Saveti

Šta uraditi ako vaša mačka ne želi da jede svoju hranu?

Šta uraditi ako vaša mačka ne želi da jede svoju hranu?

Izbirljiva mačka – Photo by Canva

Mačke mogu da budu prilično izbirljive kada je hrana u pitanju, i ponekad imaju naviku da okreću njuškicu od hrane u vreme dok im servirate obrok. Ali redovno konzumiranje nutritivno izbalansirane ishrane je esencijalno za zdravlje vašeg ljubimca, tako da je važno vratiti ih na pravi put.

U ovom članku ćemo istražiti neke od razloga zašto vaša mačka možda nije zainteresovana za svoju hranu i šta možete uraditi da ih ponovo navedete da jedu svoju hranu – od promene vremena hranjenja i vrsta hrane do promene lokacije njihove posude. Male promene mogu napraviti čuda.

Promenite vreme hranjenja

Jedan od načina da podstaknete vašu mačku da jede hranu koju joj servirate je da je pokušate hraniti u drugom vremenskom periodu – pronađite drugi tajming. Možda je vaša maca sklonija hrani u određeno doba dana ili u određeno vreme, pa će prilagođavanje njenom unutrašnjem satu imati pozitivan efekt na njen apetit. Mačke su najaktivnije u ranim jutarnjim satima i u sumrak – što znači da je to odlično vreme da im ponudite hranu.

Takođe je važno razmotriti vrstu hrane koju im nudite i uskladiti je sa specifičnim dijetetskim potrebama vaše mačke. Ako vaša mačka treba da dobije na težini, onda će prikladna biti hrana za mačke sa visokim kalorijskim vrednostima. A ako imate izbirljivu mačku, možete probati najukusniju mokru hranu za izbirljive mačke kako biste ih privukli da jedu. Za mačke sa prekomernom težinom, važno je odabrati najbolju hranu za mačke za gubitak težine, osiguravajući da održavaju zdravu težinu dok i dalje dobijaju potrebne nutrijente.

Ako vaša mačka ima nizak nagon za vodom, hranjenje najhranjivijom konzerviranom hranom za mačke je odličan način da budete sigurni da su dovoljno hidrirane. S druge strane, ako preferirate suvu hranu, pobrinite se da odaberete najhranjiviju dostupnu suvu hranu za mačke. To će pomoći vašem ljubimcu da dobije sve potrebne nutrijente bez narušavanja njegovog zdravlja.

Da biste bili sigurni da vaša mačka u ishrani dobija pravu ravnotežu nutrijenata, od suštinske važnosti je razmotriti njenu starost, težinu, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Ako niste sigurni u nutricionističke potrebe vaše mačke, najbolje je potražiti savet od veterinara. Takođe je dobra ideja istražiti različite brendove hrane za mačke i pročitati recenzije drugih vlasnika mačaka kako biste saznali o njihovim iskustvima sa različitim proizvodima.

Pređite na vlažnu hranu

Ako vaša mačka ne uživa u svojoj trenutnoj ishrani, razmislite o prelasku na vlažnu hranu. Vlažna hrana može biti ukusnija i lakša za varenje od suve hrane. Kada budete tražili najbolju vlažnu hranu za mačke, trebali biste uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su kvalitet sastojaka i specifične dijetetske potrebe vaše mačke. Na primer, ako vaša mačka ima gastrointestinalne probleme, visoko svarljiva hrana za mačke će biti odgovarajući izbor za njen stomak i pomoći će joj da lakše apsorbujeu nutrijente.

Dobra kvaliteta vlažne hrane za mačke je esencijalna kako biste  vašu mačku zdravom i zadovoljnom. Obavezno tražite opcije koje koriste visokokvalitetne sastojke, kao što su pravo meso i minimum aditiva. Ako imate mačku koja boravi isključivo unutra, takođe vredi potražiti najbolju vlažnu hranu za mačke koje borave unutra. Mačke koje žive u stanu obično imaju različite nutritivne potrebe od mačaka koje žive napolju, pa je važno odabrati hranu koja zadovoljava te potrebe.

