Saveti

Zašto vas vaša mačka prati u stopu?

Ako ste primetili da vas vaša maca prati u stopu, onda za to postoji neko veoma logično objašnjenje. Zapravo postoji ih nekoliko, a u nastavku teksta mi ćemo pobrojati neka od najčešćih.

Dakle, krenimo redom.

1. Traži novu ‘mamu’

Baš kao tek rođeno mače, i odrasla mačka će pratiti svoju majku i biti bliska sa njom, jer se sama ne oseća dovoljno sigurno.

Ni vaša mačka nije nimalo drugačija. Prema jednoj od teorija smatra se da mačke misle da smo mi, vlasnici, zapravo njihove majke koje bi uvek trebale slediti i držati korak s nama, i da bi se izgubile ako se ne bi pridržavale tog. Jednostavno, vlasnici su izvor zaštite i sigurnosti za svoju mačku.

2. Izražavanje ljubavi

Mačke su ljupka stvorenja i sasvim je normalno da očekuju vašu pažnju. Možda je poželela da ju mazite, igrate se s njom, ili će vam se popeti u krilo iz jednostavnog razloga jer je raspoložena za maženje.

Uvidećete da je ovo tačno posebno ako ste neko vreme bili van kuće, zbog posla ili drugih obaveza. Verovatno ste joj nedostajali pa sada želi provesti neko vreme s vama. Verujte da ste voljeni, i poklonite joj pažnju koju traži ali i zaslužuje.

Recimo, mene lično, obraduje trenutak kad se pre popodnevne dremke zavalim na kretet i čitam a moja mačka dođe, zatim se malo mazimo, i na kraju, legne da spava pored mene kao da pokušava reći ‘tu sam zbog tebe’. To me, jednostavno, rastopi!

3. Radoznalost neće ubiti mačku

Zapravo radoznalost je ono što je mačke održavalo u životu. Budući da imaju ovaj nezasitni instinkt znatiželje, sposobne su pronaći hranu i u pustinji. Njima je prirodno stanje biti lovac. One u potpunosti moraju poznavati svoje okruženje, naročito skrivena mesta.

Iako mi – kao ljudi – nismo neka naročita meta za naše mace lovce, očigledno još uvek pobuđujemo njihovu radoznalost!

Pa zar čak i u kupatilu?

Ako posedujete mačku, verovatno ste se već davno pozdravili sa svojom privatnošću, čak i u kupatilu, jer će vas mačka pratiti čak i tamo. Jednostavno, toliko su radoznale da stalno žele da otkrivaju nova mesta gde nikada nisu bile, a jedno od tih je i kupatilo.

One se obožavaju igrati sa različitim stvarima, a kupatilo je zlatni rudnik baš takvih stvari. Peškiri, šamponi , sapuni. Odmotaće čitavu rolnu toalet papira iz čiste zabave. Šta bismo sad, znatiželjne su, pa eto!

Mnogi vlasnici drže mačje toalete baš u kupatilu. To čini kupatilo područjem čiji miris je mačkama veoma poznat. Zato, nemojte se uopšte čuditi ako vas vaša maca prati i u kupatilo.

Pre nego što donesete ikakav sud, da li ste se ikada zapitali kako se vaša mačka oseća dok ste vi zatvoreni u kupatilu?

Verovali ili ne, mačke su veoma ranjiva bića. One nas prate u stopu kako bi se osećale sigurnim i zaštićenim od grabežljivaca. To što se vi nalazite iza zatvorenih vrata u kupatila, može ih dovesti u situaciju da se osećaju nesigurnim, ma kako to smešno zvučalo.

Ipak, evo najzanimljivijeg objašnjenja. Jeste li stvarno svesni koliko je mačkama potrebna pažnja?

Ne možete ni zamisliti. One bukvalno imaju potrebu da se osećaju kao da su centar svemira.

To što vas prate čak i u kupatilo jedan je od načina da pokažu tu ogromnu potrebu za vašom pažnjom. Dok sedite na šolji u toaletu, ne možete se pomaknuti niti ih ignorisati, pa vam ne ostaje druga mogućnost nego da joj se posvetite. A mačka k’o mačka, mogla bi pokušati i da vam se popne u krilo.

Eto. Da, na neki način vas mačka drži kao taoca u vašem sopstvenom kupatilu.

4. Dosadno mi je. Zabavi me!

Ipak, nemojte si previše laskati. Vaša mačka vas može pratiti iz prostog razloga jer joj je prilično dosadno, a ne može pronaći drugo sredstvo da se zabavi osim vas!

Dok se divlje mačke na otvorenom prepuštaju lovu i istraživačkim aktivnostima, vaša mačka je zarobljena u zatvorenom prostoru. Ma koliko zanimljiva bila vaša kuća, na kraju će joj dosaditi.

Efikasan lek protiv problema s dosadom mačaka bilo bi stalno uvođenje novih izvora zabave, novih izazova,  kako bi vaša maca izbegla opasnost od padanja u zamku dosade.

Pokušajte ju na neki način zabaviti muzikom ( zvukovima ) filmovima, novom hranom, pa čak i novim ljudima. Na ovaj način uvek će imati nešto novo čime će moći ispuniti svoj prirodni nagon za znatiželjom. Verujte, neke od ovih sitnica mogu učiniti čuda kada je u pitanju raspoloženje vaše mačke.

5. Klasika – glad?

Ako vas vaša maca prati u stopu, možda samo želi da vam saopšti da je gladna. Pogotovo ako ste vi osoba koja je inače zadužena za to da je nahrani. Ako ima redovno isplanirane obroke, a baš je vreme za jedan od njih, velika je verovatnoća da vas prati upravo zbog hrane.

Naše mezimice nemaju drugog načina da nam bilo šta saopšte osim da nas prate i da mjauču. Imajte to na umu.

Zanimljiva je činjenica da njihovo mjaukanje zvuči sasvim drugačije zavisno od njihovog raspoloženja i onog što žele. Ako ste se zaputili u kuhinju, a maca vas prati, čak se zapetljava u noge, što je veoma čest slučaj naročito u trenucima odmah nakon što se probudite, to jednostavno znači da je gladna.

Međutim, ni ovo ne mora svaki put značiti da je gladna. Možda jednostvno želi društvo.

Učenje govora tela vaše mačke uveliko će vam pomoći. Ako počne mahati repom i kretati se napred i nazad nakon što u ruke uzmete vrećicu sa njenom suhom hranom, to će zaista značiti da je gladna.

Na kraju, za sve je potrebno vreme

Razlozi zbog kojih vas vaša mačka prati mogu biti bezbrojni. Možda će vas ispočetka frustrirati to što ne možete otkriti šta vaša maca želi u datom trenutku, ali nemojte odustajati, jer nije nemoguće.

Ako vas sledi i mjauče, onda verovatno nešto treba – hranu, maženje, treba u svoj toalet ili nešto tome slično. Ako ne mjauče, onda se jednostavno možete zadovoljiti objašnjenjem da treba vas. Jednostavno vas voli i to je to.

Da biste razvili osećaj razumevanja između vas i vaše mačke, pažljivo pratite govor njenog tela. Na primer, mahanje repom dok jede može biti povezano s glađu.

Kako vreme prolazi, već ćete naučiti modele ponašanja vaše mačke pa ćete ju bolje i razumeti, ali i više voleti.

back to top