Saveti

Kako da smanjite preterano linjanje mačke

Redovno kupanje sprečava preterano linjanje

Image by vicran from Pixabay

Osim ako u svom domu nemate bezdlaku mačku ( ili „ćelavu mačku kako to naš narod često kaže ) poput Sfinks mačke, briga oko linjanja i neuredne dlake uobičajeni je deo vašeg života.

Iako ne možete u potpunosti sprečiti proces linjanja mačke, ipak postoje stvari koje možete učiniti da smanjite količinu nereda i prljavštine koju linjanje uzrokuje. Postoji, dakle, nekoliko u praksi dokazanih metoda koje odmah možete primeniti kako biste uticali na smanjenje preteranog linjanja vaše mačke. Bilo koja od ovih metoda će vam pomoći, ali kombinacija više metoda će vam dati veću kontrolu nad linjanjem vaše mačke.

Nekoliko načina da umanjite preterano linjanje mačke

Ne moraju se svi vlasnici mačaka nositi u istoj meri sa linjanjem njihovih kućnih ljubimaca. Neke vrste mačaka se linjaju više od drugih. Krzno mačke može se sastojati od dugih ali i kratkih dlaka. Ali briga o zdravlju krzna mačke je normalan sastavni deo svakodnevice svakog vlasnika mačke. Ipak, možete smanjiti količinu linjanja primenom bilo koje od sledećih metoda ili kombinacijom više od njih.

1. Poboljšajte hidrataciju vaše mačke

Što je vaša mačka više hidrirana, manje će se linjati i obrnuto. Dehidriranim mačkama obično opada mnogo više dlaka od mačaka koje su dobro hidrirane. Dakle, osigurajte da vaša mačka ima stalan i neograničen pristup čistoj vodi. Ponekad je ovo sve što je potrebno da bi se drastično smanjilo preterano linjanje mačaka.

Međutim, mačke su poznate po tome što ne piju dovoljno vode, pa ćete možda morati pronaći druge načine da poboljšate hidrataciju vaše mačke. Na primer, ako vaša mačka celo vreme jede suvu hranu, možete pokušati sa prelaskom na mokru hranu. Jedna limenka mačje hrane može mački obezbediti količinu vode koja je dovoljna da zadovolji njene potrebe tokom polovine dana.

2. Razmotrite trenutni režim ishrane vaše mačke

Za mnoge vlasnike mačaka ishrana kućnih ljubimaca završava se pronalaskom hrane za mačke za koju smatraju da je zdrava. Ali ako vaša mačka prekomernu količinu hrane ostavlja neupotrebljenom, to jest, ako bacate previše mačje hrane, možda ćete želeti da pažljivije razmotrite njen režim ishrane.

Ako u ishrani vaše mačke nedostaje omega-3 i omega-6 masti, to bi moglo biti razlog zašto vaša mačka ne konzumira više hrane, odnosno, zašto bacate više hrane nego što bi to bilo normalno i poželjno. Ove esencijalne masne kiseline su važne za dlaku i kožu vaše mačke, a na drugoj strani poboljšavaju i zdravlje folikula mačje dlake.

3. Obezbedite joj njen prostor

Naravno, ovaj pristup neće uticati na smanjenje linjanja vaše mačke, ali će pomoći da se minimalizuju negativni efekti linjanja u mačkinom okruženju, odnosno u vašem domu. Ako su vaši kauči i stolice prekriveni mačjom dlakom, možda bi jednostavno trebali pokušati da svojoj mački obezbedite posebno mesto za izležavanje na kojem će se skupljati sva dlaka koja bi inače završila svuda po stanu. U ovom slučaju verovatno ćete imati problema da naučite mačku da ne leži na nameštaju koji vi koristite, već da umesto toga ostane na svom krevetu ili nekom drugom prostoru koji ste joj obezbedili. Trud će se, svakako, isplatiti.

4. Uklonite uzroke stresa kod mačke

Mačke se više linjaju kada su pod stresom ili kada su uplašene. To je normalan fiziološki odgovor, i zbog toga se uznemirene mačke tako često linjaju. Čak i mačke koje su obično prilično smirene mogu da dožive pojavu preteranog linjanja neposredno pre odlaska veterinaru.

Ako vam se čini da je vaša mačka u poslednje vreme počela da se linja više nego obično, uzroke biste trebali tražiti u nedavnim uzrocima stresa, kao što su, na primer, bitne promene u životu vaše mačke. Možda ste se nedavno preselili u novi ste ili ste u svoj dom doveli novog ljubimca. Bez obzira koji je razlog za pojavu stresa, pokušajte da ga otkrijete i dajte sve od sebe da ublažite njegove efekte najbolje što možete.

5. Držite se pravila svakodnevne nege

Kada se vaša mačka linja, mrtve dlake se skupljaju i zapetljavaju sa ostalim dlakama u krznu. Redovno četkanje mačke na svakodnevnoj bazi, pomoći će vam da se rešite ovih mrtvih dlaka, a njihovim odstranjivanjem ostaće vam samo zdravo krzno. Svakodnevno četkanje ima pozitivan uticaj na smanjivanje obima linjanja uopšte. Štaviše, na taj način sprečićete nastanak nereda uklanjanjem mrtvih dlaka odjednom, umesto da pustite da dlake same od sebe polako padaju tokom dana i rasipaju se po celoj kući.

6. Redovno kupajte svoju mačku

Ako nemate neku od retkih vrsta mačaka koje prirodno privlači voda, vaša mačka će verovatno mrzeti kupanje. Ipak, kupanje mačke jednom mesečno može mnogo da pomogne smanjenju linjanja uklanjanjem celog viška dlake u gornjem i donjem delu krzna.

7. Svakodnevno usisavajte i kupite prašinu

Ako se vaša mačka preterano linja, prljavština se brzo nakuplja, istovremeno se povećavajući svakog dana. Svakodnevnim usisavanjem, minimiziraćete uticaj koji ova prljavština ima u dodiru sa drugim česticama prašine, čak i ako zapravo ne smanjujete obim linjanja mačke. Naravno, ne nalazi se sva dlaka na podu, zbog čega bi takođe trebalo svakodnevno čistiti prašinu i osloboditi se dlaka, ali i prašine, nakupljenih na policama sa knjigama i ostatku nameštaja.

Umesto zaključka

Linjanje mačaka je nešto sa čime se mora nositi gotovo svaki vlasnik mačke. Samo vlasnici nekoliko retkih vrsta mačaka ima tu sreću da se ne susreće sa ovim problemom. Naravno, mogli biste i vi u potpunosti obrijati svoju mačku, što, sigurni smo, nećete učiniti, a mi vam ne bismo ni preporučili da tu učinite. Uvek postoji nekoliko načina da utičete na smanjenje obima linjanja mačke kao i da smanjite uticaj koji ovaj višak dlake ima na vaš dom i kvalitetu života. Nadamo se da će vam jedan ili više ovih načina pomoći da nađete utehu zbog neprestanog linjanja sa kojim se svakodnevno borite.

back to top