Saveti

Naučite da komunicirate sa vašom mačkom – pravila mačjeg jezika

Mačke poseduju samosvojan način komunikacije, ali iako komunikacija sa mačkom može biti nešto teža nego što je to slučaj sa drugim kućnim ljubimcima, poznavanje njihovog „rečnika“ mjaukanja, govora tela i predenja u bitnoj meri će olakšati način na koji komunicirate sa svojom ljubimicom.

Naravno, što se više budete uzajamno razumeli, to će veza između vas i vaše mačke biti čvršća.

U nastavku teksta naveli smo vam neke od jednostavnih načina komunikacije sa mačkom na njihovom, odnosno jeziku kojim se mačke služe. Osim što ćete konačno znati šta vam vaša mačka poručuje, i vaša maca će biti zadovoljnija.

1. Ne buljite – vašoj mački to izgleda nepristojno

Mačke mogu bulje iz mnogo razloga. Mogu da budu zagledane u prazan prostor dok lutaju u svojim mačjim mislima. Mogu da bulje u predmete ( insekte i slično ) koji se kreću a koje žele da uhvate. U slučaju da posuda za hranu nije dovoljno puna, vaša mačka će buljiti u vas. Mačji fokusirani pogledi odlikuju se izoštrenim i znatiželjnim zenicama, ali normalne veličine. Ako njihove zenice porastu a pogled postane suviše intenzivan, mačka se sigurno neće osećati srećnom.

Mačke ne mare za buljenje, odnosno direktan kontakt očima sa bilo kim. U životinjskom svetu, buljenje u drugu životinju ne trepćući signalizira pretnju. Dakle, mačka može pogrešno shvatiti vaš intenzivan pogled misleći da time želimo da im kažemo da imamo neki problem u vezi sa njom.

Kako provodimo više vremena sa svojom mačkom, počinjemo bolje da razumemo znake i signale koje međusobno odašiljamo. Ono što bi mačka ranije mogla protumačiti kao preteći pogled postaće uobičajena pojava u životu nje i njene porodice.

2. Usporeno treptanje

Iako iz direktnog zurenja mačke nećete saznati bogzna šta, ako vam se obrati dugim usporenim treptanjem tada vam pokušava reći kako se oseća. Ako vam je vaša maca uputila ovaj sanjivi kontakt očima, ona zapravo želi da vam kaže da vas voli!

Mačke su po prirodi predatori koji širom otvorenih očiju tragaju za mogućim za pretnjama, a njihova ideja ljubavi razlikuje se od naše.

Njihov autentični način da vam kažu da ste posebni je ako ostave po strani svoju već poslovičnu opreznost. Dakle, izjava ljubavi koju očekujete više na „ranjiva sam prema tebi“. “
Jedan od najčešćih načina na koji mačka može da pokažu svoju ranjivost / ljubav je izuzetno sporo treptanje očnim kapcima. Isključivanje iz otvorenog sveta na toliko dug period pokazuje zapravo koliko vas vaša mačka zaista ceni. Jedan od najboljih načina komunikacije sa mačkom je uzvraćanje ovog izuzetno sporog treptaja očima.

3. Pričajte joj

Vlasnici mačaka ne stide razgovarati sa svojim mačkama. U stvari, ćaskanje sa mačkom često nam je jedan od omiljenih vidova komunikacije sa drugima! Na drugoj strani vaša mačka će odgovoriti na vaše reči oduševljenim mjaukanjem kako biste vi i dalje nastavili ovaj razgovor sa njom.

Vezano uz ovo ćaskanje sa mačkama da li vam je poznato da je vokalni obim mačaka skoro dve oktave viši od visine ljudskog glasa?

S obzirom na to, razumljivo je da mačke uživaju u ovom nežnom čavrljanju, jer, ako ćemo iskreno teško da nam glas može biti viši od visine glasa koju i nesvasno koristimo dok „gugučemo“ svom omiljenom ljubimcu.

