Vrste

Abisinska mačka ( Abesinska mačka ) – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Abisinska mačka

Image by Dmitry Tsapenko from Pixabay

Ljubav prema visini je osnovna karakterna osobina po kojoj ćete prepoznati Abisinsku mačku. Obožava da boravi na visokim mestima, a ako se odlučite da joj kupite penjalicu, birajte modele koji idu do plafona.

Informacije o vrsti

Naziv Abisinska mačka (Abesinska mačka)
Drugi nazivi Nema drugih naziva
Zemlja porekla Egipat
Veličina Vrsta mačke srednje veličine
Krzno Kratka dlaka
Gusto krzno
Meko na dodir
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 14-15 godina
Temperament Aktivne
Energične
Nezavisne
Inteligentne
Nežne
Težina

Prosečna težina i mužjaka i ženki kreće se između 3.5-5.5 kilograma.

Boja Crna
Boja čokolade
Boja cimeta
Bež
Crvenkasto-narandžasta
Cena mačića

Prosečna cena u Srbiji kreće se od 250 – 1000 €. Ženke krem boje, koje se veoma retko nalaze koštaju i do 1.500 €.

Istorija

Izložbe mačaka bile su strašno ‘in’ tokom kasne viktorijanske ere. Jedna od neobičnih vrsta izloženih na izložbi mačaka u Crystal Palace 1871. bila je Abisinska mačka – „zarobljena kao plen u kasnom Abisinskom ratu“ – koja je tom prilikom zauzela treće mesto. Izveštaj o izložbi mačaka, objavljen u izdanju Harper’s Weeklyja od 27. januara 1872., bio je prvo poznato spominjanje ove vrste u štampi. Nažalost, ne postoje zapisi o poreklu ove mačke, premda mitova i spekulacija ima i previše, uključujući tvrdnje da je to bila mačka u vlasništvu faraona i da je stvorena u Britaniji ukrštanjem ‘prugastih mačaka’ s mačkama čije je krzno sa tačkastim ‘uzorkom’.

Danas genetski dokazi sugerišu da su mačke došle iz priobalnih područja Indijskog okeana i delova jugoistočne Azije. Britanski i holandski trgovci možda su mačke doveli iz luka poput Kalkute, iz Indije ili s ostrva Indonezije. Preparirani primerak ‘tačkaste’ mačke izložen 1830-ih u zoološkom muzeju Leiden u Holandiji, gdje je izložen pod imenom „Patrie, domestica India“, daje potvrdu toj teoriji. Mačke su vjerovatno nazvane ‘abesinskim’ mačkama jer je rečeno da je Zula, mačka izložena u Kristalnoj palati, uvezena iz Abisinije (danas Etiopije). Neki elementi ukazuju na ukrštanje sa neabisinskim mačkama, što može objasniti uvođenje novih boja dlake i pojavljivanje gena za dugu dlaku.

Američki odgajivači mačaka prvi su put uvezli određeni broj Abisinskih mačaka 1900. godine, ali vrste Abisinske mačke nije započeo u SAD-u do početka 1930-ih, kada je veći broj ovih mačaka uvezen iz Britanije. Činjenica da je određeni broj pripadnika ove vrste mačaka izvezen u SAD kasnije se pokazala veoma korisnom jer je Drugi svetski rat u potpunosti uništio ovu vrstu u Evropi. Samo je desetak mačaka preživjeo u Engleskoj do kraja rata. Abisinska mačka se, međutim, vratila i postala je jedna od najpopularnijih vrsta mačaka uopšte.

Veličina

Ovo je mačka srednje veličine teška 3 do 4.5 kilograma.

Narav

Od svih vrsta mačaka, Abisinska mačka je možda ta koja zaista živi život punim plućima. Penje se više, skače dalje, igra se duže od drugih vrsta mačaka. Ništa ne promiče pažnji ove izuzetno inteligentne i znatiželjne mačke, što su odlike koje život s Abisinskom mačkom čini beskrajno zabavnim i konstantno izazovnim. Da biste stalno bili korak ispred Abisinske mačk, ili tek da je pratite u korak, potreban vam je fensi rad nogu Freda Astairea, mozak Einsteina i smisao za humor koji nikad ne prestaje. Sa Abisinskom mačkom nikad ne znate šta je sledeće, premda možete pretpostaviti da će vaša Abisnska mačka to želeti pažljivo istražiti. Takođe, smatraju se grabežljivim karakterima, jer će i same uzeti ono što im se učini zanimljivim.

