Saveti

Kako da se rešite neugodnog mirisa mačje mokraće?

Zanima vas kako da se rešite oporog i neugodnog mirisa mačje mokraće?

U nastavku teksta ćemo opisati kako da se otarasite mirisa mačje mokraće na tepisima, odeći, keramičkim pločicama, nameštaju i drvenim površinama.

Kako ukloniti miris mačjeg urina iz tepiha?

Locirajte mrlju

Prvi korak u uklanjanju mirisa mokraće koju je vaša mačka ostavila na tepihu je tačno odrediti gde se nalazi mrlja. Posle toga če vam biti potreban čisti komad tkanine koji ćete koristiti kako biste izbrisali mrlju.

Isperite mrlju

Nakon što se tačno utvrdili mesto na kojem se mokraća nalazi moraćete isprati onečišćeno mesto čistom vodom te ukloniti tečnost. Toplo vam preporučujemo da ne koristite usisivač na paru jer toplota koju proizvodi može dodatno raširiti već postojeću mrlju.

Koristite sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa

Nakon što uklonite tečnost sa tepiha, biće potrebno da to isto mesto poprskate sredstvom za uklanjanje neugodnih mirisa. Lokalni pet-shopovi su snabdeveni sredstvima koja su namenjena isključivo za uklanjanje mirisa mokraće kućnih ljubimaca, od kojih neki sadrže u sebi i blokator feromona koji sprečava mačku da ponovo vrši nuždu na istom mestu. Pri primeni ovog sredstva savetujemo vam da ne budete štedljivi – isprskajte mesto što je više moguće jer od količine primenjenog sredstva zavisi i njegova efikasnost. Mrlju, ostavite pokrivenu sredstvom za uklanjanje mirisa urina oko 15 minuta, a potom ponovo istrljajte mrlju čistom krpom da biste upili višak tečnosti.

Pokrijte mrlju na tepihu

Pokrivanje mrlja na određeno vreme sprečiće vašu mačku da se vrati na isto mesto. Ovaj deo tepiha možete pokriti komadom aluminijumske folije ili bilo čime što će vašu mačku udaljiti od njega, poput, recimo, korpe za veš. Ako mrlja i dalje ostane vidljiva, onda ćete morati da primenite sredstvo za uklanjanje mirisa mačjeg urina više puta.

Ponekad se urin može probiti kroz tepih i ući u pod, što će rezultirati neugodnim mirisom mokraće koji će i dalje da prebiva u vašoj kući. U tom slučaju nema tog sredstva protiv neugodnih mirisa koje može izbaciti ovaj smrad iz vaše kuće. Dakle, ukoliko imate kućnog ljubimca, pri uređenju kuće, trebalo bi imati na umu da drveni podovi budu tretirani prajmerom na bazi ulja koji blokira stvaranje mrlja na površini. Ukoliko ovakva vrsta zaštitnog sredstva nije primenjena na vreme, možda ćete morati razmisliti o zameni celog područja poda zahvaćenog mrljom.

Ako se bez dodatnih građevinskih radova uspete rešiti neugodnog mirisa koji je posejala vaša omiljena maca, postoje određene mere koje možete preduzeti kako biste sprečili da se maca ponovo popiški po vašem tepihu. Mačke su specifične po tome što preferiraju da ne jedu i vrše nuždu na istom mestu, pa vam savetujemo da stavite malu posudu sa hranom na mesto koje je vaša mačka prethodno popiškila, a koje ste, naravno, detaljno očistili. Isto tako, na tom mestu možete ostaviti njene igračke ili sesti na tepih i igrati se sa mačkom.

Kako ukloniti miris mačje mokraće iz odeće?

 • Isperite odeću hladnom vodom.
 • Ako je moguće, operite veš u mašini za pranje veša. Dodajte šolju sode bikarbone ili četvrt šolje jabukovog sirćeta. Nemojte zaboraviti da dodate deterdžent.
 • Ako neugodni miris i dalje ostane u vašoj odeći, ponovo operite odeću ali ovaj put koristite sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa ( ili sredstvo za uklanjanje mirisa mokraće kućnih ljubimaca).
 • Nikako ne upotrebljavajte izbeljivač jer u dodiru sa urinom može proizvesti štetne gasove.
 • Opranu odeću osušite na vazduhu.

