Saveti

Kako da udebljate vašu mačku

Kako da udebljate mačku

Image by Kasjan Farbisz from Pixabay

Zabrinuti ste da je vaša maca neuhranjena?

Prema dostupnim podacima 7% domaćih mačaka u svetu ima prekomernu težinu ili je neuhranjeno. Ovaj podatak govori da problem sa težinom nije umišljen, nego da je veoma stvaran i ozbiljan, jer je zdrava težina presudna za opšte zdravlje mačaka.

Danas ćemo vam pokušati predstaviti neke od zdravih načina i saveta o tome kako ugojiti mačku, kao i vodič koji će vam pomoći da razumete moguće razloge koji stoje iza neobičnog gubitka kilograma vašeg mačjeg prijatelja. Dakle, krenimo redom!

Da li je vaša mačka zaista neuhranjena?

Prvi korak ka rešavanju bilo kog problema je, naravno, prihvatanje činjenice da on zaista postoji. Ali s obzirom na to da vam mačka zapravo ne može reći „neuhranjena sam“, moraćete sami da definišete problem i utvrdite da li je on stvaran ili ne.

Raspon normalne težine svake mačke zavisi od rase, starosti, nivoa aktivnosti i opšteg zdravstvenog stanja.

Sudeći prema informacijama koje možemo dobiti od veterinara, većina kućnih mačaka trebalo bi da teži oko 4-5 kilograma. Međutim, ovo se može razlikovati od jedne do druge mačke, u zavisnosti od gore pomenutih faktora, tako da ćete naći Maine Coon-a teškog 10 kilograma, dok je prosečna sijamska mačka teška tek 2.5 kilograma, a obe se smatraju zdravim, kada je u pitanju težina.
Neša, moj prijatelj ali i veterinar, kaže da bi trebalo da budete u mogućnosti da osetite rebra svoje mačke, ali ne i da ih vidite.

Najbolji način da sasvim pouzdano utvrdite da li je vaša maca previše mršava je poseta veterinaru.

Zašto je moja mačka neuhranjena?

Ako je vaša mačka zaista ocenjena kao neuhranjena, vaš sledeći potez bi trebalo da bude otkrivanje razloga ovog stanja. Ne trebate odmah početi da je više hranite ili da menjate njegovu / njenu ishranu jer, na kraju, to možda i nije problem. Nasumičnim postupcima možete na kraju samo pogoršati situaciju.

Evo nekoliko razloga koji mogu biti uzrok gubitka kilograma vaše mačke:

Zdravstveno stanje

Mnogo je bolesti zbog kojih bi vaša mačka mogla početi da gubi kilograme, zbog čega će vaš veterinar verovatno uraditi testove da bi utvrdio da li je u pitanju razvoj neke od njih u organizmu vaše mace. Evo nekoliko najčešćih poremećaja:

Gastrointestinalni poremećaji

Ako vaša mačka pati od gastrointestinalnog poremećaja, poput dijareje, zatvora, gastroenteritisa ili pankreatitisa, verovatno ćete primetiti pad njene težine.
Veterinar može da prepiše neke lekove i obično se stanje može izlečiti za nekoliko dana. Međutim, u ozbiljnim slučajevima vašoj mački će biti potrebno dugoročno oporavljanje da bi se ponovo postiglo optimalno zdravstveno stanje.

Stomatološki problemi

Šta se dešava kada imate zubobolju ili neku ranicu na desni? Ne možete jesti kao što to činite obično, zar ne?
Pa, na sličan način kao i mi, mačke mogu patiti od problema sa zubima, poput bolnih zuba, ispadanja zuba i upale desni ili čireva, koji uzrokuju bol tokom jela, pa na kraju dovode do toga da mačke potpuno izbegavaju hranu.

Vaš veterinar bi trebao biti u mogućnosti da vas obavesti ako postoji ovakav problem i da vam da pravilne smernice za njegovo lečenje.

Unutrašnji paraziti

Paraziti koji žive organizmu vaše mace, posebno u crevnom traktu, uništiće sve hranljive sastojke u hrani koju unosi, tako da hrana postaje gotovo beskorisna.
Takvi paraziti uključuju crve kao što su trakavice, oblići i gliste, kao i mikroskopski organizmi poput Giardia i Isospora.

Oni su česti među mačkama i zahtevaju medicinsku intervenciju da bi se rešili.

Mačji dijabetes

Dijabetes je još jedna česta bolest, posebno kada su u pitanju starije mačke, gde simptomi uključuju povećani apetit i često mokrenje praćeno abnormalnim gubitkom kilograma i žeđu.

Hipertireoza

Mnogo starijih mačaka pati od hipertireoze, stanja u kojem štitna žlezda vaše mačke proizvodi previše hormona tiroksina koji ubrzava metabolizam u njenom organizmu.
To vašoj maci može otežati održavanje optimalne težine, pa će vam se uvek činiti da ima premalo kilograma. Vaš veterinar može da uradi test krvi kako bi utvrdio da li je kod vaše mace baš to slučaj.

