Saveti

10 načina da naučite vašu macu da ne piški svuda po kući

Kako da naučite macu da ne piški po stanu

Photo by Ria Taylor on Unsplash

Danas ćemo sa vama podeliti 10 najbržih načina kako da naučite vašu macu da ne piški posvuda po kući. Verujte da ovo može biti jedan od uzroka najvećih glavobolja kod mnogih vlasnika mačaka.
Sasvim je normalno da volite svoju macu, ali je isto tako normalno da želite da održavate zadovoljavajući nivo sopstvene higijene.

Dakle, potrebno je malo međusobne edukacije, kako ljudi, tako i mačaka, kako se nositi sa problemom zvanim „maca mi piški svuda po stanu“.

1. Problemi sa ponašanjem mace – svaka akcija izaziva reakciju

Ponekad kod mačaka postoje problemi sa ponašanjem koji se moraju rešiti u roku odmah.

Recimo, iz bilo kojeg razloga ste izgrdili svoju macu i već sledećeg trenutka ona se popiškila negde na krevet, tepih ili bilo koje drugo neželjeno mjesto. Mogući razlog može biti stres ili obična reakcija na vaš bes ( koji mačka itekako oseća ).

Rešenje: Ostanite mirni i prijateljski „popričajte“ sa svojom macom. Imajte na umu da mačke imaju osećaje ljubavi i besa, baš kao i vi.

Ako se ikada dogodi da vas vaša maca potpuno izbaci iz takta i počnete nekontrolisano galamiti ( a što ne biste sebi trebali dopuštati, ne samo zbog mace ), trebali biste se što prije dovesti u red, uzeti macu u svoje krilo, pomaziti je i nežno pokušati rešiti problem sa njom. Imate li vi bolju ideju? Verujte, mačke veoma dobro mogu prepoznati u kakvom ste raspoloženju. Ovo je sigurno prvi od koraka koji trebate načiniti u pokušaju da naučite vašu macu da piški gde ne treba.

2 . Koliko WC –a za mačke imate u stanu?

Ukoliko posedujete više mačaka, za svaku od njih morate imati poseban wc. U suprotnom, to može biti razlog zašto vaša maca piški izvan svog wc-a.

Rešenje: Zamislite situaciju u kojoj više porodica koristi jedan te isti wc? Da, moguće je, međutim, samo u vanrednim situacijama. Svi mi želimo nešto privatnosti u tom, verovatno najintimnijem delu svakog doma. Pa vidite, isto tako, čak i izraženije, vam je i sa mačkama. Ne možete očekivati da više mačaka dele jedan wc. Ukoliko želite imati više maca, budite spremni i da imate više wc – ova.

3. Koju vrstu wc-a za mačke imate?

Hm… U redu, volite mačke i zapravo i posedujete jednu, ali wc za mačke vam se, nekako, ne uklapa u ukupni dizajn vašeg životnog prostora, stana ili kuće. Dobro, evo, zatvoreni wc za mačke vam se više dopada i više se uklapa u izgled vašeg doma ali dopada li se vašoj maci? Zatvoreni wc – ovi za mačke mogu biti tamni, ispunjeni neugodnim mirisima i te otežavati ulazak vašoj maci, tako da se možda unutra maca i ne oseća baš ugodno.

Rešenje: Pokušajte sa različitim vrstama wc-ova za mačke kako biste utvrdili koji od njih vašoj maci najviše odgovara. Svaka mačka ima različite potrebe. Neke mačke vole zatvorene wc-ove, dok druge vole otvorene sa visokim „zidovima“. Starije mace ne mogu previsoko skakati pa bi njima odgovarali otvoreni wc-ovi u koje mogu ući ili izaći iz njih bez ikakvih skokova.

4. Koju vrstu peska za mačke koristite?

Na tržištu su dostupne različite vrste peska za mačke, različitih proizvođača, kvaliteta i cene. Za mnoge mačke mirisni pesak će biti odličan izbor. Međutim, ako ste udomili već poodraslu macu, to možda i ne bude slučaj.

Rešenje: Trebali ste obratiti pažnju kakvi su „standardi“ vaše mace po pitanju peska koji koristi. Testirajte različite vrste peska kako biste utvrdili koji joj najviše odgovara.

5. WC za mačke mora biti besprekorno čist

Zamislite da bosi ulazite u prljav toalet? Naravno da ne biste. Pa kako to onda možete očekivati od vaše mace? Redovno morate čistiti wc za mačke. Jednostavno morate. Nema izbora.

Rešenje: Znači redovno održavanje wc-a za mačke je imperativ. Ne bi bilo loše ni imati više wc-ova za mačke, tako da ako je jedan od njih prljav maca može koristiti drugi. Međutim, ako niste u mogućnosti imati više wc-ova, više nego dovoljno biće ako ovaj jedan koji imate budete redovno čistili .

6 . Gde se nalazi wc za mačke?

Stavili ste wc-ove na više različitih mesta, međutim, vaša mačka i dalje piški tamo gde joj se ćefne?

Rešenje: Vodite računa da maca ima pristup svom wc-u. Proveravajte gde je zadnji put piškila pa na to mesto postavite wc za mačke, kako biste je naučili da piški u njemu. Ako vam se posreći, uskoro ćete wc za mačke moći vratiti na mesto na koje želite.

7. Brzo očistite nered

Ako se, iz bilo kojeg razloga, vaša maca jednom popiškila na neko mesto ( krevet, tepih, komad nameštaja ), ona će početi redovno da piški na istom mestu.

Rešenje: Što je pre moguće očistite nered koji je maca napravila. Ako se miris mokraće uvuče u neki komad nameštaja, on će i dalje privlačiti vašu macu da piški baš tamo. Dakle, miris mokraće ne samo da je nezdrav za vas, nego i za vašu macu.

8. Problem „stidljive mačke“

Možda imate stidljivu mačku. Takve mačke ne vole piškiti pred drugim mačkama ili ljudima. Stidljive mačke mogu piškiti na bilo kojem skrivenom mestu . Na primer, ispod kreveta.

Rešenje: Ako je ovo slučaj baš sa vašom macom, pokušajte staviti različite wc-e, posude sa peskom, na različita sakrivena mesta u vašem stanu.

9. Mačke žele sigurnost

Možda ste kupili vrlo skup i lep wc za svoju mačku. Ali, maca i dalje piški svuda samo ne u njemu.
Rešenje: Mačka se i u wc – u mora osećati sigurnom. Vaša mačka se možda ne oseća sigurnom u wc – u. Možda oseća da se wc, na primer, moože razbiti ili ne može podneti njenu težinu. Dakle, potrudite se da se maca oseća sigurno.

10. Odvedite mačku veterinaru

Možda postoje neki medicinski problemi poput problema s mehurom ili bubrezima koji mogu povećati potrebu za mokrenjem kod mačaka.

Rešenje: Odvedite mačku veterinaru. Ukoliko veterinar utvrdi da je sa vašom macom sve u redu, dakle problem je u ponašanju. Odmah počnite raditi na ispravljanju problematičnog ponašanja, kako biste i vi i vaša maca konačno bili zadovoljni.

I, na kraju

Mačke su možda najnevinija bića na svetu. Obično ništa što je pogrešno ne čine namerno, ali ako i učine nešto, pre nego što se naljutite na njih i reagujete u besu, pokušajte otkriti razlog takvog ponašanja i ispraviti ga.

back to top