Kada birate vlažnu hranu za mačke, istražite koji su najzdraviji brendovi konzervirane hrane za mačke i pročitajte recenzije drugih vlasnika mačaka. To će vam pomoći da donesete dobro informisanu odluku o tome koja vlažna hrana za mačke je najbolja za vašu macu. Uz to, ne zaboravite da uporedite najbolje brendove vlažne hrane za mačke i njihove proizvode kako biste pronašli savršenu hranu za vašu macu.

Takođe je važno napomenuti da uvođenje vlažne hrane u ishranu vaše mačke treba da bude postepen proces. Počnite mešanjem male količine mokre hrane u suvu hranu koju trenutno jedu i postepeno povećavajte udeo vlažne hrane tokom nekoliko dana ili nedelja. To će pomoći vašoj mački da se navikne na novu teksturu i ukus vlažne hrane, minimizirajući rizik od gastrointestinalnih problema.

U potpunosti pređite na suvu hranu

Neke mačke će preferirati suvu u odnosu na vlažnu hranu. Ako je to slučaj sa vašom mačkom, moraćete da se pobrinete da dajeta vašoj mački najbolju moguću suvu hranu. Počnite tako što ćete se dobro informisati šta je, zapravo, dobra suva hrana za mačke. Takođe možete konsultovati veterinara, čitati online recenzije ili pitati druge vlasnike mačaka za preporuke.

Istražite različite vrste suve hrane za mačke na tržištu i odaberite proizvod sa visokokvalitetnim sastojcima kao što su pravo meso, povrće i voće. Izbegavajte veštačke aditive, konzervanse i emulgatore jer mogu biti štetni za zdravlje vašeg ljubimca.

Razumevanje razlike između suve i vlažne hrane za mačke je esencijalno kada donosite najbolju odluku za vašu mačku. Svaka vrsta hrane ima svoje prednosti i mane. Dok vlažna hrana može pomoći sa hidratacijom i često je ukusnija, suva hrana ima prednost što je praktičnija za skladištenje i doziranje.

Dobra vest je da postoji širok spektar opcija koje odgovaraju svim potrebama i dijetetskim potrebama mačaka. Imajte na umu da cene mačje hrane mogu značajno varirati, pa je ključno pronaći ravnotežu između kvaliteta i pristupačnosti.

Pokušajte sa mačjom hranom koja ne sadrži žitarice

Ako vaša mačka ima teškoće sa alergijama ili je osetljiva na žitarice, hrana za mačke bez žitarica može biti idealno rešenje. Ne samo da će poboljšati opšte zdravlje njenog organizma i stimulisati zdraviji apetit, već je takođe odlična alternativa već uobičajenoj ponudi suve i vlažne hrane za mačke na tržištu.

Kada kupujete hranu za mačke bez žitarica, gledajte da to bude najbolja hrana za izbirljive mačke. Tako ćete biti sigurni da hrana nije samo prikladna za dijetetske potrebe vaše mačke, već i da je dovoljno ukusna da privuče čak i najizbirljivije mačke.

Ishrana koja isključuje određene sastojke takođe može pomoći eliminisanju potencijalnih alergena i olakšati vašoj mački varenje obroka. Dakle, najbolja vlažna hrana za mačke koja ne sadrži određene potencijalno opasne sastojke je odličan izbor za mačke sa alergijama ili drugim osetljivostima na hranu.

Možete pokušati i sa suvom hranom za mačke bez žitarica. Mnogi proizvodi suve hrane za mačke bez žitarica koriste alternativne izvore ugljenih hidrata, kao što su slatki krompir ili grašak, da obezbede vašoj mački dovoljno potrebne energije. Uporedite deklaracije proizvoda na hrani za mačke i čitajte recenzije da pronađete pristupačnu opciju hrane za mačke bez žitarica koja zadovoljava dijetetske potrebe vaše mačke.