Poremećaj rada bubrega

Bolest bubrega je još jedan razlog zbog kojeg starije mačke pokazuju gubitak kilograma. Simptomi obično uključuju često mokrenje, povećanu žeđ, povraćanje, dijareju i krvavi urin.

Stres i anksioznost

Ako je vaša mačka iz bilo kog razloga pod stresom ili uznemirena, poput preseljenja u drugu kuću ili novog člana porodice, to joj definitivno može izazvati neobične prehrambene navike gde će vaša mačka na kraju početi da gubi na težini.

Stres i anksioznost lako i često utiču na mačke, pa pripazite na njihovo ponašanje pirilikom takvih važnih životnih promena.

Neuhranjenost

Može se čak desiti da svojoj mački dajete hrane u izobilju, ali ipak, primetite pad njene težine. To se dešava češće nego što biste mogli pretpostaviti, a problem je obično u tome što ova hrana jednostavno ne sadrži dovoljno hranljivih sastojaka da bi kod mačke izazvala povećanje težine.

Još jedan razlog za neuhranjenost mogao bi biti taj štoneki vlasnici svojim mačkama daju ostatke hrane sa sopstvenog stola ili hranu koja je nezdrava po mačke, te koja u velikoj meri ne pomaže u debljanju, jer sadrži veoma malu količinu kalorija i hranljivih sastojaka.

Unos i potrošnja kalorija

Možda je vaša mačka vrlo aktivna, pa sagoreva više kalorija prilikom svojih različitih aktivnosti – to jest, potroši više kalorija nego što ih unosi prilikom hranjenja.
Ovo se posebno odnosi na mačiće koji većinu svog vremena provode trčeći i skačući okolo. Ako je takva situacija i sa vašom mačkom, ne biste je trebali obeshrabrabrivati da se kreće i istražuje sopstvenu okolinu. Umesto toga, nabavite joj hranu za mačiće – o tome ćemo pisati više u nastavku teksta.

Kako da udebljate vašu mačku?

Postoje razne metode kojima možete pokušati da ugojite svoje mačke, a koje se uglavnom vrte oko ideje da treba stimulisati apetit vaše mačke ili povećati unos kalorija.
Postepeno povećavajte količinu hrane ili učestalost hranjenja

Započnite sa jednostavnim pristupom a to je povećanje količine hrane u činiji vaše mačke, ali to radite postepeno kako bi se postepeno navikavala da jede više. Ovo može biti korisno primeniti prilikom uvođenja nove vrste hrane, praćeno odgovarajućim postepenim smanjenjem stare vrste hrane ( priznajte da ste veće pokušali eksperimentisati sa raznim vrstama hrane za mačke ).

Takođe, možete pokušati da hranite mačku češće tokom dana, za razliku od samo dva puta. Ne zaboravite da joj, ukoliko se odlučite za ovaj pristup, ponudite manje porcije hrane, jer sigurno ne želite otići u drugu krajnost a to je da vaš mačji ljubimac ima višak kilograma!

Dodajte više kalorija u ishranu mačke

Odličan način da upakujete više kalorija u obroke svoje mačke je dodavanje naribanog parmezana ili neke druge vrste sira na vrh njene hrane. Ovo takođe može da poveća apetit vaše mačke i da dovede do toga da počne više da jede.

Malo običnog jogurta takođe može biti dobar izvor kalorija i način da kod mačke probudite apetit.

Pokušajte sa hranom bogatom proteinima

Proteini mogu pomoći vašoj mršavoj mački da se ugoji na zdrav način, kao i da učine dlaku mekšom i sjajnijom, pa vašim mačjim ljubimcima pokušajte davati hranu koja sadrži puno proteina.
Takva hrana će sadržavati neku vrstu mesa, poput piletine, ribe, ćuretine, govedine ili jagnjetine, ali navedenu kao prvi sastojak na pakovanju.

Ako je prvi sastojak neka vrsta zrna ili nusproizvoda od mesa, takva hrana vam baš i neće biti od pomoći u pokušaju da udebljate vašu mačku.

Pokušajte sa hranom za mačiće

Sećate se da smo ranije spomenuli kako su mačići veoma energični i aktivni i kako ih to može dovesti u situaciju da sagorevaju više kalorija nego što ih unesu?
Pa, upravo iz tog razloga hrana koja je posebno napravljena za mačiće sadrži mnogo više proteina, masti i kalorija u poređenju sa hranom za odrasle mačke.

Dakle, prilično pametnom bi se mogla pokazati ideja da pokušate davati hranu za mačiće svojoj neuhranjenoj mački. Samo pazite da odaberete visokokvalitetni tip hrane, bez žitarica i veštačkih aditiva.

