Vrste

Britanska kratkodlaka mačka – poreklo, karakteristike, nega i cena

Tražite li mirnog i umiljatog kućnog ljubimca u obliku mačke? Ako je vaš odgovor ‘da‘ razmislite o britanskoj kratkodlakoj mački. Sa svojim izgledom plišanog medveda i ležernom ličnošću, ova rasa je vekovima bila omiljen kućni ljubimac.

Britanske kratkodlake mačke imaju zadivljujući izgled, okruglog su lica, zdepastog tela, guste dlake i velikih, izražajnih očiju. Ali britanska kratkodlaka mačka je mnogo više od umiljatog kućnog ljubimca.

Britanska kratkodlaka mačka se smatra jednom od najstarijih rasa mačaka, sa bogatom istorijom koja datira još od antičkih vremena.

Cenjene zbog svoje snage, lovačke sposobnosti i ljubazne prirode, britanske kratkodlake mačke su prvobitno uzgajane da budu izuzetni mišolovci. Danas su to popularni kućni ljubimci širom sveta, poznate po tome što su prilagodljivi, mirni i tolerantni kućni ljubimci.

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, imate veliku porodicu ili živite kao samac, opuštena britanska kratkodlaka mačka će vam u svakom slučaju savršeno odgovarati. U nastavku teksta saznaćete više o istoriji, ličnosti, zdravlju, nezi, i drugim ključnim karakteristikama ove divne rase.

Informacije o vrsti

Naziv Britanska kratkodlaka mačka
Drugi nazivi Britannica
Zemlja porekla Ujedinjeno kraljevstvo
Veličina Vrsta mačke srednje do velike veličine
Krzno Kratka dlaka
Gusta
Nalik na pliš
Prijateljski raspoložena Da
Životni vek 12-17 godina
Temperament Umiljate
Opuštene
Nežne
Odane
Strpljive
Mirne
Težina Mužjaci: 4-8 kilograma

Ženke: 3-5.5 kilograma

Boja Plava
Braon
Crvena
Srebrna
Krem
Cena mačića Prosečna cena mačića Britanske kratkodlake mačke u Srbiji kreće se od 250-1000 €, što zavisi od boje i pedigrea mačke.

Istorija rase

Prema jednoj teoriji, britanske kratkodlake mačke potiču od domaćih mačaka iz Rima i Egipta koje su u Britaniju doneli Rimljani. Ove su se potom ukrštale sa divljim domaćim mačkama u Britaniji.

Rasa je prvi put zvanično registrovana kao britanska kratkodlaka mačka 1870. Od tada je ostala popularna u Britaniji a danas i širom sveta. Britanska kratkodlaka mačka je prvobitno uzgajana zbog svojih lovačkih sposobnosti, cenjena zbog svoje snage i veštine u hvatanju glodara.

Posle Prvog svetskog rata, rasa je skoro nestala, ali odgajivači su radili na tome da ožive britansku kratkodlaku mačku tako što su ih ukrštali sa drugim rasama poput Persijske mačke. Ovo je rezultiralo okruglim izgledom plišanog mede po kakvom je rasa poznata danas. Moderni standard britanske kratkodlake rase napisan je 1980. godine.

Veličina

Britanska kratkodlaka mačka je rasa mačaka srednje do velike veličine. Mužjaci obično teže 4-8 kg, dok ženke obično teže 3-5.5 kg. Imaju čvrst, mišićav  tip tela. Britanske kratkodlake mačke sporo sazrevaju, te dostižu svoju punu veličinu sa oko 3-5 godina starosti.

Karakter

Britanske kratkodlake mačke imaju mirnu, opuštenu ličnost. Oni imaju tendenciju da budu tihe mačke koje su nezahtevne i tolerantne. Iako uživaju u pažnji i naklonosti svojih vlasnika, sa kojim uživaju da se zabavljaju. Većina britanskih kratkodlakih mačaka rado će se smestiti u vaše krilo, ali obično nisu preterano mazne.

