Saveti

Kako da zaslužite poverenje vaše mačke

Izgrađivanje poverenja kod mačke

Image by Free-Photos from Pixabay

Bez obzira koju vrstu mačke imate i kakav je njen karakter, najvažnija stvar koju morate zajedno izgraditi je uzajamno poverenje između vas i vašeg ljubimca, kako biste oboje mogli u potpunosti da uživate u srećnom i zdravom odnosu. Dakle, bez obzira da li je vaša mačka sramežljiva i povučena, smela ili agresivna, postoje stvari koje biste trebali učiniti kako biste joj ojačali samopouzdanje i veru u vas.

Ovaj proces će teći mnogo lakše ako od početka počnete graditi poverenje međusobno poverenje, koje će samim tim biti čvršće a ako, eventualno, i dođe do privremenog narušavanja skladnog odnosa među vama, lakše ćete ga ponovo izgraditi. Nasuprot raširenom shvatanju, mačke su stvorenja koja umeju da opraštaju i nisu toliko uvredljive koliko se to misli. Takođe, bitno je da imate na umu da mačke nikada ne reaguju iz osvete ili inata – mačke jednostavno ne funkcionišu na taj način).

Naravno, vremenom ćete poboljšavati (i popravljati) vaš odnos sa mačkom tako da će se stvari spontano početi razvijati u pravom smeru, uz pomoć obostranog poznavanja koje bi stalno trebalo da raste. U nastavku ćemo pobrojati nekoliko stvari koje morate imati na umu pri pokušaju da izgradite poverenje svoje mačke.

Poštujte njen prostor

Ako ste je tek doveli u svoju porodicu, mački će trebati malo vremena da se prilagodi – nekim mačkama će, naravno, biti potrebno više vremena nego drugima. Pustite vašu mačku da pronađe mesta u kući koja joj odgovaraju i, jednostavno, ne ulazite u njen prostor. Ovo je opšte pravilo koje ćete morati poštovati i nakon što se mačka odomaći, odnosno, kada se već bude osećala prijatno i sigurno u svom domu. Mačke uživaju u svojoj nezavisnosti i naći će način da vam daju do znanja kada žele i trebaju vašu pažnju kao što će vam, u suprotnom slučaju, dati do znanja kada je ne žele, ako pokušate uzurpirati njihov prostor.

Pratite govor tela mačke

Vaša mačka će sa vama pre svega komunicirati svojim govorom tela. Vaš zadatak je samo da poštujete ono što vam govori. Da li je se sklupčala negde dalako od vas i ignoriše vas ili je njeno telo orijentisano na vas i uopšte odaje utisak dobrog raspoloženja? Da li nervozno udara repom u pod ili joj je rep opušteno ispružen? Takođe, obratite pažnju na položaj njenih ušiju, u kolikoj meri su joj oči raširene kao i kakav položaj tela je zauzela.

Pustite mačku da sama dođe kod vas

Ne forsirajte bliskost – pustite da vaša mačka odluči kada je raspoložena za maženje i kada želi da komunicira s vama (iako određenim gestama možete da je podstaknete na interakciju). Mačke mnogo toga uče samo posmatranjem, pa iako možda niste u direktnoj interakciji s njom, ona nauči puno o vama ako vas jednostavno posmatra sedeći na prozoru ili kauču. Dakle, pustite je neka gleda i uči o vašim pokretima, mirisima i zvukovima – ovo vodi boljem međusobnom razumevanju!

Naučite da prepoznate kada vam mačka govori „ne“

Postepeno i sa potpunim razumevanjem pristupite učenju gde, kako i kada vaša mačka voli da je se dodiruje. Nikada je nemojte bockati prstom ili uopšte zadirkivati na bilo koji način dok pokušavate da dodirnete ili mazite mačku – uvek koristite predvidive i uobičajene pokrete. Pokušajte da razumete govor njenog tela da biste naučili gde i kako vaša mačka voli da je mazite. Ako vaša mačka na maženje odgovara agresijom, pokušajte da ograničite sesije maženja i to u oba u pogledu toga gde je mazite, kao i koliko dugo je mazite.