Ponekad se može činiti kao da Abisinska mačka nikad ne spava. Uvek je u pokretu, iskače kroz prozor vrebajući ptice i sve ostalo što se miče, penje se na vrh frižidera kako bi nadgledala pripremu ručka, smešta se na vaš radni stol i posmatra kako vam prsti prelaze preko tastature, a zatim i sama počinje udarati po tastaturi tako da ćete na kraju pažnju morati obratiti na nju. Ovo je zaigrana, ustrajna mačka koja obožava biti u središtu pažnje i učiniće sve da postigne i održi taj status.

Abisinska mačka se voli igrati, pa planirajte da ćete biti primorani kupiti različite igračke kako biste joj zaokupili pažnju. Ping-pong loptice, čepovi sa flaša, zamotani papirići, i ostale različite igračke zaokupiće ovu izuzetno pametnu mačku. Naučite je da vam vrati lopticu kada je bacite. Kada to jednom nauči, neće vam dopustiti da prestanete. Abisinske mačke veoma brzo uče različite trikove ali i uživaju u trčanju.

Ljubav prema visini jedna je od najizraženijih osobina Abisinske mačke. Obožava boraviti na što je više mogućem mestu i veoma će ceniti ako joj nabavite penjalice do visine plafona. Ako joj penjalica nije dostupna, Abisinska mačka je potpuno sposobna probiti se do najviše tačke bilo koje sobe. Srećom, prirodno je graciozna i veoma retko se dešava da razbija predmete, osim ako to jednostavno ne radi iz znatiželje.

Abisinske mačke ostaju tokom celog svog života veoma prilagodljive i dobro se uklapaju u bilo koji dom u kojem ih vole i posvećuju im puno pažnje. U domu u kojem su ljudi danju na poslu ili u školi, Abisinska mačka će se najbolje slagati s još jednom mačko, idealno bi bilo da je to takođe Abisinska mačka, koja može adekvatno odgovoriti njenom nivou aktivnosti. Ako je prepuštena sama sebi, Abisinska mačka je sposobna preokrenuti kuću naglavačke u potrazi za nečim zanimljivim.

Imajte na umu da je ovo tako zanimljiva vrsta mačaka da se na nju jednstavno možete ‘navući’. Kad jednom imate abisinsku mačku, teško da ćete kasnije naći adekvatnu zamenu.

Zdravlje

I kod Abisinskih mačaka s pedigreom i mačaka mešanaca može doći do različitih zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Problemi koji mogu uticati na zdravlje Abisinske mačke uključuju sledeće:

  • Parodontna bolest s ranim početkom;
  • Sindrom hiperestezije, neurološki problem zbog kog se mačke mogu preterano doterivati, što dovodi do gubitka dlake i čudnog ponašanja, naročito kad ih se dodiruje ili mazi;
  • Luksacija patele, nasledna iščašenja čašice kolena koje može varirati od blagog do teškog oblika. Posledice teških slučajeva mogu se ublažiti hirurškim zahvatom;
  • Progresivna atrofija mrežnice, degenerativna bolest oka;
  • Amiloidoza bubrega, nasledna bolest koja se javlja kada se vrsta proteina koja se naziva amiloid taloži u telesnim organima, prvenstveno u bubrezima kod Abesinskih mačaka. Na kraju dovodi do prekida rada bubrega.

Nega

Kratka, fina dlaka Abisinske mačke lako se neguje češljanjem jednom nedeljno kako bi se uklonio višak dlake i omogućila pravilna distribucija kožnih tečnosti. U slučaju linjanja, proletnjeg ili jesenjeg, u ovom poslu više će vam pomoći dobra kupka.