Hrana za mačke bez žitarica

Pokušajte sa hranom za mačke prilagođenoj starosnoj dobi mačke

Kako mačke stare, njihove nutritivne potrebe se menjaju, pa je od suštinskog značaja obezbediti da vaš ljubimac dobija uravnoteženu ishranu za starije mačke tako što ćete mu davati hranu prilagođenu starosnoj dobi. Potražite najbolju konzerviranu hranu za starije mačke ako je slučaj da imate stariju mačku. Starije mačke često zahtevaju više proteina i manje kalorija kako bi i u ovoj dobi njihov organizam bio u optimalno dobrom zdravstvenom stanju.

Hrana za mačke bogata proteinima takođe može biti korisna jer pomaže vašoj starijoj mački da održi mišićnu masu ali ima i pozitivan efekt na sveukupno zdravlje mačke. Ovo je dobra opcija za mačke sa određenim zdravstvenim problemima ili mačke koje se oporavljaju od bolesti ili operacije.

Kada se brinete o mačiću, zapamtite da su njegove nutritivne potrebe mnogo drugačije od potreba odrasle mačke. Mačići obično zahtevaju više proteina i veći kalorijski sadržaj u svojoj ishrani kako bi im se osigurao pravilan rast i razvoj, pa to imajte na umu prilikom odabira hrane za mačiće.

Istražite najbolje brendove hrane za mačiće i izaberite ishranu sa puno proteina, vitamina, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata. I ne zaboravite da se posavetujete sa veterinarom ako niste sigurni koju vrstu hrane da izaberete za vašeg mladog ljubimca. Sa ovim savetima na umu, moći ćete da pronađete najbolju hranu za vašeg mačića.

Istražite nove ukuse

Istraživanje novih ukusa i tekstura može biti prekretnica kada je reč o podsticanju vaše mačke da jede svoju hranu. Mačke imaju jedinstvene potrebe, i ponuda različitih ukusa može vam pomoći da otkrijete u čemu vaša maca zaista uživa.

Neke mačke mogu imati averziju prema određenim sastojcima ili ukusima, što može uticati na njihov apetit. Na primer, možda ćete otkriti da vaša mačka ne voli hranu sa ukusom ribe. U tom slučaju, potražite mačju hranu bez ribe kako biste zadovoljili njen ukus. Nudeći alternativne ukuse, možete biti sigurni da vaša mačka ima raznovrsnu ishranu u kojoj, pritom i uživa.

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom odabira mačje hrane je prisustvo veštačkih aditiva. To su sastojci niske kvalitete koji se koriste za povećanje količine hrane za ljubimce bez pružanja mnogo nutritivne vrednosti. Mačke možda neće uživati jedući hranu koja sadrži aditive ili čak mogu biti osetljive na ove sastojke. Odabir mačje hrane bez aditiva može poboljšati ukus i nutritivnu vrednost obroka vaše mačke, čineći ga privlačnijim.

Ako vaša mačka izgleda nezainteresovano za vlažnu hranu sa ukusom piletine, pokušajte ponuditi vlažnu hranu za mačke bez piletine. Eksperimentisanje sa različitim izvorima proteina, kao što su ćuretina, govedina ili patka, može vam pomoći da pronađete ukus u kojem vaša mačka uživa. Za posebno izbirljive mačke, potrudite se da pronađete najbolju konzerviranu hranu za mačke koje su izbirljive. Ovi proizvodi su dizajnirani da zadovolje ukuse čak i najzahtevnijih mačaka.

Ne oklevajte da istražite sve opcije mačje hrane kako biste našli onu koja će odgovarati ukusu vaše mačke. Potražite sastojke visokog kvaliteta koji vreme obroka čine vremenom uživanja za vašeg ljubimca. Razmotrite teksturu hrane, jer različite mačke preferiraju različite teksture – kao što latinska izreka kaže o ukusima ne vredi raspravljati. Na primer, odraslim mačkama može biti privlačnija vlažna hrana za mačke od suve hrane, dok mekana suva hrana za mačiće može biti lakša za žvakanje i varenje kod mladih mačaka.