Dajte mački mogućnost izbora i poštujte njene odluke

Svejedno da li je u pitanju mesto na kom će dremati, ili je u pitanju vreme za igru, ako dopustite vašoj mački da sam odluči šta želi da učini u tom trenutku pomoći ćete joj da izgradi samopouzdanje, kao i da vremenom nauči da je nećete prisiljavati na bilo šta. Mačke se počinju osećati pod stresom kada nemaju kontrolu nad svojim okruženjem (što je jedan od najčešćih razloga zašto im skloništa za životinje mogu pasti toliko teško) i uživaju u samostalnom izboru o tome kada, šta, gde, kako i sa kim komuniciraju. Ni vama ne bi bilo zabavno da neko stalno pokušava da kontroliše šta radite, pa zašto bi onda vaša mačka uživala u tome?

Budite predvidljivi

Pokušajte da se krećete i govorite na način koji neće iznenaditi ili zaplašiti vašu mačku. Ne krećite se naglo, vodite računa da vaši koraci budu tihi i pokušajte da održite stabilan, umirujući ton glasa. Ovo se bukvalno odnosi na svo vreme koje provodite u blizini vaše mačke, ne samo kada direktno komunicirate sa njom. Takođe, sasvim je razumljivo da ovaj zadatak može biti prilično težak ili čak neizvodiv ako u kući imate decu ili druge kućne ljubimce (naročito pse), ali ako vaša mačka ima stidljiv karakter, ovo bi mogla biti jedna od važnijih stvari u ostvarivanju dobre komunikacije.

Neke mačke su veoma opuštene i zapravo ih nije briga šta se oko njih dešava i sposobne su mirno da dremaju bez obzira šta se dešava oko njih. Ali ako je u pitanju zaista osetljiva mačka, a vi na drugoj strani imate decu, ovo vam je dobra prilika da ih naučite šta zaista znači empatija i potrebe drugih.

Učinite svaku interakciju pozitivnim iskustvom

Upravo vi imate kontrolu nad tim da li će interakcija koju imate sa mačkom imati pozitivan ili negativan predznak.

Na primer, vreme koje provedete u igri sa njom može biti pozitivno iskustvo za oboje, ali budite oprezni – ono što činite u igri, vaša mačka može protumačiti kao agresivno zadirkivanje ili ponižavajuće izazivanje. Kada koristite neku igračku za mačke dopustite joj da ih povremeno i uhvati. Pre interakcije sa posebno osetljivom mačkom, zaista pokušajte da razmislite šta možete učiniti da ta interakcija izazove pozitivan osećaj kako biste svaki put išli dalje u izgradnji poverenja svoje mačke. Iskoristite svaku priliku da stvorite pozitivnu vezu između vas!

Uvedite sistem nagrađivanja

Kad kažemo „nagrada“ , to onda zaista ima široko značenje. Nagrada može da bude neka poslastica, umirujući glas, igra pa čak maženje (naravno, ako je mačka raspoložena za maženje). Sistem nagrađivanja treba da koristite da nagradite mačku za svako dobro ponašanje.

Osim toga, možete koristiti bilo koju od gore pobrojanih stvari da podstaknete svoju mačku da učini nešto što želite (na primer, izlazak iz nepristupačnog mesta u koje se zavukla). Ukoliko vaša mačka odbije vaš podsticaj, onda treba da poštujete njenu odluku da to i ne učini. U ovom slučaju, naravno, nećete je nagraditi). Dosledno nagrađivanje, koje postane rutina, može biti odličan način za izgradnju poverenja kod vaše mačke ali i odličan način da joj date do znanja da je učinila nešto dobro. To je takođe odličan način da naučite mačku bilo čemu, uključujući određene trikove ali i veštine. Vaša maca će znati ceniti mentalnu stimulaciju koju joj pružate a pritom ćete izgraditi još jedan sjajan način da se povežete sa njom.

back to top