Mačke takođe imaju sposobnost i da čuju više oktava od nas ljudi. Mačke su lovci sa ušima podešenim tako da mogu da čuju plen poput ptica i malih sisara, koji cvrkuću u veoma visokim oktavama. Eksperimentišući sa ovim informacijama, veterinari iz Kanade vršili su istraživanje mačaka, odnosno njihovog odgovora na izgovaranje njihovog imena u višim i nižim oktavama. Ispostavilo se da će se mačke daleko češće i brže odazvati kada se njihova imena izgovaraju visokim tonovima i završavaju nekim od samoglasnika.

Dakle, samo napred sa tepanjem! Komunikacija sa mačkom u najvišem sopranu koji ste sposobni izvesti verovatno će kao posledicu imati bolju komunikaciju između vas i vaše mačke. Na kraju, ne zaboravite, mačke imaju puno toga da kažu.

4. Mačji trbuh je zabranjeno dirati!

Zaista ćete retko naići na mačku koja uživa kada joj se mazi stomak, tako da to što se vaša ljubimica u vašem prisustvu okrene na leđa ne znači da traži da je češkate po trbuhu. Jednostavno, mačka se prevrće i pokazuju svoj trbuščić kad se oseća potpuno sigurno sa vama.

Mačkama se generalno ne dopada češkanje trbuha, zapravo im to izaziva osećaj prilične neugode, jer su njihovi osetljivi organi smešteni u blizini njihovih mekih trbuščića.

Složićete se da ovo ima smisla – ni ljudi ne vole da ih češkaju po trbuhu.

Iako njihov trbuh deluje neodoljivo za dodir, nemojte izneverivati poverenje vaše mačke stavljanjem ruke na njen stomak ako joj se to ne sviđa.

5. Moć predenja

Šta se sve nalazi iza ovog specifičnog načina izražavanja mačaka još uvek nam nije poznato, ali zahvaljujući tehnologiji sve više znamo o tome. Ljubiteljima mačaka takođe je poznato da svi koji čuju mačku kako prede mogu imati samo koristi od toga. Mačke predu ne samo zbog svog i našeg zdravlja, već i zbog toga što su jednostavno srećne i zadovoljne!

Umeće predenja se razvija kao mehanizam vezivanja između mačića i njihove majke, a osećaj potpunog zadovoljstva koji se javlja u ovim najranijim trenucima mačjeg života prilikom predenja nastavlja se tokom celog života. I dok je predenje uobičajen način da vam mačka saopšti svoje zadovoljstvo, mace takođe mogu biti prilično bučne kada su bolesne, povređene ili se jednostavno ne osećaju dobro. Osim što im predenje služi kao omiljeni način da se dodatno umire, snaga mačjeg predenja može im pomoći u lečenju i umanjivanju bola koji osećaju kada su bolesne.

Dakle, za predenje se smatra da ima samoizlečujuća svojstva, kada su u pitanju mačke

Naučnici predlažu da što je više moguće stimulirate predenje u situacijama kada su mačke bolesne ili pod stresom. Ako je predenje njihov unutrašnji mehanizam zaceljenja, ono im može samo pomoći da se brže oporave, a možda im čak i spasi život, sudeći prema dosadašnjim naučnim saznanjima.

Sledeći put kad budete mazili mačku i čujete njeno predano predenje, potrudite se da joj se zahvalite na umirujućoj magiji njenog predenja. Predenje ima pozitivan uticaj i na ljude, ne samo na mačke!

6. Treba da ih pustite da „mese“

Ukoliko ste i sami vlasnik mačke onda ste sigurno već upoznati sa načinom na koji mačke mogu predano da“mese“ u vašem krilu što, koliko god slatko vam to izgledalo, to može biti i pomalo bolno zahvaljujući mačkinim kandžama predatora. Ali mi, vlasnici mačaka, često otrpimo bol koji ovo gnečenje izaziva jer sama činjenica da mačka „mesi“ u vašem krilu znači da se oseća udobno i da je srećna. Ovu aktivnost mačke nauče već u ranom detinjstvu.

