Vrste

Egejska mačka – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Egejska mačka

Egejska mačka by Albrecht Fietz from Pixabay

Egejska mačka je prirodno nastala vrsta mačaka, što znači da se ova vrsta razvila bez potrebe za ljudskom intervencijom. Ljubitelji egejskih mačaka cene pripadnike ove vrste kao pametne, energične i prijateljski raspoložene kućne ljubimce.

Egejska mačka je sjajna mačka za porodicu sa decom. Njihova poslovična društvenost zaslužna je za dugačku istoriju ove vrste kao jedne od najstarijih vrsta domaćih mačaka. Egejske mačke su hrabre i inteligentne mace koje se dobro slažu sa decom. Pripadnici ove vrste mačaka ne plaše se vode, ali ne smatra se dobrom idejom nabaviti egejsku mačku ako u kući posedujete akvarijum.

Informacije o vrsti

Naziv Egejska mačka
Drugi nazivi Nema drugih naziva
Zemlja porekla Grčka (ostrva Kikladi)
Veličina Vrsta mačke srednje veličine
Krzno Kratka dlaka
Poput pliša na dodir
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 9-12 godina
Temperament Umiljate
Društvene
Inteligentne
Razigrane
Aktivne
Težina

Mužjaci: 4-4.5 kilograma

Ženke: 3.5-4 kilograma

Boja Crna
Bela
Riđa
Siva
Plavkasta
Dvobojne (bela+boja)
Cena mačića

Egejska mačka je jedina rasa mačaka poreklom iz Grčke.Prosečna cena mačića Egejske mačke kreće se od 250-450 €, ali cenu često diktiraju uzgajivači. Nisu nam poznati uzgajivači egejske vrste mačaka u Srbiji.

Poreklo

Vrsta egejskih mačaka potiče sa grupe grčkih ostrva Kikladi, koja se nalaze u Egejskom moru. Nagađa se da se ove mačke ne plaše vode zbog svog porekla, odnosno, zbog nastanka vrste u izrazitoj blizini moru.

Takođe se kaže da umiljatost ove vrste prema ljudima ima isti uzrok. Naime, vekovima su najveći deo vremena provodile u blizini mornara i ribara. Egejske mačke su super popularna vrsta mačaka u Grčkoj, mada ih je ređe sresti u drugim zemljama.

Ako razmišljate o tome da svojoj porodici pridružite jednu egejsku mačku, u nastavku teksta detaljno ćemo da izložimo sve bitne karakteristike ove vrste.

Veličina

Egejska mačka je mačka srednje veličine. Kao što je to često slučaj sa vrstama mačaka, tačni standardi veličine mogu varirati.

Većina muških egejskih mačaka teži od 4 do 4.5 kilograma, a većina egejskih ženki teška je između tri i četiri kilograma.

Narav

Egejska mačka je jedna od najdruželjubivijih i najdruštvenijih vrsta mačaka. One čine sjajan dodatak svakoj velikoj porodici. Stalno će tražiti interakciju sa ljudima, bilo da se radi o zajedničkom opuštanju tokom odmora ili o sesijama energične igre.

Ove atletske mačke su takođe veoma inteligentne – u mnogim slučajevima egejske mačke je veoma lako naučiti da izvode različite trikove trikove. Iako Egejske mačke imaju izraženu i određenu karakternu crtu nezavisnosti, te se najbolje snalaze u događajima bogatim domaćinstvima gde se uvek dešavaju određene aktivnosti u kojima i sama mačka može da uzme učešća. Ova vrsta jednostavno voli da bude deo akcije!

Egejske mačke takođe vole da borave na otvorenom, pa ako možete da obezbedite bezbedan prostor napalju, one će to znati veoma ceniti. Sledeće što ćemo napisati smatrajte ozbiljnim upozorenjem: zbog toga što egejske mačke pripadaju retkim vrstama mačaka koje uživaju u vodi, ukoliko kao kućnog ljubimca posedujete i ribice, vrlo lako bi se moglo dogoditi da je vaša mačka počne posmatrati kao zgodan plen za sledeći obrok. Stoga, ovo svakako trebate imati na umu pre nego što nabavite egejsku mačku.

