Vrste

Sfinks mačka ( Sphynx ) – Poreklo, karakteristike, nega i cena

Sfinks mačka

Image by Pexels from Pixabay

Bezdlaki sfinks obožava pažnju, što je zapravo dobra osobina jer je privlači gde god da se pojavi. Veoma je zahtevan, skoro bi se moglo reći zavisan od ljudske pažnje, i učinio bi sve da vam izmami osmeh na lice.

Informacije o vrsti

Naziv Sfinks (Sphynx)
Drugi nazivi Kanadska bezdlaka mačka, Kanadski Sfinks (Sphynx)
Zemlja porekla Kanada
Veličina Male ili mačke srednje veličine
Krzno Bez dlake
Na dodir sličan tzv. antilop koži
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 12-14 godina
Temperament Odana
Radoznala
Prijateljski raspoložena
Mirna
Nežna
Težina Mužjaci: 3.5 – 5.5 kilograma
Ženke: 2.5 – 4 kilograma
Boja Bela
Crna
Plava
Crvena
Krem
Čokoladno-smeđa
Boja lavande
Cena mačića

Prosečna cena u Srbiji 250-1000 €

Sfinks mačke se smatraju jednom od najskupljih vrsta mačaka na svetu. Uobičajena cena sfinksa sa rodoslovom je od 250 do 1000 eura. U slučaju vrlo retkih Sfinks mačaka, u svetu cena može da dostigne i 10.000 dolara.

Poreklo

Bezdlaka Sfinks mačka je tipičan primer vrste mačaka koje su nastale slučajno. Elizabeth, crno-bela domaća mačka u Torontu u Kanadi, donela je na svet bezdlako mače. Smatra se da je razlog tome genetska mutacija. Elizabethina vlasnica prepoznala je da je Prune, kako se mačić zvao, jedinstven i odlučila se da ga pokuša reproducirati. On je, kao i drugi bezdlaki mačići, rođeni sredinom ili kasnih 1970-ih, bio uzgajan od mačaka koje su posedovale krzno, uključujući i Devon Rex vrstu. Gen za krzno je recesivan, pa su, tako, neki mačići imali krzno a drugi ne.

Premda je zvanično poznata kao Kanadska bezdlaka mačka, za ovu neobičnu vrstu uzgajivači su se ipak odlučili za nadimak Sfinks, što je referenca na gigantsku skulpturu u egipatskoj pustinji.

Možda je najpoznatiji svjetski Sfinks selebriti gospodin Bigglesworth , kojeg glumi Ted NudeGent , u komedijama o Austinu Powersu.

Veličina

Sfinks je mačka srednje veličine, i težine je od 3 do 6 kilograma.

Narav

Pozitivna stvar je da Sfinks mačke vole pažnju, jer je svojim izgledom ionako privlače. Zahteva ljudsku pažnju i sve će učiniti za jedan osmeh. Rečenica koja najbolje opisuje stav Sfinks mačke bi mogla biti: „Ma pogledaj me samo“. To uveliko olakšava posao veterinarima, a nije neobično ni da se često ističe terapeutsko delovanje Sfinks mačke imajući u vidu koliko se raduje komunikaciji s ljudima.

Kad se ne obazire na pažnju pogleda iz svog okruženja, radoznala i energična Spfinks mačka istražuje okolinu, penje se na svoju penjalicu ili na neki drugi način traži visoka mesta, proganja nekakvu bubicu ili se zabavlja na bilo koji drugi način. Izuzetno voli igračke za mace koje su potrebne njenom izrazito radoznalom mozgu i atletskom duhu.

Ovo je izrazito društvena vrsta mačaka. Ako ste odsutni tokom dana, Sfinks će uživati u prisustvu druge mačke pa i psa. Voli društvo i, što je jednako važno, voli se maziti jer se voli osećati toplo. Često će se naći u vašem krilu, a možete očekivati da će želeti spavati s vama, najverojatnije ispod pokrivača.

Zdravlje

I Sfinks mačke s pedigreom ali i mešane vrste imaju određenih zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Generalno, Sfinks mačke su zdrave, iako su kod ove vrste često uočene sledeće bolesti:

  • Urtikarija pigmentosa , kožna bolest koja uzrokuje ranice ( kraste ) na telu mačke.
  • Hipertrofična kardiomiopatija , oblik srčane bolesti koji se nasleđuje kod nekih vrsta mačaka, kao što je Maine Coon mačka. Naslednost ove bolesti kod Sfinks mačaka nije naučno potvrđena.

