Velike mačke

Tigar – Opšte karakteristike, ishrana i vrste

Tigar

Image by Sasin Tipchai from Pixabay

Tigrovi ( lat. Panthera tigris ) su najveće i najmoćnije od svih mačaka. Izuzetno su okretni uprkos svojoj veličini. Tigrovi su sposobni da preskoče 8 do 10 metara u samo jednom skoku. Takođe su među najprepoznatljivijim velikim mačkama zbog svoje prepoznatljive narandžaste dlake, crnih pruga i belih prstenova koji im krase krzno. Tigrovi su poreklom iz Južne i Jugoistočne Azije, Kine i ruskog Dalekog Istoka, iako se njihovo prirodno stanište i brojnost smanjuje velikom brzinom.

Tigar – nekoliko važnih činjenica

 • Naučni naziv : Panthera tigris
 • Svakodnevni naziv : Tigar
 • Osnovna grupa životinja: Sisari
 • Visina: oko 1 metra visine do ramena
 • Dužina: 1.5 – 2.80 metara dužine, uključujući glavu i telo, plus 60 – 90 centimetara dužine repa
 • Težina : 100 – 300 kilograma, u zavisnosti od podvrste i pola
 • Životni vek : 10–15 godina
 • Ishrana: Mesojed
 • Stanište: Južna i jugoistočna Azija, Kina i ruski Daleki istok
 • Brojnost populacije: 3.000–4.500 pripadnika vrste
 • Status: Ugrožena vrsta

Tigar – osnovne karakteristike

Tigrovi se razlikuju po boji, veličini i šarama koje krase njihovo krzno u zavisnosti od podvrsta kojima pripadaju. Bengalski tigrovi, koji nastanjuju indijske šume, imaju tipičan izgled tigra, sa tamno narandžastim krznom, crnim prugama i belim donjim delom trbuha. Sibirski tigrovi, najveći od svih podvrsta, svetlije su boje i imaju deblju dlaku koja im omogućava da izađu na kraj sa oštrim, hladnim temperaturama ruske tajge.

Stanište i rasprostranjenost tigrova

Tigrovi su istorijski zauzimali područje koje se protezalo od istočnog dela Turske do tibetanske visoravni, Mandžurije i Ohotskog mora. Danas tigrovi zauzimaju samo oko sedam odsto svog nekadašnjeg područja. Više od polovine preostalih divljih tigrova živi u šumama Indije. Manja populacija i dalje živi u Kini, Rusiji i delovima jugoistočne Azije.

Tigrovi naseljavaju širok spektar staništa kao što su nizijske zimzelene šume, tajge, travnjaci, tropske šume i močvare mangrova. Obično im je potrebno stanište bogato zelenim pokrivačem kao što su to šume ili travnjaci, vodeni resursi i dovoljno teritorije za pronalaženje plena.

Tigrovi – ishrana

Tigrovi su mesojedi . Oni su noćni lovci koji se hrane velikim plenom poput jelena, goveda, divljih svinja, nosoroga i slonova . Tigrovi takođe dopunjuju svoju ishranu manjim plenom kao što su ptice, majmuni, ribe i gmizavci. Osim prethodno navedenog, tigrovi se hrane i strvinom.

Ponašanje tigrova

Tigrovi su usamljene teritorijalne velike mačke. Tigar zauzme teritoriju koju smatra svojom i čija veličina se kreće uglavnom između 200 i 1000 kvadratnih kilometara. Ženke zauzimaju staništa manih površina od mužjaka. Tigrovi često stvaraju nekoliko jazbina na svojoj teritoriji. Oni ne pripadaju onim vrstama mačaka koje se plaše vode. Zapravo je sasvim suprotno – spretni su plivači sposobni da pređu reke čak i srednje veličine. Kao rezultat toga, voda im retko predstavlja prepreku.

Tigrovi su među samo četiri vrste velikih mačaka koje su sposobne da riču.

Razmnožavanje i potomstvo

Tigrovi se razmnožavaju seksualnim putem. Iako je poznato da se pare tokom cele godine, period parenja obično dostiže vrhunac između novembra i aprila. Ženka tigra nosi mladunče 16 nedelja. Leglo se obično sastoji od tri do četiri mladunca koje majka sama uzgaja; otac ne igra nikakvu ulogu u odgoju mladih tigrova.

Tigrići uglavnom napuštaju jazbinu sa majkom već kada napune oko 8 nedelja a postaju potpuno nezavisni sa 18 meseci. Ipak, mladi tigrovi, ostaju sa svojim majkama tokom perioda dugom više od dve godine.

Status vrste

Tigrovi su zvanično označeni kao ugrožena vrsta. U prirodi se već sada nalazi nešto manje od 3.500 tigrova. Više od polovine tih tigrova živi u šumama Indije. Primarne pretnje sa kojima se suočavaju tigrovi uključuju krivolov, gubitak staništa i smanjenje populacije plena. Iako su uspostavljena zaštićena područja za tigrove, ilegalna ubijanja se i dalje dešavaju uglavnom zbog njihove kože i upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicinskoj praksi.

Iako je veći deo njihovog istorijskog područja uništen, istraživanja sugerišu da su tigrovi koji žive na indijskom potkontinentu i dalje genetski jaki. To ukazuje na to da, uz odgovarajuću brigu i zaštitu, tigrovi imaju sposobnost oporavka kao vrsta. U Indiji je ilegalno ubijati tigrove ili trgovati njihovom kožom ili drugim delovima tela.

Podvrste tigrova

Danas postoji pet podvrsta tigrova i svaka od ovih podvrsta je klasifikovana kao ugrožena. Pet podvrsta tigrova uključuju sibirske, bengalske, indokineske, južnokineske i sumatranske. Postoje i tri dodatne podvrste tigrova koje su izumrle tokom proteklih šezdeset godina. Izumrle podvrste uključuju kaspijske tigrove, javanske i balijske tigrove.

Tigrovi i ljudi

Ljudska bića su fascinirana tigrovima već milenijumima. Slike tigra prvi put su se pojavile kao kulturni simbol pre skoro 5.000 godina na području danas poznatom kao Pakistan. Tigrovi su bili i deo tradicionalnih igara koje su se održavale u rimskom Koloseumu.

Iako tigrovi mogu a često i napadaju ljude ako se osete ugroženim ili kad ne uspevaju da pronađu hranu negde drugde, napadi tigra na čoveka su relativno retki. Većina tigrova koji napadaju ljude su stariji tigrovi ili su na neki način osakaćeni, pa stoga nisu u stanju da progone ili savladaju veći plen.

Evolucija tigrova

Savremene mačke, to jest, mačke kakve danas poznajemo, su se prvi put pojavile pre oko 10,8 miliona godina. Preci tigrova, zajedno sa jaguarima , leopardima , lavovima, snežnim leopardima i oblačnim leopardima, odvojili su se od ostalih rodova mačaka veoma rano tokom evolucije porodice mačaka i danas čine ono što je poznato kao Panthera rod. Tigrovi su delili zajedničkog pretka sa snežnim leopardima koji su živeli pre oko 840.000 godina.

back to top