Zdravlje mačke

Epilepsija kod mačaka: uzroci, simptomi i lečenje

Epilepsija kod mačaka

Image by Gundula Vogel from Pixabay

Videti mačku koja ima napad epilepsije zastrašujući je prizor za svakog vlasnika bilo kojeg kućnog ljubimca. Uzrokovani abnormalnom električnom aktivnošću u mozgu, epileptični napadi mogu prouzrokovati zastrašujuće ponašanje mačke, a što uključuje nekontrolisane trzaje, grčenje tela, ekstremno jaku drhtavicu, te slinjenje i škrgutanje zubima. Ali na sreću, iako izgledaju zastrašujuće, epileptični napadi ne zahtevaju uvek hitnu medicinsku pomoć.

U nastavku teksta saznaćete zašto dolazi do pojave epileptičnih napada kod mačaka i šta biste trebali učiniti u trenucima ako i kada ih vaša mačka ima.

Uzroci napada mačaka

Epileptični napadi kod mačaka su grupisani u dve kategorije: intrakranijalni epileptični napadi, koji su uzrokovani nečim što postoji unutar lobanje, i ekstrakranijalni epileptični napadi, koji su uzrokovani nečim izvan lobanje.

Neki od uzroka intrakranijalnog epileptičnog napada uključuju:

 • tumor na mozgu
 • infekcije mozga
 • trauma i upala mozga
 • paraziti u mozgu, poput toksoplazmoze

Ekstrakranijalne epileptične napade mogu izazvati:

 • bolesti jetre ili bubrega
 • izloženost proizvodu protiv buva ili krpelja koji nije namenjen mačkama
 • tretman lekovima namenjenim za ljude
 • toplotni udar
 • zarazne bolesti
 • visok krvni pritisak
 • Takođe, može se desiti da mačka ima napad epilepsije, a da uzrok nikada ne bude otkriven.

  Znaci i simptomi epileptičnog napada kod mačaka

  Epileptični napadi kod mačaka mogu imati različite oblike. Grand mal epileptični napadi mogu da uključuju grčeve, ukočenost udova, gubitak svesti, neuobičajeno glasanje mačke, nekontrolisano mokrenje i fekalnu inkontinenciju ( nemogućnost zadržavanja stolice ). Grand mal napadi mogu se desiti izolirano, jednom, ili grupisani u seriju i obično traju minut ili dva. Ako napad traje duže od pet do 10 minuta, tada se on naziva „status epilepticus“ i zahteva hitnu medicinsku pomoć; trebali biste odmah odvesti mačku veterinaru i zahtevati hitnu intervenciju. Svakako, nakon epileptičnog napada bilo kog oblika trebalo bi da mačku odvedete veterinaru kako bi on obavio potpuni pregled mačke te napravio potrebne testove i uradio nalaze.

  Druge vrste napada su Petit mal napadi, tokom kojih mačka može iznenadno i agresivno proganjati sopstveni rep, pokazivati agresiju, napadati senke predmeta i ljudi na zidovima i podu i gristi, su vrlo retke.

  S obzirom da ovi epileptični napadi vrlo kratko traju, možda nećete ni primetiti da ih vaša mačka ima. Eventualno, možda ćete primetiti nenormalno ponašanje mačke nakon napada, tokom perioda koji je poznat kao poststikalna faza. Vaša mačka može pokazivati prekomerni umor ili uzbuđenje, prekomerno jesti i piti ili otežno, neobično i uopšte, nenormalno hodati. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, obratite se svom veterinaru.

  Šta uraditi ako vaša mačka ima epileptični napad?

  Ukoliko se mačka ne nalazi u Statusu epilepticusu, to jest ukoliko epileptični napad nije u toku, mačkama je retko potrebna hitna medicinska pomoć, što znači da ne morate odmah da idete kod veterinara. Ako primetite da vaša mačka ima napad, ali se zaustavi nakon jednog do dva minuta, pozovite svog veterinara i dogovorite sastanak da bi mačka bila što pre pregledana. Ako napadi kratko traju, ali se događaju jedan za drugim, to jest, ima ih više, odmah odvedite mačku kod veterinara.