Higijena

Uprkos telu bez dlaka, Sfinks mačka zahteva barem toliko nege kao i mačke s krznom, a možda i više. Njihova koža mora biti hidratizirana nežnim losionom ili uljem bez ikakvih mirisa, a potrebne su im i redovne nedeljne kupke kako ne bi ostavljalemasne mrlje na vašem nameštaju i odeći.

Upotrebite nežni dečji šampon te ga potom pošteno isperite, posebno među kožnim naborima. Ako Sfinks mačku naučite kupati u ranoj dobi, ona će se na to i navići, štaviše, možda će i zavoleti kupanje. Vlažne maramice za bebe pomoći će vam da održavate njihovu higijenu tokom nedelje, to jest, između kupki.

Četkajte im zube kako biste sprečili nastanak bolesti desni . Svakodnevna higijena zuba je najbolja opcija, ali pranje zuba jednom nedeljno je svakako bolje nego da to uopšte ne činite.
Svakodnevno im obrišite rubove očiju mekom, vlažnom krpom da uklonite sve vrste prljavština i iscedaka. Koristite poseban dio krpe za svako oko, kako biste izbegli eventualno prenošenje infekcije sa jednog na drugo oko.

Jednom nedeljno im očistite uši . Ako izgledaju prljavo, očistite ih vatom ili mekom krpom navlaženom s mešavinom jabukovog sirćeta i tople vode. Izbegavajte korištenje štapića za uši koji mogu oštetiti unutrašnjost uha.

Njihov toalet držite besprekorno čistim. Kao i sve mačke, i Sfinks veoma drži do čistoće svog toaleta.

Iako je Sfinks mačka veoma toplo na dodir, ona nema „ogrtač“ koji bi je grejao. Ako je vama hladno, verujte i njoj je. Kupite mu lepi mačji džemper koji će ga grejati u hladnim danima.

Sfinks mačke se preporučuje držati samo u zatvorenom prostoru kako bi je se zaštitilo od bolesti koje prenose druge mačke, napada pasa i drugih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze vani, poput udarca automobila. Imajući na umu mentalitet našeg naroda, nekome bi moglo pasti na pamet da ukrade vašu Sfinks mačku. Ako vaša mačka ima i siguran vanjski prostor u kojem se može sunčati, obavezno na njenu kožu nanesite kremu za zaštitu od sunca kako bi sprečili nastanak opekotina od sunca.

Boja kože i telesne karakteristike

Ćelava, naborana i trbušasta, Sfinks mačke se veoma često proglašava ružnim, na sreću samo od strane onih koji imaju površno razumevanje lepote. Njen neobičan oblik tela i fiziološka i emocionalna toplina su ono što privlači ljude.

Baš kao kod breskve, njeno naizgled tvrdo i mišićavo telo često je glatkko i prekriveno finim i nežnim kratkim dlačicama. Njuška, šapice, uši i rep takođe mogu imati tanki sloj mačjeg krzna. Sfinks mačke nemaju višu telesnu temperaturu od drugih vrsta mačaka, ali čini se kao da ima jer nemaju krzno koje služi kao izolacija.

Široka prsa i zaobljen trbuh daju joj izgled kao da se upravo prejela, ali Sfinks mačke nisu debele . Njihovo čvrsto telo stoji na isto tako čvrstim i mišićavim nogama sa ovalnim šapama i dugim, vitkim nožnim prstima. Debeli jastučići na šapama čine da Sfinks mačka izgleda kao da hoda po „vazdušnim jastucima“. Dug, vitak, fleksibilan rep izgleda baš kao bič.

Za Sfinks mačke sa pramenom krzna na samom kraju repa kaže se da imaju lavlji rep.

Koža Sfinks mačića je veoma naborana, ali kako rastu tako se i bore zaglađuju. Sfinks mačke ne bi trebale biti naborane u tolikoj meri da im to ugrožava vid ili neke druge sposobnosti.
Glava Sfinks mačke je klinastog oblika, nešto duža nego što je široka, s veoma istaknutim jagodicama, velikim ušima i velikim očima u obliku limuna. Šapice i obrve su rijetke toliko da ponekad izgleda kao da ih i nema.

Sfinks mačke možete videti u svim bojama i nijansama, uključujući bele, crne, narandžaste, smeđe , ali i različitih kombinacija boja.

Deca i ostali kućni ljubimci

Aktivna i društvena Sfinks mačka savršen je izbor za porodice s decom i psima prilagođenim mačkama . Lako uči trikove i voli pažnju koju dobija od dece ali koja se prema njemu moraju ponašati pristojno i s poštovanjem. Mirno živi s psima i drugim mačkama. Naravno, kao i u slučaju svake druge vrste mačke, i Sfinks mačku postepeno treba uvoditi u vašu porodicu, kako bi se svi uspeli prilagoditi jedni drugima, sa što manje stresa.

back to top