Zdravlje mačke

Neprijatan zadah kod mačaka: uzroci, lečenje i prevencija

Neprijatan zadah kod mačaka je poput ljudskog zadaha i obično je uzrokovan nakupljanjem bakterija u ustima. Kod mačaka, bakterija koja izaziva loš zadah povezana je sa zubnim kamencem koji se nakuplja na zubima.

Zubni kamenac je bela supstanca koja se sastoji od bakterija, čestica hrane i minerala i koja ima tendenciju da stvara naslage na zubima, a zatim i da očvrsne. Iako verovatno ne očekujete da vaša mačka ima potpuno svež dah, neprijatan miris koji dolazi iz usne šupljine može vam služiti i kao upozorenje da njegov uzrok i nije sasvim bezazlen.

Uzroci neprijatnog zadaha kod mačaka

Zubni kamenac

Neprijatan zadah obično nastaje stvaranjem naslaga zubnog kamenca na zubima. Kao i kod pasa, ali i ljudi, kamenac na zubima pospešuje razvoj oralnih bakterija koje proizvode sumporna jedinjenja a koja imaju neugodan miris.

Redovno kontrolišite zdravlje usne šupljine kod vaše mačke, jer čak i ako se kamenac još uvek nije nagomilao u toj meri da bi mogao da izazove loš zadah u usnoj šupljini mačke, uverite se da se na desnima ili zubima ne stvaraju naslage kamenca ali i da nema drugih upala. Ako postoje prvi znaci stvaranja naslaga zubnog kamenca, možda ćete biti prinuđeni da vašu mačku odvedete u posetu veterinaru.

Ostaci hrane

Ostaci hrane ili drugih predmeta sa kojima vaša mačka dolazi u dodir, a koji ostaju između zuba vaše mačke ili pod desnima takođe mogu prouzrokovati neprijatan zadah iz usne šupljine. Hrana, pramen kose, kanapa, na primer, mogu se tvrdoglavo zaglaviti u malim rascepima između zuba i nakon što se razgrade, sledeće što će imati za posledicu je zaražavanje zdravog okolnog tkiva.

Respiratorna infekcija

Mačke mogu dobiti bakterijske ili virusne infekcije disajnih puteva, grla i pluća, baš kao i ljudi. Na nesreću, ove infekcije mogu da podstaknu razvoj više vrsta bakterija te dovesti do pojave neprijatnog zadaha iz usne šupljine mačaka. Ali dešava se i obrnuto – problem sa lošim zadahom kod mačke biće rešen čim u potpunosti rešite problem respiratorne infekcije koja je i bila uzrok lošeg zadaha.

Mačje akne

Još jedan uzrok neprijatnog zadaha kod mačaka, a što se ne odnosi na ostale životinjske vrste, su mačje akne. Ako primetite crne mrlje ili neobične izrasline na bradi vaše mačke, to vam je siguran znak da vaša mačka ima mačje akne. Ove crne mrlje nastaju kao posledica akumuliranih emisija tečnosti iz mačjih žlezda – u upalom zahvaćenom području može doći do razmnožavanja bakterija, što kao rezultat dovodi do stvaranja neprijatnog zadaha iz usne šupljine. Mačje akne mogu se lečiti antiseptičnim sredstvima ili šamponima namenjenim isključivo u tu svrhu.

Bolest koja zahteva medicinski tretman

U nekim, na sreću retkim, slučajevima loš zadah kod mačke može ukazivati na bolest. U tom slučaju neprijatan zadah mogao bi ukazivati na postojanje problema sa određenim organima poput bubrega koji kao rezultat imaju neobičan ili neprijatan zadah iz usne šupljine. Dijabetes takođe može prouzrokovati neobičan miris iz usne šupljine, odnosno u slučaju dijabetesa kod mačke, zadah poprima miris sličan onom kakav nastaje nakon konzumiranja voćnih namirnica. Redovna poseta veterinaru pomoći će vam da problem sa lošim zadahom rešite pre nego što shvatite da je u pitanju neko ozbiljnije obolenje koje zahteva medicinski tretman.

Lečenje

Kako biste izlečili loš zadah kod mačke, jednostavno je potrebno da uklonite kamenac koji se nagomilao između mačjih zuba. Takođe, postoje namirnice za kućne ljubimce koje deluju tako da proizvode mehaničko trenje koje može sastrugati kamenac. Ponekad je dovoljno samo dodati određene enzime koji pomažu u rastvaranju kamenca u mačju hranu.

Ako su naslage kamenca na zubima česte i teško uklonjive možda biste trebali razmisliti o uveđenju profesionalnog čišćenja zuba na redovnoj bazi u higijenske navike vaše mačke. Kada odstranite i zadnje naslage kamenca iz usne šupljine vaše mačke, neprijatan zadah bi trebao nestati.

Prevencija

Kada sa veterinarom utvrdite pravi uzrok neprijatnog zadaha kod vaše mačke, sledeće što ćete želeti je da preduzmete korake kako biste sprečili da se ovaj problem ponovi. Bez obzira na osnovni problem, pažljivo sledite uputstva svog, odnosno, mačkinog veterinara.

Evo nekoliko saveta za održavanje usta mačke svežima:

Redovno pranje zuba

Budući da je kod mačke upravo kamenac najčešći uzrok neugodnog zadaha iz usta, redovno pranje zuba vaše mačke je najefikasniji način za sprečavanje pojave neprijatnog zadaha iz usta. Preporučuje se svakodnevno pranje zuba, ali minimum bi bilo održati rutinu na tri puta nedeljno.

Ograničite unošenje vlažne hrane

Izbegavajte ishranu koja se isključivo bazira na vlažnoj hrani. Ako vaša mačka nije navikla na hranu u granulama, isecite joj sitne komadiće govedine namenjene ljudskoj upotrebi. Ovo će vašoj mački dati priliku da zaista žvaće hranu, održavajući njenu vilicu i kosti jakim i zdravim.

Sirovi pileći vrat ili krilca

Sirovi pileći vrat ili krilca mogu poslužiti kao odličan način prevencije od stvaranja zubnog kamenca kod mačaka. Preporučuje se jedan ili dva pileća vrata ili krilca i to dva puta nedeljno. Nikada nemojte hraniti mačku kuvanim kostima bilo koje vrste, jer su lomljivije što kod mačaka takođe može dovesti do pojave određenih zdravstvenih problema.

back to top