Mrlje na odeći i posteljini je prilično lakše pronaći nego mrlje na tepihu. Nakon što pronađete zaprljana mesta na odeći ili posteljini, istu isperite hladnom vodom u sudoperu, a zatim ubacite u mašinu za pranje veša ako se može prati u mašini. Zatim u pregradu za deterdžent dodajte šolju sode bikarbone i deterdžent. Ukoliko nemate sode bikarbone možete umesto nje da upotrebite četvrt šolje jabukovog sirćeta.

Po završetku ciklusa pranja, pomirišite odeću ili posteljinu. Ako i dalje osećate neugodan miris mokraće, moraćete zaprljani predmet da ubacite nazad u mašinu te u pregradu za deterdžent ubacite i sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa. Kada dodajete sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa, obavezno sledite uputstva navedena na pakovanju. Nakon sledećeg rezultata, ponovo proverite rezultate – to jest, da li ste uspeli ukloniti miris mačje mokraće sa posteljine ili odevnih predmeta ili ne.

Postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom pranja odeće u koju se uvukao opori miris mokraće. Pre svega, u potpunosti treba da izbegavate upotrebu belila za uklanjanje mrlja koje ostaju od urina, jer može da proizvede puno štetnih gasova kada dođe u dodir sa amonijakom, odnosno urinom. Takođe posteljinu ili odeću trebali biste sušiti na otvorenom prostoru. Sušilica za veš mogu vam samo pomoći kada su u pitanju neugodni mirisi koji nastaju kao posledica mrlja od urina.

Kako ukloniti miris mačje mokraće iz dušeka?

 • Zaprljano mesto natopite hladnom vodom.
 • Koristite peškir ili upijajuću krpu da biste što više očistili mesto koje ste prethodno natopili hladnom vodom.
 • Nanesite sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
 • Potom suvom krpom obrišite mrlju na dušeku.
 • Iznesite dušek napolje, na sunce, da se osuši na svežem vazduhu.
 • Aluminijumskom folijom ili nekim drugim materijalom pokrijte zaprljano mesto na madracu kako se vaša mačka ne bi vratila i ponovo pomokrila na isto mesto.

Uklanjanje mirisa mačjeg urina sa jastuka i dušeka može se obaviti slično čišćenju mrlje sa tepiha. Prvo, natopite zaprljano mesto na dušeku ili jastuku hladnom vodom. Potom upotrebite peškir ili čisti komad tkanine da biste što bolje očistili zaprljano mesto. Zatim uzmite sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa, polako ga nanosite na zaprljano mesto i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Na kraju, treba da uklonite višak sredstva za čišćenje. To ćete uraditi tako što ćete uzeti nekoliko peškira i početi da brišete zaprljano mesto. Ne preporučuje se sušenje upotrebom fena ili sušilice, već jastuk ili dušek treba da ostavite napolju, tako da se osuši prirodnim putem uz pomoć sunca i vazduha.

Baš kako smo objasnili u odeljku o uklanjanju mrlja sa tepiha, i ovaj put možete da koristite aluminijumsku foliju kako biste pokrili zaprljano područje, jer će jastuku trebati nekoliko dana da se potpuno osuši. Ovo će vam pomoći u sprečavanju mačke da ponovo mokri na jastuku. Kada je u pitanju dušek moraćete da koristite plastičnu navlaku kako biste obeshrabrili mačku da piški po njemu.

Kako ukloniti miris mačje mokraće iz drveta?

Koristite sredstvo za čišćenje podova od tvrdog drveta – ovo će vam pomoći da uklonite mrlju nastalu kao posledica mačjeg mokrenja istom brzinom kao što je i nastala.