Pored toga, ako je vaša mačka vrlo izbirljiva ili je već odrasla, hrana za mačiće i u tom slučaju može biti dobar izbor, to jest, ima i druge prednosti jer je ukusnija i mekša za grickanje.

Pokušajte da pređete na vlažnu / konzerviranu hranu

Vaša mačka možda nije ljubitelj suve hrane ili možda izbegava žvakanje suve hrane zbog problema sa zubima koje smo ranije spomenuli.
U svakom slučaju, rešenje može jednostavno biti prelazak na mokru ili konzerviranu hranu. Takvu hranu je mnogo lakše jesti i svariti, zbog čega će vaša mačka brže dobijati na težini. Obavezno pažljivo pročitajte etiketu sa sastojcima i kalorijama.

Možete pokušati da mačku hranite mokrom hranom 3 ili 4 puta tokom dana, a suvu hranu da ostavljate kao mogućnost međuobroka ili užine.

Pokušajte hraniti svoju macu špricem

Ako je vaša mačka već ušla u godine i ima oslabljen njuh, možda ne može pravilno da se hrani, jer mačke čulna stimulacija, to jest, njuh navodi na to da li im se sviđa ili ne ono što je u njihovoj posudi za hranu.

U ovom slučaju, hranjenje špricem može biti korisna alternativa da vaša neuhranjena mačka zaista počne i da jede hranu uprkos aromi koja nedostaje, to jest, koju ne oseti.
Ova metoda može vam poslužiti i kada su u pitanju mačke sa lošim apetitom, pod uslovom da koristite vrlo ukusnu mokru hranu.

Pokušajte da pređete na domaću ishranu

Ponekad se i sami nađemo u situaciji da nam je potreban samo jedan kuvani obrok da bismo prebrodili težak dan, a kada su u pitanju mačke domaća ishrana zapravo može biti rešenje za problem sa gubitkom težine, posebno ako vam mokra, to jest, konzervirana hrana nimalo ne pomaže u rešavanju ovog problema.

Za domaću ishranu mački možete davati meso mišića, kao i iseckano srce, bubrege i jetricu pileta. Mačke jako uživaju u kuvanim pilećim prsima, mlevenoj piletini ili govedini, jetri i tuni. Međutim, jetra i tuna ne bi trebalo da budu na meniju duže od dva dana jer mogu da izazovu određene zdravstvene probleme.

Takođe možete pokušati da vašoj mački pripremite kajganu, ali gledajte da ne ostane sirovih delova. Izbegavajte dodavanje soli, bibera ili maslaca u bilo koji od obroka vaše mačke jer oni nisu dobre namirnice za njihovo zdravlje.

Pokušajte da u ishrani mačke koristite hranljive dodatke

Davanje prehrambenih dodataka za mačke sa nedovoljnom težinom može biti od velike koristi kada se radi na dobijanju kilograma. Takvi dodaci mogu pomoći vašoj mački da unese dodatne kalorije, pa čak i da joj podignu apetit.

Međutim, pribegavajte ovoj metodi tek nakon što se obratite veterinaru za odobrenje i preporuke u vezi sa određenim proizvodima.

Odvojite mačke tokom hranjenja

Ako ste vlasnik nekoliko mačaka, ovo bi mogao biti razlog zašto jedna (ili više njih) ima problema sa neuhranjenošću, posebno ako ih hranite u istoj posudi. Ponekad starije i dominantnije mačke mogu da zauzmu posudu sprečavajući druge mačke da jedu.

Da biste rešili takav problem, pokušajte da dajete hranu mački sa problemom neuhranjenosti u posebnoj sobi kako biste bili sigurni da ima pristup dovoljnoj količini hrane.

Razmislite o stimulansima apetita

I na kraju, ali ne najmanje važno, možda ćete morati razmotriti upotrebu stimulansa apetita ako sve ostalo jednostavno ne deluje ili ne donosi zadovoljavajuće rezultate.
Opet, ne biste se trebali okrenuti ovom rešenju bez konsultacije sa veterinarom. Oni mogu da prepišu vašoj mački odgovarajući stimulans na osnovu stanja njenog organizma.

Takvi lekovi mogu biti od velike pomoći da vaša mačka počne unositi hranu ako pati od gubitka apetita zbog bolesti ili nekog drugog poremećaja.

U rešavanju ovog ozbiljnog problema i naš veoma detaljan članak na temu ‘šta mačke mogu jesti‘ može vam biti od velike pomoći.

Zaključak

Ovo su tek neki od predloga kako udebljati mačku zajedno sa praktičnim savetima koje možete odmah isprobati! Samo zapamtite da je vaš prvi korak ipak poseta veterinara kako biste bili sigurni da je vaša maca zdrava!

back to top