Saveti

Zašto vas vaša mačka liže? Evo 7 mogućih razloga

Zašto me mačka liže

Image by congerdesign from Pixabay

Da li ste se ikad zapitali … zašto vas vaša mačka liže? E, pa niste jedini! Kada vas vaša mačka liže, to se može protumačiti kao kompliment, znak stresa ili nešto treće.

Dakle, u ovom članku ćemo vam pokušati dati odgovor na pitanje koje mnogi vlasnici mačaka postavljaju – zašto me moja maca uporno liže? Odmah da vam kažemo, postoje mačke koje su opsednute lizanjem. One će tolerisati druge kućne ljubimce, ali kada osete da im treba pažnja počeće da vas liže na bilo kojem mestu gde može doći do vaše kože. U većini slučajeva, to neće biti lice, ali vašu ruku, lakat ili šaku neće ostavljati na miru! Bukvalno će vas držati u svojim šapama i „očistiti“ do kraja. I ne, to neće biti tek nekoliko lizanja; vaša maca će svoj posao obaviti temeljito. Toliko temeljito da vam to može početi smetati ukoliko se učestalo događa.

Dakle, zašto vas vaša mačka liže? Hajde da prvo bacimo pogled na moguće uzroke ovakvog ponašanja, a zatim ćemo vam dati nekoliko saveta kako da ubedite svoju mačku da postoji mnogo boljih načina da vam pokaže zahvalnost nego što je to lizanje vaše ruke u tolikoj meri da vam koža postane nadražena.

1. Zašto vas vaša mačka liže? To je njen način povezivanja sa vama

Prvi korak u odgovoru na pitanje „Zašto vas vaša mačka liže?“ je saznanje da se mačići ližu međusobno, a starije mačke, pa i koje nisu u srodstvu, ali se dobro slažu, takođe provode vreme doterivajući jedna drugu. Često će prilikom tog uzajamnog lizanja u pitanju biti mesta do kojih će mačka teško doći sama, poput vrha glave i unutar ušiju. Razmenjivanje mirisa lizanjem takođe povećava vezu između dve mačke.

2. Kad vas vaša mačka liže, daje vam ogroman kompliment

Još jedan mogući odgovor na pitanje: „Zašto me moja mačka neprestano liže?“ je da ovom kupkom jezikom vaša mačka želi da vam pokaže da se ona oseća potpuno sigurno u vašem prisustvu. Zaista ste član njene porodice i ona to potvrđuje čisteći vas kao što je nju njena majka čistila dok je bila mače.

3. Vaša mačka vas možda liže i zbog anksioznosti

Odgovor na pitanje „Zašto me moja mačka liže?“ ne mora uvek da ima pozitivno značenje. Neke mačke su toliko pod stresom da počinju prisilno lizati. (Jedno misteriozno stanje naziva se mačja hiperestezija.) Mačke koje se ližu u tolikoj meri da im na nekim mestima počinje opadati dlaka često pokušavaju da se uteše jer su pod stresom. Druge kompulzivne mace mogu lizati i sisati tkaninu, plastiku pa i vašu kožu.

4. Zašto vas vaša mačka liže tako grubo?

Sad kad smo na nekoliko načina odgovorili na pitanje: „Zašto me moja mačka liže?“ verovatno imate i nekoliko dodatnih pitanja – poput: „Zašto me boli kada me moja mačka liže?“ Jezik vaše mačke hrapav je poput brusnog papira jer je prekriven papilama – nazovimo to „kukicama“ od keratina, istog materijala od kojeg su načinjene kandže vaše mačke. Papile pomažu mačkama da potrgaju meso sa kostiju plena, a pomažu i u nezi, služeći kao češalj za izvlačenje opalih dlaka ali i prljavštine.

5. Da biste sprečili da vas mačka liže, morate joj nekako odvratiti pažnju

Naučite znakove koji govore da će vaša mačka početi da vas liže. Pre nego što počne da vam grubo pere ruku, zaokupite joj pažnju igračkom. Ako vaša mačka voli mačju travu ( ili ketnip ), umesto sopstvene ruke, dajte joj igračku napunjenu mačjom travom baš u trenutku kada će početi da vas liže. Ako, na drugoj strani, nije ljubitelj mačje metvice, pokušajte sa nekom drugom igračkom koja joj je draga.

6. Opustite svoju macu igrajući se s njom

Zdrava i zabavna igra je uvek dobra za vašu mačku. Održava je u formi i te jača vezu između vas. I ne samo to, već hemikalije koje se oslobađaju tokom fizičke aktivnosti pomažu vašoj mački da se opusti i oseća zadovoljno.

7. Budite strpljivi kada vas vaša mačka liže

Nije lako odviknuti mačku koja se navikla na takvo ponašanje poput lizanja. Ne zaboravite da budete nežni i izbegavajte vikanje ili intenzivne fizičke reakcije poput gurkanja mačke ili izbacivanja iz vašeg krila. I nikad, nikad ne udarajte svoju mačku. Ni iz kojeg razloga. To je, jednostavno, nedopustivo.

back to top