Ovom prilikom možda će vam biti potrebno nekoliko papirnatih ubrusa da biste prethodno uklonili urin. Posle toga trebaćete da koristite sredstvo za čišćenje podova od tvrdog drveta kako biste se u potpunosti oslobodili neugodnog mirisa. Ako je prošlo neko vreme otkako je mačka mokrila na mestu koje treba da očistite, razmislite o upotrebi sredstva za čišćenje poda, ali namenjeno isključivo u slučaju domaćinstava sa kućnim ljubimcima.

Kako ukloniti miris mačje mokraće sa keramičkih pločica?

 • Za brisanje urina koristite papirne ubruse ili neki drugi dobro-upijajući materijal.
 • Nanesite sredstvo za čišćenje pločica.
 • Ako se miris urina uvukao i u fuge između pločica, napravite pastu od vode i sode bikarbone. Nanesite na fuge i pustite da odstoji nekoliko minuta dok se ne osuši.

Ako se urin nije proširio u fuge, imate sreće jer jednostavno možete da upotrebite nekoliko papirnih peškira da biste upili urin. Nakon toga je potrebno da uzmete neko moćno sredstvo za čišćenje pločica kako biste se potpuno oslobodili ovog neugodnog mirisa. S druge strane, ako se urin proširio u fuge, trebalo bi da koristite proizvod koji će vam pomoći ukloniti promene boje na fugama kao što je neko od sredstava za čišćenje kupatila i kuhinje.

Uklanjanje mirisa mačjeg urina koji je uša u fuge između keramičkih pločica može biti prilično izazovan zadatak. Nakon što otklonite problem sa promenom boje na fugama između pločica, napravite gustu pastu od sode bikarbone i čiste vode. Utrljajte pastu u fuge i ostavite da stoji nekoliko minuta dok se ne osuši. Kada se potpuno osuši, jednostavno obrišite keramičke pločice.

Zašto mačji urin ima toliko neugodan miris?

Mačji urin se zapravo ne razlikuje od urina drugih životinja. Radi se o tome da vlasnici mačaka tokom dana idu za svojim obavezama uglavnom ne primećujući urin koji su njihove mačke ostavile na tepihu, iza kauča ili u uglovima dnevne sobe.

Zapravo, razlog koji stoji iza izuzetno neugodnog mirisa koji mačji urin ostavlja za sobom je taj što često ostaje neprimećen dok je još svež. Kada se to dogodi, bakterija prisutna u urinu počinje da se raspada i tako oslobađa onaj neugodni miris sličan mirisu amonijaku koji vam je svima, verovatno, poznat. Ali ovo je tek prva faza razgradnje – u drugoj fazi dolazi proizvodi merkaptane, za koje je poznato da oslobađaju veoma neugodan miris.

Miris urina kod starijih životinja često je mnogo neugodniji od mirisa kod mlađih životinja. Razlog tome je što starije životinje imaju slabije bubrege koji nisu toliko efikasni kao kod životinja u mlađim godinama.

Još jedna činjenica koja mačjem urinu daje taj izuzetno neugodan miris je da mačke kada mokre puštaju hormone veoma jakog mirisa. Osim toga, mužjaci mačaka obeležavaju teritoriju urinom koji, naravano, sadrži testosteron, kako bi uplašili druge mužjake i istovremeno privukli ženke mačaka.

Zar mačke ne bi trebale mokriti u svoj mačji wc?

Vlasnici mačaka često umišljaju da je mokrenje izvan toaleta, mačji način da im se mačke osvete za nešto prethodno. Za ovakvo razmišljanje nema nikakvog osnova, štaviše, ono ne može biti dalje od istine. Na kraju krajeva, mačke i životinje uopšte nemaju mozak koji bi bio u stanju da smisli bilo šta slično osveti vlasnicima. Ako se mačka popiški izvan svog toaleta, ona najverovatnije pokušava nešto da saopšti svom vlasniku, bilo da je u pitanju neki zdravstveni problem ili obična promena u ponašanju.

