Saveti

Kako da okupate vašu mačku?

Kako da okupate mačku?

Image by vicran from Pixabay

Mačke se, posebno poslovično radoznali mačići, često dobrano zaprljaju, pa im se tako dešava da ‘pokupe’ neugodan miris, neumorno istražujući svoje okruženje. Takođe, svima nam je dobro poznata averzija mačaka prema vodi. Iako je potpuno tačno da su mačke izuzetne čistunice, u određenim situacijama zaprljanost će biti tolika da će kupanje biti jedino što vam može pomoći da dovedete vašu mačku u red. Odnosno, bićete prinuđeni da se upustite u avanturu zvanu ‘kupanje mačke’. Osim higijene, kupanje može biti odličan način da joj pomognete da dugoročno sačuva zdravlje krzna ali i zdravu kožu.

Bez obzira na to da li jednostavno želite da je naviknete na redovno održavanje higijene u vidu kupanje, ili je tek želite očistiti od neugodnih posledica njene poslednje avanture po komšiluku, najpre treba da prikupite sve što vam je potrebno ali i naučite kako da okupate svoju mačku kako biste osigurali da će kupanje biti pozitivno iskustvo i za vas i za vašu mačku.

1. Pomoćnik

Iako možda ne smatrate da vam je na spisku potreban i pomoćnik, savetujemo vam da ne potcenjujete ulogu druge osobe, odnosno pomoćnika, prilikom kupanja mačke. Nema tog veterinara koji vam neće napomenuti da dve ruke često nisu dovoljne kada se radi o četiri šape, pa je preporučljivo da za pomoć angažujete pouzdanog prijatelja ili člana porodice. Iz očiglednih razloga, pomoćnik treba i sam da bude ljubitelj mačaka, koji razume kako pravilno postupati sa mačkom, ali i neko na čije prisustvo je mačka već naviknuta.

2. Rukavice i zaštitna odeća

Kupanje mačke moglo bi se pretvoriti u borbu nalik na borilački sport, pa biste se na ovo trebali pripremiti ranije, odnosno, trebali biste pripremiti odgovarajuću opremu. Čvrste, gumene rukavice za pranje posuđa ili sanitarija (znate one žute) zaštitiće vam šake i podlaktice. Odeća dugih rukava je takođe dobra ideja. U suštini, bitno je da vam što manje kože bude vidljivo, samo u slučaju da maca posegne za svojom sposobnošću grebanja. Takođe se savetuje da prilikom kupanja mačke imate naočare (mogu i zaštitne naočare koje po pristupačnoj ceni možete kupiti u prodavnicama boja i lakova ) zbog prekomernog prskanja.

3. Peškiri

Trebaće vam jedan peškir za lice i, uopšte, glavu vaše mačke, drugi za telo i jedan veliki peškir za kupanje da biste je posle kupanja umotali u njega. Imajte pri ruci i dodatne peškire za neočekivane situacije.

4. Šampon

Kada je u pitanju šampon za mačke široku paletu ovih proizvoda možete naći i u lokalnim pet shopovima ali i na internetu. Pažljivo pročitajte deklaracije proizvoda te obratite pažnju na sastojke šampona i, nikada ne kupujte šampon namenjen psima ili ljudima, jer može iziritirati i krzno ali i kožu vaše mace. Kod upotrebe nekih od šampona za mačke nije potrebno koristiti vodu, ali najpre se posavetujte sa veterinarom da biste bili sigurni da je ova vrsta sredstava za higijenu prikladna za vašu mačku ali i da vaša mačka nema alergiju na bilo koji od sastojaka šampona.

5. Sredstva protiv parazita

Osim ako ne pripada retkim izuzecima, vaša mačka neće biti baš previše raspoložena prema vama nakon kupanja. Možda bi bilo dobro da pri ruci imate neki od njenih omiljenih slatkiša kojima ćete je nagraditi nakon što prođe kroz ovo neugodno iskustvo.

Kupanje mačke – postupak

Dakle kada ste spremili sve što vam je potrebno nadohvat ruke, spremni ste za početak avanture. Najbolje mesto za kupanje mačke je kada ili ukoliko u kupatilu imate veliki umivaonik gde možete podesiti jačinu mlaza vode. Naravno, potreban vam je nežan mlaz vode. Ako vam ništa od ovog nije dostupno mačku možete smestiti u posudu sa 5 do 15 centimetara visine vode.

Prilikom kupanja mačke uvek koristite mlaku vodu i pažljivo sledite uputstva sa pozadine šampona. Nežno nakvasite mačku šamponom, počevši od njenog lica, izbegavajući oči, uši i nos. Za čišćenje tela možete se služiti prstima da biste raširili penu po celom telu, ili čist peškir.

Kada je nasapunjate, nežno, ali temeljito isperite mačku mlakom vodom ili, obrišite vlažnim peškirom. Isperite sav šampon (i ovaj put izbegavajte dodir sa očima, ušima i nosom) kako biste izbegli iritaciju ovih područja. Dakle, potrebno je da u potpunosti isperete šampon, jer će se mačka posle kupanja dugo se doterivati a sigurno ne želite da liže ostatke šampona.
Posle kupanja, zamotajte mačku u peškir i dobro je osušite, posebno njene šape (sigurni smo da ne želite da mokri otisci mačjih šapa ostaju po celoj kući), ali nežno i koliko vam ona to dozvoljava.

Nakon uspešno obavljenog kupanja, oboje zaslužujute nagradu, zato pripremite nekoliko komada njene omiljene hrane da joj na taj način zahvalite na saradnji i dajte joj dovoljno prostora i vremena – verovatno neće odmah želeti da se mazi u vašem krilu. Pustite mačku neka sama dođe kod vas kad za to bude spremna.

Strpljenjem, građenjem međusobnog poverenja i upornošću možete bez previše uznemiravanja uvrstiti kupanje u redovno održavanje higijene vaše mačke. Samostalno i uspešno kupanje mačke nije tek lovačka priča, naročito nakon što se naoružate neophodnim sredstvima i savetima kako da vaša mačka uvek bude čista i zdrava!

Ipak, treba imati na umu da kupanje mačke ne mora biti redovna aktivnost kao što je to čest slučaj kod pasa. Budući da se mačke ionako izvrsno doteruju i same, predano i pedantno se čisteći, bićete prisiljeni da kupate mačku samo u izuzetnim situacijama.

back to top