Ove inteligentne mačke se mogu naučiti da rade trikove, ali često poseduju i tvrdoglavu crtu karaktera. Britanske kratkodlake mačke su prilagodljive i dobro se snalaze u različitim domaćinstvima i životnim situacijama. Njihova opuštena, ljubazna priroda čini ih pogodnim za porodice sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Zdravlje

Britanska kratkodlaka mačka je generalno zdrava, izdržljiva rasa sa prosečnim životnim vekom od 12-20 godina. Međutim, sklone su nekoliko genetskih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Hipertrofična kardiomiopatija: Stanje srca koje uzrokuje zadebljanje srčanog mišića. Britansku kratkodlaku mačku treba redovno voditi na preglede, a mačke kojima je dijagnostikovana hipertrofična kardiomiopatija zahtevaju doživotnu negu.
 • Policistična bolest bubrega: nasledna bolest koja uzrokuje stvaranje cista u bubrezima, što potencijalno dovodi do zatajenja bubrega. DNK test je dostupan za skrining na policističnu bolest bubrega.
 • Hemofilija B: Poremećaj krvarenja uzrokovan nedostatkom faktora zgrušavanja IKS. DNK test može identifikovati mačke koje poseduju ovu mutaciju.

Ugledni odgajivači britanske kratkodlake dlake proaktivno pregledaju svoje mačke za uzgoj kada su u pitanju ovi zdravstveni poremećaji. Kao i kod svake mačke, britanskoj kratkodlakoj mački su takođe potrebni redovni pregledi kod veterinara, vakcinacije i preventivna nega kako bi sačuvale dobro zdravlje organizma.

Nega

Iako je britanska kratkodlaka mačka po prirodi bezbrižna i opuštena rasa, i dalje im je potrebna brižna, obogaćujuća sredina u kojoj mogu napredovati. Potrebno je d aim obezbedite:

 • Hranljivu, uravnoteženu ishranu. Pošto su sklone da postanu gojazne, njihova ishrana mora biti pažljivo kontrolisana.
 • Čista, sveža voda u svakom trenutku
 • Najmanje jedan toalet po mački, koji, uzgred, mora biti redovno održavan čistim
 • Grebalice
 • Različite igračke
 • Svakodnevno vreme za igru, kretanje i mentalnu stimulaciju
 • Redovni veterinarski pregledi i preventivna nega kao što su vakcine, čišćenje zuba i kontrola parazita.

Boja i nega dlake

Britanske kratkodlake mačke imaju kratku, gustu, plišanu dlaku oštre, blago čekinjaste teksture. Njihova dlaka dolazi u različitim bojama i dezenima, uključujući:

 • Tamne boje kao što su crna, bela, plava, crvena, krem, čokolada i lila
 • Tabi uzorci kao što su klasični tabi, skuša tabi i pegasti tabi
 • Bikolor i trikolor
 • Zasjenjeni uzorci sa vrhovima kao kod činčile ili boje osenčenog srebra

Dlaka britanske kratkodlake je veoma kratka.

Redovno četkanje ili češljanje jednom nedeljno pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i ravnomernoj distribuciji ulja na koži. Retko im je potrebno kupanje. Linjanje je umereno tokom cele godine i jače tokom sezonskih promena dlake.

Deca i drugi kućni ljubimci

Mirna, prilagodljiva, prijateljska priroda britanske kratkodlake mačke čini ih odličnim za domaćinstva sa decom. One su razigrane, ali nežne i strpljive. Naučite decu kako da s poštovanjem komuniciraju sa mačkama i uvek nadgledajte vreme njihove igre sa mačkama.

Britanska kratkodlaka mačka se takođe obično veoma dobro slaže sa drugim mačkama i psima prilagođenim mačkama kada se pravilno uvedu u zajednički život. Njihova opuštena ličnost pomaže im da mirno koegzistiraju sa drugim kućnim ljubimcima.

Sve u svemu, britanska kratkodlaka mačka je ljubazan, nezahtevan saputnik koji je odličan kućni ljubimac različitim vrstama porodica. Uz dobru negu i puno ljubavi, one će vam biti odan mačji prijatelj dugi niz godina.

back to top