alternativu, te ih postavite na njena omiljena mesta za grebanje, loša navika vaše mačke koja uništava nameštaj mogla bi nestati. Grebalice bi se čak i više nego što očekujete mogle svideti vašoj maci, tako da bi se moglo desiti da tranzicija grebanja po novim površinama prođe veoma glatko.

Još jedan koristan savet: Pre nego što zaista i kupite grebalicu obratite pažnju na to da li vaša mačka više voli grebati na horizontalnim ili vertikalnim površinama. Na osnovu zaključka koji izvedete iz ovog posmatranja kupite horizontalnu ili vertikalnu grebalicu koja će u potpunosti odgovarati preferencama vaše mace. Ovo će pomoći da se tranzicija obavi mnogo bezbolnije po vas, ali i po vašu macu.

Grebanje kao način komunikacije

Mačke se ponekad služe grebanjem kao oblikom komunikacije. Ako je vaša mačka zaista srećna ili uzbuđena, možda će to pokazati tako što ćete to primetiti tako što ćete je videti kako grebe po nameštaju ili po tepihu kako bi pokazala svoje oduševljenje.

Vremenom ćete primetiti da se ovaj ritual događa na istom mestu, na primer blizu ulaznih vrata kad vraćate kući s posla ili u nekom uglu sobe gde se vaša mačka voli igrati malo grublje, sa vama, svojim igračkama ili drugim ljubimcima ako ih ima u kući. Ako uspete da dokučite njene obrasce ponašanja, dobićete bolju ideju o tome gde se nalaze prava mesta na koja treba postaviti grebalice.

Kako da odvratite mačku od grebanja nameštaja

Ako primetite da vaša mačka voli da grebe isključivo određene komade nameštaja, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi ti predmeti mački postali manje privlačni za grebanje.
Ako su u pitanju vodoravne površine, malo aluminijumske folije na mačkinom omiljenom mestu moglo bi učiniti čuda kada je u pitanju grebanje nameštaja. Buka koju proizvodi ali i sam osećaj folije pod šapicama čine grebanje određene površine mnogo manje zabavnim.

Dvostrana lepljiva traka je još jedna od jeftinih i prihvatljivih opcija. Vaša mačka neće uživati u grebanju neke površine ako joj se šapice lepe za nju! Međutim, ovaj trik vam neće uspeti sa svakom mačkom. Mačke su veoma pametne životinje pa bi se moglo desiti da vas brzo provale i same uklone lepljivu traku, ali i aluminijumsku foliju.

Sledeća opcija su vam citrusi. Postoje mačke, i to jako veliki broj mačaka, koje ne podnose citrusne mirise, pa bi je, ako je vaša mačka jedna od njih, prskanje nameštaja mirisom limuna ili nekog drugog citrusnog voća moglo odvratiti od želje za grebanjem.

Grebalice učinite još privlačnijim mestom za grebanje

Dakle, osim što ćete svakako pokušati da učinite svoj omiljeni komad nameštaja što neprivlačnijim vašoj maci, na drugoj strani se možete potruditi da podstaknete svoju macu da bude zainteresovanija za grebanje površina koje služe isključivo u tu svrhu, dakle, grebalica.

Na primer, prstima izmrvite mačju metvicu ( macinu travu / mačju travu / ketnip ) i protrljajte ove mrvice po grebalici. Imajući u vidu koliko mačke lude za mačjom metvicom ovo bi trebalo biti dovoljno da privuče vašu macu da svo buduće grebanje obavlja na mestu predviđenom za to. Za mačke koje nisu veliki ljubitelji mačje metvice, a takve su zaista retke, možete pokušati da oko grebalice postavite njene omiljene poslastice ili da pomazite vašu mačku svaki put kad joj se približi.

Obavezno proverite da li je grebalica čvrsto postavljena. Mačke vole čvrste stvari po kojima mogu grebati. Ako dobije osećaj da bi se grebalica mogla prevrnuti svakog momenta, maca će se brzo vratiti svom omiljenom komadu nameštaja.

Smanjite potrebu za grebanjem – uredite nokte vaše mačke

Na kraju, ako neće breg Muhamedu, mora Muhamed bregu. Iako je sasvim normalno da vaša mačka oseća potrebu da grebe određene površine, učestalost grebanja možete smanjiti tako što ćete joj dužinu i oštrinu noktiju držati pod kontrolom.

Da biste naučili pravilno mački održavati nokte, sigurno je da će vam trebati malo strpljenja, ali verujte, dugoročno, ova investicija će vam se isplatiti.

Iako znamo da obožavate svoju macu, ne morate trpeti i destruktivne navike vaše mačke. Na drugoj strani, apsurdno bi bilo da se morate plašiti ideje da li ćete više ikada moći da kupite neki lep komad nameštaja! Ako je vaša mačka navikla da svoju potrebu za grebanjem upražnjava na vašem omiljenom komadu nameštaja, preporučujemo vam da sledite savete koje smo vam gore naveli kako biste preusmerili njenu potrebu za grebanjem na odgovarajuće predmete. Verujte, i vi i vaša mačka ćete biti srećniji.

back to top