  Dok vaša mačka ima napad (pa čak i posle), ne dodirujte je osim ako ne postoji rizik da se povredi – na primer, ako postoji opasnost da će pasti niz stepenice ili u duboku vodu. Ako pokušate da dodirnete mačku dok je epileptični napad u toku, izlažete se riziku da vas mačka ozbiljno ugrize ili ogrebe.

  Ako napad ne prestaje, odvedite mačku hitno kod veterinara. Upotrijebite neki debeli peškir koji vam je pri ruci da uzmete i umotate mačku i omogućite joj siguran transport. Kada dođete kod veterinara budite spremni da odgovorite na pitanja o zdravstvenoj istoriji vaše mačke, uključujući pitanja o:

  • broju, učestalost i dužini epileptičnih napada kod mačke
  • detaljnoj istoriji vakcinacije mačke
  • da li mačka boravi na otvorenom ili u zatvorenom prostoru
  • kakva joj je prehrana i uopšte prehrambene navike
  • da li ste uočili da je mačka u prethodnom vremenu povraćala ili imala dijareju
  • da li ste primetili ikakve promene u težini mačke

  Odgovori na ova pitanja pomoći će vašem veterinaru da preporuči odgovarajuće testiranje i lečenje. Testiranje može obuhvatiti testove krvi i urina, fekalne testove i / ili ostale nalaze kao što su rendgen, ultrazvuk i MRI.

  Lečenje mačke koja ima epileptične napade

  Ako je vaša mačka u Statusu epilepticusu, tada će veterinari pružiti neophodnu hitnu pomoć. To može značiti postavljanje intravenskog katetera, davanje antikonvulzivnog leka (leka koji se koristi za sprečavanje ili zaustavljanje napada) i uzimanje uzoraka krvi i urina za analizu.

  Ako se napadi događaju retko, vaša mačka možda neće trebati lek, ali ako se napadi dešavaju češće nego na svakih šest do osam nedelja, tada će možda biti potrebno redovno lečenje, to jest, tretman lekovima kako bi se sprečilo dalje oštećenje mozga.

  Ako je mačka u stabilnom stanju i ne nalazi se u stanju epileptičnog napada, tada se lečenje može sastojati od oralne primene antikonvulzivnog leka i lečenja ostalih osnovnih uzroka pojave epileptičnih napda kod mačke. Ako vam veterinar prepiše lek, važno je da pažljivo sledite uputstva za doziranje. Promena doze ili naglo zaustavljanje primene leka mogu dovesti do ponovnog napada ili pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja mačke.

  Veza između epileptičnih napada kod mačaka i ishrane

  Ako vaša mačka ima problema sa epileptičnim napadima, veterinar ili veterinarski nutricionista treba da naprave individualan plan ishrane prilagođen vašoj mački. Ako vaša mačka pati od bolesti drugih organa a koje mogu da izazovu pojavu epileptičnih napada kod mačke, poput bolesti jetre ili bubrega, pravilna ishrana može pomoći u smanjenju uticaja ovih bolesti na mozak mačke.
  Svakoj mački, uključujući i one koje boluju od epileptičnih napada ili drugih neuroloških problema, može osetiti bitne promene na bolje ako ima zdravu i uravnoteženu ishranu bogatu antioksidantima i omega-3 masnim kiselinama, osim ako veterinar ne odredi drugačije.

  Epileptični napadi kod mačaka deluju veoma zastrašujuće, ali na sreću, kod mačaka se javljaju veoma retko. Pravilnom veterinarskom negom često se može tačno otkriti šta uzrokuje epileptične napade i pomoći vašoj maci da se ponovo oseća dobro, zdravo i sretno.

  back to top