Čim primetite da vaša mačka mokri na mestima izvan svog toaleta, prvo što morate da uradite je da isključite mogućnost razvoja neke bolesti kod mačke. Medicinski problemi koji kod mačaka dovode do toga da uriniraju izvan svojih toaleta uključuju bolesti bubrega, hipertireozu, infekcije urinarnog trakta i dijabetes. Dakle, potrebno je što pre da zajedno sa macom posetite veterinara.

Još jedan razlog iz kojeg vaše mačke mogu da izbegavaju svoj toalet te umesto njega koriste vaš tepih može biti artritis. Ovo se naročito često događa kod starijih mačaka. Mačji wc možda se nalazi na mestu koje mački nije lako dostupno. Možda se nalazi na previsokom mestu ili je put do njega naporan već sam po sebi. Ako odlazak u toalet od vaše mačke zahteva naporno kretanje, ovo bi mogao biti razlog zašto piški po kući.

Ako vaša mačka ne pati od zdravstvenih problema, problem sa mokrenjem van njenog toaleta mogao bi biti u promeni ponašanja. U ovom slučaju, potrebno je da utvrdite zašto se vaša mačka ponaša tako kako se ponaša. Ako pronađete razlog zbog kojeg se vaša mačka ponaša neobično, možda ćete stati na kraj nekontrolisanom mokrenju po nameštaju, i uopšte, po kući.

Jednom kada ste precizno odredili razlog zbog kojeg vaša mačka mokri izvan posude sa peskom, morate da delujete bez oklevanja. Što duže čekate da rešite problem, to se i vaša mačka više navikava na mokrenje izvan posude sa peskom. Jedan od lakših načina na koji možete započeti otklanjanje ovog problema je promena mesta na kome se nalazi posuda sa peskom. Još bolje rešenje bilo bi da razmislite o postavljanju više posuda sa peskom u raznim delovima kuće ili stana.

Zašto mačke prskaju urinom?

Prskanje urinom je još jedna stvar koju mačke rade i zbog koje vaša kuća može imati neugodan miris kakav liči na onaj iz javnog toaleta. Ali zašto tačno mačke prskaju urinom? Za mužjake prskanje urinom je njihov način da označe svoju teritoriju i na taj način daju do znanja drugim mužjacima da na tom području postoji alfa mužjak. Kada su u pitanju ženske mačke prskanje urinom je njihov način da mužjacima daju do znanja da je u blizini ženka spremna za parenje.

Kako biste sprečili da vaša mačka prska vaš dom, morate da je kastrirate ako je u pitanju muška mačka, ili da je sterilišete, ako je u pitanju ženka. Preporučuje se da sterilišete ili kastrirate svoju mačku u dobi od šest meseci. Ovde je opravdano postaviti pitanje da li su hormoni jedini razlog zbog kojeg mačke prskaju urinom svoje okruženje? Pa, i ne baš. Postoje razni drugi razlozi zbog kojih vaša mačka može početi da prska urinom uokolo, širom vaše kuće ili stana.

Mačke mogu početi da prskaju zbog pojave anksioznosti ili stresa, što može biti rezultat nedovoljnog vremena za igru ili loše ishrane. Još jedan razlog zašto mačke počinju da prskaju iz anksioznosti ili frustracije je borba za dominaciju na određenoj teritoriji sa drugim mačkama. Ako vaša mačka nije baš prijateljski raspoložena prema drugim mačkama u vašem domu ili u susedstvu, važno je da ih razdvojite i uklonite podražaje koji joj izazivaju anksioznost.

Postoje različiti načini na koje možete pomoći stvaranju mirne atmosfere između mačaka u vašem domaćinstvu. Jedan od njih je uvođenje različitih poslastica kao način nagrađivanja mirnog ponašanja mačke. Takođe možete razmisliti o kupovini difuzora feromona, u nekom od pet shopova, da biste i na taj način pomogli da umirite uznemirene mačke. Utični difuzori ispuštaju sintetičke feromone koji umiruju mačke. Takođe preporučujemo vam da se konsultujete sa veterinarom kako biste pronašli idealno rešenje za ovaj problem.

back to top