Zdravlje

Egejske mačke se generalno smatraju zdravim mačkama – i do danas nisu otkriveni zdravstveni problemi specifični za ovu vrstu mačaka.

Iako je, kao i kod svake vrste, važno da zakažete redovne posete kod veterinara ali i da svakodnevno pratite njihovo ponašanje, u smislu da budete u mogućnosti primetiti ukoliko se nešto neobično dešava.

Nega

Egejska mačka zasluženo ima reputaciju pametne i atletski građene mačke, tako da ćete morati da se potrudite da se egejsku mačku održavate uvek fizički i mentalno stimulisanom.

U idealnom slučaju, lepo bi bilo da kupite drvo za mačke koje će vašoj egejskoj mački pružiti dovoljno prostora za igru, a ukoliko živite u domu sa nameštajem na koji mačka može bezbedno da se penje gore-dole, ona će do kraja iskoristiti ovu priliku da sve detaljno istraži.

Ostavljanje pametnih igračaka na raznim mestima po kući i postavljanje interaktivnih hranilica sa poslasticama je takođe odličan način da se egejska mačka mentalno stimuliše.

Uz zakazivanje redovnih poseta veterinaru, nega vaše egejske mačke će zahtevati i redovnu kontrolu noktiju. Pitajte svog veterinara kako to najbolje uraditi ako ste novajlija u svetu vlasnika mačaka. Takođe, biće potrebno i da naučite obavljati pregled mačjih ušiju da biste na vreme uočili znake nakupljanja prljavštine ili moguće infekcije i očistili ih ako je to potrebno.
Takođe, obavezno razgovarajte sa vašim veterinarom o režimu pranja zuba kada su u pitanju egejske mačke.

Boja i održavanje krzna

Glavna boja dlake egejske mačke je bela na kojoj često ima mrlje i šare u različitim bojama uključujući crnu, sivu i plavu. Šare na krznu mačke se razlikuju na individualnoj osnovi.

Egejska mačka ima relativno malo zahteva kada je u pitanju negovanje, iako njena plišana dlaka zimi postaje znatno deblja. Linjanje je uglavnom umereno, a četkanje mačke barem jedom nedeljno bi trebalo da bude dovoljno.

Kao i kod svih vrsta, obratite pažnju na sve promene koje bi mogle početi da se razvijaju dok češljate mačku. Zapamtite, redovno četkanje će pomoći da njeno krzno ostane čisto, uredno i zdravo.

Kada je reč o klimi, egejska mačka se generalno smatra kao prilagodljiva vrsta koja obično može da živi srećno u većini klimatskih uslova. Treba da imate na umu da uvek treba da obezbedite adekvatnu hladovinu i svežu vodu u slučaju visokih temperatura.

Deca i drugi kućni ljubimci

Egejska mačka se svakako zna veoma lepo ophoditi s decom. Ona će veoma brzo uspostaviti prijateljske odnose sa decom u vašem domu. Kada su u pitanju odnosi sa decom potrebno je u ranom stadijumu razvoja početi sa socijalizacijom ali i na obe strane jasno postaviti granice – mora se znati šta je dozvoljeno i poželjno, a šta ne. Osim toga, redovno nadgledajte ranu interakciju između egejske mačke i dece.

Kada su u pitanju drugi kućni ljubimci, egejska mačka će se takođe veoma dobro snalaziti i u blizini drugih domaćih životinja – iako, kao što je gore pomenuto, ovo nije mačka koju treba ostaviti bez nadzora u blizini riba ili drugih kućnih ljubimaca koji žive u vodi.

Na kraju krajeva, i sami ćete uočiti koliko se isplati rano početi sa socijalizacijom egejske mačke. Obavezno nagradite svoju egejsku mačku za dobro ponašanje i pridržavajte se odgovarajućeg redovnog treninga kada ih dovedete kući među ostale članove svoje porodice.

back to top