Kako biste sprečili pojavu parodontalnih bolesti Abisinskoj mački je potrebno redovno čistiti zube. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali ako to nije moguće, i jednom nedeljno biće bolje nego nikako. Takođe, svakih nekoliko nedelja, potrebno joj je skratiti nokte. Uglove očiju obrišite mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili iscedak. Upotrebite poseban deo krpe za svako oko kako ne biste rizikovali širenje očne infekcije. Jednom nedeljno pregledajte joj uši. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom pola-pola mešavinom jabukovog sirćeta i tople vode. Izbegavajte korištenjepamučnih štapića koji mogu oštetiti unutrašnjost uva.

Njen toalet morate održavati besprekorno čistim. Mačke su vrlo pažljive kada su u pitanju mesta na kojima obavljaju nuždu, a prljav toalet može dovesti do toga da počnu vršiti nuždu na drugim mestima u kući.

Abisinsku mačku preporučuje se držati samo u zatvorenom prostoru kako bi je zaštitili od bolesti koje šire druge mačke, napada pasa i ostalih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze na otvoreno, poput udara automobila. Abisinske mačke koji izlaze na otvoreno takođe rizikuju da ih ukrade neko ko bi želeo imati tako lepu mačku, a da je dobije besplatno.

Boja i održavanje krzna

Često se kaže da Abisinska mačka uvek izgleda kao da je upravo izašla ravno iz divljine. To je zbog šarenog uzorka njenog krznenog pokrivača, koji liči na uzorke divljih mačaka, kao što su pume. Krzno Abisinske mačke ima naizmenične svetle i tamne trake na svakoj dlaci.

Sve na njoj sugeriše njenu živahnu, radoznalu prirodu. Abisinska mačka ima blago zaobljenu klinastu glavu prekrivenu velikim, širokim ušima, da vas bolje čuje. Velike zlatne ili zelene oči u obliku badema pokazuju interes za sve što vide. Na licu se mogu protezati tamne linije između očiju i obrva.

Mišićavo telo Abisinske mačke je graciozno i atletski građeno. Građom tela spadaju negde između zdepastog oblika tela vrsta mačaka poput perzijske i dugog, vitkog tela drugih orijentalnih vrsta mačaka poput sijamskih. Telo se drži na tankim nogama, na vrhu sa malim, kompaktnim šapama. Za Abisinske mačke se često kaže da izgledaju kao da hodaju na prstima. Odozada se nalazi dugačak, sužavajući rep.

Krzno Abisinske mačke

Gore pomenute naizmenične svetle i tamne trake na dlaci daju krznu Abisinske mačke topli, blistavi izgled. Na dodir to je dlaka srednje dužine, meka i svilenkasta s finom teksturom.
Krzno Abisinske mačke najčešće se pojavljuje u četiri sledeće boje: rumeno-smeđa, umetnički bi se mogla opisati kao spaljeni oker s crnim ili tamnom smeđim tačkama, te s malim površinama crvene kože na nosu i crnim ili smeđim jastučićima šapa; crvena, s čokoladno-smeđim tačkama, ljubičastom kožom u području nosa i na jastučićima šaps; plava, topla bež boja krzna sa tačkama različitih nijansi plave, te kožom nosa koja je slična tamnoj boji ruže i jastučićima ljubičaste boje; i svetlo-smeđa, topla bež prekrivena svetlim kakao-smeđim tačkama, s nosom boje lososa i ljubičastim jastučićima šapa.

Deca i drugi kućni ljubimci

Aktivna i po prirodi društvena Abisinska mačka savršen je izbor za porodice s decom i psima te drugim mačkama. Dohvataće vam igračke koje bacate baš kao i svaki drugi retriver, lako uči trikove i voli pažnju koju dobija od dece koja se prema njoj ponašaju pristojno i s poštovanjem. Dovoljno je mudra da se makne s puta kada je to potrebno, ali voli decu školskog uzrasta jer se podudaraju s njenim nivoom energije i znatiželje. Ništa je ne plaši, sigurno ne psi, a s njima će se čak i rado sprijateljiti ako joj ne prave probleme. Poznato je i da se Abisinska mačka slaže s velikim papagajima, tvorovima i ostalim životinjama. Uvek uvodite kućne ljubimce, čak i druge mačke, polako i u kontrolisanom okruženju.

back to top