Ponovljano savijanje i opružanje mačjih šapa, poznatije kao „mešenje“, mačići izvode još kada doje od svojih majki, i to baš u trenucima dojenja. Ova aktivnost pomaže protoku mleka iz bradavice, a tokom samog hranjenja mače se oseća udobno i sigurno. Kako mačke odrastaju, i dalje se tvrdoglavo drže „mešenja“ kao načina na koji pokazuju svoje apsolutno zadovoljstvo.

Kada vaša mačka počne duboko uranjati kandže u vaše krilo ili drugde u kući, to znači da se oseća sigurna i srećna koliko god je to moguće. Iako vam je ovaj kontakt kandžama možda neudoban, to što je puštate da „mesi“ za nju znači da joj pokazujete izuzetnu naklonost.

Ako stavite ćebe između svoje kože i mačjih kandži to vam može pomoći u minimiziranju osećaja bola. Održavanje mačjih noktiju takođe vam može biti od pomoći. Grebalice su još jedan od načina koji vam takođe mogu pomoći u sprečavanju da kandže dobiju preteranu oštrinu.

Dakle, ovih nekoliko saveta pomoći će vam da „mešenje“ bude ugodan osećaj i za vas i za vašu mačku.

7. Glavom o glavu – zagrli me

Nemojte reći da vam se ne dopada kada mačka „udari“ svojom glavom o vašu? Svakom iskrenom vlasniku mačke, predenje koje je praćeno dodirom glave o glavu sasvim je dovoljno da vam se srce otopi od sreće. Ovo bi trebalo da vam da do znanja da i vaša mačka oseća ljubav prema vama!

Kada vam vaša mačka priđe, spusti glavu i potom vas nežno (ali ponekad i ne baš tako nežno) udara u lice, ona vam na taj način pokazuje naklonost.

Ovo mačke smatraju vrlo nežnim ponašanjem koje mačke iskazuju samo prema drugom članu svoje porodice. Dakle, u pitanju je naklonost, što ste, sigurni smo, i sami zaključili.

Dodirujući mačku glavom vi joj zapravo poručujete da razumete njen jezik, te da je ljubav koju ona oseća obostrana. Komunikacija glavom sa mačkom odličan je način da svojoj maci pokažete koliko je volite.

8. Razumevanje komunikacije sa repom

Mačkin rep govori o njenom raspoloženju više nego što mi možemo to možemo shvatiti. Mačke su sposobne skoro svako osećanje izraziti držanjem ili mahanjem repom. Na primer, poznavanje držanja repa vaše mačke može vam pomoći da poštujete njen prostor kada vam ona poručuje da joj je potreban prostor a to čini nakostrešenim dlakama repa. Prepoznavanje lošeg raspoloženja mačke može vas spasiti svađe sa vašom ljubimicom, koja može dovesti i do upotrebe kandži pa i nastanka ogrebotina.

Samo zato što u potpunosti ne razumete šta vam sve mačka poručuje držanjem repa, to ne znači da ne možete naučiti da razumete govor njenog repa. Vaš cilj, kao vlasnika mačke, je da njen rep ostane uzdignut i prav.

9. Obratite pažnju na signale

Iznad svega, u vašoj komunikaciji sa mačkom, najbitnija stvar je da se međusobno dobro poznajete. Iako se vlasnici mačaka trude da nauče njihov jezik, ipak morate biti svesni svaka mačka govori svojim naglaskom. Dakle, sve je individualno.

Kao vlasnica ili vlasnik mačke, vi morate bolje od svih da poznajete svoju mačku. Naučite znakove kojima se služi u komunikaciji sa vama, a kada vam se učini da stvari ne stoje dobro, možda je vreme da sednete i povedete iskren i ozbiljan razgovor.

back to top