Promenite lokaciju činije sa hranom

Da i menjanje lokacije činije sa hranom vaše mačke može imati iznenađujući uticaj na njihove prehrambene navike. Mačke mogu biti osetljive na svoje okruženje, i faktori kao što su buka, prisutnost ljudi ili blizina njihovog toaleta mogu ih odvratiti od jela.

Stvaranje optimalnog okruženja za hranjenje može pomoći vašoj mački da se oseća ugodnije i podstaći je da jede. Počnite tako što ćete osigurati da je njihova činija za hranu postavljena dalje od mesta gde se čuju ljudi i bučnih uređaja kako bi se smanjili stres i ometanja tokom obroka. Dodatno, odvojite činije za hranu i vodu vaše mačke, jer mačke često preferiraju da piju vodu na drugo mestu od onog na kojem im se nalazi hrana.

Naravno, kvalitet hrane koju nudite je podjednako važan. Izaberite hranu sa najboljim sastojcima za mačke kako biste osigurali da vaša mačka dobija neophodne nutrijente za optimalno zdravlje organizma. Ponudite kombinaciju mokre i suve hrane, i uključite poslastice za mačke bogate proteinima kao nagradu ili povremeni dodatak njihovoj ishrani. Raznolikost proizvoda mačje hrane dostupnih na tržištu omogućava vam da izaberete opcije koje zadovoljavaju specifične potrebe i potrebe vaše mačke.

Pronalaženje prave hrane za vašeg mačjeg prijatelja može zahtevati nešto eksperimentisanja, posebno ako imate izbirljivu mačku. Potražite hranu za mačke koja je namenjena izbirljivim mačkama dizajniranu da privuče čak i najzahtevnije mačje ukuse. A ako imate mačku koja živi unutra, kupovina najzdravije hrane za mačke koje žive u stanu ili kuće će osigurati da vaša mačka dobije sve neophodne hranjive sastojke.

Zaključak

Potrudite se da vaša mačka uživa u svojim obrocima i ima odgovarajuću ishranu jer je to suštinski važno za njihovo sveukupno zdravlje i dobrobit celokupnog organizma. Kao vlasnik mačke, ključno je biti proaktivan i strpljiv dok pokušavate da rešite problem sa mačkom koja odbija da jede. Istražujući različite opcije i praveći promene u ishrani i navikama hranjenja vaše mačke, možete pronaći rešenje koje najbolje odgovara vašem ljubimcu.

Kroz ovaj članak, pokrili smo nekoliko taktika za podsticanje mačaka da jedu, od promene satnice hranjenja do promene lokacije činije sa hranom vaše mačke. Da zaključimo, ukratko ćemo sažeti naše glavne savete za rešavanje problema sa izbirljivim mačkama.

Naša prva preporuka je da pokušate sa različitim vremenom hranjenja i prilagodite raspored vaše mačke njihovim prirodnim prehrambenim potrebama. Pored toga, pobrinite se da eksperimentišete sa različitim vrstama hrane i ukusima kako biste pronašli ono što privlači vašeg ljubimca.

Takođe treba uzeti u obzir i dijetetske potrebe, pa potražite hranu prilagođenu uzrastu koja pruža optimalnu ishranu. A ako vaša mačka ima alergije ili druge osetljivosti na određene namirnice, razmislite o prelasku na hranu za mačke koja ne sadrži žitarice. Na tržištu postoji mnogo ukusnih proizvoda u kojima vaša mačka može uživati.

Konačno, stvorite optimalno okruženje za vašeg ljubimca kada dođe vreme za obrok tako što ćete premestiti njihovu činiju dalje od bučnih mesta. Ovaj jednostavan korak može napraviti značajnu razliku u podsticanju vaše mačke da jede.

Sa ovim savetima na umu, možete pomoći vašem mačjem prijatelju da postane srećna i zdrava maca! I zapamtite, ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa ishranom ili prehrambenim navikama vaše mačke, obratite se veterinaru za savet.

back to top